(15.00 hodin)
(pokračuje Ivan Bartoš)

Myslím si, že je zcela legitimní - a já jsem pro to i ve Sněmovně hlasoval a hlasovali pro to ministři ze všech stran koalice - skutečně hledat spolu s financemi zdroje, které by nám pomohly uspokojit ty projekty, které ze své povahy byly úspěšné a není to hodnotící výzva, málo už výzev se hodnotí, ale v tuto chvíli na ně nejsou ty peníze. Naopak na začátku období je to možná o něco obtížnější, protože teprve ke konci budeme vědět, jakým způsobem se realizují jiné tituly a budeme moct těmi penězi v rámci IROPu hýbat. Proto je legitimní hledat další zdroje, které pro připravené projekty můžeme zapojit.

Jako řídicí orgán IROP jednáme a vznesli jsme požadavek na Ministerstvo financí na rozpočtování státního rozpočtu a jaké jsou možnosti podpořit projekty i nad rámec té alokace IROP, to je, o čem paní Klára Dostálová mluvila. Zároveň, a myslím si, že to je taky důležitý prvek, bavíme se o financování projektu z operačního programu Spravedlivé transformace. Jedná se o projekty mimo tu alokaci IROP v kraji Moravskoslezském, Ústeckém a Karlovarském. Tam musí proběhnout nebo musela by proběhnout ta revize OPST. Jde o projekty mimo alokaci ve výši asi 1,6 miliardy relevantní jen pro tu výzvu 111.

Jinak Národní plán obnovy je taky zajímavým zdrojem a jedná se o čerstvou iniciativu MŠMT, primárně cílenou na kapacity škol, ale je možné vyjednat s Evropskou komisí i finance na podporu odborných učeben v projektech IROP, na které v IROP nejsou finance. Já jsem toto zaznamenal, kontaktoval jsem MŠMT a měli bychom se tímto směrem podívat. Od nového ministra Beka toto bylo jasně i do médií sděleno, že touto cestou hodlá postupovat.

Máme skupinu, která se tím zabývá, s MŠMT. Ta už spolu jednala. Primárně míříme na kapacity škol, ale zároveň i na projekty, které řeší jednotlivé učebny, na které je primárně určen, ty jsou určené, ty programy v IROPu. Jednání proběhlo 18. 5. a dál to probíhá. Tady i od paní Kláry Dostálové zazněla celková částka v těch výzvách, kdy to v součtu 4,5 miliardy, 2,9 miliardy dává poměrně velkou sumu, nicméně ty požadavky několikanásobně převyšují možnosti tohoto evropského programu.

Věřím, že se nám společnými silami, i třeba s know-how, které pochází z předchozího období, i třeba za působení paní Kláry Dostálové na postu ministryně pro místní rozvoj, se nám podaří poskládat nějakou variantu tak, aby projekty, které jsou připravené, mohly být finančně uspokojeny ve prospěch nejen obcí, jak to možná zaznívá, ale hlavně ve prospěch lidí, kteří v nich žijí a chtějí své děti dát do kvalitních vzdělávacích institucí.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní tedy je přihlášen pan poslanec Okleštěk, všichni s přednostním právem již vystoupili. Následuje paní poslankyně Pastuchová. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Ladislav Okleštěk: Děkuji za slovo, paní předsedkyně, vážené kolegyně, kolegové, dokonce i člen vlády je tady, takže já vystupuji k rozpočtovému určení daní. Je to asi popáté, kdy k tomuto tématu vystupuji, a vždycky jsem se snažil dopracovat k tomu, abychom podpořili krajská města, protože tam to rozpočtové určení, zejména u nás v Olomouckém kraji ve vztahu k Olomouci, podle mě není dobře. Mám do jisté míry i zkušenosti, podle mě dost silné, dvacet roků jsem dělal starostu, čtyři roky jsem dělal hejtmana. Ale to, co jste teď předvedli, vládní koalice, s tím dárkovým balíčkem, kde snižujete rozpočtové určení daní pro kraje, pro města, to už je na mě skutečně moc!

Já jsem předpokládal, že zástupci Starostů a nezávislých - oni si tak říkají - že budou starostové, že budou podporovat svá města, obce, že se budou snažit dostat prostředky do těchto měst a obcí a že se budou snažit podporovat kraje, protože všichni tito jsou živou vodou celé ekonomiky, prostě starají se o to, aby živnostníci, drobné firmy mohli fungovat, aby nestáli na úřadech práce a nežadonili o žebračenku. Ale to, co předvádíte, je ostuda. Na ty kraje to dopadne v řádech stovek milionů korun, na jednotlivé kraje, na obce v milionech. Vždyť to musíte vidět! Starostové, vy se schováváte za ten název, nebo jste skutečně starostové? Vždyť už to skutečně nehrajte, udělejte to tak, jak to je, pojďte, vystupte a řekněte, že tak to nepřipustíte! (Potlesk několika poslanců ANO.) Ale ne, tady vládní koalice ne, ona si to pěkně domluví a vy shrbíte hřbet, prostě jak soumaři odtáhnete tu káru a budete se tvářit, jako že se nic neděje. Já vás mohu ujistit, že se děje, že obce jsou ve varu, nelíbí se jim to, města jsou úplně ve varu, protože vědí, o jaké prostředky přicházejí, vědí, že mohou investovat, ale s vámi to prostě nejde. Z krize se můžeme proinvestovat, ale ne tím, že budeme brát investorům peníze. Vy dokonce používáte obrat, že to číslo zůstane stejné - když vezmeme celkový objem prostředků v příštím roce, přes to snížení procenta, že zůstane stejný. No, jedině v případě, že bude zase vyšší inflace.

Tak prosím vás, nedělejme z lidí blbce. Snažme se nastavit ty podmínky tak, abychom mohli v krajích, ve městech, na obcích investovat, abychom mohli fungovat, protože tam to umí lépe než ve vládě. Takže prosím o zařazení bodu Rozpočtové určení daní po vládním dárkovém balíčku ve městech, obcích a krajích jako první bod dnešního jednání. Děkuji. (Potlesk několika poslanců ANO.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní tedy vystoupí paní poslankyně Pastuchová a následuje pan poslanec Farhan. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuji, paní předsedkyně. Já jsem avizovala jak v tisku, tak v televizi, že každou schůzi v úterý budu zařazovat nový bod - nebo ne nový, ale předřazení bodu sněmovního tisku 241, občanský zákoník, takzvané manželství pro všechny. Jsem velice ráda, že to předložila přede mnou paní předsedkyně Pekarová Adamová. Tady vidíme, jak chutná moc a přednostní právo, protože to věděla, že to předložím, ale já se nebudu přetahovat a nejsem ješitná. Já jsem opravdu to zvedla v minulém týdnu proto, abychom se o tom začali bavit. Je s podivem, že před týdnem to nešlo a dnes, když jste to navrhla vy, tak to určitě půjde.

Dnes jsem se dočetla v tisku, že pan předseda Rakušan, vaším prostřednictvím, hovoří o tom, že to chce projednat, bavit se o tom, ale v září. Tak teď nevím, jestli jste domluveni na tom termínu, jestli ví, že jste to navrhla dnes. Já říkám, já se tady nebudu přetahovat o to, kdo to navrhne. Já jsem to téma zvedla, vy jste ho zařadila jako první, já jsem za to ráda a věřím, že vaši kolegové v koalici i mí kolegové poslanci zařazení tohoto bodu podpoří. Já mám jiný termín, vy jste dala ten, který jsem měla jako druhý, aby to bylo v tomto týdnu po projednání prvních čtení po bodě 23, ale jako první alternativu jsem měla projednání jako třetí bod po senátních vratkách. Aby náhodou někdo neřekl, že něco obstruuji, jako tomu bylo v tisku a konkrétně vámi, paní předsedkyně, na Twitteru a dalších sociálních sítích, že to používám, abych oddálila odvolání pana Dana Köppla z rady, kterou jste už měli stejně domluveno, že ho odvoláte, a ten den jsme měli hlasovat do půlnoci, ale vám se to podařilo odvolat ho dřív, takže jste šli raději domů, než pracovali, a otevřeli jsme to.

Já jsem tady měla připravenou řeč, já ji říkat nebudu, je to zbytečné. Já si myslím, že dneska, protože jste to navrhla vy, to schválíme. Jsem za to ráda, jak říkám, bylo mým cílem to zvednout, podařilo se a já si myslím, že to je velký úspěch, že jste to navrhla. A budu moc ráda, když to vaše pětikoalice podpoří. Děkuji. (Potlesk části poslanců ANO.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP