(15.50 hodin)
(pokračuje Marian Jurečka)

Obecně pokud jde o ten dotaz ještě, jak jste říkala v úvodu, na to, jak s tím sociálním systémem do budoucna s nimi. Já jsem o tom také hovořil ve veřejném prostoru. Tady byla i nějaká představa, že by se možná od začátku příštího roku přešlo na to, že by tito lidé postupně nastupovali do našeho systému standardního. V tento okamžik jsme ve fázi, kdy se po všech debatách a analýze toho, co by to stálo na straně organizačních nákladů, personálních nákladů na straně Úřadu práce, včetně i nákladů na výdajové stránce státního rozpočtu, tak se k této variantě uchylovat nebudeme. Předpokládám, že pokud bude prodloužena dočasná ochrana po 31. březnu 2024, tak bychom na to reagovali tak, že bychom současné nástroje s nějakými ještě parametrickými úpravami aplikovali nadále, protože jsou efektivní, poměrně jednoduché a pro stát nenesou takové náklady na to, jak to musíme zabezpečit třeba po personální stránce, a zároveň jsou i na základě těch výdajů pro stát potom i tyto formy podpory levnější, to si musíme přiznat.

Nicméně finální rozhodnutí ještě musíme vyhodnotit i společně s ostatními rezorty. Já se chystám teď v příštích týdnech toto probrat i na úrovni vlády s panem ministrem vnitra a s dalšími kolegy tak, abychom si řekli, jak budeme v tomto dále postupovat. Můj návrh je to třeba v tomto duchu případně upravit. Můžeme postupně ještě řekněme snižovat míru podpory, mít to v jednoduché formě a nedělat kroky, které by znamenaly to, že Úřad práce zase brutálně přetížíme. Teď se dostáváme na úřadech práce aspoň do trochu normálnějšího fungování, které samozřejmě ještě není ideální, ale ten nápor a náklad, kdybychom tyto válečné uprchlíky překlopili plně do sociálního systému, by byl prostě takový, že Úřad práce by se zase dostal do velkých problémů.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji panu ministrovi a vnímám zájem o doplňující dotaz. Prosím.

 

Poslankyně Ivana Mádlová: Já jsem se chtěla zeptat teď na příspěvek na bydlení, protože jak je všeobecně známo, i jste to tady řekl, se bude postupně vypínat příspěvek na podporu na bydlení a bude se očekávat, že v důsledku toho, že budou pracovat, si budou sami hledat bydlení a pronájem. Ovšem ty pronájmy jsou drahé, samozřejmě, je to město od města a je tady zhruba 65 % žen a asi 28 % dětí, to znamená, je otázka, jestli ty ženy si vydělají takové peníze, aby mohly zaplatit nájem z výplaty, k tomu máme školkovné, obědy a tak dále pro děti. Čili předpokládáte, že se nějakým způsobem zvýší žádosti o příspěvky na bydlení ze sociálního systému? A pokud ano, tak jestli zhruba máte představu, kolik to bude stát?

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za doplňující dotaz a s reakcí pan ministr.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Děkuji. Já jenom drobně poprosím neslučovat terminologicky příspěvek na bydlení a příspěvek pro solidární domácnost, protože já nepředpokládám, že by ukrajinští váleční uprchlíci vstupovali do režimu příspěvku na bydlení. Počítáme s tím, že tak, jak je nastavena humanitární dávka včetně indexovaných částek i na podporu bydlení a tento systém se teď rozbíhá v návaznosti na registr bytů, tak že toto bude forma podpory bydlení pro ukrajinské uprchlíky. Ten systém se plně rozeběhne od 1. července a bude znamenat to, že standardní solidární domácnost, kdy je tady finanční podpora pro bydlení v rámci jedné domácnosti, tato už nebude pokračovat. Bude pokračovat podpora bydlení, pokud daný člověk je opravdu v bytě, ať už fyzické, nebo právnické osoby. Ta částka se výrazně sníží, nebude to částka, kdy je to dneska 350 korun na osobu a den a noc v současném nouzovém ubytování, bude tam ta maximální částka do 15 000 korun pro skupinu jedné řekněme rodinné komunity a je možné, že pokud se například dvě maminky dohodnou, že si vezmou společně třeba byt 3+1, budou tam dvě a budou mít třeba společně každá dvě a dvě děti, tak mohou čerpat finanční podporu pro oba dva ty rodinné okruhy na ten jeden byt. Takže je tam cesta k tomu, aby dokázali i při dnešních cenách nájmů si bydlení najít. Ale popravdě, ano, musí tady být v ten okamžik nějaká aktivita, aby ti, kteří dneska v tom nouzovém ubytování jsou a jsou třeba v regionech, kde jsou zkoncentrovaní třeba do velkých ubytovacích zařízení, ti lidé holt se musí také rozhlédnout po tom, že se třeba přesunou do jiné části republiky proto, aby tam to bydlení našli. Takže situace teď není úplně jednoduchá, my se snažíme komunikovat (Předsedající: Čas.).

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji, čas vypršel. A my postoupíme k další interpelaci, kterou přednese pan poslanec Ladislav Okleštěk, a dále se může připravit paní poslankyně Marie Jílková. Prosím, pane poslanče, ujměte se slova.

 

Poslanec Ladislav Okleštěk: Děkuji, paní místopředsedkyně. Pane ministře nepřítomný, ale věřím, že se budete věnovat této problematice. Při osobním jednání s podnikateli v regionu jsme řešili problém jízdy tatraktoru s konstrukční rychlostí nad 80 km v hodině po dálnici. Ze zkušenosti majitele tatraktoru, kdy jej při jízdě po dálnici zastavila policie a pokutovala, že nemá zvláštní povolení, interpeluji.

Tatraktory, to jsou vozidla, kdy po technické stránce se jedná o silniční tahač s návěsem a liší se pouze administrativně v technickém průkazu kategorií vozidla. Jednoduše řečeno, jedná se o zákon o pozemních komunikacích a zákon o silničním provozu, kdy tyto dva zákony jdou v problematice tatraktorů proti sobě. Proto by bylo dobré tuto výjimku z pohledu všech zemědělců legislativně ošetřit. Logicky nedává vůbec smysl, aby tahače s návěsem jezdily mimo dálnice, i když jsou konstruované na jízdu po ní. Mimo dálnice vytváříme zbytečně nebezpečné podmínky pro ostatní účastníky silničního provozu, narušujeme plynulost provozu, vysokou spotřebou nadměrně znečišťujeme životní prostředí a také zbytečně ničíme silnice. Z tohoto pohledu a zkušenosti bych navrhoval, aby tatraktory s rychlostí 80 km za hodinu a vyšší mohly jezdit po dálnici a platit mýto jako ostatní.

Dále tatraktory by měly řídit osoby od 21 let věku s řidičským oprávněním C plus E. Zákazová značka B4 - zákaz vjezdu nákladních vozidel - se vztahovala na tatraktory mimo zemědělskou sezonu.

To jsou takové mé drobné body, které bych rád navrhl, abyste se jimi zabývali na Ministerstvu dopravy, protože když si vezmeme, že traktor mohou řídit osoby starší 17 let (Předsedající: Čas.), tak by mohlo dojít k neštěstí. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji a bude odpovězeno v souladu s jednacím řádem písemně do 30 dnů, neboť pan ministr je řádně omluven.

A my tím pádem přistoupíme k další interpelaci, se kterou byla vylosovaná paní poslankyně Marie Jílková, ale tu v sále nevidím, tudíž tato interpelace propadá. Dále se dostáváme k interpelaci pana poslance Karla Raise a připraví se následně paní poslankyně Jana Hanzlíková. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Karel Rais: Děkuji vám. Vážený pane nepřítomný ministře, můj dotaz je směřován k půjčce 45 miliard od Evropské unie. Současně před několika hodinami byl prezentován údaj o rozpočtu, o schodku k dnešnímu dni, který činí 271 miliard. Tak mně tady ta čísla moc nesedí. Na jednu stranu máme dluhy, na druhou stranu si bereme půjčky, ještě ke všemu, aby se ten schodek aspoň trošku snížil, všechna ministerstva mají škrtat dotace. Na rezort školství připadá pro letošek úspora 2 miliard, a přitom je potřeba vnímat, že převážná část dotací je ale na Ministerstvo školství poskytována ze zákona a jsou to v podstatě mandatorní nebo kvazimandatorní výdaje, čili zase je problém, odkud se to bude brát. Zejména ty dotace jsou směřovány k veřejným vysokým školám.

Čili můj dotaz směřuje k tomu, že bylo jenom obecně řečeno, že bude půjčka ve výši 45 miliard korun od Evropské unie, a vlastně neznáme podmínky... (Ministr Bek přichází do sálu.) Děkuji, pan ministr přichází právě, takže já tu otázku zopakuji. Jde o to, že by mě zajímaly detaily půjčky ve výši 45 miliard korun od Evropské unie, protože i informace, co jsem měl z médií, jsou různé - jeden říká tři roky splátka, což považuju za nesmysl, druhý zdroj zase říká třicet let, což se mi zdá logičtější. Takže toto by byl v podstatě ten jeden dotaz. Pak mám tady k této oblasti ještě několik dalších interpelací. Děkuji za pozornost, děkuji za odpověď.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji a nyní pan ministr školství Mikuláš Bek. Prosím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP