(9.40 hodin)
(pokračuje Jana Pastuchová)

Jestli se vám zdálo, že nejdu k tématu, kde jste vystoupil po mně, tak se za to omlouvám, ale téma je komunikace a toto k tomu všechno patří. Kdyby byla jasná, tak se tady o tom nemusíme dohadovat.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Pan ministr Stanjura s faktickou poznámkou. Prosím, máte slovo.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Já jsem zdvořile požádal, to nebyla žádná kritika, opravdu, v obecné rovině se dá říct, že všechno je o komunikaci, a já s tím souhlasím, v té obecné rodině, to není, že bychom se o to přeli nebo dohadovali, jak říkala paní poslankyně Pastuchová. Já se snažím držet principu, že až vláda rozhodne, až se domluví, a vy to znáte sami z koaliční vlády, že to není triviální věc - do té doby nekomentuji, v okamžiku, kdy vláda rozhodne, vysvětluji, obhajuji, vznáším argumenty, a buď s tím uspěji, nebo ne. Takže já určitě žádné balonky nevypouštím. Pokud to dělá někdo z mých kolegů či kolegyň, tak mi věřte, že je kritizuji, protože souhlasím, že nejhorší je, když jednotliví členové přemýšlejí nahlas. To patří na jednání, to je v pořádku, pak se vláda na něčem shodne, pak probíhá legislativní proces, kdy debatujeme s opozicí mimo jiné, a to je v pořádku. Takže já osobně se snažím žádné balonky nevypouštět, přispět k tomu, a všimněte si, jak v minulých týdnech jsem opravdu nevystupoval k mnoha spekulacím, k mnoha zaručeným informacím, co bude nebo nebude součástí ozdravného balíčku. V okamžiku, kdy jsme to zveřejnili, jsem připraven všechny ty kroky vysvětlovat, obhajovat s větším či menším úspěchem. To už záleží na tom, jak v tom úsilí úspěšný budu, a jestli ten, komu to vysvětluji, má pochopení pro ty argumenty, nebo má jiné možná silnější argumenty než my.

To byla opravdu zdvořilá prosba, protože vím, že těch interpelací je hodně, a pokud u první budeme dvě hodiny debatovat všechno, tak na ty ostatní se nedostane, a to by byla velká škoda podle mě.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: To byla zatím poslední faktická poznámka, a nyní se tedy dostáváme k přihlášeným v rozpravě. S přednostním právem pan premiér Fiala, následuje pan poslanec Kolovratník. Prosím, máte slovo.

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: Ano, ta interpelace se týká komunikace a je určitě správné nebo logické, že se o určitých typech komunikace bavíme, a to je právě ono. Komunikace, jak tady někdo řekl, je všechno a komunikace má různé formy. Komunikace samozřejmě především znamená spojení, takže aby ta komunikace dobře fungovala, nestačí, aby to dobře dělal jenom ten, kdo vysílá, ale i ti, kteří to přijímají, a tak dál. A já úplně chápu debatu o vládní komunikaci a chápu ty otázky, a myslím, že to je naprosto korektní a správné, kdo rozhodl o tom, že máte takovouto strategickou komunikaci, kolik to stálo, a máte nějak měřeno, nebo víte, že to mělo nějaký dopad, a tak dál. A to jsou věci, na které rád odpovídám. Já se samozřejmě rád, a baví mě taková intelektuální debata, budu pouštět i do diskuse o tom, jaká má být komunikace a jestli dobře komunikuje opozice nebo vládní představitelé, ale to už je jiná diskuse, která je opravdu o jiné komunikaci a nad rámec toho, co si myslím, že původní interpelací sledoval pan poslanec Kolovratník.

Zazněla tu poznámka, nevím, jestli to byla paní poslankyně Pastuchová, nechci to takhle přiřazovat někomu, že premiér má vědět všechno. To bych chtěl opravit. Premiér zodpovídá za všechno, premiér má mít o všem přehled, ale myslím, že by to byla zrůda, kdyby věděl všechno do detailů, anebo by to byl extrémně namyšlený člověk, kdyby si něco takového myslel. Takže skutečně řadu těch konkrétních věcí musí vědět ti, kteří to mají na starosti, a já jsem ten, kdo za to odpovídá, toho se nějak nezříkám. Proto také ještě odpovím na některé věci, které tady zazněly z různých oblastí.

Problémy úřadů práce nezpochybňujeme, od první chvíle, co jsme přišli do vlády a co se ujal rezortu Ministerstva práce a sociálních věcí pan ministr Marian Jurečka, se ta situace řeší. Řeší se různými opatřeními včetně personálních, včetně velmi složité, ale provedené výměny vrcholného managementu. Pokračujeme také v digitalizaci a možná by bylo dobré, když máte takový společný zájem o osud země, si položit otázku, kde jste vy udělali chyby, proč jste nám to předali v takovémto stavu, proč úřady práce takto vypadaly, proč tam nebyly provedeny některé kroky, které by asi už v minulosti provedeny být mohly. (Ohlas v řadách poslanců ANO.)

Pokud jde o tu poznámku, která se týkala mého vysvětlení Ministerstva vnitra a té karikatury, já v tom žádný rozpor nevidím, a řeknu vám proč, když v tom žádný rozpor není - to, že jsem vám popsal velmi poctivě, jakým způsobem to bylo organizováno a financováno, nic nemění na těch původních výrocích o tom, že to bylo rozhodnutí Ministerstva vnitra, a tato odpovědnost, té se nikdo ani nezříká. Ale pokud je otázka o tom, jak je to financováno, organizováno, tak toto je realita a myslím, že to je realita pro stát velmi příznivá, a nevidím na tom nic divného ani rozporuplného.

Bylo zde zmíněno, že ceny pohonných hmot u nás jsou nízké mimo jiné proto, že máme výjimku, pokud jde o ruskou ropu. Tak nejenom proto, to se určitě takto interpretovat nedá, jsou nízké i díky tomu, že jsme nevyslyšeli volání po tom, ať do toho zasáhneme, regulujeme, děláme to, co dělaly některé země, které nám tady byly dávány za příklad, kde pak ty pohonné hmoty nebyly, a nakonec ani ta cena není nízká. My jsme dělali velmi racionální kroky se spotřební daní, s maržemi a tak dál a tak dál, dosáhli jsme snížení té ceny a dneska jsme rádi, že ta cena je takto nízká. Ale já nechci zpochybňovat - protože se ukázalo, jednak je to dobré pro občany a podnikatele, a ukázalo se, že ta cesta opravdu funguje, kterou jsme šli, a měli jsme pravdu my a neměli jste pravdu vy. To konstatuji a každý si může dohledat, co kdo říkal před několika měsíci.

Pokud jde o tu výjimku, ano, máme výjimku, a to je právě výsledek práce naší vlády na evropské úrovni. Já se spíš ptám, proč jsme neměli výjimky na různé věci v minulosti, proč nebyly vyjednány. My jsme ji vyjednali a jsme rádi, že jsme ji vyjednali, prostě proto, že jinak bychom si s tou situací neporadili, protože v jakém stavu jsme převzali energetickou bezpečnost České republiky ve věci tak klíčových surovin, jako je plyn a ropa? V plynu 97 % závislost na Rusku, v ropě přes 50 %. Nikdo s tím nic nedělal. A to 50 %, která nejsou jinak nahraditelná. Co jsme udělali? Nejenom že jsme si vyjednali výjimku, ale domluvili jsme se s dalšími státy a subjekty na tom, abychom rozšířili ropovod TAL. K tomu rozšíření došlo a teď pracujeme na dalším kroku, který - a mám z toho velkou radost - úspěšně pokračuje, respektive překročili jsme další hranici pomyslnou, a to je, že máme souhlas k rozšíření ropovodu TAL na ropovod TAL Plus, a to je přesně ta cesta, která nás zbaví postupně závislosti na ruské ropě, a to jsou ty kroky, které dělá naše vláda, které jsou doložitelné, dohledatelné, o kterých určitě budeme veřejnost informovat, a pravidelně to děláme, a které povedou k tomu, že ta závislost nebude.

A ten druhý příklad, ten je ještě - nebo ten už je teď realizován až do konce, a to je zbavení se závislosti na ruském plynu. Ještě před rokem závislost České republiky, a to se myslím shodneme, na ruském plynu byla 97 %. Nám se během deseti měsíců podařilo tuto závislost úplně změnit, odstranit - dneska ruský plyn tvoří 3 až 4 % naší spotřeby. Koupili jsme kapacitu v terminálu v nizozemském Eemshavenu, který v této chvíli je schopen pokrýt - ta kapacita - 40 % naší roční spotřeby, a děláme další kroky, které povedou k tomu, že plynu bude dost a že to nebude plyn ruský.

Tak tolik, dámy a pánové, k různým podnětům, které zazněly v této diskusi o vládní komunikaci.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Faktické poznámky nyní - pan poslanec Juchelka, následuje pan poslanec Lang, paní poslankyně Peštová a pan místopředseda Havlíček. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Děkuji moc. Já budu jenom velmi stručný - to, co se týká těch úřadů práce, víte, já jsem tady seděl v té polovině Sněmovny, kdy tady byl covid, a druhá polovina Sněmovny mohla zůstat doma, protože jsme tady jednali v polovičním počtu, a nikdy jsem nezaznamenal, že by mi na mail přicházely stížnosti například na výplaty různých pomocí covidových, které vláda dělala. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP