(9.20 hodin)

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Ano, daňová brzda je něco, k čemu se zavázala tato vláda v programovém prohlášení vlády, které už ale asi také neplatí. My vlastně nevíme, co platí, a já to považuji za tolik závažné, že prosím o přerušení tohoto bodu do přítomnosti premiéra Fialy. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Táži se, zda se ještě někdo hlásí do rozpravy? Není tomu tak. Končím projednávání této interpelace.

 

A nyní budeme hlasovat o návrhu paní předsedkyně Schillerové na přerušení této interpelace do přítomnosti předsedy vlády Petra Fialy.

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 149, přihlášeno 109 poslanců a poslankyň, pro 90, proti 2. Návrh byl přijat.

 

Přerušili jsme tuto interpelaci do přítomnosti předsedy vlády Petra Fialy. Končím projednávání této interpelace.

Předseda vlády Petr Fiala odpověděl na interpelaci poslankyně Aleny Schillerové ve věci zvyšování daní živnostníkům a procyklické hospodářské politiky ve světle mezinárodního srovnání vývoje HDP. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako sněmovní tisk 426.

Zahajuji rozpravu, do rozpravy se hlásí paní předsedkyně Schillerová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Když jsem psala tuto interpelaci, což samozřejmě už je taky drahná doba, tak jsem měla informace jenom z veřejných zdrojů, z médií, takzvané balonky. Dnes víme, že tyto balonky se rovnají jistotě, že se bude zvyšovat zátěž živnostníkům, že se jim bude zvedat odvodová zátěž a tak dále, že skutečně máme tady ze strany této pětikoaliční vlády jenom a jenom daňový balíček, že úspory na výdajové straně se rovnají zatím říši snů. Takže já si myslím, že dnes nabyla tato moje interpelace naprosto na ještě větší aktuálnosti, a proto navrhuji její přerušení do přítomnosti premiéra Petra Fialy.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano, děkuji, zaznamenala jsem váš návrh. Do rozpravy se již nikdo nehlásí, končím rozpravu.

 

A nyní budeme hlasovat o návrhu paní předsedkyně Schillerové na přerušení této interpelace do přítomnosti premiéra Petra Fialy. Přivolám kolegy z předsálí.

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 150, přihlášeno 110 poslanců a poslankyň, pro 96, proti dva. Návrh byl přijat.

 

Přerušili jsme tedy tuto interpelaci do přítomnosti pana premiéra Fialy. Končím projednávání této interpelace.

Předseda vlády Petr Fiala odpověděl na interpelaci poslankyně Aleny Schillerové ve věci nedostatku antibiotik v České republice. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako sněmovní tisk 427. Zahajuji rozpravu a do rozpravy se hlásí paní předsedkyně Schillerová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. No, je to podobné. Když jsem psala interpelaci, tak byl nedostatek antibiotik, dnes už je nedostatek dalších léků, přibývá, čteme každý den v médiích jednu perlu z úst pana ministra zdravotnictví za druhou, včera například, že chce omezovat lékařské pohotovosti. Skutečně, jak jsem četla včera titulek - neskutečné válčení ministra Válka. Je to typické.

Včera mě zastavil spolumajitel velké lékárny v Praze, v centru Prahy. Říká, že by si byli schopni vyrábět různé léky, kdyby na to měli legislativu, kdyby měli suroviny. Prostě ministr Válek nic neřeší. Upozorňujeme na to přes půl roku. Neustále slyšíme nějaké sliby, nějaké chiméry, nějaké vysvětlování a nic se neděje. Nic se neděje! Ale neuteče těm problémům, nepřestaneme o tom mluvit. Takže i toto je velmi závažné, velmi zásadní, byť už, protože ten dlouhý čas uplynul, byť už je to jenom jeden ze střípků velmi důležité mozaiky, prostě tristní, naprosto tristního stavu českého zdravotnictví pod vedením ministra zdravotnictví Válka. Takže já navrhuji přerušení do přítomnosti premiéra Fialy.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Táži se, zda se ještě někdo hlásí do rozpravy? Není tomu tak.

 

A nyní budeme hlasovat o návrhu paní předsedkyně Schillerové na přerušení interpelace do přítomnosti pana premiéra Fialy.

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 151, přihlášeno 111 poslanců a poslankyň, pro 96, proti dva. Návrh byl přijat.

 

Přerušuji tedy tuto interpelaci do přítomnosti pana premiéra Fialy.

Ještě než otevřeme další interpelaci, přečtu omluvu: omlouvá se Jan Richter po celý jednací den z pracovních důvodů.

Nyní bychom přistoupili k interpelaci, kterou podává paní poslankyně Jana Mračková Vildumetzová a první místopředseda vlády a ministr vnitra Vít Rakušan na ni odpověděl. Jedná se o stravenkový paušál příslušníků Policie České republiky a jejích civilních zaměstnanců. Interpelace spolu s odpovědí se předkládá jako sněmovní tisk 429.

Zahajuji rozpravu a táži se, zda se někdo do rozpravy hlásí? Ano, vidím, že se hlásí paní poslankyně Mračková Vildumetzová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo. Vážená paní místopředsedkyně, vážená paní ministryně, vážené kolegyně, kolegové, já jsem napsala písemnou interpelaci panu ministrovi vnitra ve věci stravenkového paušálu příslušníků Policie České republiky a jejích civilních zaměstnanců, kterým se poskytuje na stravu částka, takto jsem to uvedla v té písemné interpelaci, 39 korun za službu 7,5 hodiny. To znamená, že měsíční příspěvek činí zhruba 850 korun a náklady, které se vynakládají, jsou v částce zhruba 25 milionů měsíčně.

Hrozné je to, že se v minulosti prosadilo, že policisté budou dostávat tento stravenkový paušál, ale pan ministr vnitra si to nedal do rozpočtu na rok 2023. On vždycky říká, jak si práce policistů váží, jak pomáhají, ale nějakým způsobem to opomněl do rozpočtu na rok 2023 dát. Prakticky jeho odpověď spočívala v tom, že mi napsal, že nedostávají 39 korun, dostávají už 41 korun, to je sice hezké, a že bude žádat o tyto finanční prostředky v rámci změny rozpočtu na rok 2023.

Já jsem do současné chvíle a ani moji kolegové jsme nezaregistrovali, že bychom měli na programu této schůze, že by se měl měnit rozpočet na tento rok, a považuju za absolutně nezodpovědné, že ministr vnitra si tyto finanční prostředky do rozpočtu na rok 2023 nedal. To znamená, že si to všechno musí teď policisté hradit ze svých rozpočtů a prakticky čekají, jestli tedy ke změně toho rozpočtu dojde.

Protože pan ministr vnitra tady v tuto chvíli přítomen není, požádám, aby také tato písemná interpelace byla přerušena. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP