(17.10 hodin)
(pokračuje Marian Jurečka)

Změny v zákoně o důchodovém pojištění: změny jsou jen dílčí, zejména se reaguje na flexibilitu pobírání rodičovského příspěvku a vymezení vedlejší samostatné výdělečné činnosti, a to tak, že se ruší vazba na pobírání této dávky, a za tuto vedlejší činnost se bude považovat jednotně vždy péče o dítě do čtyř let věku bez ohledu na to, zda je rodičovský příspěvek pobírán, či není. Upřesňuje se postup při přechodu nároku na výplatu důchodů za období před úmrtím oprávněného, pokud důchod nebyl ještě oprávněnému vyplacen. Upřesňují se také technická pravidla výplaty důchodu na účet.

Dále změny v zákoně o nemocenském pojištění. Změny navrhované v zákoně o nemocenském pojištění mají povahu především legislativních zpřesnění. Některé změny vychází ze zkušeností s žádostmi o odstranění tvrdosti zákona, kterým bylo v praxi zpravidla vyhověno, a proto se úprava přebírá přímo do zákona. Například se rozšiřuje poskytování peněžité pomoci mateřství o případy, kdy je matka až do chvíle nástupu na tuto dávku v dočasné pracovní neschopnosti a pobírá nemocenské z předchozího nemocenského pojištění.

Pokud jde o účinnost zákona, je navržena dnem 1. ledna 2024 s výjimkou ustanovení, jimiž se upravují výplaty v období důchodů. Účinnost těchto ustanovení je od 1. července 2025 nebo od... Česká správa sociálního zabezpečení musí mít dostatek času na technickou realizaci.

Dále ustanovení, jimiž se zavádí možnost podat žádost o důchod on-line. Účinnost těchto ustanovení je od 1. prosince 2023, tedy už od tohoto roku. Aby byl dodržen termín nastavený v nařízení Evropské unie o jednotné digitální bráně, a to je termín 12. prosinec 2023. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji, pane ministře, a k prvnímu čtení budeme potřebovat změnit zpravodaje, respektive zpravodajku. Přivolám kolegyně a kolegy z předsálí, protože zpravodajkou měla být paní poslankyně Lenka Dražilová, ale ta je omluvena, a z toho důvodu za zpravodajku sněmovního tisku 443 je zde navržena paní poslankyně Jana Pastuchová. Takže ještě počkám, až přijdou kolegové a kolegyně z předsálí.

 

Zopakuji, o čem budeme hlasovat - jedná se o změnu zpravodajky pro prvé čtení a tou by měla být paní poslankyně Jana Pastuchová.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo souhlasí s tím, aby došlo ke změně zpravodajky pro prvé čtení? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 372, přihlášeno je 147 poslankyň a poslanců, pro 120, proti 1. S návrhem byl vysloven souhlas.

 

A já poprosím, aby zpravodajka pro prvé čtení, paní poslankyně Jana Pastuchová, se ujala slova. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuji, pane místopředsedo. Já si myslím, že to zde podrobně vysvětlil pan ministr práce a sociálních věcí. Já se nebudu opakovat o tom, že jde o technickou novelu, ale ráda bych ještě k tomu vystoupila v rozpravě za sebe jako za poslankyni Janu Pastuchovou. Takže nebudu opakovat, sněmovní tisk, vláda ho předložila 5. května 2023, dnes je první čtení, vše vysvětlil pan ministr práce a sociálních věci a já se vyjádřím v rozpravě sama za sebe.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji, paní zpravodajko. Otevírám obecnou rozpravu, a vzhledem k tomu, že není nikdo přihlášený, tak v tom případě vám dám rovnou slovo. (Hlasy z pléna.) Vzhledem k tomu, že jsem přihlášku nikde neviděl, hlásila jste se z místa, ale předtím to avizovala paní zpravodajka, pak vám udělím slovo. Prosím, paní zpravodajko, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuji, pane místopředsedo. Shrnu jenom rychle, o co tady vlastně jde. Jak jsem říkala, že jde o technickou novelu, opravdu jde o to, že bude moct se důchod podat formou on-line. Dochází ke změně výplatního období a při nemocenském pojištění se zpřesňují některá ustanovení zákona, která se v praxi ukázala jako nejasná či obtížně vyložitelná. A pak je zde rozšíření poskytování peněžité pomoci v mateřství v případě, kdy je matka až do chvíle nástupu na peněžitou pomoc v mateřství v dočasné pracovní neschopnosti a pobírá nemocenské z předchozího nemocenského pojištění.

Já bych ráda i se zmínila o tom, proč hnutí ANO nejprve mělo s tímto návrhem zákona problém, a věřím tomu, že nás koalice neobelstí v tom, že to, co vyndala z toho zákona, který navrhovala vláda, to tam nedá nějakým svým pozměňovacím návrhem. A vysvětlím, o co jde, protože původně v tom návrhu, který jsem si četla nebo který byl v eKLEPu, bylo odstraněno to, že zrušení zvyšování starobního důchodu za výdělečnou činnost vykonávanou souběžně s jeho pobíráním v plné výši a nahrazení tohoto benefitu slevou na pojistném jsou změny opravdu víceméně špatné, které jste tam dali.

Já tady přečtu to, co tam bylo: "Zrušuje se zvyšování starobního důchodu za výdělečnou činnost vykonávanou souběžně s jeho pobíráním v plné výši a nahrazení tohoto benefitu slevou na pojistném. V zákoně č. 589/92 Sb. se navrhuje, aby pojištěnec, který má nárok na výplatu starobního důchodu v plné výši a dosáhl důchodového věku, neměl nově povinnost platit pojistné na důchodové pojištění." Já prosím a budu opravdu dávat pozor na to, aby, když jsme pustili tento zákon - nebo vy byste si ho stejně prohlasovali - tam nebyl vložen tento pozměňovací návrh dodatečně k tomuto sněmovnímu tisku.

Jenom jsem to chtěla říct a budu si na to dávat opravdu velký pozor. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Faktickou poznámku má pan ministr. Prosím.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Děkuji. Já si dovolím ve faktické poznámce hned zareagovat. Jednak tomu paní poslankyni ujistit, že tam určitě nic takového vloženo nebude, protože toto opatření jsem se rozhodl vyjmout tak, aby toto opatření bylo následně součástí důchodové reformy, protože to opatření je jednoznačně pozitivní ve prospěch českých starobních důchodců, těch, kteří už mají nárok a pobírají starobní důchod, ale zároveň nám zůstávají ještě aktivní na pracovním trhu.

A já, když se bavím se seniory, tak oni říkají, že oni velmi stojí o to, aby současný systém, který není příliš motivační a který jim v průměru důchod, když pracují, potom navyšuje pouze zhruba o nějakých 70 až 80 korun měsíčně, aby měli nějakou daleko výrazně vyšší motivaci, když zůstanou tedy aktivní na pracovním trhu. A my jsme jasně řekli, že nějakou formu motivace najdeme. Buďto je to cesta, to znamená zrušit odvod, těch 6,5 %, na pojistném pro starobní důchodce, a takto jim nechat řekněme okamžitě bonifikaci vyššího příjmu, kterou získají díky tomu, že jim to další měsíc je vyplaceno ve výplatě navíc, anebo jít cestou toho, že upravíme výrazně například nápočet valorizace důchodu v okamžiku, kdy ten člověk zůstává aktivní a pracuje.

My uvidíme ještě jak v té diskusi, i na odborné skupině pracovní pro důchodovou reformu, jaké to řešení zvolíme, ale jedno je jisté: musíme více ocenit důchodce, kteří nám zůstávají aktivní, zůstávají na pracovním trhu, byť třeba na částečný úvazek, a už mají nárok na to, aby mohli mít i starobní důchod nebo ho pobírají. Myslím, že v tom se snad shodneme, že hledat cestu, jak toto podpořit, jak podpořit ekonomickou aktivitu v téhle době, že to je krok důležitý. Nebude součástí tohoto tisku, bude součástí důchodové reformy.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji a nyní řádně přihlášená paní poslankyně Lucie Šafránková. Prosím.

 

Poslankyně Lucie Šafránková: Děkuji vám za slovo, pane místopředsedo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte mi říct jen krátké stanovisko za poslanecký klub SPD, který podporuje hlavní principy tohoto návrhu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP