(15.20 hodin)

 

Poslanec Miloslav Janulík: Děkuji za slovo, paní předsedající. Vážený pane premiére, no, já jenom na margo té daně. Vlastně vy jste říkal, že jste zrušili daň z převodu nemovitosti, v minulém období jste byli v opozici, takže to asi tedy moc si nemůžete přičíst k dobru. Ale nicméně ta daň z převodu nemovitosti, kdo si dneska pořizuje nemovitost? Ten, kdo má peníze. To se týká naprostého zlomečku lidí, ale všichni ostatní platíme, co vlastníme nějakou nemovitost, co jsme se postarali o to, abychom bydleli a měli střechu nad hlavou, tak platíme daň z nemovitosti a nám všem se to chystáte pěkně zvednout. Když se podívám na ten balíček, tak to má být vlastně až za příští rok, pokud to tedy bude všechno tak, jak jste si naplánovali, a benefity z té daně do rozpočtu se dostanou snad až kolem roku 2025, takže nevím, jak to tedy souvisí.

Ale nicméně moje interpelace zní Ekonomická situace občanů. Já bych, prosím vás, chtěl, protože je to pro běžného občana, a teď cituji svoje voliče, je to strašně nepřehledné a nečitelné, kdybyste tady mohl v několika holých větách říct, co, kdy a v jakých termínech, co ti lidé fakt hned pocítí. Jinak doporučuji - jako říkáte sám, že průzkumu nevěříte, ten, který jste tady citoval, já nevěřím už vůbec - doporučuji opravdu vystoupit někdy z limuzíny někde na Vysočině, projít se po vesnici a zajít do obchodu, i když já vím, že to je těžké, protože máte tu sociální bublinu, ale to je naprosté odtržení od reality, protože když normální, standardní občan jde do obchodu, tak tam vidí úplně něco jiného, než vy tady říkáte, a je v tom jakýsi dramatický rozpor.

Takže bych doporučoval opravdu se na to takto podívat běžnýma očima a neposlouchat ty poradce pořád dokola. A kdybyste nám opravdu v několika holých větách s termíny řekl co, kdy, kde, jak, aby to pochopil běžný občan, a tedy třeba i já. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času a nyní předseda vlády Petr Fiala.

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: Ale ta komunikace vždycky potřebuje dvě strany, takže k tomu pochopení je potřeba i chuť to pochopit. Ale já si myslím, že občané - a vidím to i z těch reakcí, které mám - dobře chápou, proč šetříme, proč děláme tato opatření a k čemu vedou. Já vám odpovím na vaši otázku, ale přece jenom si neodpustím dvě poznámky nejprve.

Já se pohybuji mezi lidmi, žiju v normální rodině, máme kontakty s lidmi, já mezi lidmi chodím, dokonce se nebojím ani mluvit s těmi, kteří na mě křičí a pořádají třeba demonstrace ve prospěch jiného politického hnutí, nemám s tím žádný problém. Takže se tady nepředhánějme v tom, kdo, kde je mezi lidmi, to je opravdu směšné. Druhá věc, pokud jde o tu daň z nemovitosti. Nemalujme to jako nějakou strašnou tragédii. Já nevím, jaké kdo máte majetky, ale normálním lidem, kteří bydlí v bytě nebo v rodinném domku, se ta daň za rok zvýší o několik stovek, tak to prostě je, takže si zase tady nevytvářejme nějakou paniku. Daň z nemovitosti a obecně majetkové daně jsou v České republice nejnižší nejenom ze zemí EU, ale jsou nejnižší ze všech zemí OECD. Nižší daně majetkové nebo nižší daň z nemovitosti má pouze Estonsko, všichni ostatní mají daň vyšší. Po tomto zvýšení daně z nemovitosti budeme pořád patřit mezi země, které mají nejnižší majetkové daně, to je potřeba vidět.

A teď, co bude následovat. Já jsem tady už v těch předcházejících interpelacích jasně řekl, co se občanům sníží, řekl jsem jim, na koho to bude mít dopad, na koho to dopad mít nebude. A teď k nějakému časovému plánu. Ano, tato opatření se vztahují na rok 2024 a některá, z legislativních důvodů, z důvodu toho, jak se vybírají daně, budou mít dopad až na rozpočet roku 2025. Tak to je, a to my vlastně poctivě říkáme. Proto říkáme, že ten dopad - snížení deficitu rozpočtu - bude v roce 2024 94 miliard a skoro 148 miliard v roce 2025, protože ty věci nabíhají postupně.

My chceme co nejrychleji přeměnit ozdravný balíček do legislativy. Naše představa je, že to uděláme pokud možno v jednom zákoně, v jednom legislativním opatření. Představa naše je, že bychom už v průběhu léta se tady tím zabývali tak, abychom to všechno stihli a všichni včas měli všechny informace pro to, aby tento ozdravný balíček mohl vstoupit v platnost v konkrétních opatřeních, v konkrétní legislativě od 1. 1. roku 2024. Ano, je to řada - já jsem tady mluvil o padesáti opatřeních - a je to i řada legislativních úprav, které je potřeba udělat, protože saháme do výdajů státu, saháme také do příjmů, dotýkáme se daní, to jsou všechno věci, které opravdu vyžadují legislativní úpravu.

Pokud jde o ty ceny. Ano, můžeme chodit do obchodů, můžeme si měřit nějaký spotřebitelský koš, ale máme na to instituce, které to dělají. A z těch informací, které máme, a mě to těší a občany to těší, víme, že například potraviny, o kterých se tady opakovaně mluví, zaznamenaly meziměsíční pokles cen, a to jsou prostě konkrétní věci: cena zeleniny o 5 %, cena vajec o skoro 13 %, o 12 % polotučné trvanlivé mléko, nealkoholické nápoje o 2,3 %, oleje 2,6 %, drůbež o 1,5 %, cukr o 4 %. Já to tady nebudu číst, ale prostě ta fakta jsou jasná. Ceny potravin klesají, jsme rádi, že to je, budeme pokračovat v těch krocích, které děláme, abychom snižovali ceny - nejenom potravin, ceny energií také klesají - ale abychom tím snižovali i inflaci, což, jak se zdá, se začalo dařit a z toho máme určitě všichni radost.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji, vnímám zájem o doplňující otázku a současně bych poprosila o klid v sále.

 

Poslanec Miloslav Janulík: Děkuji za slovo. Vy už jste to tady citoval dopoledne tady, ta 2 %. Ono když to předtím stoupne o 300 %, pak to klesne o 2, tak z toho fakt můžete mít radost jenom vy, to tedy nikoho jiného moc nepotěší. (Pobavení a potlesk poslanců z řad hnutí ANO.) Já jsem se z toho nedozvěděl... chápu, že to tedy nějak bude v tom balíku a tak, ale ty dopady, jaké to bude mít? Vy jste ještě tady před pár týdny nevěděli - říkal jste, že daně nezvýšíte, nakonec se tedy zvyšují, vy říkáte, že ne, ale prostě se zvyšují, bohužel je to tak, ale to je prostě těžké.

Z vašeho vystoupení mám jediný medicínský pocit - my tomu říkáme, že pacient nemá náhled choroby, a to je prostě celé. Děkuju. (Potlesk poslanců z řad hnutí ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Myslím, že nejsme ve zdravotní ordinaci. Prosím, prostor pro reakci pana předsedy vlády.

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: Ale můžeme použít tohoto příměru. Pacient nemá náhled choroby, ono to platí pro hnutí, které reprezentujete. Vy jste nám předali zemi ve stavu (Reakce několika poslanců hnutí ANO.), kdy tady bylo největší zadlužení, s kterým teď bojujeme, kdy jste neudělali nic s důchodovou reformou, to musíme teď řešit my, přestože jste věděli, že je to potřeba, my jsme byli energeticky nezabezpečení, kdy nám prudce rostla inflace. Takže ano, já mám radost, že ten růst inflace se daří zastavit. Mám radost, že klesají aspoň o něco ceny potravin a budeme pokračovat na tom, aby klesaly dále. Mám radost, že se nenaplnily katastrofické scénáře, které jsme slyšeli i z vašich řad, a také je to dohledatelné - jak tady nepřežijeme zimu, jak tu budou krachovat podniky, jak tady bude růst nezaměstnanost, jakým způsobem tady budou růst ceny pohonných hmot a tak dál. Vždyť si na ty výroky vzpomeňte.

Ano, pacient nemá náhled své choroby - já nevím, jak jste to teď formuloval. To je přesně ono a sedí to na vás. Vy si neuvědomujete, co jste způsobovali, neuvědomujete si ani, že nemáte žádné recepty, že máte představu, že prostě můžeme žít na dluh, že se to nějak zvládne, že se má víc ještě pomáhat a méně přijímat od lidí a tak dál. Ale tak to prostě nefunguje. Vždyť si představte svoji rodinu. Jestliže budete mít neustále vyšší výdaje, než máte příjmy, tak to prostě dříve či později dopadne špatně. A stejně tak je to se státem. Já myslím, že toto se dá pochopit a tomu se dá rozumět, a pokud ne, tak budeme se tady opakovaně o tom bavit a já vás budu přesvědčovat, že prostě příjmy státu a výdaje musí být vyrovnané, nemůže nic donekonečna růst, a že je to přesně politika, kterou děláme. A budu rád, když nás aspoň v něčem podpoříte. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP