(9.10 hodin)
(pokračuje Věra Kovářová)

Ano. To znamená, paní poslankyně navrhuje, aby tato interpelace byla přerušena do přítomnosti pana premiéra. Zagonguji a přivolám kolegy z předsálí.

 

Nyní tedy budeme hlasovat o návrhu paní poslankyně Pastuchové na přerušení této interpelace do přítomnosti pana premiéra.

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 145, přihlášeno 95 poslanců a poslankyň, pro 92, proti žádný. Návrh byl tedy přijat.

 

Přerušuji projednávání této interpelace.

Místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš odpověděl na interpelaci poslankyně Kláry Dostálové ve věci stížnosti na předkládání žádosti o podporu v rámci 111. výzvy IROP. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako sněmovní tisk 404. Projednávání odpovědi bylo přerušeno v rozpravě z důvodu uplynutí doby vyhrazené pro písemné interpelace dne 20. dubna 2023. Budeme tedy pokračovat v přerušené rozpravě. Táži se, zda se někdo do rozpravy hlásí? Pokud se již nikdo nehlásí... (Předsedající se odmlčí, radí se.)

Paní místopředsedkyně Klára Dostálová zde není přítomna, tato interpelace propadá a já končím její projednávání.

Předseda vlády Petr Fiala odpověděl na interpelaci poslance Karla Havlíčka ve věci najímání novináře deníku Forum24 Úřadem vlády. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako sněmovní tisk 408. Vzhledem k tomu, že interpelující místopředseda Sněmovny Karel Havlíček není přítomen... (Místopředseda Havlíček stojí poblíž řečnického pultíku.)

Pardon, já jsem vás, pane místopředsedo, neviděla, omlouvám se. Zahajuji tedy rozpravu a vidím, že se do rozpravy hlásíte. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Vážená paní místopředsedkyně, vážení páni poslanci, vážené paní poslankyně, vážení členové vlády, ano, jedná se o písemnou interpelaci na předsedu vlády Petra Fialu, a to ve věci najímání novináře deníku provládního, a to za úplatu až do výše půl milionu korun ročně. Považuji to za velmi důležitou věc. Proto žádám z důvodu nepřítomnosti pana premiéra o přerušení této interpelace do doby přítomnosti pana premiéra Fialy. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano, zaznamenala jsem tedy váš návrh a táži se, zda se ještě někdo hlásí do rozpravy? Není tomu tak. Budeme tedy hlasovat o návrhu pana místopředsedy Karla Havlíčka. Rozpravu končím.

Přivolám kolegy z předsálí, a ještě než dorazí, přečtu omluvu: pan místopředseda Bartošek se omlouvá od 12.30 do 14 hodin ze zdravotních důvodů.

 

Hlasujeme tedy o návrhu pana místopředsedy Havlíčka na přerušení této interpelace do přítomnosti pana premiéra.

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 146, přihlášeno 99 poslanců a poslankyň, pro 89, proti 2. Návrh byl přijat.

 

Přerušuji projednávání této interpelace. Návrh jsme schválili a je přerušena do přítomnosti pana premiéra.

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek odpověděl na interpelaci poslance Ivana Adamce ve věci činnosti některých orgánů činných v trestním řízení. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako sněmovní tisk 418. Zahajuji rozpravu a táži se, zda se někdo hlásí? Ano, pan poslanec Adamec. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Ivan Adamec: Vážená paní předsedající, vážená členko vlády, dámy a pánové, já bych požádal o přerušení projednávání této interpelace do přítomnosti pana ministra spravedlnosti v obou případech u mých dvou interpelací. Ten obsah dle mého soudu je natolik závažný, že bych rád, aby pan ministr nám tady sdělil své postoje k dané problematice. Jedná se o únik informací z našich interpelací, pravděpodobně ze Státního zastupitelství v Brně nebo v Olomouci, ohledně těch brněnských případů, kdy jsem se ptal na některé záležitosti, a myslím si, že to, jakým způsobem se naše interpelace dostala, hlavně ta moje a některých kolegů, do veřejnosti, považuji za natolik závažný, že bych rád, kdybychom to tady probrali za přítomnosti pana ministra. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. Táži se, zda se ještě někdo hlásí do rozpravy? Není tomu tak. Rozpravu končím a nyní přivolám kolegy z předsálí.

 

Budeme hlasovat o návrhu pana poslance Ivana Adamce na přerušení této interpelace do přítomnosti pana ministra spravedlnosti Pavla Blažka.

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 147, přihlášeno 105 poslanců a poslankyň, pro 97, proti 1. Návrh byl přijat.

 

Přerušuji projednávání této interpelace s tím, že je to do přítomnosti pana ministra Blažka.

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek odpověděl na interpelaci poslance Ivana Adamce ve věci pokusu o zásah do mého Ústavou garantovaného práva podávat interpelace na členy vlády. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako sněmovní tisk 419. Zahajuji rozpravu a táži se, zda se někdo hlásí? Ano, pan poslanec Adamec. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Ivan Adamec: Ano, děkuji. Vážená paní předsedající, vážená členko vlády, kolegyně, kolegové, je to stejný případ, respektive obdobný případ úniku interpelace ze státního zastupitelství směrem k novinářům. Považuji to za natolik závažné, že vás žádám, abychom přerušili projednávání této interpelace do přítomnosti pana ministra Blažka. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano, zaznamenala jsem váš návrh. Táži se, zda se ještě někdo hlásí do rozpravy? Není tomu tak. Rozpravu končím.

A nyní tedy znovu přivolám kolegy z předsálí.

 

Budeme hlasovat o návrhu pana poslance Adamce.

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 148, přihlášeno 106 poslanců a poslankyň, pro 96, proti žádný. Návrh byl přijat.

 

Přerušili jsme tuto interpelaci do přítomnosti pana ministra Blažka a končím projednávání této interpelace.

Předseda vlády Petr Fiala odpověděl na interpelaci poslankyně Aleny Schillerové ve věci daňové brzdy. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako sněmovní tisk 425. Zahajuji rozpravu a vidím přihlášenou paní předsedkyni Schillerovou. Prosím, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP