(10.50 hodin)
(pokračuje Petr Fiala)

Pak jsou tu věci, které by mohly situaci preventivně řešit do budoucna, abychom se nepotýkali s takovými problémy v budoucnosti, a to je novela, která bude ještě během léta předložena do Poslanecké sněmovny. Ta bude zavádět povinnost výrobců dodávat ještě jeden až dva měsíce po nahlášení výpadku, distributoři budou mít povinnost informovat, kolik mají na skladě nedostatkových léčiv a léčivých přípravků, zákaz zvýhodnění kohokoliv při distribuci léčiv, systém rezervních zásob. Pokud dojde Ministerstvo zdravotnictví k závěru, že plánovaný objem dodávek na trh neodpovídá predikované potřebě léčivého přípravku, zařadí ho do systému rezervních zásob, to znamená, každý distributor vytvoří zásobu odpovídající měsíčním dodávkám do lékáren, popřípadě do zahraničí. Myslím, že toto je novela, která je v podstatě nejvíc propacientským opatřením za poslední roky. Ano, je to zásah do systému, který zatím fungoval tak nějak samovolně, bez velkých zásahů státu. Tady dochází k určité regulaci, ale je to regulace, která je podle mě namístě, protože vychází z praxe, vychází z negativních zkušeností, co se děje v okamžiku krize, a celkem rozumně nastavuje nějaká pravidla, která zvýší odolnost českého lékového trhu proti rozsáhlým výpadkům. Já bych v tomto případě poprosil opozici o spolupráci, protože si myslím, že to je novela, která je určitě potřebná a dobrá, popsal jsem ji tady, a je to ten konkrétní krok, který můžeme společně udělat pro to, abychom preventivně zabránili do budoucna podobným situacím.

Ale to, co je podstatné, je, že na tu situaci reagujeme od počátku, že jsme zajistili 400 000 mimořádných dodávek antibiotik. To, co je také pozitivní, je, že poptávka po antibiotikách mírně klesá. Zlepšila se situace v oblasti tablet, dodávky jsou stabilizované, tam by se situace měla zlepšovat výrazně rychle. U sirupů je situace horší, nicméně i tady přicházejí mimořádné dodávky a i to by mělo tu situaci v krátké době dostat do normálu. Ale s tím se prostě nemůžeme smířit, my se musíme z toho poučit, a proto přicházíme s tou novelou tak, jak jsem ji tady popsal.

Jinak já tu situaci nenechávám na ministru zdravotnictví, také se jí aktivně věnuji. Navštívil jsem farmaceutické firmy v České republice, bavil jsem se s nimi o možnosti navýšení jejich produkce, ale to není to klíčové řešení, protože ten problém není v České republice a u našich výrobců léků, ale i tak ta debata byla zajímavá, protože jde například o to, jakým způsobem budeme do budoucna v Evropě pracovat s účinnými látkami, kdo je bude vyrábět, kdo k nám je bude dodávat, na kom budeme závislí.

Setkal jsem se také na jednání s reprezentanty farmaceutické akademické obce, fakult, s reprezentanty farmaceutických firem. Bavili jsme se o možnosti posílení naší autonomie lékové, posílení výroby léků v České republice včetně účinných látek do budoucna, co je potřeba pro to udělat, jakým způsobem máme rozvíjet vzdělávání farmaceutické a budování a další a další věci, takže ty kroky, které chceme udělat - střednědobé a dlouhodobé - ty jsou jasné.

Krátkodobé kroky jsme udělali a musíme věřit, že se situace nejenom v České republice, ale hlavně na celkovém evropském trhu a globálně stabilizuje tak, aby všichni naši pacienti měli včas všechny léky, které v danou chvíli potřebují.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji a mám dvě zde dvě faktické poznámky. První se přihlásil pan poslanec Mašek, pak se hlásí pan poslanec Fifka. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Jiří Mašek: Děkuji. Vážená paní předsedající, vážený pane premiére, ministři, kolegyně, kolegové, krátké zopakování. Problém s léky se ukázal už v létě roku 2022. Upozorňovali na to dopředu i renomovaní odborníci jako Prymula, Chlíbek, kteří říkali, že přijde po covidu velká vlna respiračních onemocnění, chřipky a tak dále, což se ukázalo, nikdo na to nereagoval. Setkali jsme se s velkým problémem - Vánoce 2022, žádná reakce nebyla, pane premiére, ta přišla až leden 2023, kdy jste vy jednal s panem Válkem, s distributory a s výrobci léků. Byl tam problém také v tom, že ta reakce přišla velmi pozdě a nezachytilo to tohle období chřipkové epidemie. Přitom nás opustil omikron, což bylo velké štěstí, a možná nás zaskočilo právě, že chřipky přišly o trochu dříve.

Problematika redistribuce léků, tou se zabýval už Adam Vojtěch. Tam se učinily příslušné kroky a možná právě situace po covidu v celém světě, sečteno s redistribucí léků, která tady u nás probíhala, nás dostala do horší pozice, než jsme byli, oproti celé Evropě, takže jezdili jsme si léky nakupovat mimo.

Takže ta reakce tam opravdu od vaší vlády byla, ale jako obvykle přišla pozdě a nedostatečně, když bych připomínal třeba reakci na energie, kdy se zastropovalo pozdě a zbytečně vysoko, tak něco podobného bylo s léky. Situace, že jsme dovezli několik set tisíc balení, to je jenom konstatování, že se něco povedlo, ale není to systémová záležitost. My vás samozřejmě budeme podporovat i v rámci tohoto zákona, protože je to pro občany České republiky nutné a potřebné. Takže tam asi naši podporu budete mít, ale vaše vláda to zmeškala. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. Další s faktickou poznámkou - pan poslanec Fifka. Prosím.

 

Poslanec Petr Fifka: Dámy a pánové, já bych rád jenom doplnil jednu drobnost. Na svého předřečníka bych rád reagoval tím, že ani pan ministr, ani pan předseda vlády léky nevyrábí, vyrábí je výrobci, a jestli tady má někomu padnout kritika za to, že nepredikovali včas zvýšenou vlnu zejména respiračních a streptokokových infekcí, tak možná na plánovače, protože s hlubokou znalostí tím (toho), jak funguje farmaceutický byznys, tam se plánuje na rok dopředu výroba, a my v tuhle chvíli můžeme být opravdu rádi, že se nám podařilo aspoň pro ty nejakutnější stavy ta antibiotika sehnat.

Ale abychom se dívali do budoucna, daleko důležitější je, abychom se v nejbližších dnech začali seriózně bavit o novele zákona, kterou připravujeme. Jedna z věcí, kterou mimo jiné ukázala tahle neblahá zkušenost, je ta, že Česká republika neměla dostatečné páky, aby mohla jednat z pozice autority s výrobci. Prostě pokud výrobce oznámil, že nemá, v tu chvíli nezbylo nic jiného než vyjednávat, hledat nějaké alternativní zdroje, a to byla jedna z příčin té situace.

Celosvětově a celoevropsky je situace na trhu s léky velmi komplikovaná. Narušily se tradiční dodavatelské řetězce. Jsme závislí na asijských zemích, zejména Číně, v dodávkách účinných látek. Výroba jako taková, když přijde nějaká větší vlna, třeba výroba antibiotik, nebyli schopni výrobci pokrýt zvýšenou poptávku. Čili my teď potřebujeme, abychom si společně sedli a zamysleli se nad novelou zákona, která má mimo jiné přinést jakýsi safety stock pro případ sezonních výkyvů, má přinést i určité sankce na výrobce, kteří ignorují dodávky, které byly naplánovány a nasmlouvány, a já bych rád vás požádal, abychom, až přijde na pořad (Předsedající: Čas, pane poslanče.), se o ní bavili seriózně.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Nyní je s faktickou poznámkou přihlášen pan poslanec Farhan a připraví se paní poslankyně Peštová. Prosím.

 

Poslanec Kamal Farhan: Paní předsedající, pane premiére, já si dovolím zareagovat jenom krátce. Já jsem se ještě předtím hlásil do obecné rozpravy, protože si myslím, že to téma je důležité a je velké. Za mě, já bych tady chtěl reagovat na pana premiéra ve smyslu jeho věty: Kdybychom nic nedělali, dovedete si představit, jak by to mohlo vypadat? To je prostě pro mě šokující informace, protože já si neumím představit, že by exekutiva, ministr zdravotnictví a premiér této země nic nedělali, že vůbec někdo na to může pomyslet! ***




Přihlásit/registrovat se do ISP