(14.40 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Také vám děkuji. Opět zkonstatuji, že předseda vlády je omluven, odpoví v souladu s jednacím řádem do 30 dnů písemně.

A nyní přistoupíme k sérii interpelací pana poslance Radka Kotena. Takže jenom avizuji, že to budou celkem čtyři interpelace, každá po maximálně dvou minutách. Prosím, ujměte se slova.

 

Poslanec Radek Koten: Děkuji za slovo, vážená paní předsedající. Vážený pane premiére, minulé interpelace jsem tady ze zdravotních důvodů nebyl a vy jste po mně toužil, takže nyní tedy je situace diametrálně odlišná. Já po vás toužím a vy tady nejste.

Začnu tedy svou první interpelací. Ta se týká koncesionářských poplatků, protože vláda a Ministerstvo kultury si pohrává s jakýmsi navýšením koncesionářských poplatků za Českou televizi a za Český rozhlas. Dále jsou ve hře i varianty, že by se tedy platil z chytrých mobilních telefonů ten koncesionářský poplatek, popřípadě z tabletů a z počítače. Já se tedy ptám, jakým způsobem by se to hlídalo, jakým způsobem by se to vybíralo, protože podle mého názoru v případě, že se na domácnost platí koncesionářský poplatek, podle mého názoru tedy je asi jedno, jestli ho sledujete na televizoru, nebo jestli ho sledujete na mobilním zařízení nebo na jakémkoliv jiném elektronickém zařízení. Ale je tam zcela odlišná strategie vysílání pořadů na veřejnoprávním programu, protože v případě, že se vysílá jaksi licencovaný film, tedy zahraniční, a není z produkce České televize, tak vy na internetovém vysílání vysíláte jakousi reklamu. Takže jak chcete vybírat koncesionářské poplatky za něco, co není plnohodnotné, to internetové vysílání?

Myslím si, že co se týká autorských práv, to byste si měli jednak tedy dořešit, ale hlavně byste chtěli ještě to zvýšit o nějakou inflační doložku, tedy že každý rok by se koncesionářský poplatek zvedal. Tak prosím o odpověď tady na ty otázky.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. To byla vaše první interpelace. Bude na ni odpovězeno písemně do 30 dnů a prosím, můžete přistoupit k té druhé.

 

Poslanec Radek Koten: Děkuji ještě jednou za slovo. Má druhá interpelace, pane premiére, se bude týkat konkrétně ceny dálničních známek. Zejména by mě tedy zajímala cena jednodenní známky, protože v případě, že jsem si to propočítal, vydělil jsem si tu cenu - zvýšenou, 2 200 korun - a vydělil jsem si to 365 dny, tak mi to vyšlo na nějakých 360 (?). Právě proto mě překvapila cena jednodenní dálniční známky, že bude 200 korun a cena desetidenní známky bude 270 korun. Z mého pohledu se tedy jedná o zdanění lidí, kteří pojedou třeba jenom jednou v roce, například k lékaři a podobně. Samozřejmě že v tom mohou být i turisté, kteří tedy spíše podle mého názoru použijí tu desetidenní známku, když k nám pojedou na dovolenou, protože ta bude pro ně daleko výhodnější, protože je jenom o 70 korun dražší.

Mně hlavně vadí ta záležitost, že naše dálniční síť je bohužel i po rekonstrukci v takovém stavu, že se za to ani nehodí platit, protože v případě, že jedete trasu Praha-Brno, stojíte od 180. kilometru až po 220. a už vůbec nehovořím o trase na Vyškov anebo na Ostravu potom z Brna. Takže tady vláda plánuje výstavbu dalších kilometrů dálnic, ale pan ministr Kupka tady avizoval nějakých 25 kilometrů, což si myslím, že opravdu neodpovídá navýšení o 700 korun.

Takže moje otázka zní: Jak tedy budete řešit dopravní situaci na dálnici D1 vzhledem k tomu, že na ten provoz není dimenzována, a kdy tento problém odstraníte?

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji velmi, i za dodržení času. Opět bude na tuto interpelaci od omluveného předsedy vlády odpovězeno v souladu s jednacím řádem do 30 dnů písemně, a poprosím vás o vaši třetí interpelaci.

 

Poslanec Radek Koten: Děkuji znovu za slovo. Má třetí interpelace se bude zabývat zákazem topidel na tuhá paliva od roku 2025. Mě by tedy zajímalo samozřejmě, jak to budou řešit potom výrobci těch topidel, protože v případě, že se to zakáže tady u nás a nebudeme smět tady u nás si koupit kotel na tuhá paliva, tak občané, kteří tedy budou mít tu potřebu a něco se jim v domácnosti pokazilo, samozřejmě budou mít možnost si nakoupit třeba v Polsku ten kotel českého výrobce, protože Poláci si vyjednali výjimky pro své občany. Ale vaše vláda, když byla v předsednictví Evropské unie, tak samozřejmě čím hůře - mně to připadá - jste to vyjednali, tím lépe. A jakým způsobem tedy ti lidé mají si zajistit otop domácnosti v případě, že si nebudou moci koupit kotel na opravu, který je dejme tomu poměrně laciný, nebudou mít možnost tepelného čerpadla a nedostanou třeba ani nějakou dotaci na výměnu třeba za tepelné čerpadlo, které bude stát násobně víc, třeba 150, 150 tisíc korun nebo i 200 tisíc korun? Kde na to ti lidé mají podle vás tedy vzít? Takže se vás ptám, zda tedy jste schopni ještě nyní vyjednat nějakou výjimku, anebo jestli opravdu čeští občané budou takovýmto způsobem postiženi.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Opět děkuji za přednesení vaší interpelace, jakož i za dodržení časového rámce. Pan předseda vlády, který je omluven, vám odpoví v souladu s jednacím řádem písemně. A nyní přistoupíme k vaší poslední interpelaci. Prosím.

 

Poslanec Radek Koten: Moje poslední interpelace na pana premiéra se zabývá právě situací ohledně rezignace náčelníka generálního štábu generála Řehky na svoji funkci, a mě by tedy zajímalo, jaké události k tomu vedly a jakým způsobem jste, pane premiére, mu tu rezignaci rozmluvil. Co se týká situace na Ministerstvu obrany, zejména personální politiky, ta je bohužel, jak se dozvídám od kolegů z výboru pro obranu, poměrně tristní. Na dnešní jednání výboru pro obranu paní ministryně ani nepřišla a nepřišel tam ani nikdo ji zastoupit z Ministerstva obrany. A co se týká personální politiky, bohužel musím konstatovat, že lidé, kteří byli erudovaní, byli zkušení, byli ze svých pozic odejiti a jsou nahrazeni mnohdy i pouze lidmi, kteří jsou jenom loajální. Takže mě by zajímalo, jaká situace na Ministerstvu obrany je, zda o tom máte nějaké informace a zda víte příčiny, proč chtěl pan náčelník generálního štábu Řehka rezignovat.

Další podotázka směřuje k podpisu smlouvy o nákupu bojových vozidel pěchoty, protože tam je mnoho otazníků. Normální stát to udělá tak, že se napřed dohodne s dodavatelem finálním, podepíše smlouvu o subdodávkách a teprve potom podepisuje finální smlouvu. Tady se udělalo všechno opačně, a navíc po podpisu smlouvy s dodavatelem bojových transportérů bohužel se ještě podepsala takzvaná inflační doložka, takže to budou jenom peníze daňových poplatníků (Předsedající: Čas.) navíc. Takže moje otázka (Předsedající: Čas, prosím.) směřuje tam, o kolik peněz to bude navýšeno. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Opravdu důrazně požádám o dodržování času, děkuji. A co se stane nyní? Opět dostanete odpověď v souladu s jednacím řádem do 30 dnů písemně.

Upozorňuji Poslaneckou sněmovnu, že byly vyčerpány veškeré přihlášky na předsedu vlády, takže nyní budou následovat ústní interpelace na ostatní členy vlády. Požádám tedy nyní pana poslance Aleše Juchelku, aby přednesl interpelaci na místopředsedu vlády a ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečku a aby tak zahájil blok odpovědí členů vlády na interpelace poslanců. Prosím.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Děkuji moc za slovo. Vážený pane ministře, odborné veřejnosti byla nedávno představena vaše koncepce nového zákona o podpoře rodin. Má dojít k radikální změně systému. Z podkladu plyne následující záměr zrušení orgánů sociálně-právní ochrany dětí, vytvoření nových služeb pro rodiny s dětmi, a tudíž ztráta kontroly státu nad výkonem ochrany dětí. V novém zákoně se již nepočítá s existencí OSPOD jakožto orgánů sociálně-právní ochrany dětí, proč tomu tak je a proč stát jakožto garant úmluvy o právech dítěte ztrácí kontrolu nad ochranou ohrožených dětí? ***




Přihlásit/registrovat se do ISP