(11.10 hodin)
(pokračuje Miroslav Zborovský)

Myslím si, že je zcela v pořádku při současných cenách za skládkování a dalších, že se tento poplatek nebo tato hranice zvyšuje z 1 200 na 1 800. Znovu jenom opakuji, že to nikomu nenařizujeme, tady tohleto je dobrovolné. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, pane poslanče. Pan předseda Adamec.

 

Poslanec Ivan Adamec: Děkuji. Vážený pane místopředsedo, kolegyně, kolegové, já tedy musím říct, že vláda nikomu nic nezdražuje. Vůbec jsem nepochopil ten příspěvek. Chápu to, je to politika, jsme tady politické grémium, bavíme se tu o politice, ale tohle je pouhé zvýšení limitu - a jak ho která obec využije, je na ní. Neznám současné ceny jako třeba kolegyně Peštová nebo kolega tady, starosta, bývalý starosta, za ty dva roky mi to uniklo, ale jestli si někdo myslí, že systém se zlevňuje a v budoucnu se bude zlevňovat, je na velkém omylu. Odpadky jsou podle mě velký problém, bude potřeba je řešit. Budeme muset zavádět nové systémy separace, třídění, cirkulární průmysl, je toho celá řada a všechno to stojí peníze. V tuto chvíli opravdu nevím, jestli to zvýšení, ten limit - není to zvýšení, a ráno jsem četl v médiích na ČT24, že Sněmovna zdražuje svoz odpadků a její likvidaci, to není pravda - tady se dělá jenom limit a limit neznamená to, že my nebo nedej bože vláda něco občanům zdraží, to je věc těch samospráv. Tak říkejme věci pravým jménem tak, jak jsou, a nedělejme z toho bramboračku. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji a prosím paní poslankyni Peštovou, připraví se paní poslankyně Mračková Vildumetzová.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Já bych chtěla zareagovat na svého předřečníka, drahého kolegu Adamce, prostřednictvím pana předsedajícího. Já neříkám, ať se to klidně zvedne, ale chci vědět, na základě čeho jste došli k částce 1 800 korun. Ukažte mi nějakou RIA, nějaké zpracování dopadů, prostě na základě čeho. Já vám říkám, že dneska ta částka 1 200 není v jediné obci v České republice využívána. Není, nikdo ji nevyužívá. Podívejte se, kde se pohybují průměrně ceny, které platí naši občané. Je to 650 až 750 korun - protože to je politikum. Řekněte si to otevřeně, je to politikum, protože kdo sáhne na cenu odpadů nebo na cenu vody, v příštím roce už si nevrzne. Tak to prostě je. Takže všechno je to dotované. Je to dotované normálně z rozpočtu měst! (Zvýšeným hlasem.) Tak to prostě je! A proč to chcete zvedat, když předem víte, že nikdo z vás těch 1 200 korun prostě nedá, natož 1 800?

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Váš příspěvek zaujal, protože tady máme mnoho faktických poznámek. Takže paní Mračková Vildumetzová jako první a připraví se paní poslankyně Krutáková. Máte slovo.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo. Vážený pane místopředsedo, kolegyně, kolegové, já bych chtěla říct, že to v žádném případě nepodpořím, a jsem přesvědčena o tom, že to je podle mého názoru trošičku předvoj toho vašeho skvělého konsolidačního daňového balíčku, kde chcete zvednout daň a sazbu DPH na sběr, likvidaci a zpracování komunálního odpadu do nejvyšší sazby DPH. Takže možná to je ten důvod, proč tady tento pozměňovací návrh dnes i předkládáte - a my ho v žádném případě nepodpoříme. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji a prosím paní poslankyni Krutákovou a připraví se s faktickou poznámkou pan poslanec Vomáčka.

 

Poslankyně Jana Krutáková: Děkuji za slovo. Já bych se jenom chtěla připojit ke svým předřečníkům, panu kolegovi Zborovskému a panu kolegovi Adamcovi. Konstrukce toho poplatku je daná jako možnost obcím, aby mohly s péčí řádného hospodáře stanovit ten poplatek, a všichni dneska víme, kdo se trošku v oboru odpadového hospodářství pohybujeme, že průměrné náklady na likvidaci odpadů v obci se pohybují už na tisícikorunách. Takže to, že obce vybírají míň, je jenom vstřícný krok směrem k občanům, a je tedy na každém zastupitelstvu, jak si ten poplatek stanoví, a myslím si, že ve velkých městech nebo i v těch menších, ale zejména v těch větších městech je to už opravdu problém. I u nás na Moravě se pohybujeme kolem částky 700 korun a obce doplácí. Samozřejmě budou zaváděny nové systémy a ty s sebou ponesou další náklady. Je to služba pro občany a bohužel tedy dneska se v takových cenových relacích pohybujeme.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. S faktickou pan poslanec Vít Vomáčka.

 

Poslanec Vít Vomáčka: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, já stále věřím - a teď budu reagovat na vystoupení své kolegyně Peštové, prostřednictvím předsedajícího - že si ještě vrznu, že si ještě vrznu jako místostarosta obce Kravaře, i když třeba zvyšujeme poplatky a podobně, a chtěl bych říct a reagovat přesně, co říkala moje ctěná kolegyně Krutáková, prostřednictvím předsedajícího - toto je dání určité vaty pro samosprávy, aby se mohly rozhodnout podle svého rozhodnutí.

Je to naprosto stejné jako u daně z nemovitostí, když je koeficient 1 až 5 - a jestli se nepletu, tak pouze 17 obcí a měst v České republice využívá koeficient 5. Ale je to všechno na těch samosprávách, je tam určitá vata a myslím si, že svým způsobem není ani o čem mluvit. Nechme to na těch samosprávách, dejme jim ten prostor a ony určitě se rozhodnou správně a dobře, protože se říká, že obce mají největší důvěru našich spoluobčanů, naše zastupitelstva, protože opravdu rozhodují citlivě a vzhledem k místním podmínkám. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji a prosím paní poslankyni Mračkovou Vildumetzovou, poté je přihlášen s faktickou pan poslanec Feranec, poté pan poslanec Zborovský.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo. Vidím, že tady teď v tuto chvíli sedí jako předkladatel pan ministr spravedlnosti, tak nevím, jestli mi na to adekvátně odpoví. Já bych jenom ještě chtěla vědět, jaké stanovisko k tomuto pozměňovacímu návrhu ohledně toho navýšení dal Svaz měst a obcí a Sdružení místních samospráv, protože když se právě podívám i na připomínkování v rámci navýšení daně za svoz, likvidaci komunálního odpadu, všichni k tomu dávají absolutně negativní stanovisko, a velmi bych se divila, kdyby tyto organizace podporovaly tento pozměňovací návrh. Takže zda by mi na to dokázal někdo odborně odpovědět. Je vidět - navrhovatel tady kýve - že také neví. Myslím si, že oni jsou těmi nejdůležitějšími partnery. Sedí tady, ale nevidím ji tady v tuto chvíli, paní Olšáková, která je předsedkyní Sdružení místních samospráv, třeba by nám na to mohla odpovědět. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Dále pan poslanec Feranec a poté paní předsedkyně Schillerová.

 

Poslanec Milan Feranec: Děkuji, pane předsedající. Dámy a pánové, jenom krátce na tu debatu. Jasné, dneska je ten limit 1 200, už tady několikrát padlo, využívá ho minimum, ale minimum obcí, ten maximální limit, pochopitelně. Já jsem zastupitel Olomouce, taky je tam stanoveno 800 korun. Je jasné, že město něco připlácí, jinak by to platili ti občané. Ale když se tady nabízí vysvětlení, proč, tak paní kolegyně Mračková řekla: asi proto, že chcete zvýšit DPH na svoz a likvidaci. A já nabízím další důvod - protože počítáte s tím, že se sníží výnos z RUDu pro obce, tím pádem bude potřeba nějakým způsobem navýšit příjmy obcí. Tak alespoň to řekněte na rovinu, prosím vás. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Paní předsedkyně Schillerová a připraví se paní poslankyně Peštová.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Souhlasím se vším, co řekli mí kolegové z klubu, nebudu to opakovat. Já jenom, když obracím se teď na zástupce vládní pětikoalice, kteří tady vystoupili, byli to převážně zřejmě zástupci buď z hnutí STAN, nebo působící v samosprávně, když tak říkáte - a já s tím nemám problém - že starostové nebo zastupitelstva jsou ti, kteří nejcitlivěji a nejlépe posoudí, jakým způsobem naložit s tím poplatkem, tak jak je možné - myslím, že vy jste to říkal, pane poslanče (Gestikuluje směrem vlevo.), prostřednictvím pana místopředsedy, ale byla tady celá řada zástupců z hnutí STAN - jak je možné, že vy, zástupci pětikoalice, kteří toto takto vnímáte, aplikujete to v terénu, si necháte vzít základní kompetenci, kterou vám dává zákon o dani z nemovitých věcí, necháte se prostě připravit o tu kompetenci tím, že se tato daň navýší ve prospěch státního rozpočtu? Snad si nemyslíte, že ještě vám tam zbude nějaký manévrovací prostor pro citlivé posouzení a navýšení této daně? Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP