(10.30 hodin)
(pokračuje Jana Mračková Vildumetzová)

Já hlavně považuju jednání této vlády, že nejenom že nekomunikuje, ale že ta vláda je především velmi arogantní. A to jsme dnes tady viděli v přímém přenosu. Děkuji. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Pan premiér Fiala s faktickou poznámkou. Prosím, máte slovo.

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: Myslím, že o aroganci máme každý asi jinou představu, a nevím, v čem moje komunikace je arogantní. Ale prosím, já vám klidně nechám tento názor.

A vy jste si tady to - teď jsem nemyslel na paní poslankyni Vildumetzovou Mračkovou, ale obecně navíc poznámek - vy jste se tady naučili, a už jsem si toho všiml před nějakou dobou, nás neustále kárat za to, jak odpovídáme, ale to nechte na nás a nechte to na našich voličích, ať posoudí, jestli odpovídáme správně, nebo ne. To není váš úkol, abyste posuzovali kvalitu našich odpovědí - prostě proto, že se vám nelíbí to, že říkáme fakta, že umíme argumentovat věcně, že jsme spoustu věcí, s kterými jste vy nedokázali pohnout, tak jsme je dokázali posunout kupředu. Mně je jasné, že se vám to nelíbí. A já vám ani neberu to, abyste nám říkali, že se vám to nelíbí. Ale moc se mně nelíbí, když nám říkáte: Takhle neodpovídejte. Toto tady nemáte říkat. Vy máte odpovědět na interpelaci a vůbec se nevyjadřovat k tomu, co tady bylo v minulosti a tak dál. Abych použil vaše slova, já to takhle nemám ve zvyku - takhle nás necenzurujte, my si budeme odpovídat, jak my uznáme za vhodné. To je demokracie a tak je to taky správné.

Pokud jde o některé věci, které tu ještě zazněly, tak je chci uvést na pravou míru. Taxonomie, pane místopředsedo Havlíčku? Jak to bylo? Tak se na to pojďme podívat. Jeden z prvních kroků, který jsem udělal, bylo, že jsem se spojil s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyen a začal jsem přesvědčovat Komisi, která vůbec k tomu nebyla připravena, aby se jádro dostal do taxonomie. Dostalo se tam. Pak jsme museli svést velký boj, aby to nebylo znovu vyřazeno. A jeden z velkých bojů jsem musel svést i v Evropském parlamentu o to, aby ta taxonomie nakonec byla schválena s jádrem. Je to výsledek práce naší vlády, je to naprosto prokazatelné a mám z toho radost, že se to povedlo, protože je to důležité pro Českou republiku a pro naši dobrou budoucnost.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, přeji pěkné dopoledne. Vystoupení pana premiéra vyvolalo řadu faktických poznámek. Nejprve vystoupí pan ministr Zbyněk Stanjura, poté pan poslanec Martin Kolovratník, poté pan místopředseda Karel Havlíček s faktickou poznámkou. Prosím, máte slovo.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Mou faktickou poznámku nevyvolalo vystoupení pana premiéra, už jsem se přihlásil dopředu. Já fakt nevím. Vy nám kladete otázky, my odpovídáme, a pak někdo řekne, že jsme všeználci. Ale když nebudu odpovídat, tak jsem arogantní, že neodpovídám. My jsme ta ostatní témata místo témat, které měl v interpelaci pan poslanec Kolovratník, nevnesli. My jsme nebyli první, kteří o nich hovořili. Já jsem zdvořile požádal, ať se držíme tématu. Za to jsem byl peskován, že tady někoho mistruju. Já jsem opravdu říkal: Zdvořile vás žádám, zvažte to, ať se držíme tématu, že je škoda, že se nedostane k ostatním. Ale když vy přinesete jiná témata, položíte otázky v jiných tématech, tak my odpovídáme. A pak mi zase říkáte: Proč odpovídáte? No, my jsme obránci, vy jste útočníci v této chvíli. Interpelace není jednostranná disciplína, že přijde opozice, zkritizuje vládu, vláda sklopí uši, nic neřekne a odejde.

Já myslím, že je to fér, když nás kritizujete nebo se nás ptáte, tak my odpovídáme, přitom dáváme do souvislosti mimochodem i časový sled okolností, a fakta jsou jasná. Žádné z čísel, které jsme tady v debatě zmínili, nikdo z vás nezpochybnil. Ano, můžeme se přít o interpretaci čísel, to je naprosto normální, ale ta čísla nikdo nezpochybnil a to je podle mě v takové debatě důležité.

Já jsem měl za to, že otázka energetické bezpečnosti je něco, co nás spojuje, ale po dnešní debatě si nejsem úplně jistý, a byla by to hrozná škoda, protože to jsou věci, které nemají přesah na jedno nebo dvě volební období, ale mnohem, mnohem delší. Doufám, že v této otázce shodu najdeme a že nakonec ty rozpory nebudou tak velké v této konkrétní oblasti, jak by to dneska z této dnešní debaty mohlo vypadat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji vám. Další faktickou poznámku má pan poslanec Martin Kolovratník, připraví se pan místopředseda Karel Havlíček. Prosím.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Snažil jsem se té faktické držet a čekal jsem normální vstup do interpelace. Tohle jsem nečekal. Tak já se budu snažit držet té komunikace, ať držím téma, jak jsem nazval svoji interpelaci.

Zbyněk Stanjura: "Naše předvolební heslo o daních bylo jen billboardovou zkratkou.", "Fiala nelhal, jen říkal něco, co nemohl udělat," vysvětluje ministr Blažek. To je ta komunikace, vážení kolegové, na to se snažím poukázat - na to, jakým způsobem komunikujete. A víte, já jsem chtěl být smírný, chtěl jsem to držet v nějaké věcné rovině, a i jsem chvíli souhlasil s tím, co říkal Zbyněk Stanjura. Asi je logické, téma komunikace je strašně široké. A jasně, otevře sociální věci, otevře energetiku, otevře potraviny a tak dál a tak dál. Ale opět, podívejte se prosím, na tu komunikaci. Zbyněk Stanjura tady - bylo to někde před hodinou - apeloval, prosil, ať tedy nezabředáváme do jiných témat. To jsem si říkal, vlastně na tom něco je, co on říká. Minutu na to přijde pan premiér Fiala a udělá z nás ze všech pitomce a začne na nás útočit. A to je, pane premiére, to je ta vaše komunikace, to je ten styl - nejlepší obrana je útok. A víte, já vám tedy v té komunikaci - už nebudu smírný - něco poradím. Podle mého názoru by bylo lepší nejezdit tolik po světě, nedělat si výlety, ale třeba taky zajet mezi lidi tak, jak to dělá hnutí ANO, jak to dělá každý z nás a naše stínová vláda, když s nimi mluvíte, a pak se možná dozvíte a zjistíte, že lidi se před tím vaším balíčkem docela báli o svoji budoucnost, ale dneska už z ní mají otevřenou hrůzu. To za prvé. (Potlesk z lavic ANO.)

A za druhé, ať tedy držím tu komunikaci, ať to posunu dále. Chtěl jsem dát prostor dalším, které jsou dnes v pořadu schůze, tak se budu ptát. Ptám se na jedinou věc: Jak budete komunikovat svůj vládní balíček? Jak a kdy ho představíte poslancům? Jak a kdy ho představíte veřejnosti? Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji i za dodržení času. Nyní s faktickou poznámkou pan místopředseda Havlíček. Prosím.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Já jsem naopak rád, pane poslanče Kolovratníku, že se to zde otevřelo. Mně teď chodí esemesky těch, kteří nás sledují, zejména z energetického sektoru, a radši vám ani nebudu interpretovat to, co mi tam píší. Je hrozně dobře, že se tady čelní představitelé vlády, dokonce v čele s premiérem, vyjádřili k tomu, jakým způsobem by měla fungovat energetika, jak funguje, kdo za co může, jaké tam jsou vztahy. Myslím si, že si každý, kdo tomu alespoň trochu rozumí, udělal jasný obrázek.

A když jsme u té energetické bezpečnosti, na které se nepochybně asi shodneme, tak si jenom uvědomme, že energická bezpečnost je o cenách, je o diverzifikaci zdrojů a je o dostatku zdrojů. A když jsme u cen, tak tam si to jenom prosím ještě jednou vybavte. Máme nejvyšší nárůst cen energií v celé Evropské unii, máme nejvyšší nárůst cen elektřiny a druhý nejvyšší nárůst cen plynu. Já vím, že zase zpochybníte všechny agentury, které to dělaly, ale to je prostě fakt, tohleto se okecat nedá. Dostali jste se do kritické situace a místo toho, abyste ji řešili, místo toho, abyste řekli: Ano, udělali jsme chybu, místo toho, abyste konečně vyhodili neschopného ministra Síkelu, místo toho, abyste udělali alespoň něco, co trošku stabilizuje trh, jediné, co se snažíte dělat, je, že ukazujete, kdo co za vše může.

Jenomže, pane premiére, na to už dneska nikdo neslyší. Na Antibabiše už nikdo neslyší. Dneska už se všichni dívají na to, co děláte vy. Každý se dívá na to, jak berete zodpovědnost, kterou jste vzali do vlastních rukou. Nikdo vás k vládnutí nenutil, vy jste se pro to rozhodli, rozhodli jste se pro to dobrovolně. Výsledek tady všichni vidíme. Horší už to, pane premiére, být nemůže, a nedá se to okecat vůbec ničím, čímž za mě alespoň končím tu krásnou energetickou diskuzi. Určitě si o tom ještě někdy něco řekneme. Díky. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Další faktická poznámka pana premiéra. Prosím, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP