(15.50 hodin)
(pokračuje Petr Fiala)

Ve světle současných událostí, ale i s ohledem na to, jak zvyšují výdaje na obranu státy v Evropě, a to nejen členské státy Severoatlantické aliance, ale i další země, jsme se rozhodli tento náš závazek urychlit a dát prostředky do obrany ve výši 2 % už v příštím roce. Pořád se nedostaneme na nějaké přední místo, protože i další země zvyšují výdaje na obranu, a je to tak dobře. To nejsou někde vyhozené peníze, a ještě na úkor někoho. To jsou peníze, které jsou dobře využity pro to, aby se naši občané mohli cítit bezpečně a aby armáda mohla plnit svoje funkce. A ty peníze, i ty, co jsou vynaloženy na akvizice, současně slouží českému průmyslu, českým občanům, českým pracovním místům, českému výzkumu, české vědě, a to je na tom také to důležité. Dobře vynaložené prostředky na obranu vlastně podporují další oblasti života a tak my k tomu také přistupujeme. Proto vyjednáváme o velkých zakázkách, proto vyjednáváme o modernizaci armády, ať už jde o bojová vozidla pěchoty, nebo stíhačky, proto děláme kroky, které povedou k tomu, že naše armáda bude mít moderní vybavení, které si plně zaslouží. A upřímně řečeno, jak to chcete udělat jinak, než že do toho dáte finanční prostředky, že do toho vložíte peníze? To je dobrá investice a je to investice do budoucna.

Ano, meziroční nárůst je velmi intenzivní nebo velmi rychlý. Nemusel by být tak rychlý, kdybychom se v minulosti o naši bezpečnost a obranu starali lépe a kdyby to procento peněz HDP, které jsme vkládali do obrany v minulosti, bylo vyšší. Nebylo, takže teď my se k tomu hlásíme, nezříkáme se odpovědnosti a chceme ty prostředky rychle navýšit a už v roce 2024 budeme dávat na obranu 2 % HDP v zájmu bezpečnosti našich občanů.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji a vnímám zájem o doplňující otázku. Prosím.

 

Poslanec Radim Fiala: Ano, pane premiére, takže pro vás ještě jednou. Nevyjednali jste vůbec nic! Slibujete, že budete modernizovat českou armádu. Já jsem pro. Nevyjednali jste vůbec nic! Takže dovolte mi... Vy jste tady mluvil o české vědě, českých firmách. Mě by zajímalo, jestli vyjednáváte vůbec nějaké offsety, jestli část těch zbraní, které nakupujete, se budou vyrábět v České republice, protože já jsem přesvědčen, že to je pro náš průmysl velmi důležité. My jsme vždycky vyráběli spoustu zbraní a spoustu částí zbraní. Dneska o ničem takovém neslyším. Takže já vás žádám, abyste toto napravili, protože kdyby ty firmy, které to tady dělaly v České republice, spoléhaly navázat na vás a na vaši vládu, tak už dávno zkrachovaly!

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času a s reakcí opět předseda vlády.

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: Vyjednali, a dokonce v rekordním čase, takže některé ty akvizice jsou ve finální fázi. Nelze o tom tady mluvit, ale brzy se to dovíte. A mohu vás také ujistit, že myslíme právě na český průmysl. Mluvil jsem o tom. Bude se část těch věcí vyrábět i na území České republiky, budou se na tom podílet české firmy. V některých případech je ten podíl českých firem v desítkách procent na celkové akvizici, takže tuto obavu mít nemusíte. My na to myslíme.

Jak se vám řekl, dobře vynaložené prostředky na obranu, to není jenom, že někde někam vydáte peníze. To je právě, a musíte to dobře vyjednat, na tom pracujeme, to děláme a už jsme ve finální fázi. To znamená mimo jiné i to, že se na tom podílí český obranný průmysl. Mimochodem, český obranný průmysl je čím dál úspěšnější. Stáváme se v tomto směru opravdu velmi silnou zemí i v mezinárodním srovnání. Naše firmy právě v oblasti obranného průmyslu přijímají nové zaměstnance, vytvářejí nová pracovní místa, podílejí se na výzkumu. Nejsou to jenom tradiční zbraně, ale celé zbraňové systémy včetně IT. Naše firmy jsou v tomto opravdu v popředí, jsou i žádány ve světě a rozvíjí se tady i díky tomu prostoru, který tomu dáváme jako vláda, opravdu velký potenciál pro český průmysl a právě rozvoj obranného průmyslu posiluje naši pozici nejprůmyslovější země Evropy, a to si myslím, že je správně.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji a přistupujeme k interpelaci pana poslance Radka Vondráčka. Prosím, ujměte se slova.

 

Poslanec Radek Vondráček: Vážený pane premiére, já si myslím, že ani já, ani vy nebudete potřebovat celý časový limit na odpověď na moji interpelaci. Ta je v podstatě velmi jednoduchá, a to ano nebo ne. Já bych chtěl tady slyšet, zda se vymezujete proti zrušení jednomyslného hlasování v rámci Evropské unie, zda jste pro, nebo proti. Vaše video, když se na vás obracel europoslanec Verhofstadt jako na malého školáka, a ne jako na premiéra suverénní země, obletělo celou republiku. Pan ministr Bek se nijakým způsobem nevymezil za jeho předsedání Rady pro všeobecné záležitosti, jestli to říkám přesně. Ten proces byl spíše urychlen za našeho předsednictví. Jeho nástupce pan ministr Dvořák, váš ministr vaší vlády, dokonce řekl, že je pro zrušení jednomyslnosti. Vaši kolegové z vlády, Piráti, pan Lipavský, ti se nikdy netajili tím, že by byli pro zrušení jednomyslného hlasování. Ale je to vaše vláda, vaše odpovědnost a já se vás ptám, jste pro, nebo proti? Můžete se nám teď tady jednoznačně vyjádřit, ať víme, na čem jsme, na čem je Česká republika? Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času a nyní reakce předsedy vlády Petra Fialy. Prosím.

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: Jednoznačně se vyjádřit? Za sebe ano, jsem proti, říkám to opakovaně a budu to říkat i nadále. Samozřejmě jsme součástí koaliční vlády. Je logické, že na některé věci mají některé politické strany jiný názor, ani se tím netají. Já si myslím, že v současné době sahat do základního nastavení Evropské unie by nebylo správné. Moje přesvědčení je, že když ta debata poběží - a nebraňme se jí, to je dobře, že ta debata běží. Řada států to chápe tak, že pokud se má rozšiřovat Evropská unie, což je v zájmu i České republiky, aby se rozšiřovala Evropská unie, tak že se musí upravit ty hlasovací mechanismy. To si myslí řada států. Moje pozice je, abychom do toho nezasahovali, ale nebraňme té debatě, to by bylo také chybné.

Pokud tady zmiňujete to video, nevím, jestli náhodou nepochází od nějakých europoslanců od vás, tak tam nebyla moje odpověď, a to je na tom videu ta dezinformace. Já jsem jasně odpověděl panu poslanci a odpověděl jsem myslím velmi srozumitelně. A poznámky o školákovi si tady nechte!

Naopak možná by se bylo dobré podívat na to, kde hnutí ANO, které teď tak vehementně hájí zájmy českých občanů v Evropské unii, je v rámci evropských politických rodin, v jaké frakci se nacházíte - jestli to není náhodou ta frakce, která patří k nejfederalističtějším a z tohoto hlediska nejprogresivnějším v uvozovkách v Evropě, a jestli to, co říkáte tady doma, odpovídá tomu, co děláte nebo jste dělali v Bruselu. Ten příklad - a já už jsem to i veřejně předložil veřejnosti s důkazy - jakým způsobem jste přistoupili ke Green Dealu a k dalším věcem, ten je jasný.

Tak já doufám, že naše racionální, realistická pozice k Evropské unii bude mít vaši podporu, že to, že nechceme měnit základní nastavení, ale chceme ty věci dělat tak, abychom účinně prosazovali zájmy České republiky, že bude mít podporu napříč politickým spektrem. Já se o to snažím. Já jsem svolal už dvě schůzky k zahraniční politice i s opozicí a k evropské politice, a to i navzdory tomu, že přes svoje sliby jste v době českého předsednictví vyvolali hlasování o nedůvěře vládě. Ani to mě neodradí od toho, abych se pokoušel s vámi vést dialog, protože si myslím, že mít základní shodu na zahraničněpolitických otázkách, ale i na klíčových věcech, které se týkají naší pozice v Evropské unii, je dobré.

A já jenom doufám, že i vaši europoslanci podpoří například naše úsilí, které vyvíjí naše vláda, a to je to, abychom výrazným způsobem ve prospěch našich zájmů, našeho automobilového průmyslu, našich občanů, upravili připravovanou normu Euro 7. Jsme velmi daleko v těch vyjednáváních. Myslím, že se nám daří získávat na svou stranu podobně smýšlející státy, ale bude důležité, abychom dokázali i přesvědčit aspoň část poslanců Evropského parlamentu. A vy máte příležitost, protože jste ve frakci, která v minulosti spíš podporovala řadu opatření, která určitě nejsou v zájmu České republiky. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP