(11.20 hodin)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Já vám děkuji. Nyní paní poslankyně Peštová, poté paní poslankyně Mračková Vildumetzová, poté pan předseda Adamec.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Tak já opravdu slibuji, že už se k tomu dneska vyjadřuji naposled, aspoň k těm odpadům. To, co jsem chtěla říct, jsem řekla. To, že to je politikum, to všichni víme. V žádném případě se nechci vměšovat do samospráv, v žádném případě. Mně spíš vadí to, že dneska ten institut tam je, těch 1 200 korun, nikdo ho nevyužívá a vy říkáte něco o vatě. Dobře, tak tam dáte 1 800. Proč jste tam nedali 2 000? Já jsem jenom chtěla vědět, na základě čeho, jestli to byla poptávka starostů, nebo koho to byla poptávka, protože určitě to tady jen tak nikoho nenapadlo. Většinou je to nějaká poptávka, která říká: My to potřebujeme zvýšit. Ale mě by zajímalo, proč to chtějí zvýšit, když dneska už to zvýšit můžou a nikdo z nich to nedělá? Tak k čemu tam budete mít vatu? Jaký to má smysl?

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Paní poslankyně Mračková Vildumetzová.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo. Pan předkladatel mi neodpověděl, pan navrhovatel také ne, tak jsem si udělala tu práci a zjistila jsem si to. Svaz měst a obcí je proti. Ano, ten důvod je samozřejmě takový, ten, který tady zaznívá, že dneska ty obce nemají ty poplatky na tom maximu, takže předpokládám, že budeme brát ve zřetel našeho partnera, což je Svaz měst a obcí, který zastupuje nejvíce obcí, je to skoro 2 700 obcí v České republice.

Zároveň mám ještě prostor, očekávala jsem, že se Sdružení místních samospráv, a je tady Věrka Kovářová, pan Dubský a tak dále, jsou ve vedení Sdružení místních samospráv, že se k tomu vyjádří, tedy řeknou, že jsou pro. Protože já znovu říkám, a řeknu to tady opakovaně, po dlouhé době jsou ve vládě Starostové a nezávislí a ti Starostové a nezávislí jdou absolutně proti samosprávám. Dneska budu velmi sledovat, jak budou právě Starostové a nezávislí hlasovat pro tento pozměňovací návrh, proti kterému je Svaz měst a obcí. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Pan poslanec... pan předseda Adamec. Připraví se pan poslanec Haas.

 

Poslanec Ivan Adamec: Moc děkuji za slovo. Vážený pane místopředsedo, kolegyně, kolegové, já jsem netušil, jakou politickou debatu tady vyvolá zvýšení, možné zvýšení limitu, nějaké zvednutí té hraniční meze, a že vlastně tady budeme říkat, že to všechno způsobuje to či ono a že se k tomu vyjadřuje ten či onen. Já opravdu to takhle nevnímám. Prostě je to zvýšení limitu, máme tady nějakou inflaci, nějak se vyvíjí odpadové hospodářství. Opravdu nevím, jestli obce využívají stávající limit 12 stovek na obyvatele - fakt to nevím - ročně, fakt to nevím, omlouvám se za to, nesledoval jsem to, ale já tady beru ten fakt, že to je pouze posun limitu, posun intervalu, kam až můžou obce jít, a jestli tam půjdou, nebo nepůjdou, to nechme na nich, ony se z toho budou zodpovídat přece před svými občany. Je to tak, každý má jiný řekl bych přístup k těmto věcem na těch obcích. Není jediná stejná obec, která by to uplatňovala stejně. Někteří doplácejí bez mrknutí oka, někteří ne. Někteří mají třeba skládky, z kterých mají vysoké poplatky na svém území a používají ty peníze na dotování tohoto systému. Je to velmi různé. Je to fakt limit. Netušil jsem, že o limitu tady povedeme takové rozsáhlé politické diskuse. Ale to je fakt, samozřejmě jsme tu ve Sněmovně, od toho tu jsme, ale znovu říkám, je to limit, fakt, nic to neznamená. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Prosím pana poslance Haase. Připraví se paní poslankyně Krutáková a poté paní poslankyně Mračková Vildumetzová. Máte slovo.

 

Poslanec Karel Haas: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, děkuji mnohokrát za slovo. Já jenom nemám rád, když se používají v naší debatě nepravdivé argumenty. Tak já ocituji ze stanoviska Svazu měst a obcí, možná odpovídám za někoho jiného, je to dohledatelné v eKLEPu, takže si to zkontrolujte, přesně k té otázce navýšení limitu za odpadové hospodářství. Svaz měst a obcí ČR požaduje navýšení poplatků za obecní systém odpadového hospodářství o 25 % v důsledku zpomalujícího se ekonomického růstu, dramatického nárůstu cen služeb a materiálů v oblasti nakládání s odpady v letech 2020 až 2022, rovněž zvyšující se inflace a zvýšeného inflačního očekávání.

Stejně tak v eKLEPu dohledáte, že Sdružení místních samospráv České republiky tento bod z námi projednávaného zákona v rámci mezirezortního připomínkového řízení nepřipomínkovalo. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Prosím paní poslankyni Krutákovou.

 

Poslankyně Jana Krutáková: Jenom doplním ještě pana kolegu Haase, kolegyně Olšáková je omluvena, nicméně i s panem kolegou Dubským jsme si dohledali rozhodnutí předsednictva Sdružení místních samospráv, které v tuto chvíli čítá zástupce 2 200 obcí z České republiky, a i oni se přiklánějí k tomu navýšení. A jak už tady bylo několikrát zmíněno, jedná se o navýšení limitu. A prosím, vezměme také v potaz, že se nebavíme jenom o paušálních sazbách, ale i o sazbách za objem nádoby nebo za kilogram odloženého odpadu, a tady, pokud obce se chovají odpovědně a mají nastaven tento způsob výběru poplatku, jsou už opravdu na hraně.

A prostřednictvím předsedajícího k paní kolegyni Peštové. I ona sama ví dobře, že jsou obce, které doplácejí, a nejsou to tisíce, ale jsou to často i milionové částky korun. Proto je tady ta možnost dána obcím. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Stále jsme v režimu faktických poznámek, paní poslankyně Mračková Vildumetzová, poté pan poslanec Havránek. Poté se připraví paní poslankyně Peštová.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Reakce na pana Haase. Děkuji za přečtení toho stanoviska z eKLEPu. Já jsem samozřejmě v kontaktu teď s lidmi z kanceláře Svazu měst a obcí, kde mi bylo jasně řečeno, že předsednictvo s tím nesouhlasí a nechce to. A já znovu říkám, že podle mého názoru - a reakce na pana Adamce - je to předvoj konsolidačního daňového balíčku, protože vy, když to navýšíte, prakticky přenesete na obce tím, že jim chcete vzít z RUDu v rámci daně z příjmů právnických osob, co se navýší o 2 %, že to ty obce nedostanou a tak dále, budou tam strašné dopady, daň z nemovitosti, a mohla bych takhle pokračovat, tak prakticky podle mého názoru teď předcházíte tomu, aby ty obce navýšily pak ty odpady občanům, takže já to v žádném případě nepodpořím. A jestliže Sdružení místních samospráv to podporuje, v tuto chvíli mám informaci takovou, je to samozřejmě komunikace po SMS... (Reakce na poznámku:) Já za to nemůžu, já jsem se na to, pane Haasi, prostřednictvím pana předsedajícího, zeptala navrhovatele.

Osobně si myslím, že by tady v tuhle chvíli neměl stát - sedět - ministr spravedlnosti, ale ministr financí a měl by nám adekvátně na naše otázky odpovídat. Takže prosím, váš smích je úplně mimo, protože jestli se tady na něco zeptám, tak bych na to měla dostat odpověď. Já jsem ji nedostala, tak jsem si ji začala zjišťovat. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Pan poslanec Jiří Havránek.

 

Poslanec Jiří Havránek: Děkuji za slovo. K paní kolegyni Vildumetzové, prostřednictvím vás, pane předsedající. Stanovisko pana ministra financí je neutrální. Jakožto členové výboru jsme dostali jeho zdůvodnění, takže tam je neutrální stanovisko pana ministra financí. Co se týče ještě stanovisek, já jsem si rychle našel stanovisko ze SMS, kde tisková zpráva zní jasně: posunutí limitů u poplatku za svoz odpadu umožní obcím lépe reagovat na zvýšené výdaje za odpady kvůli inflaci.

Dovolím si tady ještě - protože se tady bavíme o číslech, z čeho to vychází - právě využít čísel a citovat tuto tiskovou zprávu, a teď cituji: "Obzvláště v posledním roce došlo k navýšení nákladů na sběr, svoz a následné třídění a zpracování komunálních odpadů. Zatímco v roce 2020 činil průměrný celkový náklad za odpadové hospodářství na občana 1 064 korun, již v roce 2021 stoupl dle údajů společnosti EKO-KOM, a. s., na 1 167 korun na obyvatele. Dle informací z obcí a dopočítání míry inflace lze odvodit, že v loňském roce se celkové náklady pohybovaly již okolo 1 500 korun na obyvatele.

Vedeme tu diskusi o tom, proč se ta čísla takto vyvíjejí, proto jsem zde chtěl citovat právě z této tiskové zprávy SMS, sic jsem pouhým zpravodajem. Děkuji za pozornost. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP