(10.20 hodin)
(pokračuje Richard Brabec)

Takže teď je to opravdu velmi významně pokrytecké říkat, že jste ty věci věděli. A když jste věděli, tak proč jste na ně neupozorňovali? Děkuju.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Pan ministr Stanjura s faktickou poznámkou, následuje pan premiér Fiala. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Pan poslanec Brabec se bohužel mýlí. Ani ty zásobníky nepatří nikomu, například společnosti ČEZ, ve které má nadpoloviční majetkovou účast ČEZ. Není to pravda. Když pan poslanec a místopředseda Karel Havlíček tady plamenně hovoří o tom, jak nemáme energetickou infrastrukturu a kdo ji privatizoval, má pravdu. Ale byl to váš politický spojenec Miloš Zeman. Ten prodával RWE, to znamená jak zásobníky, tak plynovody. Nebo on - jeho vláda. Jeho vláda přece privatizovala Unipetrol. A nechci se vracet k tomu, kdo z českých firem dvakrát podepsal smlouvu a pak od ní odstoupil, a teď říká, že... Já z toho nemám radost, ale nebyly to vlády ODS - ani u privatizace RWE, ani u privatizace Unipetrolu. My jsme to zdědili. Snažíme se v tom něco dělat a to je fakt, že jsme to zdědili. Můžeme to, jak chceme komentovat, ale to je fakt. Nebylo jednoduché získat souhlas akcionářů TAL+. Myslím si, že kdo někdy jednal nebo měl informace z toho, jak probíhají valné hromady... Ale když už jsme u toho, jak je možné, že za vašich vlád se podepsala nová slova s Unipetrolem, z které byla vyňata inflační doložka? Vyňata! Jak je to možné? Kdo to odsouhlasil? Inflační doložka! A to je jedno, jestli tehdy byla nízká, nebo nebyla. Tak si představte, dodneška nemáme inflační doložku, protože aby se to změnilo, musí být dvě strany. Chápu dodavatele, že inflační doložku nechce, ale vy jste způsobili, že ze smlouvy, kde inflační doložka byla, zmizela, a to nešlo bez souhlasu české strany. Tak se mi k tomu někdo vyjádřete! Jak jste to mohli připustit?

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní pan premiér Fiala s faktickou poznámkou, následuje pan poslanec Feranec. Prosím, máte slovo.

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: Já si myslím, že když se někdo začne rozčilovat, tak to zpravidla ukazuje, že argumenty docházejí. Já se nijak nerozčiluji z vašich poznámek na mou adresu, které jsou někdy i neuctivé, ale já jsem si jist tím, co děláme, takže to beru s úsměvem. Pan místopředseda Havlíček ne. Ale pojďme se bavit věcně.

Myslím, že samozřejmě můžeme jít do minulosti a co kdo říkal, jak tady zmiňoval pan poslanec Brabec, ale naše vláda, když jsme vstoupili nebo převzali tu odpovědnost, tak jsme hned začali dělat kroky, abychom energetickou bezpečnost posílili. Proto jsme hned na jaře začali jednat o koupení kapacity v LNG terminálu. Kdybychom nezačali hned, tak se to určitě nepovedlo. A jenom díky tomu, že jsme začali včas, že jsme se začali starat o energetickou bezpečnost, máme tu kapacitu, která pokrývá 40 % naší roční spotřeby, právě v Nizozemsku.

Stejně tak to byla naše vláda, která okamžitě přistoupila k vyhlášení tendru na dostavbu Jaderné elektrárny Dukovany. To je další konkrétní krok a tam jsme z opozice velmi důsledně trvali na tom, aby z toho tendru byly vyloučeny ruské a čínské firmy, to si určitě pamatujete. Bavili jsme se o tom, mluvili jsme o tom veřejně a byl to náš tlak, aby tam ruské a čínské firmy nebyly.

Nechci se tady vracet do minulosti, proč jsme dřív měli smlouvu na norský plyn, pak se neobnovila a tak dál, to je opravdu na jinou debatu, ale chci skončit pozitivně. My jsme skutečně v situaci, kdy stát má malou kontrolu, teď nemyslím jenom vlastnickou, nad energetickou infrastrukturou. Ten problém se ukazuje silněji teď po energetické krizi a myslím, že je potřeba to změnit. Budeme dělat kroky pro to, abychom to změnili, a doufám (Předsedající: Čas.), že v tom dosáhneme konsenzu a budeme mít i vaši podporu.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Pan poslanec Feranec, následuje pan místopředseda Havlíček s faktickými poznámkami. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Milan Feranec: Děkuji, paní předsedkyně. Vážený pane premiére, pane ministře, dámy a pánové, já bych doporučil v reakci na vystoupení pana premiéra, pana ministra se podívat, který bod projednáváme. Je to bod Odpověď na písemnou interpelaci na premiéra. Máme květen 2023, sedmnáctým měsícem je tady nějaká vláda a vy z toho děláte interpelace na Babiše, na Havlíčka, na Zemana svými odpověďmi. Takže vraťme se k té podstatě, protože jinak trošku znevažujete ten institut. Přece institut je, aby Sněmovna, pochopitelně zejména opozice, se ptala vlády a vláda odpovídala, a vy z toho děláte něco jiného. Trošku tím snižujete ten institut, anebo nechcete odpovídat na otázky, které se týkají vás! Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní tedy s faktickou poznámkou pan místopředseda Havlíček, následuje paní poslankyně Mračková Vildumetzová. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Vy vždycky krásně odskočíte k nějakému dalšímu tématu, takže řeknete, ta dopravní infrastruktura byla špatně připravena. Když vás uargumentujeme tím, že to bylo o řád lepší, zase přeskočíte na něco dalšího.

Ale k té závislosti nebo spíše k tomu, že stát nemá žádný vliv na energetickou infrastrukturu. To řekl pan ministr financí správně, kdo to zde zavedl, ale tak si to pojďme dohrát opět celé. Elektrizační soustava, respektive ČEZ - privatizace v devadesátých letech. Za tím stála ODS se vším všudy. Co se týká plynu a rafinerií, nepletu-li se, byla to skutečně ČSSD, ale bylo to mimo jiné i v době oposmlouvy, to znamená, opět u toho stála ODS. Takže nehrajme si na to, že jste tady neexistovali. V té době hnutí ANO vůbec nebylo.

A pak nezapomínejme ještě na další věc. Dost významnou roli v tom sehrávají dneska i obnovitelné zdroje. Tak se podívejme, kdo tady vládl mezi lety 2006 až 2010, a podívejme se, kdo byl jedním z aktérů solárního tunelu za 600 miliard korun. A jestli chcete, takhle budeme rozebírat každou věc.

A poslední věc, ještě co se týká jádra. Ještě jednou si to zopakujme, nehledě na to, kdo to nakonec bude dodávat. Kdybychom nevykopali opět jádro, kdybychom nepřipravili všechny smlouvy, kdybychom nezajistili investiční model, finanční model, kdybychom nezajistili dodavatelský model, kdybychom nezměnili zákon, kdybychom to nevyjednávali na úrovni Evropské unie, kde vy jste potom drze přišli s tím, že jste tu takzvanou taxonomii zajistili, ačkoliv byla Evropskou komisí vyhlášena 31. 12. 2021, kdy jste ve vládě byli čtrnáct dní i s Vánocemi, a byl to důsledek dvouleté práce i úředníků, a nejenom České republiky, i Francie, tak jedinou věc, kterou jste měli udělat, a zaplaťpánbůh jste ji udělali, byť se zpožděním (Předsedající: Čas.), je to, že jste to poslali na dodavatele. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Paní poslankyně Mračková Vildumetzová, následuje pan premiér Fiala - s faktickými poznámkami. Prosím.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Vážená paní předsedkyně, vážený pane premiére, kolegyně, kolegové, já bych si také dovolila zareagovat na slova pana premiéra, který tady řekl: Argumenty docházejí, pojďme se bavit věcně. Já si myslím, že tato interpelace se především dotýká komunikace, a především ta interpelace je zaměřena na ministra vnitra a vašeho, pane premiére, vicepremiéra, prvního vicepremiéra, který vás v mnoha věcech má zastupovat, a musím říct, že jeho komunikace a komunikace celé vlády je opravdu tragická.

Já jsem včera tady na plénu Sněmovny vystupovala, protože jsme tady měli nedávno zákon o státním podniku, kdy pan ministr vnitra chtěl tento zákon projednat v devadesátce. Ministr vnitra s nikým nekomunikuje, stejně nekomunikuje celá tato vláda. Takovým typickým příkladem je, že jste si změnili programové prohlášení, ale této Sněmovně jste aktuální verzi a představení neudělal ani vy, ani váš první vicepremiér Vít Rakušan. Proto i ta interpelace mého kolegy a proto všichni víme, co způsobilo to, že došlo k vyvěšení vlajky na budově Ministerstva vnitra. To, že si ministr vnitra vytvoří nějaký KRIT na svém rezortu, nikomu o tom neřekne, vybere si tam člověka bez výběrového řízení, jakým způsobem teď komunikuje Českou poštu, a to, co se na rezortu vnitra vůbec děje, je absolutně tragické. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP