(9.50 hodin)
(pokračuje Alena Schillerová)

To znamená, ten návrh navrhla vaše koaliční partnerka, předsedkyně Poslanecké sněmovny, a část našeho klubu ho podporuje - ano, já netvrdím, že ne, já mezi ně například nepatřím, ale podporuje - a my respektujeme, protože my jsme demokratický klub a respektujeme názor části našeho klubu, který se k tomu chce vyjádřit. Takže prosím, nesvádějte to na hnutí ANO, my jsme priority jasně vymezili: bavme se o problémech těchto lidí - o tom se bavit vůbec nechcete.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, než budeme pokračovat v našem programu, požádám předsedu volební komise, který není, ten je omluven, požádám tedy místopředsedu volební komise, poslance Karla Haase, aby nás seznámil s výsledky voleb, které proběhly ve středu 31. května. Jedná se o bod 114, Návrh na volbu kandidáta na jmenování do funkce viceprezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu, druhé kolo; bod 115, Návrh na jmenování člena kontrolní rady Grantové agentury České republiky; bod 116, Návrh na volbu členů Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, a bod 117, Návrh na volbu členů Dozorčí komise Národní sportovní agentury. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Karel Haas: Děkuji mnohokrát za slovo. Vážená paní předsedající, vážená paní ministryně, vážené kolegyně, vážení kolegové, v zastoupení předsedy volební komise kolegy Martina Kolovratníka, prostřednictvím paní předsedající - dovolím si ho omluvit, je na operativním zdravotním zákroku, jsme takto domluveni, takže má opravdu pádný důvod, proč ho tady dnes zastupuji já. Já si vás v jeho zastoupení dovolím seznámit s výsledky včera proběhlých voleb v tom pořadí, jak je uvedla paní předsedající a jak jsme je měli na programu. Takže za prvé.

 

114.
Návrh na volbu kandidáta na jmenování do funkce viceprezidenta
Nejvyššího kontrolního úřadu

Půjdu rychle hned k věci. Počet vydaných hlasovacích lístků 179, počet odevzdaných platných i neplatných hlasovacích lístků 179, kvorum pro zvolení 90 hlasů. Pro kandidáty byly odevzdány následující počty hlasů: kandidát Roman Kubíček - odevzdáno 84 hlasů, kandidát Jan Málek - odevzdáno 90 hlasů. Ve druhém kole byl do funkce viceprezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu zvolen kandidát Jan Málek.

 

115.
Návrh na jmenování člena kontrolní rady Grantové agentury České republiky

Druhá včera proběhlá volba byla volba ke jmenování člena kontrolní rady Grantové agentury České republiky. Počet vydaných hlasovacích lístků 179, počet odevzdaných platných i neplatných hlasovacích lístků taktéž 179, kvorum pro zvolení 90. Pro kandidáta Františka Hrdličku odevzdáno 162 hlasů. V prvním kole volby byl zvolen členem kontrolní rady Grantové agentury České republiky kandidát František Hrdlička.

 

116.
Návrh na volbu členů Rady pro rozhlasové a televizní vysílání

Třetí včera proběhlá volba, volba členů Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Počet vydaných hlasovacích lístků 179, počet odevzdaných platných i neplatných hlasovacích lístků taktéž 179, kvorum pro zvolení opět 90 hlasů. Pro tři navržené kandidáty byly odevzdány následující počty hlasů: pro kandidáta Petra Buchtu odevzdáno 94 hlasů, pro kandidáta Vladimíra Pikoru odevzdáno 70 hlasů, pro kandidáta Marka Poledníčka odevzdáno 91 hlasů. V prvním kole volby byli zvoleni kandidáti Petr Buchta a Marek Poledníček.

 

117.
Návrh na volbu členů Dozorčí komise Národní sportovní agentury

Čtvrtou a poslední včera proběhlou volbou byla volba pěti členů Dozorčí komise Národní sportovní agentury. Počet vydaných hlasovacích lístků 179, počet odevzdaných platných i neplatných hlasovacích lístků 179, kvorum pro zvolení - do čtvrtice 90 hlasů. Pro jednotlivé navržené kandidáty byly odevzdány následující počty hlasů: kandidátka Andrea Hoffmannová - odevzdáno 151 hlasů, kandidát Jakub Janda - odevzdáno 162 hlasů, kandidát Pavel Klíma - odevzdáno 158 hlasů, kandidát Jan Richter - odevzdáno 172 hlasů, kandidát Arnošt Štěpánek - odevzdáno 152 hlasů. Všech pět uvedených kandidátů bylo v prvním kole zvoleno. Děkuji vám mnohokrát za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji a nyní se budeme zabývat bodem

 

71.
Návrh poslanců Josefa Bernarda, Markéty Pekarové Adamové,
Olgy Richterové, Martina Baxy a Jany Pastuchové na vydání zákona,
kterým se mění zákon č. 89/2012 Sb., občanský zákoník,
ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony
/sněmovní tisk 241/ - prvé čtení

Projednávání tohoto bodu jsme přerušili ve středu 31. května tohoto roku v obecné rozpravě. Připomínám, že stanovisko vlády bylo doručeno jako sněmovní tisk 241/1.

A nyní prosím, aby místa u stolku zpravodajů zaujali za navrhovatele poslanec Josef Bernard a zpravodaj pro prvé čtení Aleš Dufek.

Nyní budeme pokračovat v přerušené obecné rozpravě. Včera, tedy ve středu 31. 5., bylo přerušeno vystoupení paní poslankyně Michaely Šebelové. Táži se paní poslankyně, zda chce pokračovat ve svém vystoupení? Chce. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Michaela Šebelová: Vážená paní předsedající, děkuji vám za slovo. Vážená paní ministryně, milé dámy, milí pánové, budu pokračovat krátce ve své řeči. Já se chci věnovat tomu, proč si myslím, že je důležité, aby práva uzavřít svazek dvou dospělých osob byla zakotvena právě v občanském zákoníku. Myslím si, že to je proto, že občané, kteří mají jinou orientaci sexuální, než je ta heterosexuální, jsou úplně stejní lidé jako my, nejsou to lidé druhé kategorie, a není proto potřeba mít pro ně zvláštní zákon. Nejedná se o žádnou zájmovou skupinu, o žádnou profesní skupinu, to společenství je velmi pestré, různorodé.

Chtěla bych na tomto místě navrhnout, abychom i v souvislosti s tímto jako společnost přestali používat označení "komunita", protože LGBT komunita, když to budeme používat, tak to může evokovat určité uzavřené společenství lidí, kteří mají nějaké společné cíle, společné zájmy, ale oni jsou - nebo my jsme - každý jsme jiný, jsme různorodí. Ta pestrost je důležitá a je potřeba si to uvědomit. Není to my a oni - jsme to všichni, jsme my - a jsou lidé, žijí mezi námi, jsou stejní jako všichni ostatní, může to být náš praktický lékař, může to být třídní učitel našeho dítěte, může to být náš kolega z práce. A my je nepoznáme, na první pohled vypadají úplně stejně. A mě napadá takový příměr, já mám ráda seriál Červený trpaslík a tam je takový hologram, Holly nebo Rimmer tedy, a on má na čele napsáno H a je na první pohled vidět, že je to hologram. Ale když má někdo lesbickou orientaci nebo gay orientaci, nemá to napsáno na čele, nepoznáme to na něm, je úplně normální, stejně jako my. A věřte mi, že vím, o čem mluvím.

Já na tomto místě moc děkuji svým dětem, že můžu veřejně prezentovat náš příběh. Mám dvojčata, jednovaječná, úplně identické kluky, a jeden z nich je gay. Často v rámci rodiny debatujeme, jak je vlastně zvláštní, že když se narodili - narodili se předčasně, dostali plnou zdravotní péči - tak se o ně stát staral úplně stejně, a já jsem za to vděčná, vděčíme jim za život našich dětí, protože zdravotnictví je na skvělé úrovni.

Pak chodili do škol. Na školy mají také stejné právo a nikdo to neřeší. Dokonce může dále chodit do školy, i když už se ví veřejně, že je gay. To je absurdní představa, co, že by to třeba nešlo, že by najednou to nebylo umožněno? To nám přijde absurdní. Když budou chodit do práce, budou platit - doufám, že budou pracovat a budou platit řádně daně, ale když si najdou životního partnera, jenom jeden z nich bude moci uzavřít trvalý svazek, a ten druhý ne. A tady nastupuje ta obrovská nerovnost. A to v podstatě ani nevíme, jestli i ten druhý syn, kterému se líbí ženy, nemáme jistotu, že bude mít děti, nemáme jistotu, že nám přinese dalšího daňového poplatníka. Takže jejich osud životní může být hodně podobný, ale v momentě, kdy by chtěli se svým životním partnerem uzavřít trvalý svazek na pokladě občanského zákoníku, nastává ta velká nerovnost. A tady vás prosím, abyste se nad tím zamysleli, protože to opravdu z mého pohledu už nemá logiku, a myslím si, že to je velký... pro mě to má velký význam v tom, že opravdu ukážeme jako společnost, že ve všech právech jsme si rovni. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP