(16.50 hodin)
(pokračuje Mikuláš Bek)

Já jsem okamžitě zadal týmu na Ministerstvu školství za úkol připravovat elektronickou přihlášku, sám jsem implementoval elektronickou přihlášku na své univerzitě jako rektor a zaváděl ji jako povinnou cestu. Vím, jaké právní obtíže s tím souvisí. Bohužel náš zákon je, pokud jde o školství, velmi detailní, takže téměř každá změna předpokládá také legislativní změnu, a v tuhle chvíli jsem nechtěl slibovat veřejnosti závazně, že do roka a do dne proběhne přijímací řízení elektronicky, ale uděláme všechno pro to, aby se to stalo. Budu také apelovat na Poslaneckou sněmovnu a Senát, aby nezbytné legislativní úpravy podpořily, protože jenom prostá elektronizace toho procesu bez zásadních změn koncepce už by přinesla velkou úlevu. Já se osobně domnívám, že do roka máme šanci udělat elektronizaci, v zásadě ale ponechat podobu toho procesu, jak je, s rozdílem, že by možná mohly být tři přihlášky místo dvou a bylo by jednoznačné pořadí. Ale z mého pohledu ideální stav by byl, kdyby těch přihlášek mohli podávat uchazeči pět nebo sedm s pořadím a jednotný test by byl konán na základní škole, aby nemuseli přejíždět, navštěvovat další školy. Ale to je větší zásah, který si myslím, že je reálný v horizontu dvou let.

Je to strašně důležité, abychom našli tu cestu, není na tom nic politického, podle mě tam není nic ideologického. Jde o to, abychom rychle jednali jak v legislativní rovině, tak v rovině výběrových řízení a otestovali robustní informační systém, který musí být otestován dřív (Předsedající: Čas.), než bude rozhodovat o osudech dětí.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nebude doplňující otázka? Já vám děkuji.

A nyní tedy již dříve avizovaný pan poslanec Vladimír Zlínský s interpelací na ministra zdravotnictví Vlastimila Válka. Prosím.

 

Poslanec Vladimír Zlínský: Vážený pane předsedající, děkuji za slovo. Vážený pane ministře, dle informací z médií hlavního proudu se Evropská komise shodla s firmami Pfizer/BioNTech na upravení smluv o masivních dodávkách vakcín proti covidu-19, kdy část dříve nasmlouvaných dávek nebudou muset státy odebrat. Zaplatit ale musí stornopoplatek. Výše stornopoplatku není známa a ani není známa finanční hodnota dříve objednaných vakcín. Údajně je stornopoplatek výrazně nižší než částka za objednané vakcíny, které neodebereme. Vláda i zástupci Evropské komise se odvolávají na tajný režim smluv.

Od roku 2021 se zlikvidovalo u nás téměř 10,9 milionu dávek za 4,7 miliardy korun. Stav z posledních měsíců ukazuje na mizivý zájem o vakcinaci. Česko mělo podle dostupných informací převzít letos přibližně 11 milionů dávek za více než 5 miliard korun. Po dojednání dodatku se ušetří téměř 2 miliardy. Vážený pane ministře, jaká je expirační doba těchto nových typů vakcín? Dále by mne zajímalo, jestli si myslíte, že zamlčování údajů ze zmíněné smlouvy podporuje již tak výrazně narušenou důvěru v účinnost a bezpečnost použitých typů vakcín proti onemocnění covid-19 a jestli podporujete tento systém netransparentních opatření k řešení budoucí pandemie - zda důvěra veřejnosti nemá větší hodnotu než nevůle obyvatel z důvodu mrhání finančními státními prostředky a zda je správné, aby státy nesly veškerá rizika vyplývající z plánování a realizace vakcinace. Děkuji za odpověď.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji za dodržení času a prosím pana ministra, aby odpověděl. Prosím.

 

Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví ČR Vlastimil Válek: Děkuji, pane předsedající. Já bych mohl samozřejmě odpovědět tak, že tak jako vy, pane poslanče, i já jsem byl v uplynulých čtyřech letech v opozici a že ty smlouvy jsem nevyjednával, nepodepisoval, neschvaloval, vakcíny neobjednával, a tím pádem že jsem něco zdědil a hasím požár. Pak bych se cítil jako hlupák a pravděpodobně bych vrátil svůj diplom, protože kdokoliv, kdokoliv, kdo v té době byl ministr zdravotnictví po celém světě a v celé Evropě, kdokoliv aspoň trošičku rozuměl medicíně, tak by udělal to stejné, co udělal Adam Vojtěch, udělal by to stejné, co udělala minulá vláda, objednal by vakcíny pro občany České republiky, aby zachraňovaly lidské životy, což se dělo.

Pokud se zdravotnictví stane součástí politických bojů, vede to ke katastrofě. Země, které se odhodlaly k tomu, aby se politické strany domluvily na tom, že všem záleží jen na pacientech, a ne na politických bojích, posunuly zdravotnictví daleko dál, než se to bohužel daří u nás. Je třeba upozornit na to, že Česká republika žádné penále nezaplatila - Česká republika žádné penále nezaplatila a za to ručím. Díky usilovné práci kolegů z Ministerstva zdravotnictví se podařilo během českého předsednictví domluvit na dohodě mezi členskými státy a výrobcem vakcíny firmou BioNTech/Pfizer na snížení objemu dávek, to nejenom v České republice, ale v celé Evropě. Tento dodatek ke smlouvě byl nyní podepsán, tedy snížilo se množství objednaných dávek.

Česká republika stejně jako celý zbytek EU uzavřela v roce 2021 smlouvu s výrobcem zaručující relativně vysoké objemy dodávek vakcín do konce roku 2023. Pokud by se nám tento dodatek nepodařilo uzavřít, museli bychom všechny objednané vakcíny uhradit do konce tohoto roku, jak bylo v původní smlouvě. Dodatek zaručuje zásadní snížení objemu vakcín, které musí Česká republika odebrat, rozložení dodávek na nejdelší možnou dobu - až do konce roku 2026, vždy dostaneme vakcíny s nejnovějším složením, tedy ty, které budou aktuálně nově vyráběny nebo modifikovány - pokud se objeví vakcína, která bude současně proti covidu a chřipce, pak dostaneme samozřejmě i tuto, a cena je zafixovaná bez ohledu na to, jak se bude vyvíjet inflace nebo jak se bude cokoliv vyvíjet, na původní částce, kterou dohodla Evropská komise, respektive předchozí vlády s firmou.

Po celou dobu trvání smlouvy komerční cena, která je dneska pro ty země, které tehdejší smlouvy nepodepsaly, zhruba dvakrát vyšší, než je tato cena fixovaná ve smlouvě. To, o čem hovořil včerejší článek v Novinkách.cz jako o penále, je ve skutečnosti poplatek za možnost snížit objem dodávek. Za každou vakcínu, kterou nebude muset Česká republika odebrat, a tím pádem skladovat a likvidovat na vlastní náklady, zaplatíme předem malý poplatek. Podepsaný dodatek není ideální, ale musíme si uvědomit, že při vyjednávání byla velmi složitá situace, protože státy byly v nevýhodné pozici, kdy výrobce neměl důvod ustoupit ze smlouvy. Ta smlouva prostě byla podepsaná, je to řádná smlouva. Je to smlouva, kterou dobrovolně podepsaly všechny státy EU, ne Komise, všechny státy EU, a podepsaly ji správně. Podepsaly ji proto, že chránily lidské životy, chránily pacienty - občany EU. To znamená, absolutně bych se nesnížil k jakékoliv kritice a nikdy jsem to neudělal, Ale prostě byla podepsána. Situace se mezitím vyvinula, my jsme začali tlačit na to, že se situace změnila, a výsledkem změny situace je podepsání tohoto dodatku, respektive dvou dodatků. Kdyby nebyl tento dodatek podepsán, tak by Česká republika musela letos uhradit za očkovací látky částku přesahující 5 miliard korun, 5 miliard korun! To, že je dodatek jediným způsobem řešení, dokazuje, že se zapojily všechny státy s výjimkou Polska a Rumunska. Zatímco u Rumunska je důvodem formování nové vlády, v případě Polska jde o důsledek dlouhotrvajícího soudního sporu. Obě země tak zůstávají vázány původní smlouvou, kterou musí dodržet.

Nemohu sdílet detaily smlouvy, a to je problém, ale bohužel u mezinárodních smluv to tak prostě je, u jakékoliv mezinárodní smlouvy je to naprosto běžné, ale mohu vás ujistit, že díky tvrdé práci mých kolegů, ale i mých předchůdců na Ministerstvu zdravotnictví se podařilo ušetřit státu náklady v tomto roce ve výši 2 miliard korun. Kdybychom navíc počítali s tím, že v případě nepodepsání smlouvy bychom museli nakoupit celou látku, tak je to 5 miliard korun v tomto roce, respektive do konce roku 2023. (Předsedající: Čas.) To je asi všechno.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Pan poslanec položí ještě doplňující otázku. Prosím.

 

Poslanec Vladimír Zlínský: Vážený pane ministře, omlouvám se, já jsem tu jemnou peripetii mezi tím poplatkem - penále nezachytil. Nakonec to bylo v těch Novinkách přesně, jak jste zmínil, já jsem vycházel z toho článku. Pravda je taková, že nějaké finanční prostředky nás to bude stát, ať už je to poplatek, nebo penále. Na druhou stranu uznávám, že tam dojde k nějaké úspoře. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP