(12.00 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času, a vzhledem k tomu, že máme 11.59 hodin... Jestli chce ještě pan ministr, prosím.

 

Ministr pro legislativu ČR Michal Šalomoun: No, pokud by to bylo v trestním řízení, trh se toho dotýká, jinak tohleto nemá nic společného s Magnitského zákonem a těmi osobami, které jsou na sankčním seznamu.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Tak ještě... Už je 12 hodin, omlouvám se, už vám nemohu udělit slovo, musím přerušit tento bod, protože ve 12 hodin máme pevně zařazený bod, kterým je bod číslo

 

22.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 301/2000 Sb., o matrikách
jménu a příjmení a o změně některých souvisejících zákonů,
ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 89/2012 Sb., občanský zákoník,
ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony
/sněmovní tisk 431/ - prvé čtení

Z pověření vlády předložený návrh uvede místopředseda vlády a ministr vnitra Vít Rakušan a já požádám pana ministra, aby se ujal slova, a zároveň se s vámi já pro dnešek loučím, předávám řízení a přeji vám krásný den.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Hezký den, děkuji za slovo. Vážená paní místopředsedkyně, kolegyně, kolegové, návrh novely zákona o matrikách, občanského zákoníku a dalších s tím souvisejících předpisů se zaměřuje věcně na dvě hlavní témata.

Za prvé je to elektronizace matrik, zavedení matričního informačního systému, takzvané eMatriky. V současné době, jak jistě všichni víme, se matrika vede v listinné podobě v matričních knihách, zároveň od roku 2006 rovněž elektronicky, avšak tyto elektronické evidence jsou vedeny jednotlivými matričními úřady a tyto evidence jednotlivých matričních úřadů v České republice nejsou propojeny. Hlavním smyslem eMatriky je vytvoření centralizovaného informačního systému, usnadnění přístupu k matrice klientům veřejné správy. Důležitou změnou je, že si budete moci po zavedení matričního elektronického systému vyřídit své záležitosti na matrice bez toho, abyste byli odkázáni na místní příslušnost k nějakému matričnímu úřadu. To znamená, rodný list, oddací list, úmrtní listy a podobně bude vydávat kterýkoli matriční úřad v republice a zároveň i řada definovaných zastupitelských úřadů, přičemž matriční doklady bude možno vydávat i elektronicky, mnohokrát s pohodlným přístupem z vašeho domova. Je to jednoznačně usnadnění práce nejenom pro zaměstnance matrik, ale především pro občany České republiky ve styku se státní správou, ve styku s matričními úřady.

Chci ještě zdůraznit, že vedení listinných matričních knih zůstává i nadále zachováno. Elektronizace má proběhnout ve dvou fázích. Od roku 2025 dojde ke sjednocení formátu dat v dosavadních systémech využívaných jednotlivými matričními úřady a od 1. ledna 2027 bude uveden do provozu samotný matriční informační systém.

Druhým tematickým okruhem jsou změny v oblasti rodinného práva a další změny reagující na poznatky z matriční praxe. Návrh v tomto směru navazuje na novelu, která již byla zpracována ve spolupráci s Ministerstvem spravedlnosti v minulém volebním období. Tehdy prošla na půdě Poslanecké sněmovny projednáváním ve výborech, ovšem z důvodu konce volebního období dále v legislativním procesu nepokročila.

Hlavní navrhované změny jsou: zavedení možnosti uzavření manželství v jazyce národnostní menšiny za zákonem stanovených podmínek, za další zrušení podmínky trvalého pobytu alespoň jednoho ze snoubenců v nematriční obci pro možnost uzavření manželství před oddávajícím z této nematriční obce. Jednoduché vysvětlení: kdo z vás starostoval někdy na malé obci, která nemá matriční úřad, a pokud za vámi přišli snoubenci se vztahem k této obci, chtěli od vás, abyste je oddal, v té chvíli ta možnost nebyla, pokud jeden ze snoubenců neměl v dané obci trvalé bydliště. Teď se umožní starostům malých obcí příjemnou starostenskou povinnost uzavírání manželství vykonávat i pro ty páry, které nemají v dané obci místní příslušnost.

Další změnou je podrobnější úprava práva nezletilých dětí ve věcech jejich jména včetně snížení věkové hranice, od které je pro tyto změny nezbytný jejich souhlas, z nynějších 15 na 12 let. Opět konkrétní případ: rodiče se rozvádějí a rodiče trvají na tom, aby bylo změněno příjmení dítěte. V této chvíli jste se museli ptát dítěte až ve věku 15 let, zda s touto změnou souhlasí. Po diskusi i s dětskými psychology se tato hranice posouvá na 12 let. Pokud si představíte dítě, jeho osobní identita je zásadním způsobem formována určitě jeho jménem jako takovým a je to velký zásah do osobnostních práv dítěte ve chvíli, když z popudu jeho rodičů bez toho, aby k tomu dítě vyslovilo souhlas, je mu změněno příjmení. Ono v podstatě ze dne na den potom vystupuje třeba ve škole pod jiným jménem. Tedy z 15 na 12 let.

A konečně zásadní změna: možnost uzavírání registrovaného partnerství byla doposud omezena pouze na čtrnáct registrujících matričních úřadů v České republice. V současné době se umožňuje uzavřít registrované partnerství před kterýmkoli matričním úřadem v České republice. Znovu zdůrazňuji, aby tady někdo neměl strach z toho, že je to průlom do jiných norem, o kterých teď zásadně debatujeme, zda je zařadit, nebo nezařadit na projednávání Poslaneckou sněmovnou - v této chvíli se bavíme pouze a jen o uzavírání již existujícího právního titulu registrovaného partnerství. Znovu opakuji: možnost přede všemi matričními úřady.

Tady zdůrazňuji, že na rozdíl od první, technické části, kde se zavedením elektronického matričního systému počítáme až od roku 2027, v těchto zmíněných případech počítáme se změnou, respektive s účinností už od 1. ledna 2024.

Na konec bych chtěl podotknout, že součástí návrhu jsou také navazující novely dalších zákonů, zejména občanského zákoníku, přičemž obsah novely tohoto kodexu je podrobně projednán s Ministerstvem spravedlnosti. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, budeme pokračovat v projednávání tohoto tisku. Poprosím, aby se slova ujala zpravodajka pro prvé čtení, poslankyně Eliška Olšáková. Prosím, paní zpravodajko, máte slovo.

 

Poslankyně Eliška Olšáková: Dobrý den, vážený pane premiére, vážení členové vlády, vážený pane předsedající, jsem zpravodajkou tisku 431 a pan ministr vnitra Vít Rakušan velmi detailně popsal veškeré informace a veškeré změny, které novela zákona o matrikách přináší.

Samozřejmě z té zprávy je patrné, že zde rezonuje pokrokovost, a to jak v případě zavedení informačního matričního systému, který sjednotí informace a přiblíží je občanovi, tak i v oblasti právní úpravy rodinného práva, kde se naopak zákon přibližuje požadavkům občanů a standardu chodu moderní veřejné správy a společnosti.

Já bych doplnila snad jen ještě jednu takovou docela důležitou věc, která na matrikách rezonovala a která se novelou zákona mění, a to je určení otcovství k narozenému dítěti takzvanou trojdohodou. Dříve nebylo možné, aby souhlasným prohlášením určili otcovství k dítěti otec biologický, manžel ženy a matka. Tato novela přináší to, že bude možné od zahájení rozvodu manželství uzavřít tady tuto trojdohodu o určení otcovství dítěte. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP