(15.40 hodin)
(pokračuje Marian Jurečka)

To zpoždění, které tam narostlo díky opravdu mimořádnému navýšení agendy, to znamená loňské dvě mimořádné valorizace, do toho velká vlna předčasných odchodů, především ve čtvrtém kvartálu, které byly podány na okresní správy sociálního zabezpečení, do toho od 1. ledna agenda výchovného a opět řádná valorizace, tak to přineslo opravdu velkou zátěž významného nárůstu agendy na ty pracovníky a pracovnice, byť se Česká správa už od podzimu snažila posílit personální kapacity, tak na tuhle agendu nejsme schopni úplně jednoduše vzít člověka, který by za 14 dní byl schopen plnohodnotně tým doplnit, protože to vyžaduje poměrně velkou zkušenost. Lidé se obvykle do toho zapracovávají postupně v době jednoho až dvou let, takže toto zpoždění tady vyvstalo. Znovu říkám, omlouvám se za tuhle situaci. Pracujeme na tom, aby z hlediska posílení i toho softwarového řešení jsme byli za dva roky v situaci, kdy opravdu vysoký podíl odborné lidské práce, která tam je, jsme byli schopni více nahrazovat právě tím lepším softwarovým řešením, protože možná to běžně lidi nevědí, ale pracujeme tady na softwaru, který je z konce přelomu osmdesátých a devadesátých let. Je to úplně archaický systém a dlouhé roky prostě se do něj neinvestovalo, takže teď ten dluh doháníme a zároveň se potýkáme i s těmito nepříjemnými důsledky. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji i za dodržení času a poprosím pana poslance o doplňující otázku či reakci. Prosím.

 

Poslanec Jiří Mašek: Děkuji, pane ministře, za odpovědi. Jenom dopovím to, co jsem nestihl doříct, že mám několik reakcí od důchodců, kteří si požádali ať o předčasný, nebo o řádný důchod, že celý ten proces trvá, jak jsem řekl, třeba déle než těhotenství, čili déle než devět měsíců. Tak jsem se chtěl zeptat, k jakým lhůtám bychom se chtěli v nějakém čase dostat, kdy se dostaneme k normě a co ta norma tedy bude znamenat potom, ten cílový stav od zažádání si po vyměření důchodu a vyplacení prvních dávek? To je jedna otázka.

A druhá otázka je k těm uprchlíkům. Tam bylo maximum 530 000 zaregistrovaných, nyní je 330 000, takže samozřejmě poklesly potom vyplácené absolutní částky, to jste tady říkal. A mě by zajímal ještě počet vyplácených humanitárních dávek, jestli to máme početně. Chápu, že to je třeba pro celé rodiny a podobně, že to není co uprchlík, tak dávka u těch, kteří nepracují, nejsou zapojeni. Ale jestli víme i ten počet, jak se změnil? Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji a opět s reakcí pan ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. Prosím.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Začnu od konce. Pokud jde o humanitární dávku, tam ten pokles je poměrně velký, protože když to vezmu z pohledu počtu žádostí, tak nám to pokleslo zhruba někde kolem 94-95 000 žádostí, celkově zatím podpora zhruba 151 000 lidí. Jsme zhruba na polovičním objemu, který tady byl, jak jsem tady zmiňoval, například v dubnu roku 2022. Když se na to podíváme aktuálními čísly, dneska máme 325 000 po 1. dubnu lidí z Ukrajiny, kteří mají dočasnou ochranu a byli tady registrováni. A podíváme-li se na to tím, že nám z toho pobírá těch 152 000 lidí humanitární dávku, tak nám zůstává 174 000 lidí, kteří tady žádnou podporu už nepobírají. A z toho můžeme říct, že těch 98 000 lidí pracuje. Vidíme opravdu, jak se to měsíc po měsíci posouvá, klesá počet podporovaných, stoupá počet pracujících, takže to si myslím, že je trend, který si myslím, že je pro všechny žádoucí.

A pokud jde o otázku, kam to chceme směřovat, tak jsem tady jasně řekl, že chci, abychom od konce června jeli v zákonných lhůtách, to je 90 dnů. Máme v plánu zhruba v prosinci letošního roku spustit už i digitální podání žádosti o důchod a vlastně nenutit lidi vůbec na Českou správu sociálního zabezpečení chodit. A jak jsem tady zmínil, máme v plánu také doplnit, obnovit a mít tady i novější hardwarové i softwarové řešení tak, abychom dokázali být ještě rychlejší, než je těch 90 dnů, a jak jsem tady odpovídal třeba i kolegovi Patriku Nacherovi před chvílí, tak i některé věci, které dneska třeba právě v oblasti nezabavitelného minima řešíme s měsíčním zpožděním, tak i toto od 1. 1. 2025 odstranit, aby opravdu ta správa fungovala na úrovni, kterou bychom čekali od 21. století. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně a my přistoupíme k další interpelaci, kterou přednese paní poslankyně Ivana Mádlová. Kdo se připraví následně, je pan poslanec Ladislav Okleštěk. Prosím.

 

Poslankyně Ivana Mádlová: Děkuji za slovo. Vážený pane ministře, možná se částečně i dotknu otázek, které jste teď zodpovídal částečně, nicméně mně jde o celkový systém sociálního zabezpečení, respektive se mi jedná o začlenění válečných uprchlíků z Ukrajiny do českého sociálního systému. Já jsem se na toto ptala už v únoru, jakým způsobem to bude probíhat. Ptala jsem se na připravenost Úřadu práce jak po personální, tak po systémové stránce. Myslím si, že je důležité o tom mluvit, a to i v souvislosti s čísly, protože řešíme konsolidační balíček. Dneska je možné se dočíst, že dluh státu astronomicky roste. My jsme poskytli na pomoc Ukrajině z dostupných dat v květnu 36 miliard a ze státního rozpočtu 25 miliard. Chci zdůraznit, že jsem nikdy nezpochybnila pomoc ukrajinským uprchlíkům, vždycky jsem ji podporovala a i jsem sama aktivně pomáhala, čili o to tady nejde, že bych to zpochybňovala, ale jedná se mi o to, že je potřeba o těch číslech hovořit.

Z dostupných dat, jak tady bylo řečeno, je tady zhruba 330 000 uprchlíků. V únoru jste mi odpověděl, že máte ambici dotáhnout spolupráci mezi Českou republikou a Ukrajinou na úroveň praktického fungování. Já bych se vás chtěla zeptat, zda máte na základě struktury osob s aktivní dočasnou ochranou analýzu o typech sociálních dávek, které budou čerpat, a v jaké výši, kolik to bude náš rozpočet stát, kolik financí budete navyšovat, případně příslušnou kapitolu, a zda se vám podařilo zjistit data a zajistit data o vyplacených dávkách z ukrajinské strany, o kterých se doteď nevědělo? Protože se uvádí, že nebylo jasné, komu všemu byly vyplaceny a že někdy byly vyplaceny několikrát jedné osobě. A jakým směrem se posunula analýza smluvních vztahů mezi Českou republiku a Ukrajinou v oblasti vyplácení sociálních dávek a zda jsou dostačující, nebo bude potřeba je upravit pro aktuální situaci? Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Také děkuji. S reakcí pan ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. Prosím.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Dobrý den. Děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, kolegyně, kolegové, vážená paní poslankyně Mádlová, dovolím si, prostřednictvím paní předsedající, odpovědět na vaši interpelaci.

Když se podíváme na ten vývoj, před chvílí jsem ho tady komentoval u jiné interpelace, opravdu vidíme, že nám klesá počet lidí, kteří mají dočasnou ochranu a čerpají humanitární dávku. Od 1. července dojde ještě k výrazné změně v oblasti podpory ubytování, kdy vlastně v nouzovém ubytování budou moci zůstávat s podporou státu pouze zranitelné skupiny těchto uprchlíků, to znamená děti a rodiče dětí do tří let a osoby starší 65 let a lidé, kteří mají nějaký typ invalidity. Ostatní osoby, pokud jsou tady déle jak 150 dnů, už nebudou mít nárok na nouzové ubytování, budou moci dostat případně humanitární dávku s indexací. V zásadě je to poměrně obrovský krok v tom, že jasně říkáme: jestliže jste tady déle jak 150 dnů, tak si prostě musíte najít práci a musíte se opravdu daleko více zapojit. Prostě naše míra solidarity má také své limity, na tom jsme se shodli. To se vlastně tady připravovalo na přelomu prosince a ledna tohoto roku i tady ve Sněmovně.

Pokud jde o spolupráci s ukrajinskou stranou, tady upřímně popravdě říkám, odezva je velmi pomalá, takže my jsme teď v situaci, kdy tento týden začalo ukrajinské ministerstvo s námi víc komunikovat tak, abychom dokázali umět (?) například informace o jednotlivých stupních invalidity a průkazů, které k tomu mají. Snažíme se teď dostat i do nějaké fáze přehled o lidech, kteří čerpají podporu ze strany ukrajinských úřadů. Ale v tento okamžik poctivě říkám, nemáme dneska ta data, která bychom potřebovali, a nemáme ani teď nějaký pevný termín, kdy bychom byli schopni říct: budeme ta data si schopni vyměňovat na nějaké pravidelné měsíční bázi. To bohužel takto daleko nejsme. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP