(10.20 hodin)
(pokračuje Petr Fiala)

Takže abych to shrnul: Naše vláda během roku a půl i v těch obtížných podmínkách, které tu byly, reagovala na to, co slyšela od živnostníků a drobných podnikatelů, udělala řadu opatření, kterými jim zjednodušila život, snížila celkové daňové zatížení, výrazným způsobem omezila byrokracii, odstranila všelijaké zbytečnosti, kterými se živnostníci trápili, a to celé znamená, že prostě pro živnostníky a drobné a střední podnikatele vytváříme výrazně lepší podmínky, než jaké tu měli dosud.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Ještě se někdo hlásí do rozpravy? Paní předsedkyně Schillerová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, pane premiére. Vy jste takový přesvědčivý, že - já se fakt neusmívám - i revizi toho kotle, nebo co jste říkal, samozřejmě všechno pomůže, ale já se nestačím divit. Vy jste mi v té odpovědi napsal - ale samozřejmě také to má nějaký časový posun - byla tam taková věta, že se nějak zamýšlíte, teď jsem to nechala ležet na stole, že se divíte mému zájmu o živnostníky, když jsme pro ně nic neudělali. A pak jste tady jmenoval dvě opatření, která vlastně odpracovala naše vláda. První z nich je moje srdcovka a to je paušální daň, kde... (Premiér reaguje mimo mikrofon.) Ano, vy jste to tehdy podpořili také, ale byl to prostě návrh z dílny Ministerstva financí, které jsem v té době řídila. Je to skutečně moje srdeční záležitost, kterou jste tedy dost pokazili těmi třemi pásmy. Ta tři pásma bych moc nepřipomínala, protože jsem se dívala, že vám tam moc těch paušalistů nepřibylo. Myslím si, nevím, teď mám pocit, jestli tři desítky, ale nejsem si teď úplně jistá. Takže to byl náš projekt paušální daně a tam jsme motivovali ty, kteří mají - tehdy se to týkalo jenom těch, kteří mají příjmy do milionu, to pásmo tam zůstalo mezi těmi třemi pásmy - a tam jsme motivovali ty, kteří vlastně v tom paušálu, který hradí, byl složený: stokoruna daň, minimální sociální navýšené o 15 % právě proto, aby měli touto pozitivní motivací vyšší důchody, a minimální zdravotní. Takže to byla pozitivní motivace, které jsem rozuměla a která mi dávala smysl. Takže nebudu se teď tady pouštět do diskuse o těch třech pásmech, to jsme si tady v legislativním procesu - já jsem s tím nesouhlasila, dávala jsem pozměňovací návrh, neprošel - a ono to není, pane premiére, minimum lidí. Pokud se nemýlím, paušální daň dohromady s tím číslem, co už tam bylo a co teď se mírně navýšilo, je nějakých kolem 100 000 lidí, co jsou jenom v té paušální dani. To znamená, to jsou lidé, tam, předpokládám, logicky se to navýší také, protože když zvednete sociální, tak se to logicky promítne i do té paušální daně, a oni si připlatí na sociálním pojištění ti paušalisté nejméně 24 000 korun ročně. A já si vzpomínám, vždycky diskuse v tom minulém volebním období, nejčastěji to vedl pan ministr Stanjura a já jsem docela s ním tehdy i souhlasila, že jste říkali: Nechte to na těch lidech, nechte to na nich. Oni se rozhodli pro cestu svobodného podnikání. Já se bavím - já nevím - s kosmetičkami, s kadeřnicemi, s dalšími, bavím se pravidelně tady s těmi živnostníky o těch názorech. Oni nemají nárok na nic jako zaměstnanci, na všechno si musí vydělat, na svůj vrub podnikají a počítají s tím, když se rozhodnou jít cestou nejnižšího sociálního, že prostě budou mít jednou nějaký malý důchod a budou si muset na něj naspořit. Takže mně připadá, že tento názor té hrozné péče od pravicové ODS mě opravdu překvapuje. Minimálně překvapuje.

Pak jste zmínil, pane premiére, zvýšení limitu DPH na 2 miliony. Ano a pan ministr to tady připustil, když se tady probírala národní legislativa, to odpracovala naše vláda, Ministerstvo financí pod... (Poslanec Munzar reaguje.) Ano, navrhovali jste to, pane poslanče Munzare, prostřednictvím paní místopředsedkyně, navrhovali jste to. Já vím, že se hlásíte, abyste to řekl, já vám ušetřím čas. My jsme to nemohli v té době udělat, po stopadesáté to tady říkám. Je tady nějaká evropská úprava, evropská úprava to nedovolovala. My jsme za naší vlády odpracovali to, že se ta evropská úprava posunula na ty 2 miliony, ale až od roku 2025. Já jsem ještě jako ministryně financí požádala o výjimku. Ta výjimka se zprocesovala někdy, kdy už tam byl pan ministr Stanjura, a na základě toho on mohl přijít s národní legislativou, což udělal. My to kvitujeme, také jsme to tady aktivně podpořili, a samozřejmě tím pádem se mohla posunout i paušální daň. Takže takhle to bylo jednoduché. I když jste to tady navrhovali, my jsme nemohli porušit evropské právo. Takže toto je de facto, bych řekla, rukou společnou a nerozdílnou, spíš ten větší díl práce jsme na tom odpracovali určitě my, stoprocentně. To jsou jednoznačná fakta.

A pak jsme snížili DPH na celou řadu živností. Dílem jsme to dělali proto, že jsme zaváděli EET, a nejdřív se to týkalo stravovacích služeb, ubytování a my jsme chtěli tím, že byli v té první vlně, jim ulevit, a dílem potom jsme to udělali proto, že byl covid, a celá řada živností tam, kde jsme to udělat mohli podle evropské úpravy, samozřejmě také jsme byli tím limitováni, tak jsme se snažili jim ulevit v tom pogromu, který na ně dopadl covidem, abychom jim ještě pomohli s dépéháčkem. Vy to teď zvedáte, takže to si myslím, že naopak jde proti zájmu. A já to čtu, pana Kastnera neustále, jeho různé rozhovory, co to bude znamenat. Pořádali jsme tady kulatý stůl - to je člen prezidia Asociace malých a středních podnikatelů - že to v podstatě pro ně bude likvidační. Teď jsem byla v Brně na krásné akci na Slovaňáku, jste také Brňák. Tam organizovali slavnosti moře, tak také říkali, že pro ně těch 11 % bude v podstatě obrovská rána, protože tenhle sektor je postižen v krátké době sledem okolností a událostí poněkolikáté.

Takže já si myslím, že to určitě nevykompenzuje zrušení silniční daně, což kvitujeme, hlasovali jsme pro to, ale týká se to asi 800 000 poplatníků. Mluvil jste o snížení spotřební daně, koruna padesát, s dépéháčkem koruna osmdesát. Mělo to být do konce roku, ale já si myslím, že naopak to, že teď prosadíte bezesporu ve velice krátké době, že se to vrátí dřív zpátky, tak naopak se projeví na cenách, což to snížení se nějak pozitivně zase neprojevilo. Pomohlo to dopravcům, to je potřeba tady říct.

Mimořádné odpisy - pokračujete v naší politice, prodlužujete. Vítáme to, zvedli jsme tady pro to ruku.

EET, tím bych se nechlubila. To většina živnostníků nepodporuje. Možná nějaká vám známá skupina - mně známá není - ale asociace, komory, svazy, podnikatelé, s kým se bavíte, ekonomové, říkají proč? Proč se zrušilo EET? Proč? Běžte se tady po Praze projít do restaurací. Kolik přibývá těch, kteří mají cash only? Kolik přibývá? Dnes jsme se o tom bavili na stínové vládě. Slyšíme to ze všech stran, kolik přibývá různých služeb, kde se to projevuje. Proč asi? Proč se to najednou objevuje? A vy na to samozřejmě doplatíte v propadu daňových příjmů. Takže to není nic, co by tady stálo za nějakou pochvalu, a naopak, většina poctivých to vůbec nechtěla a absolutně nevítala.

A ty další věci - já nic neshazuji. Obchůdek 21 - projekt Karla Havlíčka, pokud se nemýlím. Obchůdek 21, prostřednictvím paní místopředsedkyně, dobře, že v tom pokračujete, perfektní. To je dobře, protože to byla podpora malých obchůdků v malých vesničkách, kde hrozil jejich zánik.

A ty ostatní věci tady nebudu zmiňovat, protože v běžném životě to určitě nepocítí.

Nás čeká velká debata nad daňovým balíčkem, určitě tam argumenty padnou komplexně. Tady jenom reaguji na to, že zase si řekněme otevřeně, vy jste slíbili - já si pamatuji, dávala jsem to nedávno na sítě, byl jste v nějakém rozhovoru, Nova to byla, tuším - a tam se vás ptal ten redaktor: Ani daň z příjmů nezvednete? Nezvedneme. Pane premiére, ani DPH? Ani DPH. Ani tu daň? Ani tu. Ani tu? Ani tu. Jak s tím můžete žít? Nedodrželi - nedodrželi, pane premiére! Z toho se nedá prostě absolutně jakýmkoliv způsobem vymluvit - a používám zdvořilé slovo vymluvit - nedá. A můžeme se tady přít a můžete nás tady přesvědčovat, a i ta daňová kvóta - no, protože vám díky inflaci roste HDP, to je jediný důvod, proč vám roste HDP, jenom díky inflaci. Už se nebudu vracet do té debaty. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP