(9.40 hodin)

 

Poslanec Aleš Juchelka: Moc děkuji, paní předsedající. Já bych chtěl taktéž v rámci opozičního okénka navrhnout dva body, a to napevno. V 11.15 bych chtěl zařadit sněmovní tisk 234, což je zákon o státní sociální podpoře, což je navýšení rodičovského příspěvku, abychom vládní koalici pomohli v tom nešťastném rozhodování ohledně rodičáku pro rodiče, a poté bych chtěl na 12.15 zařadit sněmovní tisk 232, což je trestní zákoník, kdy jsme avizovali, že bychom rádi otevřeli právě u pedagogických pracovníků stejnou míru ochrany jako například u záchranářů, třeba u těžkých trestných činů. Takže tady tyto dva body bych chtěl otevřít, na 11.15 - 234 a 232 na 12.15. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče, sněmovní tisk 234232. Děkuji.

Táži se, zda se ještě někdo hlásí k návrhu pořadu schůze? Není tomu tak. Zagonguji a nyní budeme hlasovat o návrzích paní poslankyně Šafránkové a pana poslance Juchelky.

Ještě než začneme hlasovat, přečtu omluvu: omlouvá se pan poslanec Kubík do 11 hodin z pracovních důvodů.

Zaznamenala jsem žádost o odhlášení, všechny vás tedy odhlásím a poprosím vás, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami. Počkáme, než se ustálí počet přihlášených.

 

Nyní přistoupíme k hlasování. Paní poslankyně Lucie Šafránková navrhuje předřadit bod číslo 30, sněmovní tisk 8, což je zákon o obecném referendu, jako první bod na dnešní den.

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 154, přihlášeno 113 poslanců a poslankyň, pro 13, proti 10. Návrh byl zamítnut.

 

Dále navrhuje paní poslankyně Šafránková předřadit bod číslo 31, sněmovní tisk 9, což je zákon o sociálních službách, jako druhý bod na dnešní jednací den.

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 155, přihlášeno 116 poslanců a poslankyň, pro 52, proti 3. Návrh byl zamítnut.

 

Dalším návrhem paní poslankyně Šafránkové je předřazení bodu 80, sněmovní tisk 266, což je zákon o státní sociální podpoře. Navrhuje ho předřadit na dnešek jako třetí bod.

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 156, přihlášeno 116 poslanců a poslankyň, pro 51, proti 1. Návrh byl zamítnut.

 

Pan poslanec Juchelka navrhuje zařazení bodu 70, sněmovní tisk 234, zákon o státní sociální podpoře, dnes napevno na 11.15 hodin.

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 157, přihlášeno 117 poslanců a poslankyň, pro 53, proti 1. Návrh byl zamítnut.

 

Pan poslanec Juchelka dále navrhuje předřazení bodu a pevné zařazení bodu číslo 68, sněmovní tisk 232, trestní zákoník, dnes napevno ve 12.15 hodin.

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 158, přihlášeno 117 poslanců a poslankyň, pro 103, proti 1. Návrh byl přijat a zařadili jsme tedy sněmovní tisk 232, bod 68, dnes napevno na 12.15 hodin.

 

Vypořádali jsme se se všemi návrhy na změnu programu schůze. Nyní s přednostním právem se hlásí paní předsedkyně Schillerová. Prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. No, ani jsem nečekala, že dnes budu muset tolikrát vystupovat. Takže interpelace jsme si shrnuli, jak nám dopadly, 34 minut, krásná práce, ani jeden člen vlády, a teď máme... Ani jeden člen vlády, který byl interpelován - doplním pana předsedu Adamce (Ukazoval na ministryni Langšádlovou, že je přítomna.), prostřednictvím paní místopředsedkyně. Paní ministryně Langšádlová, děkujeme za přítomnost, drží službu evidentně, aby tady mohla vůbec Poslanecká sněmovna jednat. (Potlesk poslanců ANO.)

Opoziční okénko v 18 hodin nebude také, takže nám bylo navrženo, že si můžeme navrhovat v tuto chvíli nějaké své návrhy - prošel jeden. Prošel jeden. Prošel jeden, jeden návrh. Ani rodičovský příspěvek nezajímá pětikoalici, ani zákon o státní sociální podpoře, ani tělesně postižení. Jeden nám prošel. Takže to je nová doba, nová kultura, nové pojetí demokracie ve světle pětikoaliční vládnoucí garnitury. (Potlesk poslanců ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. S přednostním právem pan předseda Benda. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Marek Benda: Vážená paní předsedkyně Schillerová, prostřednictvím paní předsedající, vážené dámy, vážení pánové, já to nechci úplně hrotit. Souhlasím s tím, že není úplně správně, že tady nejsou ministři, i když většina z nich včetně premiéra jsou omluveni, protože jsou na zahraničních cestách a na dalších věcech.

Ale jenom k tomu plakání tady nad programem. My jsme vám jasně říkali, že tento týden bude klidnější, že se pokusíme nějaké body zařadit. Vy jste chtěli manželství pro všechny, paní poslankyně Pastuchová s tím přišla. To, že to bylo schváleno na návrh paní předsedkyně, je úplně jiná věc. Ale vy jste řekli, že absolutní prioritou hnutí ANO je manželství pro všechny. Já jsem z toho byl překvapen, mě to netěší, ale vy jste to řekli. Teď jste navrhli několik bodů, některé jsme projednávat nechtěli, bod, který navrhl pan kolega Juchelka, jsme podpořili. (Potlesk zprava.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. S přednostním právem paní předsedkyně Schillerová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Manželství pro všechny bylo zařazeno na návrh předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéty Pekarové Adamové. Ano, tento návrh byl schválen. Jsem ráda, pane předsedo Výborný, prostřednictvím paní místopředsedkyně, že jste souhlasně kývnul. To, že část klubu hnutí ANO chce na toto téma mluvit - no bodejť ne, je to tady zaparkováno několik let, protože vy se nejste schopni domluvit, protože jste se slepili jenom proto, abyste se vymezili vůči Andreji Babišovi. To je jediné, co vás drží pohromadě, ale jinak vás nedrží vůbec nic. Ani toto téma. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP