(11.00 hodin)
(pokračuje Jozef Síkela)

A teď k panu poslanci Královi. Pane poslanče, poslouchal jste, co jsem říkal, když jsem odpovídal na vaši otázku? A čemu jste v té odpovědi nerozuměl? Já jsem se vám snažil vysvětlit, na čem jsou postaveny investiční pobídky, a řekl jsem tady, že naprostá většina z nich by měla být formou snížení daňové povinnosti, to znamená snížení daňového zatížení pro toho investora, to znamená snížení budoucích příjmů státního rozpočtu. Je tato odpověď dostačující pro vás v tuhle chvíli? Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Já také děkuji a vaše vystoupení vyvolalo dvě faktické poznámky, nejprve pan poslanec Brabec a připraví se pan poslanec Bžoch, pak paní předsedkyně Schillerová. Tak, pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Richard Brabec: Děkuji za slovo. Pane ministře, z vás ta arogance a přezíravost úplně teče, ona tady odkapává, a já nevím, jestli už to nezačíná vadit i kolegům z koalice, z pětikoalice. Mohlo by mě to těšit, protože bych si mohl říct: už se perou, já jsem vám to od začátku říkal, že si čumáky rozbijou, jak všichni známe ze Slunce, seno, ale prosím, nepoužívejte, pane ministře, ani vůči paní kolegyni Mračkové Vildumetzové, ani vůči komukoli jinému takové ty poznámky typu: vaše ekonomická - já nevím - schopnost na to nestačí, abyste to byla schopna interpretovat. Vy jste byl bankéř celý život, já jsem se zase živil jiným způsobem a taky tady nikomu neříkám, kolik mě testovalo firem a lidí a tak dále. Já si myslím, že už to opravdu přesahuje všechny meze. Poslanecká sněmovna, a to vy určitě víte, je suverén. Ministři, ministryně by se měli zpovídat Poslanecké sněmovně. Já jsem byl ministr osm let, myslím, že podstatně déle, než si to užijete vy, pane ministře (Pobavení a potlesk v sále.), a také jsem tady musel strpět a také jsem s tím měl na začátku problém, celou řadu nepříjemných věcí, kdy se to ve mně vařilo, ale musel jsem pak uznat, že prostě na to má Poslanecká sněmovna právo, i když mi to nechutnalo. Ale nepamatuji se, že bych byl takhle arogantní. Já nevím, jestli si to uvědomujete, jak se takhle chováte. Asi jste nebyl tedy úplně oblíben v kolektivu. Nevím, možná vám to nevadí, ale já jsem schopen docela hodně snést, ale tohleto už mi připadá za hranou. Děkuji. (Potlesk vlevo.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času a nyní s faktickou poznámkou pan poslanec Bžoch. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Jaroslav Bžoch: Děkuji za slovo, já budu velmi stručný, protože pan kolega Brabec mi to vzal z úst. Pane ministře, to, co vy tady předvádíte, to je fakt všechno za hranou. Já chápu, že můžete mít problém s tím, jak tady po vás kolegové chtějí nějaké otázky, ale to, jak vy se chováte k mým kolegům, a teď myslím ze všech stran tady v Poslanecké sněmovně, je za hranou. Tohleto si Poslanecká sněmovna nezaslouží. Vy se zodpovídáte nám, ne my vám. To byste si měl uvědomit a měl byste se podle toho chovat. Je to fakt za hranou. (Potlesk vlevo.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. Další s faktickou poznámkou paní předsedkyně Schillerová. Paní předsedkyně, prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo. No, pane ministře, já jsem se nechtěla zapojovat do této věcné debaty, nejsem úplně v tom tak odborně ponořená, i když investičním daňovým pobídkám jsem se jako daňařka věnovala poměrně dlouhou dobu. Proto tady ale nejsem, pane ministře. Prosím, proč urážíte moji kolegyni Janu Mračkovou Vildumetzovou? Jana Mračková Vildumetzová je srdcařka. Je to člověk, který dýchá za svou práci, který dýchá za svůj region, za Karlovarský kraj. Je tam zastupitelka a jde jí jenom o to, aby se dobrala pravdy. Přece není potřeba ji urážet. Proč ji shazujete? Že jste shazoval mě, že nejsem ekonomka, to já přežiju, já jsem zvyklá a ostřílená. A proč ji shazujete, že není právnička, když jste bankéř? Vy jste bankéř a taky vás neurážíme, že jste toho času ministrem průmyslu a obchodu. Tak jí prosím odpovídejte, odpovídejte jí korektně, věcně a přestaňte ji urážet. Děkuji. (Potlesk vlevo.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. Nyní s faktickou poznámkou pan poslanec Feranec. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Milan Feranec: Děkuji, paní předsedající. Dámy a pánové, pochopitelně taky budu reagovat na pana ministra Síkelu. Já tomu rozumím, že vy ve své jedinečnosti a genialitě, pro vás je téměř nehodné se tady bavit s obyčejnými poslanci. Rozumím tomu, nejste první v historii, takových tady bylo. Jeden z nich byl brouk Pytlík. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji za dodržení času a nyní s přednostním právem pan ministr. Prosím, pane ministře.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Jozef Síkela: Já myslím, že brouk Pytlík tady dneska není. Tenhle příměr už jsem kdysi v minulosti použil, vy jste, pane poslanče, na to zapomněl. Já se opravdu omlouvat nebudu. Ona je to otázka toho, kdo jak vystupuje, kdo s jakými urážkami. Paní poslankyně Vildumetzová tady začala hned v té první větě dnes zpochybňovat moji kompetenci, prostě nazvala ten zákon tak, jak ho nazvala. Můžeme na to mít nějaký názor. Respektuji to, že se zodpovídám Sněmovně, ale nemusím si nechat všechno líbit, ani to dělat nebudu. Takže pokud budu dostávat věcné dotazy, budu na ně odpovídat. Pokud ty dotazy budou podbarvené urážkami, zpochybňováním kompetence, anebo dokonce přímo nepravdami a lží, tak na to budu vždycky reagovat. Jestli se vám to nelíbí, tak to respektuji. Takže to je asi v tuto chvíli z mé strany všechno. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Vaše vystoupení vyvolalo dvě faktické poznámky. První pan poslanec Salvetr a připraví se pan poslanec Král. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Rudolf Salvetr: Děkuji za slovo. Nechci reagovat na slova pana ministra, neměl jsem v úmyslu ani na paní poslankyni Mračkovou Vildumetzovou, nicméně vaším prostřednictvím, pan Brabec mě k tomu trošku navedl tím, jak říkal, že by mohl být rád, že už se perou. A tady zazněla v té jedné připomínce slova o tom, proč by to mělo být v Plzeňském kraji. Chápu boj Karlovarského kraje za to, že má zájem o takové projekty, když municipality nejsou úplně srovnané a mezi sebou se dohadují. Myslím si, že by to bylo v každém kraji, pokud se oznámí tak velký projekt, a kolegové, kteří tu jsou z Plzeňského kraje, o tom vědí své, že to vzbuzuje určité nejistoty, otázky v dopravě a v dalším zatížení, v zásobování vodou, která je cenná zejména v sušších oblastech krajů, a je jen logické, že ty otázky kladou. Já jsem rád, že nastala komunikace ve směru od vlády ke kraji, od krajů k jednotlivým obcím, aby případné pochybnosti byly vyvráceny a aby třeba ten projekt také odpovídal tomu, co v tom daném místě je možné. Čili neměla by to být věc, která třeba Plzeňský kraj diskvalifikuje, a je celkem logické, že se starostové, kteří čelí potom dotazům - a je tady v této Sněmovně starostů velké množství - zpovídají svým občanům, takže chtějí znát odpovědi a postupně je dostávají. Čili neměla by to být ta diskvalifikující věc pro Plzeňský kraj, byť rozumím snaze Karlovarského kraje o obdobné projekty.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času a nyní s faktickou poznámkou pan poslanec Král. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Václav Král: Pane ministře, já vás tady už dva dny skutečně bedlivě poslouchám. My si stále nerozumíme. Já to řeknu za vás, už nevím, jak to říct jasněji, ale už se blížíme k závěru. Je třeba tady říct to, a to je skutečně moje spekulace, že vláda v optice konsolidačního balíčku mění strategii, škrtá ty takzvané nenáviděné národní dotace, na kterých budeme šetřit, a nově pod dojmem této novely začíná tyto národní dotace nazývat národními úlevami. Tak si to akorát řekněme, o nic nejde, prostě. Nebudeme mít národní dotace - já už nevím, jak to říct lapidárněji - nebudeme mít ty přímé národní dotace, ale začneme teď uplatňovat ve větší míře daňové výjimky. Ale ono je to pořád stejné, prostě je to z jedné kapsy do druhé. Stále se bavíme o státním, respektive veřejných rozpočtech.

A já jsem se akorát ptal na to, skutečně naprosto bez emocí, jestli ty investiční pobídky půjdou z toho balíku těch takzvaných národních dotací, nebo chcete-li, daňových úlev, anebo z balíku těch evropských dotací, protože ten jeden balík zdá se jakoby vysychá a ten druhý balík, těch evropských dotací, je svým způsobem bezedný. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP