(11.10 hodin)
(pokračuje Václav Král)

Skutečně nechci tady říkat ty částky, protože si je ani neumím vůbec představit. Někdo říká 300 miliard, pak se říká 500 miliard, někdo 700. Záleží na tom, za kolik eur kdy kdo nakoupí a prodá emisní povolenky a podobně. Takže si to řekněme jasně - já to podpořím, ale chci, aby bylo jasno - takže to půjde z národních peněz, a ne z těch evropských. Takže za ty evropské budeme financovat leccos. (Předsedající: Čas.). Ale tyto bohulibé projekty ne. (Předsedající: Čas, pane poslanče.). Dobře, v pořádku.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Nyní s faktickou poznámkou pan poslanec Kubíček, prosím.

 

Poslanec Roman Kubíček: Děkuji za slovo, paní předsedající. Dámy a pánové, jenom taková poznámka k té gigafactory v Plzeňském kraji. Tady moje kolegyně Jana Vildumetzová Mračková vystoupila s tím, že Karlovarský kraj, popřípadě Ústecký kraj, jsou připraveny na tuto investici. Mají pro to podmínky, rozsah a tak dále a tak dále. Ne, gigafactory se umístí v Plzeňském kraji. Jako bývalý pilot jsem byl osloven spolkem provozujícím letiště Líně, kde oni to nechtějí. Nechce to kraj, nechce to město, nechtějí to starostové. Karlovarský kraj říká: My to chceme.

To nemá pro mě velkou logiku. Já bych vždycky vyjednával tam, kde je cesta nejmenšího odporu, kde je to připravené, a to pro mě získává logiku. To není nic proti ničemu, je to o každém projektu a ta nabídka by měla fungovat. Ano, máme pro to podmínky, máme pro to prostory, máme pro to lidi, máme pro to budoucnost, která říká o rušení uhlí, a budeme mít spoustu lidí, kteří jsou volní. Ne, my to dáme do Plzeňského kraje, kde nemáme lidi, nemáme podmínky a máme odpor. Nelogické. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji za dodržení času. Jsme stále v obecné rozpravě a mám tady přihlášku pan poslance Bureše. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Jan Bureš: Děkuji, vážená paní místopředsedkyně. Vážení páni ministři, dámy a pánové, kolegyně a kolegové, já jsem si to připravoval asi tak před půlhodinou a přihlašovat se do řádné rozpravy je evidentně nevýhodné, protože to si napíšete takový pěkný proslov a pak přijdou přednostní práva, faktické připomínky a projev vám vybrakují. No, ale to mě nezlomí, a tak se s vámi podělím o svůj řádně připravený projev i s poznámkami, který jsem si pečlivě celou tu zhruba hodinu psal při všech faktických připomínkách i při přednostních právech.

Předem se omlouvám panu ministrovi - a nemyslím to nějak jízlivě - že nemám takovou kvalifikaci, zkušenosti s investicemi a se zahraničním působením, jako má on. Osobně se cítím být obyčejným komunálním a regionálním politikem, bývalým starostou a bývalým krajským radním.

Chtěl bych pogratulovat Moravskoslezskému kraji za to, že má technickou univerzitu, gratuluji Ústeckému kraji za to, že má univerzitu. My v Karlovarském kraji nemáme žádnou veřejnou vysokou školu. Máme tam maximálně sem tam nějakou pobočku.

Chtěl bych ocenit snahu Ministerstva průmyslu a obchodu a zájem o podporu ekonomického růstu a příchodu investic do naší země, protože je nezbytné, abychom vytvářeli příznivé prostředí pro podnikání a lákali investory, kteří mohou přinést nové pracovní příležitosti a rozvoj do naší krásné země. Ale osobně bych byl rád, aby to bylo primárně do regionů, které to nejvíc potřebují a které jsou nejvíce postiženy. Existuje na to metodika a existují na to i tvrdá data, ze kterých se to dá odvozovat.

Je pravda, že je důležité, abychom zvážili potenciální negativní důsledky investičních pobídek a také věnovali pozornost jejich dlouhodobé udržitelnosti. Je zapotřebí, abychom se zaměřili na to, zda jsou tyto pobídky spravedlivé a zda mají být ve prospěch - a to je důležité - všech zúčastněných stran, tedy nejenom pro investora, ale i pro stát, ale i pro region, do kterého dotyčná investice přichází, protože ta nezůstává ve vzduchoprázdnu, není to nějaká virtuální realita nebo umělá inteligence, ale je to investice tvrdá, která přichází do nějakého konkrétního regionu.

Jedním z aspektů, které je nutné brát v úvahu, je rovnováha. Také rovnováha mezi podporou (Silný hluk v sále, řečník se odmlčel.) - děkuji za pozornost - velkých korporací a malých a středních podniků. Při udělování investičních pobídek bychom měli určitě dbát na to, aby byly spravedlivě rozdělovány a aby také malé a střední podniky měly přístup k těmto výhodám. Malé a střední podniky jsou často motorem inovace a místního hospodářství, a proto bychom se měli snažit podporovat i jejich růst.

Dalším aspektem, který bychom určitě neměli opomenout, je transparentnost a odpovědnost. Je nezbytné, abychom měli jasná pravidla a sledovali využívání investičních pobídek, protože veřejnost má právo vědět, jak jsou jejich peníze využívány a zda tyto pobídky přinášejí skutečný prospěch pro společnost jako celek.

Kromě toho bychom se také měli zaměřit na to, zda jsou investiční pobídky v souladu se strategickými cíli naší země. Měli bychom se ptát, zda tyto pobídky podporují oblasti, které jsou pro náš rozvoj klíčové, jako například udržitelná energetika, inovace nebo vzdělávání.

Chtěl bych se trošičku vrátit zpátky do minulosti, protože mám osobní zkušenost, jak to fungovalo, když CzechInvest - tehdy pod řízením pana Jahna, který byl také, tuším, v té době místopředsedou vlády - tak přímo CzechInvest jezdil, vozil investory, ťukal u nás, u starostů, u vlastníků průmyslových zón, na dveře, komunikoval se samosprávami. Také nejenom, že ty investory vozil, ale pomáhal nám i s marketingem nabízených lokalit. Tedy jestli to správně nazvu, tak to byl proaktivní marketing.

Dnes pan ministr tvrdí, že - a teď ho budu citovat: "z kraje nepřišly investice". Ale kraj přece nemá žádné kompetence a nemá žádné nástroje, jak shánět investory v zahraničí. Nemáme zastupitelské úřady v jednotlivých státech, nejsme akcionáři CzechInvestu, nejezdíme na zahraniční mise, na vládní zahraniční mise, abychom se tam potkávali s jednotlivými hospodářskými komorami zajímavých států a jim prezentovali a nabízeli náš region. Tyhle kompetence má přece stát a jeho instituce. Proto mi přijde tahle větička, tenhle citát, že z kraje nepřišly, velmi neférová. Skutečně si myslím, že by to takto znít nemělo. Prostě do vašeho kraje nepřišly, nebyly směrovány, to je možná výstižnější, ale určitě ne, že z kraje nepřišly. My v regionech a na obcích nemáme možnost obvolávat investory, nemáme na ně kontakty, k nám nechodí investoři, aby se nás ptali: Chcete, abychom u vás zakotvili, abychom u vás byli se svou investicí vítáni, a co nám jako obec nabídnete, co nám jako kraj nabídnete? Tihle investoři v lepším případě chodí na Ministerstvo průmyslu a obchodu, možná na CzechInvest.

Doposud podpora, která byla směrována prostřednictvím investičních pobídek, se našich strukturálně postižených regionů týkala především těch méně kvalifikovaných, to znamená těch montoven. Čest výjimkám, jako je třeba u nás v Karlovarském kraji společnost Bayerische Motoren Werke neboli BMW, která u nás otevírá svoje inovační centrum. Ale beru to jako investici v této společnosti, spíše - jak to říct - jako velkou reklamu pro Karlovarský kraj, nikoliv jako příliv velkého počtu pracovních míst, protože to inovační centrum samo o sobě má odhadem asi 200 zaměstnanců, kteří sice budou mít asi to nejlepší vzdělání ve svém oboru, budou to možná i zahraniční pracovníci, rozhodně absolventi zahraničních univerzit, a bude to záležitost, kterou se určitě náš Karlovarský kraj bude moci chlubit, a chlubí se s ní. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP