(13.00 hodin)
(pokračuje Jan Bartošek)

Nejprve tedy dám hlasovat návrh na zamítnutí předloženého návrhu, který přednesl pan poslanec Síla.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro tento návrh na zamítnutí? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Je to hlasování s pořadovým číslem 138, přihlášeno je 136 poslankyně a poslanců, pro návrh 11, proti 114.

Tento návrh byl zamítnut.

 

Budeme tedy pokračovat v projednávání tohoto tisku. Nyní se budeme zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání a nejprve rozhodneme o přikázání garančnímu výboru.

 

Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání rozpočtovému výboru jako výboru garančnímu. Navrhuje někdo přikázání jinému výboru jako garančnímu? Nevidím žádný návrh.

V tom případě zahajuji hlasování a ptám se, kdo souhlasí s tím, aby předložený návrh byl přikázán k projednání rozpočtovému výboru jako garančnímu výboru? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 139, přihlášeno je 141 poslankyň a poslanců, pro 138, proti 1. S návrhem byl vysloven souhlas.

 

Odsouhlasili jsme, že tento návrh byl přikázán k projednání rozpočtovému výboru jako garančnímu výboru. Ptám se, zda máte někdo návrh na přikázání dalšímu výboru nebo výborům k projednání, protože organizační výbor nenavrhl přikázat tento návrh dalšímu výboru? Žádný návrh nevidím. Já vám děkuji.

 

Nyní tedy budeme hlasovat o posledním návrhu, a tím je návrh na zkrácení lhůty na projednání. Tento návrh zní, že zkracujeme lhůtu na 24 dnů.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro návrh na lhůtu na zkrácení projednání na 24 dnů? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 140, přihlášeno je 142 poslankyň a poslanců, pro návrh 129, proti 11. Konstatuji, že s návrhem jsme vyslovili souhlas a lhůtu na projednání jsme zkrátili na 24 dnů.

 

Já vám děkuji, končím projednávání tohoto bodu a předám řízení schůze.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Přeji všem hezké odpoledne a dovolte, abych zahájil projednávání bodů 71 a 83, ve kterých má být sloučena rozprava.

 

Otevírám tedy bod číslo

 

71.
Návrh poslanců Josefa Bernarda, Markéty Pekarové Adamové,
Olgy Richterové, Martina Baxy a Jany Pastuchové na vydání zákona,
kterým se mění zákon č. 89/2012 Sb., občanský zákoník,
ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony
/sněmovní tisk 241/ - prvé čtení

Jenom podotýkám, že máme zde informaci, že má být sloučena rozprava. Poprosil bych někoho, kdo by navrhl. Měli jsme avízo, že má být sloučena rozprava.

Hlásí se s přednostním právem paní předsedkyně. Máte slovo, paní předsedkyně.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji za slovo, já jenom upřesním. Včera sice pan předseda Benda navrhoval, abychom zařadili bod 83, Listina základních práv a svobod, za tento tisk, a říkal, že si myslí, že právě z toho důvodu že by k tomu měly být sloučeny rozpravy, ale o ničem takovém se samozřejmě nemohlo ještě včera hlasovat ani to nemohlo být navrženo, protože ten bod se musí nejdříve otevřít. Takže pokud má někdo zájem o sloučení rozpravy k těmto dvěma tiskům, to znamená, bodu 71 a 83, je potřeba, aby tak navrhl a my o tom všichni rozhodli hlasováním, to je standardní postup. Já to teď ale nejdu navrhnout, abych byla správně pochopena, jenom upřesňuji ten postoj pro ty, kteří by třeba tak učinit chtěli. Já tak učinit nechci. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. S přednostním se hlásí pan místopředseda Bartošek.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji, pane místopředsedo. Jenom pro upřesnění, vzhledem k tomu, jakým způsobem jste schůzi řídil, chci se zastat vašeho postupu, protože já jsem vám v tomto tu informaci předal. Samozřejmě v případě, že nezazní návrh na sloučení rozpravy, budeme pokračovat bod po bodu. Takže jste postupoval v souladu s tím, jak jsme se spolu domluvili, já vám za to děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: To je v pořádku, děkuji. Pan předseda Benda.

 

Poslanec Marek Benda: Já se moc omlouvám, paní předsedkyně myslím, že trošičku urychlila proces, ale mně to nevadí. Obvykle bylo zvykem, že byla přednesena dvě úvodní slova k tisku a teprve potom se rozhodovalo o tom, že druhý tisk bude projednáván společně, ale já jsem pro. Myslím si, že si zaslouží tento tisk, abychom ho projednávali ve sloučené rozpravě s Listinou základních práv a svobod. Myslím si, že jsou to věci, které spolu bezprostředně souvisí. Je to součástí nějakých řekněme kulturních soubojů, abych nepoužíval populární slovo kulturních válek. Myslím si, že by bylo správně, abychom rozpravu o smyslu, významu manželství a registrovaného partnerství, případně manželství pro všechny, vedli společně, takže já navrhuji, abychom tu rozpravu sloučili.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, takže v tuto chvíli dám hlasovat o návrhu na sloučení rozpravy. Je zájem o odhlášení, takže vás poprosím, abyste se přihlásili. Zatím zagonguji. A můžeme tedy prosím hlasovat.

Zahajuji hlasování, táži se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 141, přihlášeno 135, pro bylo 52, proti bylo 34. Výsledek: zamítnuto.

 

Konstatuji, že sloučená rozprava nebude, a můžeme pokračovat v prvním bodě, a to je bod 71. Ještě jenom zopakuji, že se jedná o návrh poslanců Bernarda, Pekarové Adamové a Richterové, Baxy a Pastuchové, poslanců a poslankyň samozřejmě, na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony, sněmovní tisk 241. Jsme v prvém čtení. Stanovisko vlády bylo doručeno jako sněmovní tisk 241/1.

Já prosím nyní, aby předložený návrh uvedl za navrhovatele pan poslanec Josef Bernard.

A poprosím všechny v sále, jestli by se mohli ztišit. Ještě jednou vás žádám, kolegyně, kolegové, prosím, zejména z pravé strany sněmovny, prosím. Děkuji.

 

Poslanec Josef Bernard: Děkuji za slovo, pane předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, jsem rád, že téměř rok po samotném předložení projednávané novely občanského zákoníku, která je v systému evidována jako sněmovní tisk 241, mohu před vás předstoupit jako zástupce skupiny pěti předkladatelů, jmenovitě kolegyň paní Pekarové Adamové, Richterové a Pastuchové a pana kolegy Baxy, a otevřít tak dnešní diskusi.

Totožný návrh byl předložen v předchozím volebním období, ale s koncem volebního období řečeno sněmovní hantýrkou: spadl pod stůl. Základním principem navrhované právní úpravy je poskytnout stejnopohlavním párům a jejich dětem stejnou důstojnost a stejnou ochranu rodinného života, jako je zákonem poskytovaná manželům a jejich dětem, a zajistit jim tak rovné postavení nejen ve společnosti, ale i v právu. Cílem navrhované právní úpravy tedy není přiznat registrovaným partnerům jiná nebo větší práva než manželům. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP