(10.10 hodin)
(pokračuje Petr Fiala)

Já ale chci tady připomenout - a ono se to musí zasadit do celkového kontextu - že naše vláda od svého nástupu uskutečnila řadu opatření, která právě pomáhají osobám samostatně výdělečně činným, vytvářejí jim lepší podmínky, a hlavně ta opatření v mnohém směru reagují na to, na co si živnostníci a drobní podnikatelé stěžovali, co chtěli vylepšit a kde nás sami vybízeli k tomu, abychom provedli určité úpravy v celkovém nastavení systému, jaký máme v České republice, a pravidel, ve kterých oni potom musejí a mohou podnikat. Takže tuto úpravu, která se týká jenom těch, kteří vlastně nemají ani takový zisk, který by odpovídal minimální mzdě, tu skutečně uděláme, protože je to jak v zájmu živnostníků, tak je to v zájmu nějaké elementární spravedlnosti, je to v zájmu udržení důchodového a sociálního systému. Má to spoustu důvodů, proč je to potřeba udělat, ale současně se nesmí zapomenout na to, že vedle toho jsme udělali a děláme řadu opatření, která osobám samostatně výdělečně činným vytvářejí lepší podmínky. Já tady některé ty věci připomenu, ten výčet by byl dlouhý, to bychom možná nestihli ani do 11. hodiny, ale aspoň pár věcí stručně připomenu, některé jsou i takové techničtější, ale to jsou právě ty, po kterých živnostníci, kteří se s tím potýkají v té každodenní praxi, právě volali.

Tak jenom namátkou. Roční limit pro povinnou registraci k DPH zvýšení z 1 milionu na 2 miliony. Od ledna 2023 po osmnácti letech navýšen limit ročního obratu pro povinnou registraci k DPH. Jedná se o daňovou úsporu, zcela prokazatelně je to snížení daňové zátěže, ale je to také, a to je důležité, snížení administrativní zátěže u malých podnikatelů, kterým odpadá povinnost registrovat se jako plátci DPH a plnit řadu povinností, které jsou s tím spojeny.

Dále pro osoby samostatně výdělečně činné tři pásma paušálního režimu daně. Samozřejmě, v souvislosti s plátcovstvím DPH se logicky zvyšuje hranice příjmů ze samostatné činnosti pro vstup do paušálního režimu daně, nebude ta výše pro všechny stejná, ale zavádí se tři pásma odvozená od výše příjmu a uplatnitelného výdajového paušálu.

Další opatření - snížení pokuty za pozdní podání kontrolního hlášení na polovinu, prodloužení lhůty pro jeho podání. Víme, co tady bylo způsobeno za problémy s kontrolním hlášením, kolik tady bylo kritiky. My jsme reagovali, myslím si, velmi rozumně, všechno jsme to nezrušili, ale parametricky jsme upravili kontrolní hlášení v oblasti pokut a výzev k podání, zase v souladu s tím, co byly ty špatné zkušenosti z praxe a po čem volali živnostníci.

Snížili jsme spotřební daň na pohonné hmoty plus jsme zrušili povinnost přimíchávání biosložky. Bylo to dočasné opatření, to snížení spotřební daně v případě nafty, ale úspora byla zjevná a významným způsobem to pomohlo právě živnostníkům a drobným a středním podnikatelům.

Další věc, kterou tady mohu připomenout, opět krok vstřícný k OSVČ ze strany naší vlády - mimořádné odpisy pro roky 2022, 2023, prodloužena možnost mimořádných odpisů na majetek zařazený v první a druhé odpisové skupině, pořízený v letech 2022 a 2023. Opět pomoc podnikatelům. Celková částka kolem 15 miliard korun, významná pomoc.

Z dalších opatření - konec elektronické evidence tržeb. Nebudu tady rozvádět, bavili jsme se o tom obsáhle a opakovaně. Silniční daň z velké části zrušena, pro těžká vozidla byly sníženy sazby na úroveň těch minimálních podle směrnice Euroviněta. Opět to pomáhá prokazatelně živnostníkům a drobným podnikatelům.

To jsou ta opatření, která se řekněme týkají daní, finančních věcí a této formy regulace nebo pravidel. Pak bych mohl jmenovat další věci, které jsme udělali, které opět reagují na to, co živnostníci požadovali a drobní podnikatelé - zjednodušení pro stavby obnovitelných zdrojů energie. To se týká tedy obnovitelných zdrojů do 50 kWh. Změny zákonů, to je taky důležité, přehlednější prostředí, změny zákonů pouze dvakrát ročně, zavedení jednotných dat 1. 1. a 1. 7. u legislativy, která se týká podnikatelů tak, aby se mohli na to dobře připravit. Samozřejmě se to netýká těch zákonů, které ustanovují nějakou formu pomoci podnikatelům, tam má logiku, aby vstoupily v platnost co nejrychleji, ale u těch, kde jsou nějaké nové povinnosti nebo pravidla, přehledně dvakrát ročně. Jednotná databáze formulářů na jednom místě. Všechny formuláře v interaktivní podobě - opět požadavek ze strany OSVČ realizován. Omezení statistických zjišťování, to je také důležité. A je tam zvýšení toho prahu, ročního obratu, abychom si rozuměli, kdy vzniká povinnost některé věci vykazovat.

Jednodušší rozjezd podnikání - tady jsme taky udělali úpravy, můžeme se k nim potom vrátit třeba podrobněji, ale je potřeba říct, že jsme upravili pravidla tak, aby start podnikání byl jednodušší, a to je důležité, abychom motivovali další lidi, aby se chtěli stát podnikateli. Zjednodušení zápisu do obchodního rejstříku, došlo k usnadnění zakládání a zápisu společností s ručením omezeným. Je tam lepší využití nebo vůbec využití prostředků pro elektronickou komunikaci a identifikaci, ale obsahuje to také zefektivnění postupu na straně živnostenských úřadů ve vztahu k živnostníkovi nebo podnikateli, opět výrazné zjednodušení.

Zjednodušení dotačních programů. Projekt Česko platí kartou, bezkontaktní placení. Program Obchůdek 2021+, což je podpora malých venkovských prodejen v obcích do tisíce obyvatel, opět jasná podpora živnostníků a podnikatelů. Tak bych mohl pokračovat.

I další ministerstva - tady jsme se hodně věnovali věcem, které souvisejí třeba s průmyslem a obchodem a financemi, ale staráme se o to, abychom hledali zlepšení podmínek pro živnostníky, podnikatele i prostřednictvím dalších rezortů. Z těch věcí, které určitě pociťují lidé pozitivně, bych zmínil zrušení povinnosti zaměstnavatelů zajišťovat periodické lékařské prohlídky u nerizikových profesí, a tak bych mohl pokračovat.

Zakončím toto připomenutím toho, co naše vláda konkrétně udělala pro osoby samostatně výdělečně činné, také připomenutím dvou antibyrokratických balíčků, oba už schválila vláda a teď je promítáme do konkrétních legislativních opatření. U prvního balíčku jsou některé ty kroky už realizovány, teď pracujeme na druhém antibyrokratickém balíčku, a to jsou věci, které jsou zdánlivě maličkosti, od revize elektrospotřebičů až po zrušení zdravotnických potravinářských průkazů. Někdo by se nad tím mohl usmívat, proč řešíte takové maličkosti, ale neusmívají se nad tím živnostníci a osoby samostatně výdělečně činné prostě proto, že takových povinností byla celá řada, zbytečně zatěžovaly, nemělo to žádný smysl, nikdo si nedal tu práci, aby je této nesmyslné byrokracie zbavil. My jsme si tu práci dali a tímto způsobem jsme jim pomohli. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP