(15.20 hodin)
(pokračuje Marek Novák)

Ministr Válek se sice v polovině února na tiskové konferenci omluvil pacientům za to, že některé léky nebyly dostupné, problém chtěl vyřešit novelou o léčivech. V březnu letošního roku obviňuje pacienty, že si doma syslí antibiotika a sedativa. Jak může doma někdo syslit tyto druhy léků, které jsou jen na lékařský předpis, pane ministře? V dubnu chybí lék na cukrovku, antibiotika stále chybějí a lidem celkem pěkné květnové počasí stále úplně nepomáhá. V polovině května se však situace stále neuklidnila, ba naopak. Zmizel totiž i důležitý onkologický lék. Nejhorší je už měsíce trvající situace s penicilinem, který dlouhodobě chybí. Osobně mám zkušenosti a zážitky s onkologickým pacientem v mé blízkosti a vidím, jaké má problémy sehnat léky, které má od lékaře předepsány, jak běhá od jedné lékárny k druhé, a věřte, je to k pláči. Na druhou stranu vlastně můžu být rád, že se nejedná o kojence, protože pro ty už léky nejsou vůbec.

Dámy a pánové, je úplně jedno, jestli ministr Válek chce nebo nechce rezignovat, objektivní stav je fakt, že není v jeho silách ani v silách ministerstva toto řešit, a vidíme to dlouhodobě. Není to vlastně ani v silách této vlády. Musí se tím zabývat tato Sněmovna, a proto to zde předkládám. Musíme najít skutečné zdroje a zajistit léky pro občany České republiky. Úplně zůstává rozum stát nad tím, jak si může mnoho koaličních poslanců, kteří mají před svým jménem titul MUDr. a jsou vázáni Hippokratovou přísahou, vůbec připouštět, že toto není zásadní problém. Je, vážení lékaři. Prosím, kolegyně, kolegové, proberme se a začněme se tím konečně na této půdě zabývat.

Tento bod prosím zařadit jako první bod za pevně zařazené a žádám vás všechny v zájmu zachování zdraví našich spoluobčanů a také zdravého rozumu v této Sněmovně o podporu zařazení tohoto bodu. Moc vám děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji. Nyní je přihlášen pan poslanec Nacher a jako poslední již přihlášený pan předseda Benda po panu poslanci. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji za slovo, vážená paní předsedkyně, členové vlády, dámy a pánové, já budu mít celkem jednoduchý bod zprvu informační, a to je Informace ministra školství o kapacitách na středních školách. Tato problematika v posledních týdnech zvedá ze židle nejednoho rodiče. Asi nejhorší situace je v Praze, kde Praha obhospodařuje nejenom občany z tohoto města a z tohoto kraje, protože Praha je i kraj, ale i ze sousedního Středočeského, odkud v Praze studovalo loni 35,5 % studentů, a letos to číslo je ještě vyšší, což, jak uznáte, prostě není možné, aby Praha kapacitně zvládla jeden a půl kraje. Já se tomuto tématu věnuji dlouhodobě a z toho krajského, z té krajské problematiky a tématu se z toho stalo celostátní, protože u středních škol není spádovost, u středních škol se neplatí za hlavu, za studenta, a tudíž je potřeba nějakým způsobem to řešit, protože my teď tady máme tři problémy najednou: silné ročníky, studenty z Ukrajiny a právě tyto studenty, kteří jsou z jiného kraje, než tam, kam jdou studovat, což, jak říkám, u Prahy to dělá u středočeských studentů přes 35 %, letos bych to viděl, že to bude 40, možná 50 % studentů ze středních Čech bude studovat v Praze, abychom si rozuměli.

Jinými slovy: a příští rok to bude úplně stejné, pokračují silné ročníky, budou tu studenti ukrajinských uprchlíků logicky a opět tady dojde k tomu převodu a ke studiu středočeských studentů mladých lidí v Praze. Má to svoji logiku, protože když se podíváte na dopravní dostupnost, směrem ze středočeských měst ve vztahu k Praze je mnohem snazší než mezi jednotlivými městy, takže já se tomu ani nedivím, třeba o kvalitě školství v Praze také nemluvě. Takže není to výtka vůči komukoli z jiného kraje, ale je to výtka vůči státu, aby nad tím nezavíral oči.

To znamená, chtěl bych poprosit, protože já už jsem to navrhoval před rokem a půl na pražském zastupitelstvu, teď to řešíme znova, neustále se točíme v kruhu, a jedno z usnesení právě směřuje i na celostátní úroveň, to jest pohled státu a jeho financování vůči kraji, v tomto případě Prahy. A druhý podnět, který se týká elektronizace přijímacího řízení, protože kdyby byla elektronizace přijímacího řízení, tak by se mnohému předešlo, což dneska není, je v tom zmatek a rodiče a ty děti se dneska trápí.

Tak já bych to poprosil zařadit alternativně dneska po těch vratkách, poté napevno dneska v 18 hodin a poté jako pevný bod v pátek, ať máme různé alternativy. Myslím si, že každý z vás, na koho se v poslední době obrátili rodiče, ví, že to není uměle vytvořený problém, ale je to problém skutečně reálný, a je dobré to přenést z komunální sféry v tomto případě v momentě, kdy už to trvá nějaký pátek, i na tu celostátní. Bod by se jmenoval Informace ministra školství ohledně kapacit na středních školách. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji za dodržení času. Nyní už poslední přihlášený a to je pan předseda Benda k pořadu schůze. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Marek Benda: Děkuji, vážená paní předsedkyně. Vážené dámy, vážení pánové, já bych za prvé chtěl stáhnout jeden svůj návrh, a to abychom na pátek zařadili bod 111, sněmovní tisk 165, to jest VZP. Ukázalo se po diskusích se zdravotním výborem, že by bylo opravdu problematické, aby se tento týden ještě setkali, tak to necháme až na variabilní týden. Takže tento návrh beru zpět, aby bylo možné umožnit zdravotnímu výboru, aby se na své řádné schůzi příští týden k tomu vyjádřil.

A potom mám jeden návrh, který navazuje na návrh paní předsedkyně, a to je, aby po těch bodech, které byly zařazeny z grémia, byl zařazen bod 71, novela občanského zákoníku, tak si myslím, že je správné a férové, aby poté byl zařazen bod 83, a navrhuji tak, aby po bodu 71, dosavadní novele občanského zákoníku, byl zařazen bod 83 Návrh poslanců Marka Výborného, Marka Bendy, Vlastimila Válka, Aleše Juchelky a Aleše Dufka na vydání ústavního zákona, kterým se mění Listina základních práv a svobod, ve znění ústavního zákona č. 162/1998 Sb., a ústavního zákona č. 295/2021 Sb., sněmovní tisk 276, prvé čtení. Myslím si, že by bylo opravdu dobře, abychom obě dvě tyto normy projednávali současně. Pokud na ně dojde, tak budu navrhovat i sloučenou rozpravu, protože se zabývají každá z jiné strany, ale stále stejným tématem rovnosti versus smysluplnosti slov. Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Také děkuji, i když jsem vás sotva slyšela, protože už tady zase vzhledem k návratu poslanců je velký hluk.

Nyní tedy už budeme hlasovat o jednotlivých návrzích, ale ještě než se tak stane, načtu omluvy. Pan poslanec Jáč Ivan se omlouvá od 17 hodin z pracovních důvodů, pan poslanec Kolovratník Martin od 18.30 z pracovních důvodů, Tom Philipp od 17 hodin z pracovních důvodů a z členů vlády pan premiér Fiala z celého jednacího dne z pracovních důvodů. Paní poslankyně Bělohlávková Romana ruší svoji omluvu a paní poslankyně Nina Nováková také ruší svoji omluvu.

Pan předseda Výborný s přednostním právem se hlásí, prosím.

 

Poslanec Marek Výborný: Vážená paní předsedkyně, děkuji za slovo. Chtěl bych poprosit jménem poslaneckého klubu o pauzu v jednání do 15.35 na poradu před hlasováním. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Ano, děkuji. Nyní tedy vyhlásím přestávku na žádost klubu KDU-ČSL do 15.35. Následovat bude hlasování o pořadu schůze, prosím. ***

 

(Jednání přerušeno v 15.29 hodin.)




Přihlásit/registrovat se do ISP