(14.40 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane předsedo. Já bych vás jenom požádala vzhledem k délce názvu toho bodu, zda bychom si mohli ujasnit úplný název. Děkuji.

Nyní je přihlášen s přednostním právem pan předseda Babiš. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Andrej Babiš: (Při příchodu k řečništi na ministryni Černochovou mimo mikrofon: Jste tady sama? Nebojte, já budu hodnej. )

Vážená paní předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, jsem rád, že tady můžu vystoupit. Zatím mám to právo, i když jsem slyšel v kuloárech, že se něco chystá. A jsem rád, že pan prezident řekl, že mu chybí víc tolerance mezi vládou a opozicí. No, tak uvidíme tento týden, jak to bude s tou tolerancí, nebo jestli to bude ten stoosmičkový válec. A potom pan prezident říkal, že máme myslet na ty, kdo míní, že nemají zastání v Parlamentu. Tak, vážený pane prezidente, my na ně myslíme. Hnutí ANO je tady pro těch milionu voličů, kteří ve volbách někoho volili a nemají to zastoupení.

Já bych se chtěl vrátit k minulému týdnu, kdy jsem tady tři a půl hodiny mluvil. Myslím si, že jsem mluvil celkem k věci, protože mám rád čísla a jména a termíny a jsem strašně rád - a pan prezident to říkal, že si máme naslouchat - že pan premiér mi asi naslouchal, protože pan premiér po tom, co jsem ukázal ten jasný graf, kde dluh v roce 2013 vůči HDP byl vyšší než dluh v roce 2021 o 2,5 procentního bodu, v reakci na můj projev už neopakoval tu lež, že Česká republika má nějaký problém s financemi. Má problém od nástupu této vlády, protože ta neumí sestavit ani rozpočet, ani vlastně nepochopila, že tady jsou nějaké příjmy. Ale pan premiér asi naslouchal nejenom to, že tedy už nemluvil o bankrotu, ale tady jsem viděl titulek, protože jsem tady jasně řekl návod, jak řešit rozpočet. A tady je titulek provládního Deníku N: "Premiér Beka a Síkelu doslova seřval. Fialu rozčílilo nepřipravené čerpání bruselských miliard." Tak já jsem rád, že mě vyslyšel pan premiér, ano, mají tam 200 miliard za období 2014 až 2020. To ještě dojednával pan Nečas, 640 miliard, my jsme dojednali 980 a z toho čerpají směšných 50. Takže to pan premiér taky vyslyšel. Úžasná zpráva!

A potom pan premiér přestal mluvit o inflaci, to je další stokrát opakovaná lež, protože tvrdí to, že my jsme dali lidem peníze a společně jsme snižovali daně u superhrubé mzdy. Paradoxně ale hnutí ANO vždycky snižovalo daně, 504 miliard od roku 2014, a zároveň za to období naší vlády stouply úspory o 900 miliard, je samozřejmě nesmysl, a my jsme tu inflaci stlačili na 5,4 % v prosinci 2021, kdy byla negativní za listopad a prosinec, negativní inflace. No, pan premiér to vyhnal na 19, tak všichni odborníci, ti teoretici, protože v televizích dneska vidíte jenom teoretiky, kteří nemají žádné konkrétní zkušenosti z reálného života, snad už pochopili to, že inflace za prvé vznikla vnějšími věcmi, a za druhé že vláda zkrátka i způsobila tím, že nezastropovala ceny elektřiny u výrobců.

Já jsem tady 18. února 2022 vyzval pana ministra Síkelu, aby následoval Slovensko, kde tehdy ještě ministr průmyslu Sulík se domlouval s výrobci elektřiny. Slováci mají tu výhodu, že mají asi 62 % jádra na rozdíl od nás, co máme jenom 34, a že zastropují cenu elektřiny 1 500 korun na megawatt. Vláda a všichni politici pětikoalice si dělali srandu a že to je nesmysl, a potom Sulík odešel, a představte si, že to byla pravda. Tak já vám přečtu tady poslední informaci, dneska je kolikátého? Třináctého. Bratislava 12. června, zpravodaj ČTK říká: "Slovenská vláda dnes schválila smlouvu s největším výrobcem elektrické energie v zemi, společností Slovenské elektrárne, a jeho soukromými akcionáři o dodávce elektřiny pro domácnosti v zemi za nižší než stávající tržní cenu. Slovenské elektrárny mají část své produkce prodat zhruba za 61,2 eura" - to je 1 450 korun, vážení. Vážení spoluobčané, zkuste si spočítat, kolik byste ušetřili peněz, kdybyste platili jenom 1 450. Já jsem vždycky tvrdil 1 500, 1 500 zastropovat u výrobců, u ČEZu, vykoupit 100 %. To byl ten lék, to byl ten návod zarazit inflaci - tak, jak to udělali Španělé, jak to udělal Macron s EDF, to bylo ono. No, takže Slováci, vážení spoluobčané, Slováci, kam my vyvážíme ještě elektřinu - minulý rok ČEZ a ostatní vyvezli o 300 % elektřiny víc i do Rakouska, i do Německa, i na Polsko, i na Slovensko - my máme nejdražší elektřinu a oni, Slováci, občané, mají 1 450 korun za megawatt!

Ano, kontrakt ještě posoudí Evropská komise, protože samozřejmě Evropská komise všechno rozhoduje. Včera nám říkala paní Jourová, že nám zakáže i Twitter! Co já budu dělat, když tam mám 520 000 followerů, ne? (Se smíchem.) Jak já budu komunikovat? Co to zase je za blbosti?

Vrátím se k elektřině. Takže cena slovenské elektřiny s dodávkou na následující rok dnes podle internetových stránek středoevropské energetické burzy byla 141,3 eur, 3 360 korun za megawatt. Vláda a pan premiér se strašně chlubili, jak zastropovali cenu elektřiny, a kde ji zastropovali? Na 5 000 korunách. Kolik se dneska platí? Minulý rok to bylo úplné peklo, někteří platili 11 000, a dneska, jak jsem se ptal, nové smlouvy jsou kolem 4 500. Takže Slováci budou platit třikrát méně. Pane premiére, prosím vás, já vím, že vaše vláda hlavně diskutuje a nedělá nic, ale zkuste nějakou action! Já jsem vám to doporučoval v únoru 2022. Slováci dva roky mají 1 500 korun a naši mají to, co mají. On si to každý tam spočítá.

Takže bankrot jsme vyvrátili - krásná tabulka, stokrát opakovaná lež. Inflace, to je řešení - energie, ano, inflace dělá, teď všichni vlastně diskutují, ta inflace, jak to bude. Toto byla fatální chyba, kterou udělala vláda, že nezastropovala na 1 500 korunách a nevykoupila ČEZ, protože když má někdo 70 % a těch 30 % minoritářů dostane dobrou nabídku, potom je to otázka jednání. Takže ono to dopadlo nakonec tak, že když to vláda neudělala, největší škůdce, bývalý guvernér ČNB pan Rusnok, navýšil základní sazbu na 7 % a důsledky jsou jasné. Mladé rodiny můžou zapomenout na vlastní bydlení, a firmy, které nemají euroúvěry a tak, ale to všechno znáte. Takže bankrot není, už jsem rád, že to neopakoval pan premiér. Elektřina je jasná.

Zkuste se něco naučit od vašich sousedů. Já vím, že vy tu Vé čtyřku nesnášíte kvůli Babišovi. Mě vždycky fascinuje, když slyším na tom zasedání, jak Viktorovi Orbánovi vyčítali, že: Ty seš kámoš Babiše! Orbán říkal: No jo, já budu kámoš s ním vždycky, i když nebude v politice, i když já nebudu v politice. No, tak ta Vé čtyřka nemůže fungovat. Ta Vé čtyřka, vážení, 29. června 2018 po celonočním jednání ve čtyři hodiny ráno zarazila kvóty. Ano, mám to v té knížce, ale o migraci teď nebudu mluvit. A mimochodem, Vé čtyřka jak hlasovala? Tak ale tady už o tom někdo mluvil. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP