(13.10 hodin)
(pokračuje Josef Bernard)

Lesbické a gay registrované páry mají podle mezinárodního práva stejné právo na ochranu rodinného života jako partneři opačného pohlaví a mají stejné právo na ochranu s ním spojených hodnot, jako je vzájemná péče, založení rodiny a výchova dětí. Navržená úprava nevytváří žádný speciální režim pro gaye a lesby, pouze stávající fungující systém rozšiřuje i na ně. Řeší se tím několik základních problémů. Již nebudeme rozlišovat na my a oni a všechny vztahy budou mít zákonem uznanou stejnou důstojnost. Děti vychovávané ve stejnopohlavních párech přestanou žít v právní nejistotě. A jsou to i věci čistě praktické, jako je společné jmění, nárok na určité sociální dávky, výživné, dědění a tak podobně. (Řečník se odmlčel pro velký hluk v sále.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Prosil bych ještě jednou všechny v sále, aby se ztišili. Děkuji.

 

Poslanec Josef Bernard: Předkládaná novela občanského zákoníku spočívá zjednodušeně v tom, že manželství již nebude definováno jako svazek muže a ženy, ale mělo by se stát svazkem dvou lidí, tedy bez ohledu na jejich pohlaví. Dále se novela občanského zákoníku promítne do úpravy při osvojení, společné adopce a společného pěstounství, které je přístupné pouze manželům. Platná úprava takovou možnost registrovaným párům nedává. Novela rovněž zasahuje do zákonů o důchodovém pojištění, evidenci obyvatel, rodných čísel, o matrikách a o specifických zdravotních službách.

Co se stane s registrovaným partnerstvím, které máme v současné době? Již uzavřená registrovaná partnerství zůstanou v platnosti, do budoucna už ale nebude možné uzavírat nová. Ta již uzavřená bude možné změnit na manželství uzavřením řádného manželství.

Faktem je, že jedna skupina lidí je diskriminovaná, nemohou uzavírat sňatky, nemají stejná práva. Přál bych si, abychom to v tomto volebním období napravili. I já jsem byl vychováván v rodině, která nepřijímala komunitu LGBT. V průběhu svého života jsem ale názor změnil, změnil jsem ho zejména pod vlivem publikovaných vědeckých názorů, svých přátel, a přiznám se, i pod vlivem své manželky. Ostatně podle průzkumů 5,7 milionu našich spoluobčanů úpravu manželství, do kterého by mohly vstupovat i stejnopohlavní páry, také podporuje. Manželství pro gay a lesbické páry je otázka lidská, nikoliv politická. Vždy tomu tak bylo a již v minulém volebním období to deklarovaly kluby napříč téměř celým politickým spektrem.

Vážené kolegyně a kolegové, téma narovnání práv stejnopohlavních párů se odkládá již dlouho. Tento návrh si zaslouží, aby se jím detailněji zabývaly odborné sněmovní výbory, a zaslouží si to především ti, kterých se to týká. Jde o úpravu, která je běžná v řadě zemí Evropské unie i jinde. Není jediný důvod, proč bychom statisícům gayů a leseb a jejich dětem měli upírat možnost mít rodinu a získat právní oporu jistoty a stabilitu, které plynou z manželství. Pokud někdo v této zemi platí daně, je právoplatným občanem této země, měl by mít také rovnoprávné zacházení. To by mělo platit pro všechny páry a rodiny.

Všem vám děkuji za to, že jste hlasovali pro zařazení tohoto návrhu, a věřím, že povedeme konstruktivní debatu. Děkuji za pozornost. (Potlesk v pravé části sálu.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, pane předsedo. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj pro prvé čtení, pan poslanec Aleš Dufek. Máte slovo.

 

Poslanec Aleš Dufek: V rámci své zpravodajské pozice se vás pokusím provést spíše tou technickou částí, co se vlastně navrhuje. Můj předřečník měl pravdu v tom, že jde samozřejmě primárně o § 655 občanského zákoníku a pak předpisy s tím související, právě s manželstvím. Ale když to vezmu popořadě, první, co se mění, je § 29 občanského zákoníku. Máme doposud úpravu takovou, že když některá osoba změní pohlaví a přitom působí v řádně uzavřeném manželství, tak takové manželství zaniká. Nový návrh v podstatě říká, že takové manželství nezaniká, a ten druhý partner pak samozřejmě, pokud nechce v daném svazku setrvávat, musí vlastně jít cestou klasického úředního rozvodu takového svazku.

Pokročím samozřejmě k tomu hlavnímu, k § 655 občanského zákoníku. Dovolím si ho tady citovat celý v novém znění, protože vy máte samozřejmě pouze a jen ten poslanecký návrh. V novém znění bude § 655 vypadat tak, že "manželství je trvalý svazek dvou lidí vzniklý způsobem, který stanoví tento zákon. Hlavním účelem manželství je založení rodiny, řádná výchova dětí a vzájemná podpora a pomoc." To znamená, teď jsem vám četl nové znění § 655.

Paragrafy 656, 679 jsou skutečně spíše technického rázu ohledně neplatných manželství, případně určitých nesrovnalostí, které by pak vznikaly při osvojení.

Já si myslím, že tohle asi je dostačující z hlediska jaksi technického jakoby hodnocení nebo zdůraznění tady tohoto návrhu. Zbytek řeknu v obecné rozpravě, do které se tímto hlásím.

A ještě bych chtěl zdůraznit, že stanovisko vlády České republiky v této věci je neutrální.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. V rozpravě jste řádně přihlášen, ale předtím ještě s přednostním právem se hlásila paní místopředsedkyně Olga Richterová. Máte slovo, paní místopředsedkyně.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za slovo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, velice děkuji za slova svého předřečníka, který tady myslím velmi citlivě popsal to, čím prochází mnohý člověk v životě, a sice změnou názoru. Něco, co si třeba někdy v určité fázi života myslíme, že vidíme tak, a ne jinak, se prostě pod vlivem řady okolností změnit může. A já bych vás, vážené kolegyně a kolegové, kteří třeba si nejste jisti významem té normy, kterou dnes projednáváme, chtěla přizvat k tomu, se nad tím zkusit zamyslet tímto novým způsobem, způsobem otevřeným možné změně. Proč? Protože jde o věc, která má řadu rovin, jednu právní. Žijeme v zemi, kde zatím nejsou rovná práva pro všechny občany a občanky, a je to čistě dané tím, jakou mají vrozenou sexuální orientaci. A ta druhá rovina je symbolická. Jde o to, že právě tenhle aspekt našeho bytí lidmi, naší lidskosti se stává často základem nějakých potíží. Třeba na sousedním Slovensku i bohužel kvůli orientaci dvou mladých lidí došlo k vraždě, k obrovské tragédii. A my si myslím máme možnost i symbolicky přispět k tomu, aby k takovémuto násilí pokud možno nedocházelo.

Já se tady vyjadřuji i za stranu Pirátů, nejenom za sebe osobně. Vyjadřuji se také za spoustu liberálních voličů a také za spoustu voličů třeba stran jiných, ale smýšlejících tak, že v této otázce, v otázce manželství pro všechny, v otázce narovnání práv všech lidí v této zemi, je možné udělat něco, co nikomu neubližuje a spoustě lidem to pomůže, zkrátka možnost vstoupit do manželství dát každému svéprávnému dospělému člověku, který chce s někým životem jít, nést spolu to dobré i to zlé, a tento svazek před úřady chce mít i jako druh právní jistoty. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP