(17.20 hodin)
(pokračuje Lucie Šafránková)

Například vítáme, že konečně dojde - a několikrát jsme o tom i hovořili - k zavedení možnosti žádat o důchod elektronickou cestou, samozřejmě při zachování práva na žádost o důchod v listinné podobě. To považujeme za mimořádně důležité, stejně tak jako právo příjemců důchodů vybírat si svůj důchod na pobočkách České pošty v hotovosti. Za pozitivní opatření z hlediska přístupu občanů k agendám veřejné správy považujeme i zavedení možnosti žádat o důchod na kterékoli územní pobočce České správy sociálního zabezpečení bez ohledu na místo trvalého pobytu žadatele a dosavadní zásadu místní příslušnosti.

Zde ale apelujeme na vedení Ministerstva práce a sociálních věcí i na celou vládu, aby v dostatečném předstihu personálně i kapacitně posílila pracoviště České správy sociálního zabezpečení nejen v Praze, ale i v dalších velkých městech v rámci České republiky. S tím se musí začít opravdu okamžitě, protože se tam dá jednoznačně očekávat největší nápor těchto žádostí, jelikož zde fakticky žijí a pracují až stovky tisíc občanů, kteří sice mají trvalé bydliště jinde, ale úřední záležitosti si budou vyřizovat právě zde, v místě jejich faktického pobytu. Podobný apel je namístě i ve věci změn výplatních termínů důchodů, kde se přechází z klouzavého na kalendářní měsíc od 1. července roku 2025. Také zde upozorňujeme na možnost včasného proškolení příslušných zaměstnanců, na nutnost přípravy a otestování příslušných elektronických aplikací a podobně, aby opět, jak už jsme toho svědky nyní, nedošlo k zahlcení poboček České správy sociálního zabezpečení a k neúměrnému prodloužení ve výplatách důchodů oproti jejich zákonným limitům. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji, paní poslankyně, a ptám se, zda někdo další se hlásí do rozpravy? S faktickou poznámkou pan poslanec Milan Brázdil. Prosím.

 

Poslanec Milan Brázdil: Děkuji za slovo. Pane ministře, jestli můžete teď jenom poslouchat drobnost. Lidé, kteří skončí práci, tak si berou peníze za odvedenou práci. V den rozhodný jde do důchodu a já se ptám: ten důchod on už dávno naspořil, on už to někde shromáždil. On vlastně v tento moment musí nějak již dál pokračovat. Ptám se, jestli by nebylo vhodné dostat ty peníze vlastně dopředu, každý důchodce aby dostal na ten měsíc dopředu ty peníze, nikoliv zpětně. Já nevím, jestli mi rozumíte. Vlastně chodím-li do práce, beru peníze za to, co jsem odvedl, a pak mi to zaplatí. Ale tady vlastně už dávno ty peníze z toho odvedl, a já nevím, jestli jsem to dobře vysvětlil, a ten důchodce vlastně pak tam má měsíc pauzu, jestli jsem to vysvětlil.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Pan ministr chce reagovat faktickou poznámkou, prosím.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Děkuju. Pokud je standardní praxe, že ten člověk skončí svůj pracovní poměr, a není výjimečná situace, kterou máme teď v posledních třech měsících, a tady říkám, že dneska máme zhruba těch skutečně 9 000 žádostí o důchod po zákonném termínu, a pokud je standardní situace, daří se věci vyřizovat včas, ten člověk požádá s předstihem, který mu zákon umožňuje, tak pak by kešově - a takto to bylo u naprosté většiny z nich - navazovalo to, že jeden měsíc mu přijde výplata, další měsíc už mu výplata nepřicházela a přichází už mu důchod. Já si myslím, že není to tak zásadní problém. A my máme už dneska problém, kdybychom aplikovali to, co říkáte vy, což se nám stává u části našich klientů, že daný senior zemře a včas se nepodá informace na Českou správu, ten důchod třeba ještě je vyplacen následně, v případě třeba výplaty na účet, a my pak - v ne úplně příjemné situaci, musím říct, pro obě dvě strany - složitě ten důchod dáváme zpátky a vracíme ho na Českou správu.

Tak já myslím, že s vaším záměrem bychom sice možná vytvořili o něco sympatičtější prostředí, že stát posílá něco dopředu, ale pro některé z těchto lidí a jejich rodinných příslušníků bychom zase ve finále mohli vytvořit ještě větší problém, než máme dneska u části z nich, protože není to ojedinělý případ, těch případů je větší množství, kdy (to) potom musíme vymáhat zpětně. Bohužel se stává to, že je to vypláceno na účet, třeba někdo z rodiny má dispoziční právo platit platební kartou, bohužel, a pak jsou ty peníze dokonce utracené, pak už je velký problém to dokonce získat zpátky.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji, pane ministře. Nikdo další se nehlásí do obecné rozpravy ani žádnou další přihlášku nevidím, v tom případě končím obecnou rozpravu.

Chci se vás zeptat, pane ministře a paní zpravodajko, zda si chcete vzít závěrečná slova? Prosím, paní zpravodajko, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Jenom krátce. Jsem ráda, že pan ministr objasnil, že to do tohoto zákona, to, o čem jsem mluvila, nebude dávat. Já jsem určitě pro, aby pracující důchodci se podpořili při jejich práci, ale teď se budeme muset také bavit o tom, kdy vlastně oni do toho důchodu půjdou a jestli budeme mít ještě v těch 67 nebo 68 ty důchodce, kteří budou chtít pracovat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Pan ministr tedy nechce závěrečné slovo.

Nyní se budeme zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Nejprve rozhodneme o přikázání garančnímu výboru. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání výboru pro sociální politiku jako garančnímu výboru. Navrhuje někdo přikázání jinému výboru jako garančnímu? Žádný takový návrh nevidím.

 

Přistoupíme tedy k hlasování.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo souhlasí s tím, aby předložený návrh byl přikázán k projednání výboru pro sociální politiku jako garančnímu výboru? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 373, přihlášeno je 152 poslankyň a poslanců, pro návrh 124, proti nikdo. Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání výboru pro sociální politiku jako garančnímu výboru.

 

Organizační výbor nenavrhl přikázat tento návrh dalšímu výboru. Já se ptám, zda jsou nějaké další návrhy k přikázání výborům? Žádné takové návrhy nevidím.

V tom případě vám děkuji a končím projednávání tohoto bodu.

Přečtu omluvy: dnes od 17 hodin ze zdravotních důvodů se omlouvá pan poslanec Jaroslav Dvořák, od 16.30 z pracovních důvodů se omlouvá paní poslankyně Věra Kovářová, od 17.30 ze zdravotních důvodů se omlouvá pan poslanec Jan Volný, od 16.45 z pracovních důvodů se omlouvá pan poslanec Marek Výborný, na celý jednací den z pracovních důvodů se omlouvá pan poslanec Vladimír Zlínský. Z členů vlády se od 18 hodin z pracovních důvodů omlouvá pan ministr Martin Baxa, paní ministryně Helena Langšádlová bere zpět svou omluvu od 17.45, od 15 hodin z pracovních důvodů se omlouvá pan ministr Zdeněk Nekula a dále od 17 hodin z pracovních důvodů se omlouvá pan ministr Michal Šalomoun.

 

Otvírám další bod dnešního schváleného programu a to je

 

119.
Výroční zpráva o hospodaření České televize v roce 2020
/sněmovní tisk 126/

Tento sněmovní tisk projednal volební výbor, jehož usnesení bylo doručeno jako sněmovní tisk 126/1. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj volebního výboru, poslanec Ondřej Babka, a ten aby nás informoval o jednání výboru a přednesl návrh usnesení Poslanecké sněmovny. Prosím.

 

Poslanec Ondřej Babka: Vážený pane předsedající, děkuji vám za slovo. Kolegyně, kolegové, já se omezím na přečtení usnesení volebního výboru z jeho 4. schůze dne 3. února 2022 k Výroční zprávě o hospodaření České televize v roce 2020, což je tedy sněmovní tisk 126:

"Volební výbor Poslanecké sněmovny po vyslechnutí úvodního slova zástupce Rady České televize, zpravodajské zprávě poslance Ing. Ondřeje Babky a po rozpravě

I. doporučil Poslanecké sněmovně Parlamentu, aby přijala následující usnesení: Poslanecká sněmovna Parlamentu schvaluje Výroční zprávu o hospodaření České televize v roce 2020 dle sněmovního tisku 126;

II. pověřuje předsedu výboru, aby toto usnesení předložil předsedkyni Poslanecké sněmovny Parlamentu;

III. zmocňuje zpravodaje výboru, aby na schůzi Poslanecké sněmovny podal zprávu o projednávání Výroční zprávy o hospodaření České televize v roce 2020 volebním výborem."

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji. Otevírám všeobecnou rozpravu a vidím, že jste přihlášen, pane poslanče, takže máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP