(10.10 hodin)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní tedy s faktickou poznámkou pan premiér a následuje pan ministr Stanjura. Prosím, máte slovo.

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: Tak jaká jsou fakta? Ta vy nemáte rádi, vy máte rádi právě to nálepkování a používáte ho tady celou dobu. Ale jaká jsou fakta? Jak jsme převzali energetickou bezpečnost České republiky po působení pana Havlíčka, vlády Andreje Babiše? Stoprocentní nebo 97% závislost na ruském plynu, více než 50% závislost na ruské ropě, prakticky žádný vliv na energetickou infrastrukturu. Žádný tendr nebyl vypsán na dostavbu jaderné elektrárny Dukovany. Přitom všichni víme, a na tom se shodneme a za to děkuji, že jádro, jaderná energetika je budoucí, naprosto zásadní pro budoucí rozvoj naší energetiky, našeho průmyslu, zajištění dostatku energií. Zanedbaná dopravní infrastruktura, nic se neposunulo dopředu, nedostatek peněz na dopravní infrastrukturu přes obrovské roky konjunktury - to jsou konkrétní dohledatelná fakta a výsledky vašeho působení.

A s tím plynem, prosím pěkně, opravdu se nezesměšňujte. Podstatné je, od koho a jak se ten plyn kupuje, a pak je další nějaký technický proces, který má nějaké důvody, ale to, že kupujeme plyn od zemí, které prokazatelně nejsou Ruskem, to je prostě fakt. A takhle se na to taky všichni, kteří tomu opravdu rozumějí, dívají a musí se dívat. V Eemshavenu, odkud máme 40 % roční spotřeby, žádný plyn z Ruska nemáme. Pokud jde o ceny energií, jsem rád, že to tady pan poslanec Juchelka zmínil, protože znovu to můžeme říct, je jednoznačná shoda i Českého statistického úřadu, Energetického regulačního úřadu i všech distributorů, že ceny, které zveřejnil Eurostat, neodpovídají tomu, co platí občané v České republice. Když jsme se podívali na skutečné ceny a k tomu to jednání, které jsem svolal, vedlo, tak se ukazuje, že ceny energií, které platí čeští občané a firmy, patří do levnější poloviny Evropy. (Předsedající: Čas!) To je realita! (Nesouhlasné reakce některých politiků z pravé části sálu.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Pan ministr Stanjura s faktickou poznámkou, následuje pan místopředseda Havlíček. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Tak další fakta. Myslím, že důležitý parametr je vždy v každém roce schodek veřejných financí vůči HDP. 2020: 5,8 %; 2021: 5,1, 2022: 3,6, 1,5 procentního bodu dolů, což je v objemu HDP zhruba 100 nebo 105 miliard. V logice matematiky hnutí ANO je dluh 5,8 % lepší výsledek než dluh 3,6 %. Zpátky do základních škol na první stupeň! 5,1 je vyšší číslo než 3,6. Plánujeme pro příští rok 1,8, až začne působit ozdravný balíček, a v roce 2025: 1,2. To nikdo nezpochybňuje, jenom pro vás je 5,8 nižší číslo než 3,6 nebo 1,8 nebo 1,2.

Plyn zavlekl do debaty, pane poslanče Mašku, prostřednictvím paní předsedkyně, váš místopředseda Karel Havlíček. Já jsem reagoval, já jsem mluvil až po něm poté, co tady zase neodolal, aby vysvětloval svoji proruskou politiku v minulých letech. A jestli nerozlišujete vztahy s Ruskem před anexí Krymu před rokem 2014 a po, tak to děláte chybu, protože jestli říkáte, že premiéři České republiky před anexí Krymu udržovali vztahy s Ruskem, to je pravda. Udržoval je celý svět, ale bylo to před anexí Krymu, tak si to musíme říct, a ta byla v roce 2014. Takže já si myslím, že to je namístě, a já myslím, že máme docela shodu aspoň v tomto volebním období v zahraniční politice, co se týče vztahů České republiky (Předsedající: Čas!) k Rusku.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní pan místopředseda Havlíček s faktickou, následuje paní předsedkyně Schillerová. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Pane premiére, hrozně se do toho zamotáváte. Ale jednu věc jste prohlásil, a ta fakt nebyla lež, a to musím ocenit, a to je to, že vliv na energickou infrastrukturu má stát prakticky nulovou. Tak se podívejme, kdo zde privatizoval ČEZ, podívejme se, jak probíhala privatizace plynové infrastruktury, podívejme, jakým způsobem se prodávaly rafinerie a podobně. Máte pravdu, více než dvacet let na to má stát prakticky nulový vliv.

Dopravní infrastruktura, pane premiére? Když jsme po vaší slavné vládě v roce 2014 - já u toho nebyl - přebírali dopravní stavby, bylo rozestavěno 800 metrů dálnic, dobře slyšíte, 800 metrů dálnic. A my jsme v rámci toho, jak jsme ji podcenili, předávali a bylo rozestavěno víc než 100 kilometrů dálnic, jenom v posledním roce 2021 jsme zahájili 94 kilometrů nových dálnic a dokončili jsme - opak - dokončili jsme 94 kilometrů a zahájili jsme 74 kilometrů. Zvýšili jsme výdaje na dopravní infrastrukturu z 87 miliard během dvou let na 120 miliard korun.

Tvrdit, že jsme neudělali nic pro jádro, je vrchol drzosti, nezlobte se na mě, protože jádro jsme připravili po stránce investiční, po stránce smluvní, jádro jsme připravili i po stránce změny zákona. Jádro jsme připravili tak, že jste udělali jednu jedinou věc, a to je to, že jste dali tendr, ten jsme už nestihli udělat. Všechno komplet se tři roky předtím připravovalo, všechno komplet.

A co se týká nákupu plynu - ano, je to přesně tak. Nákup plynu - podívejte se, kdo zde kupoval plyn, jaké společnosti. Nikdo nekupoval plyn z Ruska, proboha, všichni kupovali z Německa. Ale to, že do Německa doběhl plyn ruský, je věc druhá, kterou neovlivníte ani vy, ani my. Všechny firmy, které tady kupovaly plyn, kupovaly plyn z německých velkoobchodů, s jedinou výjimkou drobně kupoval ČEZ z Ruska, ale to bylo skutečně velmi, velmi málo, pokud si vybavuji. Takže z toho vyplývá, že nemá vliv český kupující na to (Předsedající: Čas!), jestli sem přijde takový či onaký plyn. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní tedy paní předsedkyně Schillerová, následuje pan poslanec Brabec, a prosím o dodržování dvouminutového limitu.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Tak, pane ministře, a vy máte, vy jste měl rád vždycky nominální zadlužení, pokud si vzpomínám, pane ministře financí, prostřednictvím paní předsedkyně, tak já vám ho připomenu: loni 429 miliard, letos 200 miliard, a příjmy, které získali jste díky inflaci, a teď beru 2023 versus 2021, je o 534 miliard navíc. Vybral jste si rok 2020, kdy byl největší propad ekonomiky, minus 5,5 % HDP, vůbec v novodobé historii. Takže já na vašem místě bych se moc nekasala, prostřednictvím paní předsedkyně, já bych s velkou pokorou přiznala, že vám tam lítá pořád těch 150 miliard rozpočtu a že stejně se bez novely neobejdete na rok 2023.

A co se týče vašeho daňového balíčku, prostřednictvím paní předsedkyně - protože to není konsolidační balíček, to je daňový balíček - to se ještě uvidí, kolik a jak vlastně bude, protože nemáte nic. Nemáte žádný legislativní text, neprošlo to připomínkovým řízením, nikdo pořádně vlastně neví, co tam je.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Pan poslanec Brabec a následuje pan ministr Stanjura s faktickými poznámkami. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Richard Brabec: Děkuju. No, ještě jeden dotaz, tedy v rámci té diskuse na pana premiéra Fialu, který tady hovořil o tom, v jakém stavu z hlediska energetické bezpečnosti to převzali. Když jste byli takoví vizionáři, pane premiére, a ještě bych uznal tu debatu ohledně anexe Krymu, respektive před anexí Krymu, po anexi Krymu, ale když jste byli takoví vizionáři v minulé opozici, což už samozřejmě bylo po anexi Krymu, tak kolik tady bylo námětů z pohledu tehdejší opozice, a speciálně ODS, k tomu, jak tedy jsme v energetickém nebezpečí a že bychom měli urychleně dělat nějaké náhradní dodávky plynu a ropy? Já si ho nepamatuji. Opravte mě, jestli se mýlím, kolik tady bylo mimořádných schůzí, kolik tady bylo těch debat, jak to tady máme udělat, abychom sem dostali nějaký jiný plyn nebo jinou ropu, a pojďme si říct, a už to tady padlo x-krát: tam nám z toho nepatří v podstatě skoro nic kromě několika zásobníků na plyn, které má ČEZ, ale trubky, jak ty velké, tak i to vedení v rámci plynu, víme, že buď mají Poláci, respektive Němci, nebo Maďaři nebo Poláci. To znamená, bez těchto zemí by bylo velmi, velmi, velmi komplikované - a vy jste to dobře věděli - udělat nějakou samostatnou akci. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP