(18.50 hodin)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Nicméně budeme pokračovat v tomto bodu. Paní předsedkyně se hlásí do obecné rozpravy k novele zákona o investičních pobídkách. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo. Já tedy předpokládám, že určitě vystoupí pan ministr průmyslu a obchodu, který se vyjádří k tomu, jak jsou ošetřené strukturálně postižené kraje, a jestli se tedy v tom zákoně o investičních pobídkách objeví to zvýhodnění.

Ale já bych v tuto chvíli chtěla reagovat na pana poslance Haase, prostřednictvím pana předsedajícího. On tady hovořil, že je přípustná míra veřejné podpory pro investiční akci realizovanou v regionu způsobilém pro podporu, a hovořil jste o tom, že Praha tam má nulu. Ale myslím si, že to rozpětí, které tam je, tak u Moravskoslezska 30 %, u regionu soudržnosti Severovýchod 30 %, Severozápad 40 % a ostatní regiony jsou tam okolo 25 %. A pokud se prakticky podíváte, že pokud se uskutečňuje malý nebo střední podnikatel, navyšuje se přípustná míra veřejné podpory o dalších 20 procentních bodů, ale ta míra podpory je v nějakém objemu a pak je to to procento.

Ale my se především bavíme, protože tato vláda to říkala a říká to i pan prezident, že ty tři strukturálně postižené kraje - a je to pravda - potřebují pomoci a tam by primárně měly ty investiční pobídky s přidanou hodnotou směřovat, tak já se ptám, jak je to v tomto zákoně ošetřeno, aby opravdu se nerozvíraly ty nůžky a aby se tyto strukturálně postižené kraje zvedly a strukturálně postiženými kraji v budoucnosti nebyly. Takže já očekávám vystoupení ministra průmyslu a obchodu, který na to adekvátně odpoví, a pokud neodpoví a v tom návrhu zákona to nebude, tak budu požadovat, aby ten zákon přepracoval, protože strukturálně postižené kraje potřebují investory s přidanou hodnotou a mělo by to v tomto zákoně být takto už napsáno a ošetřeno, aby primárně ty investiční pobídky právě do těchto krajů směřovaly. Děkuju vám.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: S faktickou poznámkou se hlásí pan poslanec Haas. Pane poslanče, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Karel Haas: Děkuji mnohokrát. Já ty dvě minuty určitě nevyužiju, jenom zareaguji na slova své ctěné kolegyně, vaším prostřednictvím, pane předsedající, kolegyně Mračkové Vildumetzové. V tom vystoupení jsem reagoval pouze na to, že paní kolegyně řekla, že současná právní úprava v České republice, míním právní úpravu veřejných pobídek, nijak nezvýhodňuje strukturálně postižené regiony. Tak jsem chtěl například u nařízení vlády 428/2021 Sb. uvést, že to není objektivní informace, že to zvýhodnění i již dneska existuje právě v takzvané mapě strukturálně postižených regionů a v maximální výši veřejné podpory právě těmi procenty.

A druhý bod, kterým snad podpořím to, že i ve faktické praxi podpora strukturálně postižených regionů existuje, uvedu tři čísla. Celkový počet investičních pobídek za dobu jejich trvání v České republice je 1 320 k dnešnímu dni, čerpáno z dat CzechInvestu, a na prvních dvou místech jsou velmi výrazně dva strukturálně postižené regiony, Ústecký s 204 investičními pobídkami, Moravskoslezský se 199 investičními pobídkami - realizovanými, schválenými, provedenými. Souhlasím s vámi - ale to může mít i jiné příčiny, o kterých já nehodlám teď spekulovat - že Karlovarský kraj na tom čele není, ale ty dva strukturálně postižené regiony jsou o parník nejlepší podle oficiálních statistik CzechInvestu. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Do obecné rozpravy se nikdo v tuto chvíli nehlásí - ještě paní poslankyně Vildumetzová.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Znovu vyzývám pana ministra průmyslu a obchodu - zazněla tady řada otázek jak z řad opozice, ode mě, ale i ze strany koaličních poslanců, Jana Bureše a ostatních poslanců, a já vás vyzývám, pane ministře, vy jste ministr průmyslu a obchodu, poslanci - projednáváme tady zákon o investičních pobídkách, dostal jste tady řadu otázek, a žádám vás, abyste na tyto otázky odpověděl!

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: S faktickou poznámkou se nyní hlásí paní poslankyně Oulehlová.

 

Poslankyně Renata Oulehlová: Dobrý den, vážené kolegyně, vážení kolegové. Podle Evropského výboru regionů, který je poradním orgánem Evropské unie, je nejrychleji chudnoucími regiony Karlovarský a Ústecký kraj. A já už jsem to tady říkala jednou, každý stát je tak silný, jak silný je jeho nejslabší region. My v Karlovarském kraji bohužel máme toho černého Petra a potřebujeme pomoc. Potřebujeme pomoc nejvíc z celé České republiky.

Z našich krajů, těch tří postižených, jsme se dlouhé roky... u nás se těžilo, starali jsme se o celou Českou republiku. Teď potřebujeme, pane ministře, pomoc my a moc o to prosím, aby nám pomoženo bylo a abyste opravdu nám jasně deklaroval, jak to máte v plánu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji, paní poslankyně. Není ani faktická přihláška... Do rozpravy opakovaně paní poslankyně Mračková Vildumetzová.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Znovu vyzývám pana ministra průmyslu a obchodu, aby odpověděl na všechny otázky, které tady zazněly ze strany poslanců, jak ze strany opozice a koalice. Pane ministře, jste ministrem průmyslu a obchodu, znovu vás vyzývám, projednáváme tady zákon o investičních pobídkách - já to prostě beru tak, že nechcete na ty otázky kolegů poslanců odpovědět, a myslím si, že tohle prostě by ministr dělat neměl, že ta diskuse tady probíhá a že bychom měli ty odpovědi na ty otázky dostat.

Já si tedy v tuto chvíli dovolím dát návrh, aby se vám ten zákon vrátil k dopracování, abyste všechny ty otázky, které tady zazněly ze strany strukturálně postižených krajů i otázky další, tak abyste to mohl dopracovat a zákon nám přinést v podobě na základě těch otázek, které tady zazněly. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: V tuhletu chvíli se hlásí s faktickou poznámkou pan poslanec Vomáčka. Pane poslanče, prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Vít Vomáčka: Vážený pane předsedající, vážení členové vlády, dámy a pánové, já bych chtěl jenom navázat na slova své předřečnice, prostřednictvím předsedajícího, paní Vildumetzové, kolegyně. Ona mluvila a vyzývala pana ministra jménem nejenom opozičních stran, ale i koaličních - tak já ho nevyzývám. Já jsem koaliční a nevyzývám ho. A prosím, neargumentujte našimi hlasy a nevyzývejte nás, mluvte sami za opozici. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Tak. Další faktická poznámka, pan poslanec Králíček. Jenom upozorňuji, že v 19 hodin budu muset naše jednání přerušit. Pane poslanče, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Robert Králíček: Já musím reagovat na pana Vomáčku, to jinak nejde, prostřednictvím (Poslanec Vomáčka z lavice: Prostřednictvím.) - já jsem ještě nedokončil větu, vy jste moc rychlý, pane kolego - prostřednictvím pana Skopečka. (Smích a pobavení v sále.) Já jsem chtěl jenom - a teď to nemyslím nijak zle - ale zejména pan ministr Stanjura nám tady vždycky říká, kdy se máme ptát a kdy má probíhat diskuse v těch třech čteních. A většinou řekl, že diskuse má probíhat v prvním čtení. A já se tedy ptám, kdy proběhne ta diskuse? Když se ptali tedy zejména opoziční poslanci, za které mluvím, ale ty otázky, tak jak to říkala paní Vildumetzová Mračková, padaly i z úst koaličních. Ale samozřejmě nechci za vás hovořit, tak jak jste mi to řekl, ale ptali jsme se my. Tak já se ptám pana ministra, ptám se předsedů poslaneckých klubů pětikoalice, kdy tedy bude probíhat ta diskuse nad tímto zákonem? Protože když se budeme potom ptát ve druhém čtení, tak nám budete říkat, že je to špatně, když se budeme ptát ve třetím čtení, tak se nám vysmějete, že je to pozdě.

A jak říká pan ministr Stanjura zejména, pamatuji si jeho slova, třetí čtení je zejména o hlasování. Tak nám tedy řekněte, kdy se laskavě můžeme na plénu ptát pana ministra, a jestli nám někdy odpoví. Děkuju. (Potlesk poslanců hnutí ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Vaše vystoupení vyvolalo další faktické poznámky, pan poslanec Juchelka. Jenom ho upozorňuji, že pravděpodobně nebude moci využít celých dvou minut. Ale prosím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP