(18.40 hodin)
(pokračuje Pavel Staněk)

V každém případě je také potřeba připomenout, že výhoda u investičních pobídek je určitá schopnost posílit konkurenceschopnost, ať už to je právě zvýšením nebo zvýhodněním, daňovým zvýhodněním nebo nějakou podporou konkrétních technologií, inovací a vlastně zvýšení i produktivity, což by mohlo vytvořit i to, že některé podniky se stanou konkurenceschopnějšími na trhu a mohou lépe uspět ve srovnání s jinými podniky, které tyto výhody třeba nemají k dispozici.

Jak jsem říkal, za sebe vnímám nejpodstatnější investice nebo investiční pobídku právě do infrastruktur, které, jak asi vnímáme, jsou pro nás, pro obecné blaho občanů, asi nejpodstatnější, protože se tady potýkáme poměrně dlouhou dobu s tím, že infrastruktura není ještě úplně kompletně vybudovaná a že tohleto přesně může být ten směr, kam investiční pobídky... nebo vůbec jak je využívat. Čili ten pozitivní dopad na celou společnost, ať už prostřednictvím samotných investic, anebo potom hospodářského růstu, zlepšení kvality života, anebo jak tady říkal naposledy už můj předřečník kolega Václav Král, i dotýkání se snižování nezaměstnanosti, je velmi, velmi žádoucí.

Já bych ještě o tom samozřejmě mohl polemizovat poměrně dlouhou dobu a nechci se točit v kruhu, protože tady již potřebné věci byly řečeny, ale já bych ještě přece jenom nakonec svého krátkého vystoupení zmínil to, proč si myslím, že ten zákon je důležitý právě pro tuto dobu. Vidíme sami, jak současná doba je poměrně neklidná, jakým způsobem jsme od covidové krize se přesunuli do válečné doby a jak je důležité udržet hospodářství v chodu, jak je důležité udržet stabilní ekonomiku, jak je důležité udržet občanskou společnost.

To je to, co si myslím, že by právě zákon o investičních pobídkách, respektive investiční pobídky jako takové mohly zabezpečit a zaručit. Tedy vnímám to právě pro tuto konkrétní dobu jako velmi žádoucí, jako velmi prospěšné a je dobře, že s tím ministerstvo přichází právě teď - tak, aby se dala ta legislativa zvládnout a přijmout a aplikovat.

Samozřejmě najdeme kritické hlasy s ohledem na to, že samozřejmě ty megapoly a megapodniky mohou potom do budoucna třeba i trošku hýbat ekonomikou v tom smyslu, že třeba budou vyhrožovat potom odchodem, třeba právě z té už proinvestované zóny, ale na druhou stranu si pořád myslím, že převažuje výhoda, převažuje hodnota pozitivní.

Takže já bych tedy po celé té debatě, která tady byla poměrně rozsáhlá - a je dobře, že jsme ji vedli, protože si myslím, že je namístě tu debatu tady otevřít, a já věřím, že ta debata nebude jenom v prvním čtení, ale proběhne určitě i ve druhém, i ve třetím čtení, protože ten zákon je, jak jsem říkal - a je to vidět - pro nás pro všechny velmi důležitý, protože se na něm shoduje, myslím na tom smyslu zákona, opozice i koalice, což je samozřejmě velmi žádoucí a velmi věcné, a jak tady zmiňoval i můj ctěný předřečník Karel Haas, investiční pobídky řešíme už čtvrt století a je na nich nějakým způsobem postavena i naše ekonomika.

Takže, dámy a pánové, já se blížím k závěru a velmi bych tedy plédoval, aby předkládaný návrh zákona mohl projít do dalšího čtení. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji pěkně. Ano, vidím z místa se hlásit paní předsedkyni.

Jenom načtu omluvu, s dovolením: od 17.15 hodin se z pracovních důvodů omlouvá paní předsedkyně Pekarová Adamová, pan poslanec Dufek Aleš bere zpět svou omluvu, která byla původně deklarována na celý jednací den. To jsou omluvy.

Paní předsedkyně, máte slovo.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Já si myslím, že jsme teď byli svědky velice zajímavé debaty, velice zajímavé, já to myslím bez naprosté legrace. Já jsem to poslouchala s velkým zájmem a zaujetím, tu debatu, byla věcná. A myslím si, že i ty body, že by stálo za to, abychom tu debatu dokončili, protože když se vám přetrhne nit, tak už těžko navážete třeba potom někdy později. Navíc ten program je tak strašně bych řekla důležitý, který tady dnes je navržen - shoda se hledá velmi těžko napříč politickým spektrem, abychom se shodli na programu tak, jak jsme se shodli dnes, to si myslím, že málokdy se vidí - takže já navrhuji, abychom pokračovali i po 19. hodině a i po 21. hodině, protože skutečně si myslím, že byla škoda teď přestat v tom nejlepším. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Hlásí se pan poslanec Munzar. Zaznamenal jsem procedurální návrh, o kterém budeme hlasovat, čili poprosím pana kolegu, aby případně dal protinávrh.

 

Poslanec Vojtěch Munzar: Já dám protinávrh, abychom případně pokračovali po 19. hodině pouze do projednání tohoto otevřeného bodu, to znamená, novela zákona o investičních pobídkách.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ještě se někdo hlásí? Zagonguji, ať můžou kolegové dorazit. Ještě se někdo hlásí k procedurálnímu návrhu s protinávrhem? Není tomu tak.

Ano, zaznamenal jsem nicméně vaši žádost o odhlášení, tak vás všechny odhlásím.

Ještě se hlásí pan poslanec Bureš.

 

Poslanec Jan Bureš: Děkuji. Já mám také procedurální protinávrh. Já bych navrhoval, abychom jednali sice po 19., ale do 21 hodin pouze, ne po 21. hodině.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano, to byl pan poslanec Bureš. Ještě se někdo hlásí s protinávrhem? Není tomu tak.

Já jsem vás mezitím odhlásil, nicméně počkáme, než se ustálí počet přihlášených.

Budeme postupovat tak, že nejprve budeme hlasovat o posledním protinávrhu pana poslance Bureše, poté o protinávrhu pana poslance Munzara a následně o návrhu paní poslankyně Schillerové.

Myslím, že se počet ustálil. Já ještě jednou řeknu, o čem budeme hlasovat nyní.

 

Nyní hlasujeme o protinávrhu pana poslance Bureše, abychom jednali po 19. hodině, ale pouze do 21. hodiny.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro takový návrh? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 123, bylo přihlášeno 137 poslanců, pro hlasovalo 7, proti 43. Návrh byl zamítnut.

 

Jako druhý protinávrh budeme hlasovat návrh pana poslance Munzara, abychom jednali po 19. hodině, ale pouze do projednání tohoto bodu, tedy novely zákona o investičních pobídkách.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 124, bylo přihlášeno 140 poslanců, pro hlasovalo 17, proti 29. Návrh byl zamítnut.

 

A konečně se dostáváme k původnímu návrhu paní předsedkyně Schillerové, abychom dneska jednali a hlasovali jak po 19., tak po 21. hodině.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro takový návrh? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 125, bylo přihlášeno 141 poslanců, pro hlasovalo 55, proti 48. Návrh byl zamítnut.

 

Hlásí se ještě paní předsedkyně s přednostním právem.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Respektuji, nic jiného mně nezbývá než respektovat rozhodnutí suverénní Sněmovny, ale nestěžujte si potom. Nestěžujte si příště, že nestíháte projednat program, že vám něco tady obstruujeme, že vám něco bojkotujeme. (Potlesk poslanců ANO.) Teď jsme vám dali šanci, abyste dnešní program projednali možná celý. A vy jste ho nevyužili. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP