(17.50 hodin)
(pokračuje Marian Jurečka)

V těchto mimořádných situacích je tady stát od toho, aby podal pomocnou ruku, aby lidem dokázal efektivně pomoci, a to si myslím, že se stalo a že se děje. A samozřejmě, stav rozsahu takové pomoci také víme, že nebude trvat dlouhodobě v příštích třeba letech. My vidíme už dnes, když se podíváme na data z minulého týdne, došlo poprvé zhruba po dvaceti měsících k poklesu inflace, máme meziměsíční pokles minus 0,2 %. Výraznou roli v tom hraje například i cena potravin, která klesá. Vidíme, že poklesly významně ceny zemědělských komodit, ty jsou na hodnotách před rokem 2021, a to jsou všechno jasné informace, že situace se bude zlepšovat. K tomu tady máme nejnižší nezaměstnanost historicky, prožíváme toto období s velmi nízkou nezaměstnaností a zároveň nejnižší nezaměstnaností v Evropské unii.

A když se podíváme na strukturu podpory, kterou tady stát realizoval, to nebyla sociální podpora, která by primárně pomáhala řešit situaci důchodců, kteří pobírají starobní důchody, ale primárně rodin s dětmi, kde toto je nástroj, který má pomoci. Když se podíváme na největší objem, který vyplácíme, tak to je rodičovský příspěvek, pak to byl výrazný nárůst u příspěvku na bydlení, a vidíme, že situace se opravdu postupně v letošním roce bude stabilizovat a logicky také počet žadatelů bude postupně klesat.

Pokud jde o seniory, tady jednoznačně platí tvrdá čísla a fakta. Když se podíváme na poslední rok a půl, nejvyšší nárůst důchodů v historii, o 30 %. Letos průměrný důchod po červnové valorizaci překročí 20 200 korun. Už v tento okamžik je nejčastěji pobíraný důchod v této zemi 21 000 korun a nárůst je vlastně za zhruba rok a půl o 5 000 korun u průměrného důchodu. Tady vidíme i na statistice rozboru sociálních dávek i jednu důležitou věc, že vlastně ta část sociální podpory, která je v rámci hmotné nouze realizovaná, tady míra počtu klientů je velmi podobná i období, které bylo před rokem 2022. Hlavní nárůst a nápor na sociální systém je především v oblasti příspěvku na bydlení a tady zase, když se podíváme na dopady nebo to, jak se vyvíjí v posledních řekněme třech měsících trh s energiemi, i dnešní čerstvé zprávy o ceně plynu pod 30 euro jsou vlastně návratem do roku 2021. A to se logicky promítne také i do toho, že se sníží množství lidí a domácností, kteří budou mít nárok na příspěvek na bydlení. Takže je předpoklad, že počet lidí, kteří tuto formu podpory budou potřebovat v příštích měsících, začne postupně zase klesat.

Myslím si, že sociální systém splnil a plní svoji úlohu, myslím si, že ji plní dobře. Máme mimo jiné v Evropě i velmi dobrou pozici v tom, že máme nejlepší hodnoty, pokud jde o objem lidí ohrožených příjmovou chudobou, v tomhle srovnání si vede Česká republika velmi dobře. Takže tolik jako odpověď a odpověď podložená fakty na vaši interpelaci. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji i za dodržení času. Vnímám zájem o doplňující otázku. Prosím.

 

Poslanec Marek Novák: Moc děkuji za předchozí odpověď. Nejsme úplně v souladu s tím, že situace se zásadně lepší, to rozhodně ne. Je potřeba asi s těmi lidmi i mluvit a mít nějaké zprávy z toho, co se ve společnosti děje.

Jak jste zmínil ty objektivní důvody, jedním z objektivních důvodů jsou právě plánované kroky vlády - snížení valorizace, takzvaná důchodová reforma, úsporný balíček, to všechno zase způsobí další snížení příjmů lidí a vedle toho zvýšení nákladů firem, tak to prostě je a lidí na dávkách prokazatelně přibude. A já se tedy raději i zeptám, ať víme a jsme připraveni, budeme se o tom bavit zanedlouho, počítáte s touto situací v plánování výdajů pro státní rozpočet na příští rok?

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času a reakce pana ministra.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Děkuji. Musím odmítnout to, co tady říkáte. Vytváříte atmosféru strachu, že tady bude přibývat lidí, kteří budou potřebovat sociální pomoc a podporu přes dávkový systém, protože když se podíváme například i do historie posledních měsíců a tvrzení mnoha vašich kolegů z vaší strany, tak jsem slyšel v průběhu podzimu informace v médiích typu: bude hromadné propouštění, 60 % zaměstnanci ohroženo propouštěním, firmy to neustojí, firmy budou padat, vládní pomoc tady není. Co se z těchto vašich tvrzení a tvrzení vašich kolegů z podzimu loňského roku naplnilo? Vůbec nic, vůbec nic! Firmy fungují, vládní pomoc dorazila. Tam, kde měla pomoct, pomohla, nejnižší nezaměstnanost trvá dál. Je více volných pracovních míst než nezaměstnaných. Takže to je jenom odkaz na to, že když se tady straší, tak je potřeba také dát ty věci do souvislostí.

A k důchodům - jasně platí, a je to i v legislativě, kterou jsme už navrhli a poslali do legislativního procesu - důchody se budou i v budoucnu plně valorizovat o inflaci a o jednu třetinu růstu reálných mezd. Stav, který v České republice byl dlouhé roky - dlouhé roky! - před rokem 2018 a který zajišťoval dobrou životní úroveň našich důchodců, takže nestrašte něčím a neříkejte věci, které nejsou pravdou. Důchody současné i ty budoucí, které budou vyměřované, neustále porostou. Hodnota průměrného důchodu mezi zhruba 2025 a 2035 vzroste, ten průměrný důchod, o 10 000 korun. Tempo růstu důchodů je opravdu poměrně vysoké, takže prosím pěkně, nevytvářejte zase tady nějakou atmosféru strachu. Nemám rád, když se používají informace, které zjevně i z makroekonomických dat nemohou být pravdivé a reálné.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji, a jelikož byl vyčerpán čas, kdy může být podána interpelace na člena vlády České republiky, konstatuji, že jsme pro dnešní jednací den ukončili projednávání ústních interpelací.

Zároveň, vážené paní poslankyně a vážení páni poslanci, přerušuji nyní 65. schůzi Poslanecké sněmovny do úterý 30. května 2023 do 14 hodin a připomínám, že zítra, tedy v pátek 19. května 2023, bude v 9 hodin zahájena 66. schůze Poslanecké sněmovny. A ještě vám přeji příjemný zbytek odpoledne či večera.

 

(Schůze přerušena v 17.57 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP