(17.30 hodin)

 

Poslanec Ondřej Babka: Děkuji za slovo ještě jednou, pane místopředsedo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, já bych se na úvod tohoto projednávání možná chtěl zeptat předkladatele, respektive pana předsedy Výborného, vaším prostřednictvím, který do programu této schůze navrhl právě zařadit tyto výroční zprávy. Ten můj dotaz zní, kam se nám poděly výroční zprávy o činnosti České televize v roce 2020 a v roce 2021? Možná ten dotaz může směřovat i na pana předsedu Jakoba, vaším prostřednictvím. To bych rád věděl, protože pokud tyto zprávy většinou projednáváme v bloku, a my se budeme zabývat, pokud dobře vidím, pouze hospodařením v roce 2020 a poté hospodařením v roce 2021, a ty dvě zprávy o činnosti nám z programu jaksi vypadly.

Zároveň také asi využiji toho, že zde projednáváme bod, který se týká České televize, a to k tomu, abych pogratuloval nově zvolenému řediteli, generálnímu řediteli České televize Janu Součkovi. To i z toho důvodu, že jsem rád, že se nám podařilo zde přijetí té malé novely o České televizi, při které jsem několikrát důrazně upozorňoval na to, že by nebylo dobré tuto novelu přijímat v průběhu již vyhlášeného výběrového řízení, aby právě nemohl být nikým zpochybněn mandát nově zvoleného ředitele České televize. Takže jsem rád, že se to podařilo ještě předtím, než tato novela šla v platnost.

Teď už tedy zpátky si dovolím říct pár slov k této výroční zprávě o hospodaření České televize v roce 2020. V první řadě bych tu chtěl uvést, že i když jsem občas vůči České televizi kritický, tak jsem samozřejmě osobně přesvědčen o nezastupitelné roli České televize u nás v České republice, protože skutečně potřebujeme kvalitní a nezávislé média veřejné služby, která jsou a budou důvěryhodná pro drtivou většinu společnosti, a samozřejmě se o to, aby důvěryhodná byla, musí snažit, to obzvlášť v době, která je plná alternativních či méně důvěryhodných zdrojů.

My zde projednáváme výroční zprávu za rok 2020 a možná už jsme to vytěsnili z hlavy, ale byl to rok té bezprecedentní celosvětové pandemie. Byl to rok, kdy jsme právě média veřejné služby potřebovali. Média veřejné služby totiž historicky nevznikla kvůli tomu, aby vysílala a natáčela StarDance nebo detektivky, ale existují mimo jiné právě proto, aby stát v takovýchto mimořádných chvílích mohl komunikovat se svými občany právě skrze médium veřejné služby.

Samozřejmě v důsledku této pandemie bylo zasaženo také právě hospodaření České televize a Česká televize v tomto období hospodařila se svým standardním rozpočtem a i navzdory zásadním komplikacím zvládla poskytovat veřejnou službu v rozsahu, na který byla a je česká společnost zvyklá.

Tento zásah do hospodaření České televize je zřejmý při pohledu do té zprávy v kolonkách Tržby, kdy v roce 2020 tržby za vlastní výkony a zboží se propadly o 12 %, přičemž tržby z reklamy propadly až o 37 %. Dosažený objem této výše výnosů byl v roce 2020 poznamenán opatřeními v souvislosti s pandemií, kvůli které byly zrušeny nebo posunuty některé velké sportovní akce, jako bylo mistrovství světa v ledním hokeji, mistrovství Evropy ve fotbale či olympijské hry.

Navíc bylo vydáno téměř 120 milionů korun jako navýšení nákladů na mimořádné pořady související s dopady covidu-19, a to společně například s náklady na zřízení tehdy nového kanálu ČT3. Chápu, že tento pokles tržeb a růst nákladů mohl být v době pandemie nepříjemný a problematický, ale ještě jednou opakuji, že právě situace kolem světové pandemie covidu je učebnicovým příkladem toho, proč vlastně máme mít média veřejné služby. Myslím, že si můžu dovolit hodnotit, že v tomto období si ta Česká televize počínala obstojně.

Na závěr už jenom drobná poznámka. Na straně 32 výroční zprávy ta zpráva komponuje využívání televizních poplatků a výši rozpočtů České televize a BBC. Jakkoliv si můžeme být zde vědomi, že BBC je v mnohém pro vysílatele veřejné služby jakýsi model, kterému se snažíme přiblížit, tak si myslím, že by bylo vhodnější ke komparaci využívání nebo ke komparaci televizních poplatků využívat televize, a hlavně rozpočty televizí ze zemí, které jsou nám bližší a ve kterých je veřejná služba ze své podstaty více podobná té v České republice, a tedy v České televizi, a to ať už to bude Rakousko, nebo nějaká země Vé čtyřky. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji, pane poslanče. S faktickou poznámkou na vás bude reagovat pan předseda Jan Jakob, prosím.

 

Poslanec Jan Jakob: Děkuji, pane místopředsedo. Vážené dámy, vážení pánové, já bych rád odpověděl kolegovi Babkovi, vaším prostřednictvím, na ten dotaz. On si správně všiml, že dnes neprojednáváme výroční zprávy o činnosti České televize za rok 2020 a 2021. Jak tady uvedl, v předchozích týdnech jsme schválili v třetím čtení takzvanou malou novelu zákonů o České televizi a Českém rozhlase, kde mimo jiné upravujeme hypotetickou možnost odvolání rady po neschválení dvou výročních zpráv, a to tak, že tato možnost už nebude.

Když jsme se zabývali těmito dvěma zprávami na výboru, tak tam prošel návrh na jejich neschválení, a protože ta malá novela nabude účinnosti až od října tohoto roku, tak aby nebylo pochybnosti o tom - ono by to samozřejmě i ztrácelo smysl v tuto chvíli odvolávat Radu České televize - tak, aby byla jistota všech, a to nechci předjímat, jak tady to hlasování dopadne o těch dvou zprávách, jestli je schválíme, či nikoliv, aby tam nebylo jakékoliv riziko, tak jsme se dohodli, že to projednáme po nabytí účinnosti té malé novely. Což si myslím, že je pak komfortní vlastně pro všechny zúčastněné vzhledem k tomu, že ty zprávy tady neleží tak dlouho, toho čtvrt roku zhruba, tak není dramatické zpoždění. Takže tolik na vysvětlenou. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji a ptám se, zda někdo další se ještě hlásí do všeobecné rozpravy? Nikoho takového nevidím, v tom případě všeobecnou rozpravu, končím.

Chci se zeptat pana zpravodaje, zda chce v tento moment závěrečné slovo? (Ne.) Není tomu tak, přistoupíme k podrobné rozpravě.

Otevírám tedy podrobnou rozpravu. Prosím, pane zpravodaji, patrně načtete návrh usnesení, prosím.

 

Poslanec Ondřej Babka: Pane místopředsedo, bude stačit, když se odkážu na své úvodní slovo, kde jsem to usnesení načetl, a tedy můžeme o něm hlasovat?

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Ano, je to dostačující. Ptám se, zda někdo další se hlásíte do podrobné rozpravy? Nikoho takového nevidím, v tom případě končím podrobnou rozpravu. Zavolám kolegyně a kolegy z předsálí.

Chci se zeptat, zda chcete závěrečné slovo, pane zpravodaji v tento moment? (Ne.) Není tomu tak.

 

Nyní budeme hlasovat o usnesení k výroční zprávě o hospodaření České televize v roce 2020 tak, jak na ni odkázal pan zpravodaj v podrobné rozpravě.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro návrh tohoto usnesení? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 374, přihlášeno je 153 poslankyně a poslanců, pro návrh 131, proti nikdo. Konstatuji, že návrh usnesení byl schválen.

 

Děkuji panu zpravodaji za přednesení tohoto bodu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP