(16.00 hodin)
(pokračuje Petr Fiala)

Takže tady je možnost to napravit. Pojďme spojit síly a pojďme upravit tu normu Euro 7 tak, aby neohrožovala mobilitu našich občanů a neohrožovala náš automobilový průmysl.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji, a je zájem o doplňující otázku? Prosím.

 

Poslanec Radek Vondráček: Děkuji. Ta poznámka o školákovi byla spíš kritikou pana Verhofstadta, ne vás. Ale když jste se ozval, tak jsem se asi trefil do černého.

Ale zpět k nějaké konstruktivní debatě. Za prvé: co tedy uděláte se svým panem ministrem, který se vám vyjadřuje úplně jinak, než je váš názor jako premiéra? A za druhé: souhlasíte se mnou, že případná změna jednomyslnosti je tak zásadní, ať už to bude cestou změny základních smluv, nebo snad hlasování, řekněme takového soft, že o některých otázkách se nadále bude hlasovat jinak než jednomyslně, zda se také domníváte, že to je naprosto zásadní změna pravidel a poměrů v rámci Evropské unie, které z mého pohledu by si zasloužilo, aby se k tomu vyjádřili všichni občané České republiky v rámci referenda? (Souhlasné poznámky v levé části jednacího sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času a nyní reakce předsedy vlády.

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: Netrefil jste do černého, ale když to už tady slyším poněkolikáté - no tak, nikdy jsem na to nereagoval, tak teď jsem na to zareagoval. A myslím si, že to je tak dobře, že nepravdy se mají napravovat, a jsem rád, že se v tomto shodneme.

To, že prostě někteří členové naší vládní koalice mají dlouhodobě třeba jiný názor na rychlost a intenzitu nějakých evropských kroků, na tom není nic divného. Tak to prostě je, víme to všichni a vědí to i občané. Důležité je, abychom se domluvili na nějaké společné pozici ve výsledku a tu potom v Evropě zastávali pokud možno i v souladu s opozicí, protože čím jsme na té evropské pozici sjednocenější, tím potom máme větší sílu. Vysvětlil jsem tady, proč já si nemyslím, že bychom měli přistupovat k té změně. Dokonce jsem přesvědčen o tom, že většina členských států, teď nemluvím o úrovni Evropského parlamentu, nakonec žádnou takovou změnu podporovat z řady různých důvodů nebude. A myslím, že covidová krize, a hlavně energetická krize nám jasně ukazují, v čem je dobré, když musíme dosahovat shody všech členských států a když musíme naslouchat obavám, názorům, postojům, zkušenostem jednotlivých členských zemí. To jsou moje motivy a moje úvahy, proč si třeba myslím, že bychom neměli k těm změnám přistupovat, a rozhodně ne bez nějaké důkladné diskuse. Ale musíme vidět, že tam v Evropě existuje řada politiků, ale i států, které naopak podmiňují další rozšiřování právě nějakou úpravou rozhodovacích mechanismů, a to je debata, které se musíme seriózně věnovat prostě proto, že rozšiřování Evropské unie je dlouhodobě i v zájmu České republiky. Byla to politika, kterou zastávaly prakticky všechny vlády (Předsedající: Čas.) v poslední době.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Je 16 hodin, uplynul tedy čas, kdy bylo možné podat interpelace na předsedu vlády. Co bude následovat, jsou ústní interpelace na ostatní členy a členky vlády a já vyzývám paní poslankyni Vladimíru Lesenskou, aby přednesla svou interpelaci na místopředsedu vlády a ministra práce a sociálních věcí, pana Mariana Jurečku, a aby tak zahájila blok odpovědí členů vlády na interpelace poslanců. Prosím.

 

Poslankyně Vladimíra Lesenská: Děkuji za slovo, paní předsedající. Vážené kolegyně, kolegové, vážený pane ministře, to, že správní řízení při vyřizování žádosti o přiznání důchodu se stalo jen něčím, co stát nemusí nebo musí dodržovat, jsem konstatovala již při své dřívější interpelaci. Na stránkách České správy bylo možné se dočíst, že lidé mají v maximálně možné míře využít možnosti podat žádost o přiznání důchodu až čtyři měsíce předem. Pokud se nepletu, s větším předstihem žádost podat ani nelze, neboť tím se zajistí plynulý přechod k finančnímu zabezpečení formou důchodu namísto výplaty ze zaměstnání. Je to úžasné doporučení, jen kdyby délka řízení nebyla delší jak půl roku. Česká správa se dále klientům omlouvá za případné komplikace spojené s dlouhou dobou řízení - fajn, ale to je žadatelům o přiznání důchodu asi tak... (Poslankyně se odmlčela.) ... k ničemu.

Víte, že díky postupu České správy a vašeho rezortu dostávají důchodci upomínky a výhrůžky penále od zdravotních pojišťoven? Kde se zadrhla komunikace a výměna podkladů pro tyto platby mezi rezortem, MPSV a pojišťovnami? A co mají dělat s omluvou ti, kteří se spolehli na správní řízení a jeho lhůty, když teď jsou víc jak půl roku bez příjmů? Víte, ne všichni si dostatečný finanční polštář byli schopni vytvořit, když jejich příjem pokryl s minimální rezervou tak akorát jejich výdaje potřebné k normálnímu životu - vysoké náklady na bydlení, energie, potraviny, léky, náklady na případné služby, které již museli využívat. Finanční prostředky, které Česká správa půl roku i déle klientům nevyplatila, byly uložené někde v bance na účtu? Jaký je úrok z těchto doposud nevyplacených důchodů a zaplatíte z nich případně za regulérní důchodce penále, které na nich začínají požadovat zdravotní pojišťovny?

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času a slovo má místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. Prosím.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Dobrý den, vážená paní místopředsedkyně, vážená paní poslankyně, kolegyně, kolegové, já jsem na podobné interpelace odpovídal také asi před dvěma nebo třemi týdny. Komentoval jsem tuto situaci i veřejně za poslední měsíc a začínám i nyní tím, že je namístě omluva, omluva za Českou správu sociálního zabezpečení a za stát jako takový, protože je pravdou, že jsme se dostali do situace, kdy nejsou plněny zákonné lhůty, tedy ta 90denní zákonná lhůta pro to, kdy má být vyměřena výše důchodu, aby člověk následně mohl čerpat i jeho výplatu.

Je ale potřeba říci také i příčiny, které bohužel k tomuto stavu vedly, a to je opravdu zcela mimořádná situace roku 2022, která v posledních třiceti letech v této zemi nikdy nenastala. Připomenu, že za zhruba víc jak dvanáct měsíců došlo k tomu, že byly dvě řádné valorizace, dvě mimořádné valorizace a také ještě velký nápor na víc žádostí, které přišly především v závěru, ve čtvrtém kvartálu roku 2022, žádosti o předčasné důchody. Ten nárůst je opravdu, opravdu evidentní, protože hodnoty, které se týkaly když ne zátěže například nových důchodů, tak byly v posledních letech někde pod hranicí 200 000 a teď jsme se dostali na hranici 249 000. A je potřeba říct, že bohužel, a to je jedna z velkých příčin tohoto dnešního stavu, se kterým se snažíme teď v těchto týdnech, a hlavně kolegyně, kolegové na České správě sociálního zabezpečení vypořádat, tak to je stav, v jakém agenda výpočtu výměry důchodů je, kdy vlastně mnoho lidí je překvapeno, když jim vysvětluji, že tady to není tak, že by byl jednoduchý softwarový systém, který by dokázal sám, automaticky, digitálně vyhodnotit data o tom, jaké byly výdělky těch osob, jaké byly náhradní nebo vyloučené doby a podobně, a vyměřit důchod jako jednoduchou operaci IT systému. Tak toto fakt bohužel v 21. století není. Bohužel za posledních více jak deset, patnáct, dvacet let se v oblasti digitalizace důchodové agendy na České správě sociálního zabezpečení udělalo velmi, velmi málo a je to samozřejmě věc, která souvisí i s tím, jak to byla priorita těch předchozích ministryň a ministrů.

My jsme dneska v situaci, kdy už od loňského podzimu jsme se snažili udělat maximum pro to, abychom personálně posílili kapacity pro výpočty a stanovení důchodů. Není to jednoduchá agenda, nelze úplně jednoduše vzít člověka, kterého třeba za týden dokážeme na tuto agendu vyškolit, aby ten člověk dělal dobrou práci, bezchybnou práci. Takže přesto, že jsme posílili kapacity, tak ano, ještě v této situaci, kdy teď tady odpovídám na tuto interpelaci, jsme ve zpoždění a také jsem férově řekl, že bohužel ještě několik týdnů v tom zpoždění budeme. Ale postupně ten velký, nakumulovaný objem žádostí se nám daří postupně - to číslo - snižovat. Také jsem opakovaně, a říkám to i teď, řekl, že pokud jsou lidé, kteří jsou opravdu v situaci, kdy jsou třeba sami, nemají možnost jiného příjmu partnera, manžela, manželky a podobně, tak když jsou v té sociálně složité situaci a ty peníze potřebují, aby přes infolinku nebo přes mailovou komunikaci na vedení České správy sociálního zabezpečení či ministerstva dali informaci, že je potřeba, aby jejich důchod byl vyměřen ve velmi krátké době. Ve velmi krátké době jsme schopni tyto žadatele zprioritizovat a výměru udělat třeba v řádu jednoho týdne, deseti dnů. Ale i v tomto jsou do určité míry ty kapacity omezené. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP