(14.50 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Takže to máme za sebou: inflace, elektřina. A teď ta tisíckrát opakovaná lež, a to je Green Deal. A proto já i navrhuju: bod schůze je Green Deal. Pan premiér komentoval ten můj projev, vlastně je jasné, jak to komentoval. Když my jsme jasně řekli, jak to mají řešit, začal o Green Dealu. Projev pana premiéra Fialy byl matoucí v mnoha směrech, protože Green Deal je strašně složitý. A nejvíce snad ohledně toho, co řekl o Evropské unii a vyjednávání o Green Dealu v letech 2019 až 2021. Pan premiér překrucuje realitu a já vám teď zkusím vysvětlit, proč a jak to skutečně bylo. Myslím si, že pan premiér Fiala vše prezentoval velmi nepřesným a zavádějícím způsobem - nikoliv proto, že by nevěděl, jak je to správné, nebo věci nerozuměl. To není s ohledem na jeho původní povolání a vzdělání dost dobře uvěřitelné. Bohužel si myslím, že pan premiér Fiala dělá z českých občanů, z občanů České republiky hlupáky zcela úmyslně a záměrně, protože má obrovský problém s hledáním kompromisu ohledně postoje ke Green Dealu nejen uvnitř stávající koalice, ale i uvnitř ODS. Tak se snažil využít osvědčeného triku, na kterém tato vláda vlastně stojí a s čím vstává a usíná, a to, že nesnášíme Babiše a on může za všechno zlé, co se nám děje. Bohužel se ukazuje, že ačkoliv to stačilo k sestavení vlády - ano, vyhráli s antibabišismem - a k nalezení většiny v Parlamentu v roce 2021, k úspěšnému a efektivnímu řízení naší země dlouhodobě to opravdu nestačí.

Nešťastné bylo i to, že pan premiér Fiala směšuje téma Green Dealu s povolenkami ETS. Jsou to sice věci úzce související a část legislativy Fit for 55 se týká i změny systému ETS, ale debata o ETS je mnohem širší, má vlastní vývoj a vedla by se, i kdyby Green Deal vůbec neexistoval.

Pokud jde o Green Deal, je třeba přísně oddělit jednání o obecném cíli, kdy v Evropské unii dosáhneme uhlíkové neutrality - to se řeší na Evropské radě, ale neschvaluje se tam žádná konkrétní legislativa, takže je lež, že bych já něco podepsal. Nic se tam neschvalovalo, Evropská rada nic nepodepisuje. Víte, jak to tam funguje? Předsedající Charles Michel něco čte, nějaký text, a potom příslušný premiér, pokud s tím nesouhlasí, se přihlásí. A musí tam být a musí být rychlý, tak to funguje. Takže ty nesmysly, že já jsem něco podepsal, je samozřejmě lež. Žádná konkrétní legislativa tam nebyla a o jednotlivých legislativních návrzích, kterými se tohoto cíle dosahuje. Jinými slovy, prezidenti a premiéři na Evropské radě dají úkol Evropské komisi - ano, to bychom si přáli, občas to bývá naopak, bohužel - aby předložila legislativu, která zaváže členské státy k tomu, na čem se Evropská rada shodla. Ministři členských států pak návrh komise projednají a to, co schválí, musí zapracovat do národní legislativy. Je to sice základní princip, který všichni znáte, ale po vyslechnutí projevu pana premiéra mi připadá důležité to zopakovat.

Termín, kdy má Evropská unie dosáhnout uhlíkové neutrality, se opakovaně řešil na Evropské radě, konkrétně hlavně v prosinci 2019, v prosinci 2020 a prosinci 2021. Tady si neodpustím komentář. Já jsem se stal premiérem 6. prosince 2017. Já jsem uprosil prezidenta Zemana, aby jmenoval vládu 13. prosince 2017, abych hned ráno, 14. prosince 2017, to byl pátek, letěl do Bruselu. Tam jsem se těšil - Macron po levé straně, Magdalena tehdy bojovala za ta šaría centra ve Švédsku, za ty migranty, dneska se tam bojí někdo vstoupit - a tam se bojuje za české zájmy. Pan premiér mi to ještě nechal, byla to těžká Evropská rada 16. prosince 2021. Ano, ještě ten týden jsem bojoval za české zájmy, v pondělí v Budapešti a dva dny v Bruselu. Pan premiér poprvé na Evropské radě, asi tam nepospíchal, vystoupil až v únoru.

Takže v prosinci 2021. Všechna ta jednání byla dlouhá a náročná, rozhodně jsme nešli spát před půlnocí, a to hlavně kvůli tomu, že Česká republika a několik dalších států jsme protestovali a chtěli jsme, aby cíle byly více realistické. Nakonec jsme alespoň prosadili, že cíl bude za celou EU, a ne za jednotlivé státy. Ano, oni přišli a řekli: Všechny státy snížit emise o 55 %. A my jsme říkali: Vy jste zbláznili. My jsme měli kolik? 40. Dánsko, kde točí vrtule Mette, premiérka, má 70. Každý máme jiné podmínky přírodní. Takže ano, to byl základ a za to jsme bojovali, za řadu konkrétních zmínek toho, co je pro nás důležité do závěru Rady. Jádro, prosím vás, slovo jádro tam nechtěli. Bývalá premiérka Rakouska, vedle mě seděla, brečela, protože jsem celou noc blokoval, trval jsem na slovu jádro. Ano, umíte si to představit? Ne, neumíte. Pro normálního člověka je to normální, ale pro Španěla slovo jádro bylo peklo, on to tam nechtěl. Ano, vypadá to jako nenormální, ale tak to je. Fondy pro státy, pro které je dosažení uhlíkové neutrality dražší, a další. To se všechno dá ověřit z tiskových výstupů a ze závěrů Evropské rady.

Stát, který by nesouhlasil a jednání zcela zablokoval, jak ODS pořád nesmyslně opakuje, by si nesáhl na peníze z Just Transition Fundu, byla to politická deklarace - a ten Just Transition je 40 miliard, vážení, jeden z největších podílů - a pravděpodobně ani na Recovery and Resilience Facility. Pro Českou republiku 170 miliard jenom na grantech. Takže vykládat, že my jediní v Evropě... Samozřejmě, my principiálně říkáme: Snižujme emise - já vám ještě přečtu dneska svůj projev na Valném shromáždění OSN v roce 2019 - ale ne za cenu, že my zachráníme celou planetu a všichni ostatní si budou dělat, co chtějí. Máme jenom 9 % celosvětových emisí, my Evropa. Takže to, že by to někdo blokoval? No way. No way! A principiálně my chceme snižovat, ale ne za cenu zničení Evropy, jak se to vyvinulo celé, ten šílený Green Deal.

Mimochodem si to vyzkoušeli Poláci, kteří jako poslední - já jsem tehdy bojoval, bojoval, a ještě Morawiecki to zkoušel, protože to zkoušel hlavně z politických důvodů, bylo před prezidentskými volbami v Polsku, a zkrátka to vzdal, protože by nedostal peníze na rozpočet, ano, vážení. A pokud někdo mluví o dotacích, no tak je zrušte, budeme v jiné pozici. Ale všechny. Takže samozřejmě Komise, co dělá? Komise dělá to, že vám přidělí peníze, která ona si sama přeje, a potom dělá všechno pro to, aby nám je vzala, respektive vydírá nějaké státy. Babišův střet zájmů, to bude hlavní téma tohoto týdne určitě v pátek. Takže i ti Poláci neměli šanci a souhlasili, aby mohli čerpat ty peníze, a to se jim mimochodem daří. Pan premiér to teď asi zjistil, když o tom mluvíme, tak snad začnou i naši něco dělat, aby čerpali. Mimochodem, my jsme v čerpání jedni z nejhorších v Evropě dneska, pokud to nevíte, a to samozřejmě Bakalovi novináři, kteří všechno znají nejlépe na Evropské radě, vám nenapíšou, že čerpáme blbě. A evropské peníze je příjem rozpočtu, ještě jednou, a Poláci staví, staví infrastrukturu a tak dále.

Takže my jsme žádný Green Deal neschvalovali, nepodepisovali. My jsme vybojovali, že Česká republika nemá žádný konkrétní závazek v procentech, a vybojovali jsme obrovské peníze z Modernizačního fondu, kde pan ministr životního prostředí říká, že by chtěl čerpat těch 50 miliard, ale neví jak. A Stanjura říká, že to tam má, a on říká, že to nemá. No, tak bez komentáře. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP