(11.00 hodin)
(pokračuje Kamal Farhan)

Jenom v krátkosti se vyjádřím k těm 140 000 balení. Proboha, 140 000 balení - my jsme žádali pana ministra Válka, který neustále od prosince, kdy si toho všiml, kdy už se to prezentovalo v tisku, sliboval, že nám řekne, kolik těch balení dovezl, a řekl nám to cca před pěti týdny. To je jedno balení na jednu lékárnu každý třetí den. Jestli jedno balení na jednu lékárnu každý třetí den pokryje spotřebu v České republice nebo nás to nějakým způsobem posune, tak to se nedomnívám.

"Objednali jsme a dojednali jsme dalších 400 000 balení nad to, co plánovaly farmaceutické firmy." Já jsem velmi překvapen, že farmaceutické firmy dávají své plány a kolik toho vlastně dovezou. To je z mého pohledu také nesmysl.

Co se týká novely jako takové, jsme rádi, že ta novela je na stole. Z našeho pohledu v tuto chvíli není úplně vyprecizovaná, chybí tam, vůbec se tam nemluví třeba o volně prodejných lécích. Neřeší to. Safety stock na jeden až dva měsíce, který tady zmínil kolega Fifka, také tu situaci nevyřeší.

Takže já se těším na tu diskusi, která nás bude čekat v prvním, v druhém a ve třetím čtení a uvidíme, jak ten zákon projde. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji a vzhledem k tomu, že byla vyčerpána časová dotace pro písemné interpelace, musím přerušit projednávání této interpelace a musíme ji nechat na příště.

Je 11 hodin, nyní bychom se měli věnovat pevně zařazeným bodům: bod 140, návrh na změny ve složení orgánů Poslanecké sněmovny; bod 141, sněmovní dokument 2717, stanovení výše odměn členům kontrolní rady Technologické agentury ČR za rok 2022; bod 142, sněmovní tisk 442, novela zákona o zdravotnické záchranné službě, první čtení, a bod 127, sněmovní tisk 411, souhrnná zpráva o činnosti veřejného ochránce práv za rok 2022. Poté bychom případně pokračovali projednáváním dalších bodů dle schváleného pořadu schůze. Připomínám, že odpoledne se budeme věnovat bodu 137, což jsou ústní interpelace, a po jeho skončení bude 65. schůze ukončena.

Dále připomínám, že v pátek 16. června bude v 9 hodin pokračovat přerušená 66. schůze Poslanecké sněmovny a pět minut po jejím skončení bude zahájena 69. schůze Poslanecké sněmovny.

Než otevřu tedy první bod, bod číslo 140, dovolte mi jenom ještě pár organizačních věcí. Ruší náhradní kartu pan poslanec Helebrant, nyní bude hlasovat už se svojí řádnou kartou, a pan poslanec Bernard upozornil na to, že se omlouval pouze do 10.30 a již je přítomen v sále.

Případné vystoupení poslanců na změnu schváleného pořadu 65. schůze - ptám se, zda má někdo zájem vystoupit? Ano, prosím, pan předseda Cogan.

 

Poslanec Josef Cogan: Dobrý den, vážené kolegyně, vážení kolegové. Já bych si dovolil dle vývoje navrhnout zařadit na program schůze zákon z bloku druhých čtení - vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 262/2000 Sb., zákoník práce, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony, sněmovní tisk 423, takže bych si dovolil nejdřív zařadit na program schůze a potom ho zařadit na třetí bod dnešního jednání.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Ano, děkuji. Ptám se, zda někdo další má zájem k pořadu schůze? Ano, paní předsedkyně, předpokládám, že se budete vyjadřovat k vetu, které bylo k tomuto zákonu. (Poslankyně Schillerová: Ještě vydržte.) Jenom pro připomenutí, zařazení tohoto zákona bylo vetováno dvěma poslaneckými kluby. Prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Protože proběhla dohoda s pětikoalicí a se zástupci jak hnutí ANO, tak hnutí SPD o tomto tisku, bude tam pozměňovací návrh, který naše stížnosti, výtky k tomuto zákonu, které se týkají dohod ve zdravotnictví, narovnají a napraví, tak jménem klubu hnutí ANO a klubu hnutí SPD po dohodě stahuji veto, aby tento tisk mohl být projednán. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji, tím pádem je tento bod hlasovatelný. Já tedy zagonguji, jenom se ještě zeptám, zda někdo další k návrhu pořadu schůze? Ano, prosím, pane předsedo.

Ano, vnímám zájem o odhlášení, odhlašuji vás všechny a prosím, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami. Pane předsedo, prosím, máte slovo.

 

Poslanec Marek Výborný: Děkuji za slovo, vážená paní místopředsedkyně. Pane premiére, kolegyně, kolegové, já ještě na základě dohody se všemi předsedy poslaneckých klubů poprosím, abychom dnes napevno ve 12.45 zařadili zákon z bloku prvních čtení, a to je vládní návrh zákona o zdravotnické záchranné službě, sněmovní tisk 442. Ještě jednou, sněmovní tisk 442 zařadit na program schůze a dnes pevně projednat ve 12.45. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Ještě někdo další má zájem o vystoupení k návrhu programu? Pokud tomu tak není, myslím, že už jsem gongovala dopředu.

Takže nejprve budete tedy hlasovat o zařazení nového bodu, kterým je zákoník práce, sněmovní tisk 423. Musíme nejprve rozhodnout o zařazení tohoto bodu.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 385, přihlášeno 131 poslanců a poslankyň, pro 130, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Nyní budeme hlasovat o zařazení tohoto bodu jako třetí bod dnes. Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 386, přihlášeno 132 poslanců a poslankyň, pro 131, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Dalším návrhem bylo pevné zařazení dnes ve 12.45 sněmovního tisku 442, zdravotnická záchranná služba. Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 387, přihlášeno 133 poslanců a poslankyň, pro 133, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Nyní tedy se můžeme již věnovat bodu číslo

 

140.
Návrh na změny ve složení orgánů Poslanecké sněmovny

Prosím, aby se slova ujal předseda volební komise, pan poslanec Martin Kolovratník. Prosím.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Dobrý den. Děkuji za slovo i za politickou dohodu, že jménem volební komise vás tedy mohu provést velmi krátce tím standardním bodem - návrh na změny složení orgánů Poslanecké sněmovny. Požádali mě o vyhlášení té lhůty kolegové poslaneckých klubů SPOLU, my jsme tedy tu lhůtu vyhlásili do úterý 13. června do 12 hodin. Obdrželi jsme následující návrhy, které volební komise odhlasovala a promítla do usnesení formou per rollam číslo 102 ze dne 13. června.

Návrhy poslaneckých klubů jsou následující. Rezignace z výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež, tedy školského: poslanec Pavel Kašník za SPOLU, z ústavně-právního výboru Petr Gazdík za Piráti a Starostové, z mandátového a imunitního výboru Eliška Olšáková - Piráti a Starostové a ze stálé komise Poslanecké sněmovny pro Ústavu ČR Lucie Potůčková, také za Piráti a Starostové.

Párem, tedy přesně naproti těmto rezignacím, jsou navrženy nominace: do školského výboru poslanec Ivo Vondrák jako nezařazený, do ústavně-právního výboru Vladimír Balaš za Piráti a Starostové, do mandátového a imunitního výboru také Vladimír Balaš, Piráti a Starostové a také do stálé komise pro ústavu pan poslanec Vladimír Balaš za Piráti a Starostové. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP