(15.10 hodin)
(pokračuje Petr Fiala)

Například - ano, museli jsme sáhnout k úpravě některých daní, ale platí náš slib, že jsme celkové daňové zatížení občanů tohoto státu nezvýšili, a to je myslím z tohoto hlediska důležité. Ale o naše voliče se nebojte. občanům dokážeme vysvětlit opatření, která jsme pro jejich dobrou budoucnost a v odpovědnosti vůči dětem a vnukům udělali.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času a dále má svou interpelaci pan poslanec Jan Síla, připraví se pan poslanec Miloslav Janulík. Prosím, ujměte se slova.

 

Poslanec Jan Síla: Děkuji za slovo. Vážený pane ministře, dovolte, abych vás i já oslovil ohledně konsolidačního balíčku. Já jsem si prostudoval váš volební program, kde bylo napsáno, že pouze ve 2 procentech jste hovořili o konsolidaci státního rozpočtu. Prohlášení zhmotněné ve volebním letáku, že nebudete zvyšovat daně z nemovitosti, a jaká je to nespravedlnost, že mají být znovu zdaněny majetky, které již byly mnohokrát zdaněny, všichni známe, které se týká slibu nezvyšovat DPH.

Slyšel jsem vysvětlení pana Stanjury, že vlastně nedochází k žádnému zvýšení, ale s touto slovní ekvilibristikou nemohu souhlasit, protože zvyšujete například o 2 % ceny za léky, vodu, teplo, dětskou výživu, veřejnou dopravu, mouku pro celiaky, a tím vlastně základní životní podmínky pro ty nejpotřebnější. O vojenských základnách Spojených států na našem území, o tom jsme už tady několikrát hovořili, ale interpeloval jsem vás na toto téma. Pane premiére, není vám aspoň trošku žinantní, že jste takovým flagrantním způsobem oklamali svoje voliče, sotva jste se dostali k moci? Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času a opět má slovo předseda vlády České republiky Petr Fiala. Prosím.

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: Děkuji za tu otázku především z jednoho důvodu, protože tak, jak jste ji, pane poslanče, položil, jste vlastně ukázal způsob, kterým vy manipulujete s našimi výroky a se skutečností. Pokud jste tady citoval moje vyjádření nebo vyjádření mých kolegů, které se týká nemovitostí, že je zbytečné zdaňovat už jednou zdaněný majetek, tak se to, prosím pěkně, týkalo jiné daně. To se netýkalo daně z nemovitosti, ale týkalo se to daně z nabytí nemovitosti, kde opravdu docházelo podle našeho názoru ke dvojímu zdanění. Tyto věci jsou dohledatelné. A co udělala Občanská demokratická strana - a to je taky důležité a rád to všem tady připomínám? Občanská demokratická strana zrušila daň z nabytí nemovitosti, takže žádnou daň z nabytí nemovitosti v České republice nemáme, a proto nedochází k zdanění už jednou zdaněných věcí tak, jak jsme o tom mluvili. Takže toto je ale příklad určité manipulace, která v pořádku není.

Samozřejmě bych byl raději, kdybychom nemuseli sahat na žádné daně a kdybychom nemuseli upravovat daně tímto způsobem s tím, že některé prostě musíme navýšit. Pro mě je ale důležité, že jsme nenavýšili celkové daňové zatížení občanů, a pro mě je taky důležité - a tady řeknu, že tuto daňovou úpravu podporuji a dělali jsme s velkou radostí - že jsme zjednodušili daňový systém, a mám tady na mysli DPH, že budeme mít jenom dvě sazby daně z přidané hodnoty, že skončí ten zmatek, který v tom byl, že už nebude možné tak jednoduše pořád přesouvat z jedné nižší do druhé nižší daňové sazby jednotlivé položky podle toho, jak politici vyspí nebo co je napadne, že budeme mít přehledný systém s dvěma sazbami, základní 21, a tam, kde jsou nějaké důvody, sociální nebo jiné, tak je to 12, a to si myslím, že je správné, čili z této daňové úpravy mám radost.

A jinak, když jste zmínil náš volební program, program naší vlády, je dobře, že tu je tolik znalců volebního programu koalice SPOLU, to mě taky těší. Tak já připomenu některé věci, co jsme tam slíbili. "Růst nastartujeme pomocí investic do lidských zdrojů, infrastruktury a digitalizace, abychom podpořili transformaci české ekonomiky." Přesně to děláme. Rekordní investice 150 miliard korun do dopravní infrastruktury, rozjíždíme digitalizaci, podpora výstavby gigafactory, těžby lithia, abychom zde měli celý výrobní řetězec, plníme program.

Citát jiný: "Uděláme všechno pro to, aby schodek do konce volebního období klesl na 1,5 % HDP." To je náš volební slib. Není to jednoduchý úkol, je to ambiciózní úkol a právě toto naplňuje náš ozdravný balíček. Soukromé peníze, spoření budou efektivnější - rozšíříme je i o možnosti, které jsou osvědčené v zahraničí, úpravy ve třetím pilíři jsou již v legislativním procesu - i toto držíme.

Další citát, který bych mohl říct z našeho programu - které se vztahují k ozdravnému balíčku nebo důchodové reformě: "Nastavíme jasná pravidla pro odchod do důchodu u fyzicky náročných procesů, ostatním postupně stanovíme novou věkovou hranici." To všechno jsou opatření, která jsme slibovali voličům, a to všechno náš balíček obsahuje. Myslím, že lidé tomu i rozumí. Já sice nedám moc na průzkumy, ale když už tedy tady máme mluvit o tom, jestli to lidé chápou nebo nechápou, tak jeden z průzkumů, který byl nedávno zveřejněn, je takový, že se představení takzvaného ozdravného ekonomického balíčku, nebo s tím, že to je nezbytný krok, souhlasí 51 % tazatelů, že to není nezbytný krok, pouze 39 %.

Nakolik jsou představené reformy a jejich konkrétní dopady na život lidí v Česku srozumitelné, odpovídá 46 % - jsou srozumitelné, 41 - nesrozumitelné nebo málo srozumitelné, čili většina nebo víc lidí tomu spíš rozumí než nerozumí a těm ostatním jsme schopni postupně - protože ono je to víc než šedesát opatření, není to vůbec jednoduché - to vysvětlit. Takže si myslím, že i tady se jasně ukazuje, že plníme naše sliby... (Předsedající: Čas.) a že je plníme pro lidi srozumitelně.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Pan poslanec má zájem a doplňující otázku. Prosím.

 

Poslanec Jan Síla: Děkuji za odpověď, nicméně, pane premiére, nemůžu s vámi souhlasit, protože daň z nabytí nemovitosti zrušila vláda Andreje Babiše za přispění hlasů taky SPD. Takže to není úplně korektní, to vaše vyjádření, ale hlavně si myslím, že to vaše oklamání voličů by se mělo řešit tím, že byste odstoupili a požádali znovu voliče o to, aby vám schválili vojenské základny Spojených států na našem území, zvyšování daní z nemovitosti a tak dál.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času a pan premiér si ještě vezme slovo na reakci. Prosím.

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: Pokud chci k těm interpelacím přistupovat poctivě, musím reagovat na to, co říkáte, a na vaši otázku. Takže pokud jste říkal, že jsme někde mluvili o dvojím zdanění v případě nemovitostí, tak musím vám říct, že nebyla daň z nemovitosti, ale byla to daň z nabytí nemovitosti - ano, ta byla zrušena, já jsem řekl, že ODS ji zrušila, souhlasím s tím, že to bylo v předcházejícím období, byly to hlasy více stran, tehdy jsme na to neměli sílu, ale toto je prostě fakt, který si každý může ověřit a který je dohledatelný.

Já jsem zapomněl reagovat - protože to je takový nesmysl, že to člověk i jako úplně pomine - na tu vaši poznámku o jakýchsi amerických základnách na našem území. Vy víte o nějakých základnách? Nebo se nějaké připravují? Nebo někde někdo domlouvá? Tohle tedy vláda České republiky neví, na ničem takovém vláda nepracuje, já ani nevím, že by americká strana měla o něco takového zájem. Rozhodně nás o to nikdo nežádal, my nic takového nepřipravujeme, takže jak jste tady začali vykládat o nějakých dezinformacích z mé strany, tak toto je úplně typická dezinformace, protože to prostě není pravda.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času. Takto proběhla tato interpelace. Ještě načtu dvě došlé omluvy. Paní poslankyně Jarmila Levko se omlouvá od 15 do 18 hodin z pracovních důvodů a pan poslanec Marek Výborný od 14.30 hodin z pracovních důvodů.

A vracíme se k dalšímu v pořadí, kterým je pan poslanec Miloslav Janulík, a připraví se pan poslanec Radek Koten. Prosím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP