(15.10 hodin)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Paní poslankyně, ještě si ujasním, že ten návrh třetí bod dnes platí?

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Ano, ano, dnes po vratkách ze Senátu jako další bod, tedy třetí.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Ano, děkuji. Jinak poprosím, byť je to zvláštní, oslovovat prostřednictvím i mě, bohužel.

Pan poslanec Farhan je další přihlášený, pak následuje pan poslanec Metnar. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Kamal Farhan: Paní předsedající, paní ministryně, dámy a pánové, děkuji za slovo. Chtěl bych zde dneska načíst nový bod, který se týká dlouhodobého nedostatku léků a nekompetentního postupu ministra zdravotnictví.

Ministr zdravotnictví nás všechny uvádí do nejistoty svými chaotickými, zmatenými a často bohužel i nesrozumitelnými výroky, které pak musí vysvětlovat, aby je vůbec lidé pochopili. Zajímalo by mě, zda se v jeho slibech ještě vůbec někdo z vás a z občanů orientuje. Léky tu měly být v prosinci, v lednu, v březnu, v dubnu, v polovině května, měly tu být dokonce, až vyjde slunce, a slunce už vyšlo. Venku je slunce, ale léky v lékárnách a v nemocnicích stále nejsou. Není to ani tak dávno, co i paní předsedkyně TOP 09 Markéta Adamová Pekarová a ministr Válek vysvětlovali cestu po Asii i tím, že tam sehnali léky pro podzimní období. Kromě toho, že nám tím ministr s paní předsedkyní oznámili, že na sehnání léků pro lidi na jaro a na léto vlastně vůbec nedošlo.

Domnívám se, že je velmi pravděpodobné, že léky z Korey problém léků v České republice nevyřeší. Dokonce si myslím, že tu ani na podzimní období nebudou. Ještě předpokládám, že bylo myšleno, že se jedná o podzimní období roku 2023 a že se nejedná o nějaké následující roky. Každý, kdo někdy dělal ve zdravotnictví, ví, jak probíhá dovoz a hlavně jak dlouho legislativně trvá, než se mohou dostat léky mimo Evropskou unii na naše území. Každý, kdo to ví, a věřím, že pokud je při smyslech, nemůže podobný slib vůbec vyslovit. I to jasně potvrzuje, že po více jak 500 dnech ve funkci ministr zdravotnictví stále nechápe, jak funguje legislativa a jak funguje zdravotnictví.

A protože, když někdo s panem ministrem nesouhlasí nebo s touto vládou, bývá hned osočený ze šíření dezinformací nebo je členem pětikolony, dovolte mi, abych zde přečetl jeden dopis z mnoha, který dostávám, a je z lékárny od jedné paní doktorky: "Dostupnost antibiotik pro malé děti k dnešnímu dni 29. 5. 2023. Peniciliny: není ani jeden - v sirupové formě není phenoxymethylpenicilin, amoxicilin ani potencovaný amoxicilin; nejsou ani z Polska dovezené záchrany. Dospělácké tablety v penicilinu přijdou jedenkrát za měsíc maximálně 10 kusů. Dospělácké augmentiny a amoksiklavy jsou. Ale co s kojenci? Cefalosporiny: pro děti není ani jeden, v tekuté formě není cefuroxim, cefprozil - nic. Non lege artis, to znamená řekněme ne podle předpisů, se půlí, ba i čtvrtí 500miligramové xorimaxy. Cefzil není vůbec žádný. Makrolidy: není žádný sirupový klaritromycin, nejsou ani 250miligramové tablety pro větší děti. Zůstává poslední mohykán Sumamed sirup ve dvou silách, ale jako bakteriostatické antibiotikum nás v epidemii spály, která pořád ještě dobíhá, nezachrání. Bojujeme, jak se dá. Přepočítáváme, půlíme, čtvrtíme..." a tak dále. A končí to větou: "Takto jsme dopadli ve 21. století."

Já bych chtěl říct, že takto jsme dopadli pod vedením pětikoalice a ministra zdravotnictví Válka. A rovnou říkám, že výmluvy o tom, že nedostatek léků je pouze problém celého světa, jsou jen řeči na úrovni výmluv. Kdyby to byla pravda, tak si asi těžko naši spoluobčané nejezdí do Německa, do Polska nebo Rakouska pro některé léky. A co na to premiér? Ten ministra chválí a přihlíží tomu na tiskových konferencích.

Proto mi dovolte, paní předsedkyně, abych zařadil jako nový bod na zítřek na středu, který jsem nazval Nekompetentní informace ministra Válka při zajišťování léků. Děkuji. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Ano, děkuji. Následuje pan poslanec Lubomír Metnar a připraví se pan poslanec Novák.

 

Poslanec Lubomír Metnar: Děkuji za slovo. Vážená paní předsedkyně, vážené kolegyně, vážení kolegové, paní ministryně, na pořad dnešní schůze bych rád zařadil nový bod s názvem Opakovaná prohlášení na téma válka mezi Ruskem a NATO. Na mě a na mé kolegy se obracejí občané s tím, že se v mediálním prostoru opakovaně objevují prohlášení náčelníka Generálního štábu, že není vyloučena válka mezi Ruskem a NATO a zapojení České republiky ihned od počátku do takovéhoto konfliktu - místo toho, aby zaznívala prohlášení, co děláte pro to, aby k takovému konfliktu nedošlo. Tito občané jsou z toho vyděšení.

Chtěli bychom od paní ministryně obrany slyšet, jestli je v souladu s těmito prohlášeními, neboť jsme opět v mediálním prostoru zaznamenali rozkol mezi náčelníkem Generálního štábu a ministryní obrany, který musel řešit dokonce pan premiér. A pokud je paní ministryně s těmito prohlášeními v souladu, tak ať nám řekne, jakou má strategii, anebo potažmo nejenom rezort, celá vláda, aby k takovému konfliktu nedošlo.

Tento bod bych chtěl zařadit jako první bod po pevně zařazených bodech. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji. Nyní je tedy přihlášen pan poslanec Novák, následuje pan poslanec Nacher. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Marek Novák: Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Kolegyně, kolegové, žádám o zařazení bodu Selhání ministra zdravotnictví Vlastimila Válka a okamžité řešení nedostatku léčiv. Situace totiž už není jen vážná, ona je katastrofická. Před chvílí jste slyšeli i mého kolegu, který na toto téma hovořil. Dnes vám může váš lékař na recept prakticky napsat cokoliv, protože boj o léky začne teprve, až přijdete do lékárny a zjistíte, že tam nejsou. A co dělá pan ministr? Dělá si z nás legraci. Posílá nás na vzduch, protože je hezké jarní počasí. Jestli to tak pan ministr Válek vidí, že čerstvý vzduch vše vyřeší, tak ho můžu ujistit, že nevyřeší. Lidé i lékárníci se nám ozývají dnes a denně, dokonce se přidávají i lékaři. Tato tehdejší nejapná připomínka pana ministra určitě neuspokojí rodiče, kteří shánějí Nurofen pro své malé děti. To je za mě prostě za hranou. A kromě jiného bych považoval na místě omluvu za toto prohlášení.

Na konci října loňského roku lékárny upozornily, že jim vedle jednoduchého penicilinu chybí i desítky jiných léčiv, přičemž ne všechna lze snadno nahradit. Nedostatkovým zbožím byly zejména sirupy nebo čípky na srážení horečky u dětí, které postupně lékárnám začaly docházet. Naši lidé ze zoufalství začali nakupovat léky v cizině. Ministerstvo zdravotnictví v prosinci k tomuto uvedlo, že problému čelí i jiné státy, a zůstalo opět v klidu a vlastně obvinilo lidi z toho, že když je více viróz a chřipek, tak více lidé léčiva nakupují. No, samozřejmě!

Na konci loňského prosince se do problémů dostaly i nemocnice. Nedostatek dětských léků proti horečce ve formě sirupů i čípků přinutil třeba ve Fakultní nemocnici u sv. Anny v Brně nebo v některých soukromých lékárnách, které měly potřebné suroviny, spustit vlastní výrobu, což je v uvozovkách ta lepší varianta. Lékárny v celé zemi se v polovině ledna stále potýkaly s výpadky léků, chyběly hlavně penicilin a další antibiotika. Přes sliby Ministerstva zdravotnictví o zajištění dodávek se nestalo vůbec nic. A co dělal pan ministr Válek v lednu? Místo aby situaci řešil, vyzýval lidi, aby léčiva neskupovali, a sliboval dodávky, které stejně nakonec nezajistil. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP