(10.00 hodin)
(pokračuje Alena Schillerová)

On i ten den daňové svobody, pane premiére, se posune příští rok. Já tady cituji pana Marka, toho určitě všichni dobře známe, je to... nejen že je ze společnosti Deloitte, ale je to vlastně i poradce pana prezidenta. On řekl: "V příštím roce se dá očekávat posun dne daňové svobody na pozdější termín. Konsolidační balíček představený vládou počítá v příštím roce se zvyšováním daní a den daňové svobody se tedy patrně opět posune na později." Takže ono to bude zase všechno jinak. Proto říkám, že je tady velmi mnoho proměnných, abychom v tuto chvíli byli schopni uzavřít nějaký seriózní závěr.

Je spravedlivé tady říct, a myslím, že jste to i řekl, pane ministře, pokud jsem dobře poslouchala, že jsme prosadili některá opatření, která vedla ke snížení daňové kvóty společně v minulém období - a to jste přiznal, já to přiznávám taky - ať už to byla daň z nabytí nemovitých věcí, a já si za tím krokem stojím, zrušení - zejména samozřejmě - zrušení superhrubé mzdy, mimořádné odpisy jste tady jmenoval. Ano, pokračuje se v tom. To všechno mělo naši podporu, zasadili jsme to do kontextu krize covidové a oprávněně - nebo ne oprávněně, já si myslím, že oprávněně ne - ale schytáváme za to společně kritiku z různých stran, to je pravda a je to potřeba připomenout, ale vedlo to ke snížení daňové kvóty a já si stojím za tím, že ta opatření prostě pomohla, odpisy podnikatelům, zrušení superhrubé mzdy pomohlo zaměstnancům a není pravda, že jenom těm vysokopříjmovým, protože každému to pomohlo. A samozřejmě logicky, když má někdo nižší plat, tak má nižší daň. Když má někdo vyšší plat - a já nechci žít ve světě, doufám, že na tom se shodneme, kde by všichni brali stejnou mzdu. A daň z nabytí, to si nebudeme namlouvat, to byla prostě daň, kde se dvakrát zatěžoval ten majetek, který si někdo jednou zaplatil ze svých peněz, to tady nemusím vysvětlovat, to jsme si tady řekli x-krát.

Takže je to skutečně v tuto chvíli složitá debata zatížená proměnnými, balíček uvidíme, ještě neprošel vládou, uvidíme, jak projde, v jakém stavu touto Poslaneckou sněmovnou. To samozřejmě bude na to mít také vliv. To, že se vede debata o Paktu stability, to mě nepřekvapuje, protože Evropa je rozdělená. A když se podíváme na míru zadlužení, tak tady máme státy, které opravdu ta míra zadlužení je enormní, a ty samozřejmě budou tlačit, jsou to zejména jižní státy, vy to dobře víte jako já, které vždycky tlačily a budou tlačit na rozvolnění paktu. Víte, že v covidu se rozvolňoval nějak dočasně. A pak jsou tady takoví ti jestřábové, severské země, které naopak budou tlačit spíš na to, aby ta pravidla byla přísnější. Ale ona ta míra zadlužení už se týká i ekonomicky silných zemí, jako je Německo. Je tam poměrně vysoká, i když samozřejmě Německo je ekonomicky tak silná země, že to zřejmě bez problémů zvládne, ale že tam je míra zadlužení vysoká, pořád platí. I potom, co se zvedla za vaší vlády, tak pořád jsme, pokud se nemýlím, osmá nejméně zadlužená země.

Já v tuto chvíli nebudu navrhovat usnesení. Oceňuji to, že se ta debata vedla věcně, vedla se na číslech, protože my se střetneme bezesporu u daňového balíčku, tam se střetneme politicky, tam mi vadí celá řada věcí. Nakonec má další interpelace se jednoho z těch bodů bude týkat, a to jsem ji psala v době, kdy jsem nevěděla ještě, jak to dopadne politicky na úrovni vaší vlády. Takže já v tuto chvíli nenavrhuji usnesení, beru to tak, že to byla věcná debata, která teď je zatížena velkými proměnnými, zejména z toho pohledu, že budete zvyšovat daně. To je už dneska známý fakt, máme v eKLEPu daňový balíček, je diskutován, máme za sebou připomínkové řízení a tam se zcela určitě politicky střetneme. Tady bych nevěděla ani, proč bych navrhovala usnesení, protože jsme se bavili o číslech, která v tuto chvíli jsou relevantní. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji a my se vystřídáme u pultíku.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Táži se, zda se ještě někdo hlásí do rozpravy? Není tomu tak, rozpravu tedy končím a táži se paní předsedkyně Schillerové, zda navrhuje usnesení? (Poslankyně Schillerová z lavice: Už jsem to řekla.) Jo, já se omlouvám, já jsem byla mimo sál. Dobrá, tuto interpelaci můžeme ukončit a přistoupit k interpelaci další.

Předseda vlády Petr Fiala odpověděl na interpelaci poslankyně Aleny Schillerové ve věci zvyšování daní živnostníkům a procyklické hospodářské politiky ve světle mezinárodního srovnání vývoje HDP. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako sněmovní tisk 426. Projednávání této odpovědi bylo přerušeno dne 1. června 2023 do přítomnosti předsedy vlády. Předseda vlády je přítomen, proto budeme pokračovat v přerušené rozpravě. Já se táži, zda se někdo hlásí do rozpravy? Paní předsedkyně se nehlásí? Hlásí, výborně. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji mockrát, paní místopředsedkyně. No, zase jsem v takové zvláštní situaci, že tuhle interpelaci jsem psala 27. března 2023, my máme dneska 15. června, už víme, jak se věci mají. Psala jsem ji tehdy v době, kdy se šířily určité fámy o zvyšování daní, odvodů živnostníkům, a ta interpelace byla přerušena, takže já ji přečtu, i když samozřejmě znovu opakuji, že jsme reálně v jiném čase. Interpelace zněla: "Vážený pane premiére, vývoj HDP České republiky ve čtvrtém čtvrtletí roku 2022 byl sedmý nejhorší mezi zeměmi OECD. Patříme mezi několik málo zemí, které se propadly do recese. Lednová čísla o maloobchodních tržbách alarmující trend potvrzují. Meziroční reálný pokles - devátý měsíc v řadě, tentokrát o 7,7 %. Domácnosti už podle statistiků šetří absolutně na všem, včetně obvykle stabilních nákupů potravin. E-shopům padají prodeje třináctý měsíc po sobě." Samozřejmě uvádím lednová čísla s ohledem na to, kdy jsem psala interpelaci. "Jako zcela alarmující pak považuji informace potvrzené ministerstvem financí, že vláda připravuje zvyšování odvodového zatížení živnostníkům, a to jak nepřímo zvyšováním sazeb DPH, tak přímo zvyšováním odvodů OSVČ o dvě třetiny až polovinu. Věřím, že ODS, která se vždy zaklínala pozitivním přístupem k podnikání, nepřistoupí ke zvyšování daní živnostníkům, tím méně v době, kdy se česká ekonomika dostala na pokraj recese. Vážený pane premiére, žádám vás, abyste pravdivě objasnil skutečné záměry týkající se zvyšování odvodové zátěže" a tak dále.

Jak na tom jsme dnes, už víme. Přesto jsem musela přečíst interpelaci, která byla z 27. března. Děkuji za odpověď.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Pan premiér se hlásí do rozpravy. Prosím, máte slovo.

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: Vážená paní místopředsedkyně, ano, hlásím se do rozpravy a chci vysvětlit některé věci, které se týkají podpory naší vlády živnostníkům, osobám samostatně výdělečně činným, drobným a středním podnikatelům, a samozřejmě po pravdě také říkám a připouštím, že určitou drobnou úpravu, pokud jde o živnostníky a jejich platby na pojistném, ozdravný balíček obsahuje, a zdaleka se to netýká všech živnostníků, ale týká se to těch, kteří jsou v minimálním pojistném. Má to dobrý důvod - není to žádné zatížení živnostníků, je to naopak ochrana osob samostatně výdělečně činných v tom smyslu, že mají dosáhnout - nebo chceme jim vytvořit možnost, donutit je i k tomu, aby si platili takové částky, aby měli zajištěn aspoň nějaký důchod ve chvíli, kdy přijdou do penze. Je to ochrana jak živnostníků, tak to má význam z hlediska společenské solidarity, protože tito lidé, pokud přijdou do penze, tak to není tak, že oni si nedávali dost na sociální systém nebo do důchodového systému, a potom tedy zcela logicky nepobírají důchod, z kterého se dá žít, ale ten problém je takový, že oni se stávají klienty sociálního systému a to je samozřejmě nedobré jak pro ně, tak pro společnost a nepřispívá to k tomu, co nazýváme společenskou solidaritou. Takže tuto úpravu opravdu děláme. Plánované navýšení u těch, kteří jsou v minimálním pojistném, skutečně je, ale bude to znamenat také, že se jejich důchod zvýší třeba z 10 na 14 tisíc korun. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP