(11.20 hodin)
(pokračuje Marian Jurečka)

To je další úprava, která zde je, ale zároveň jsou tady i konkrétní věci, které se týkají toho, aby v určitých případech bylo nutné ze strany zaměstnavatele zdůvodnit, když ho zaměstnanec požádá o to, aby mohl pracovat z domova, aby tedy mohl lépe sladit svůj rodinný a pracovní život nebo péči o osobu blízkou, tak je potom důležité, aby také ten zaměstnavatel vysvětlil i písemně ty své důvody. Dále děláme alespoň základní elementární digitalizaci některých úkonů a komunikace mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem.

To jsou asi ty nejpodstatnější změny, které jsem chtěl tady na úvod zmínit v tomto tisku ve druhém čtení. Chci tady avizovat, že počítáme s přípravou daleko rozsáhlejší novely zákoníku práce, kterou bych chtěl zrealizovat v průběhu příštího roku tak, aby byla účinná od 1. ledna 2025.

Využívám této příležitosti a obracím se i na kolegy z opozičních lavic. Jsem připraven, když mě osloví jak za klub ANO, tak za klub SPD někdo z expertů, kteří se věnují problematice pracovního práva, problematice zaměstnanosti. Já se obrátím oficiálně na předsedy klubů. Když dostanu podněty i z těchto dvou opozičních klubů, tak budeme s nimi seriózně pracovat proto, abychom i tyto podněty zohlednili a zakomponovali do připravované novely, kterou bychom chtěli realizovat v příštím roce. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji, pane ministře. Jenom nahlas zopakuji, co říkal i pan ministr. Na tabuli je chyba, je to technická chyba. Jsme ve druhém čtení, nikoliv ve třetím čtení, už se to řeší, tak jenom aby to Sněmovna zaznamenala.

Návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání výboru pro sociální politiku jako výboru garančnímu. Dále byl tisk přikázán hospodářskému výboru a stálé komisi Poslanecké sněmovny pro rodinu a rovné příležitosti. Iniciativně tento návrh projednal také výbor pro zdravotnictví. Usnesení výboru byla doručena jako sněmovní tisky 423/1 až 3 a (potom?) stálá komise Poslanecké sněmovny pro rodinu a rovné příležitosti předložila záznam z jednání, který byl doručen jako sněmovní tisk 423/4.

Prosím, aby se ujala slova zpravodajka výboru pro sociální politiku a zároveň zpravodajka stálé komise Poslanecké sněmovny pro rodinu a rovné příležitosti, paní poslankyně Marie Jílková, a informovala nás o projednání návrhu ve výboru a v komisi a případné pozměňovací návrhy odůvodnila. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Marie Jílková: Dobrý den, paní místopředsedkyně, děkuji za slovo. Výbor pro sociální politiku jako garanční výbor projednal ve zkrácené lhůtě 25 dnů návrh zákona a doručil usnesení, které vám přečtu. To usnesení vám bylo doručeno jako tisk 423/1:

"Výbor pro sociální politiku Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR

I. doporučuje Poslanecké sněmovně PČR, aby vyslovila souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 262/2006 Sb., zákoník práce, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony, sněmovní tisk 423;

II. podporuje usnesení výboru pro zdravotnictví Poslanecké sněmovny Parlamentu č. 86 ze dne 23. 6. 2023;

III. zmocňuje zpravodajku výboru, aby se stanoviskem výboru seznámila schůzi Poslanecké sněmovny, ve spolupráci s legislativním odborem Kanceláře Poslanecké sněmovny provedla příslušné legislativně technické úpravy."

Ještě vám přednesu, jak jednala stálá komise pro rodinu, která rovněž tento návrh zákona projednávala. Stálá komise vydala záznam, který byl doručen poslancům jako tisk 423/4 a projednala návrh novely zákoníku práce. Návrh usnesení nebyl v závěrečném hlasování přijat a pověřuje mě, abych s tímto záznamem seznámila Poslaneckou sněmovnu.

V podrobné rozpravě ještě bude navrženo zkrácení lhůty mezi druhým a třetím čtením a avizuji, že se ještě přihlásím v obecné rozpravě s pozměňovacími návrhy.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Nyní prosím, aby se postupně ujali slova zpravodaj hospodářského výboru - vzhledem k tomu, že je pan poslanec Bauer nepřítomen, za hospodářský výbor vystoupí pan předseda Ivan Adamec a zpravodaj výboru pro zdravotnictví, pan poslanec Vít Kaňkovský, a informovali nás o projednání návrhu ve výborech a případné pozměňovací návrhy odůvodnili. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Ivan Adamec: Vážená paní místopředsedkyně, kolegyně, kolegové, já se pokusím být stručný. Hospodářský výbor to projednal na své schůzi 8. června roku 2023. Celkem bylo podáno pět pozměňovacích návrhů. Všechny byly podány mou osobou. Z toho dva jsem stáhl, protože jsem zjistil, že je tam dohoda mezi odbory a ministerstvem. Další tři se týkaly tohoto: první bylo sladění odborových organizací v rámci jednoho podniku, aby z několika byla jenom jedna, která bude vyjednávat v rámci tripartity. Pak tam byli dohodáři, otázka prací nepředvídatelných a předvídatelných. Poslední byly odpočinkové hodiny a týdenní odpočinkové hodiny v rámci některých pracovních poměrů, kdy se to týkalo hlavně Českých drah, ale ono se to týká i dalších oborů lidské činnosti. Takže tyto tři pozměňovací návrhy byly schváleny hospodářským výborem.

Já jsem pak ještě navrhl představitelům Ministerstva práce a sociálních věcí, že do druhého čtení jsem ochoten na své pozměňovací návrhy slyšet, takže se upraví, pokud bude o to zájem. Tak se stalo a dnes vám podávám další pozměňovací návrh, který řeší ten poslední pozměňovací návrh s tím, že tady, pokud mám správné informace od paní vrchní ředitelky, ta dohoda je.

Toť asi všechno z jednání hospodářského výboru. Je dobře, že jsme to tam vzali, protože některá ustanovení tohoto návrhu zákona sice vypadají velmi dobře pro zaměstnance, ale pro zaměstnavatele by to znamenalo ztrátu konkurenceschopnosti, nedostatek pracovníků, a to jako hospodářský výbor prostě nemůžeme dopustit. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Nyní požádám zpravodaje výboru zdravotnického. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Vít Kaňkovský: Dobré dopoledne, vážená paní místopředsedkyně, vážený pane ministře, kolegyně, kolegové. Zdravotní výbor projednal tisk 423 na své 24. schůzi dne 23. května 2023. Musím říci, že k tomuto návrhu byla velmi dlouhá a poměrně bouřlivá diskuse. Ohledně usnesení odkazuji na sněmovní dokument 423/3.

Nicméně v kostce řeknu, že ta diskuse se vedla o dopadech předložené novely do oblasti zdravotnictví, zejména co se týká přesčasové práce a úprav dohod o pracovní činnosti a dohod o provedení práce. Výsledkem pak bylo usnesení, které jednak upozorňovalo a varovalo před dopady do zdravotnictví a zároveň vyzvalo Ministerstvo práce a sociálních věcí a Ministerstvo zdravotnictví, aby ještě do druhého čtení hledaly cesty, jak ty dopady zmírnit.

Tolik tedy za mě a jinak odkazuji na sněmovní dokument 423/3.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Otevírám obecnou rozpravu. Nejprve zde mám s faktickou poznámkou pana ministra Jurečku. Pane ministře, prosím.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Děkuji. Já jsem chtěl jenom stručně reagovat na to, co říkal předseda hospodářského výboru pan Adamec. Vnímám pozměňovací návrhy, které byly načteny na výborech, které budou načteny případně dnes ve druhém čtení. U některých z nich jsme jako MPSV byli tím, se kým byl konzultován ten pozměňovací návrh. Pomáhali jsme s nějakou legislativní úpravou.

Jenom chci říci, že na této novele byla shoda na úrovni tripartity a je tady dohoda, že budeme i legislativní proces vést ve shodě, takže já jsem se dohodl, že všechny tyto pozměňovací návrhy, které byly a budou ještě načteny, v pondělí příští týden na pracovní úrovni projednám se zástupci zaměstnavatelů i odborů, řekneme si, na kterých věcech jsme schopni tu shodu mít i nadále, které potom v tom třetím čtení budeme schopni podpořit.

Zároveň uděláme i revizi pozměňovacího návrhu i z pohledu právě adaptace evropské legislativy, abychom opravdu věděli, že nebudeme potom následně také v rozporu s Evropskou komisí. Pak na základě těchto výstupů bychom měli udělat postup pro třetí čtení. To jenom avizuji proto, abychom si byli vědomi toho, že zde vznikla nějaká dohoda, kterou garantoval i pan premiér na jednání tripartity. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji a děkuji za dodržení času. Do obecné rozpravy se přihlásil jako první pan poslanec Havel Matěj Ondřej. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Matěj Ondřej Havel: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte mi vyjádřit se stručně k § 77 navrhované novely, tedy konkrétně k ustanovením o dohodách o pracích konaných mimo pracovní poměr. Stávající právní úprava dohod o pracích konaných mimo pracovní poměr platí v České republice dlouhodobě a i ze strany české veřejnosti včetně zaměstnavatelů je pozitivně přijímána jako jednoduchá možnost legálního přivýdělku, to zejména u osob, které nemají v úmyslu vstupovat do plnohodnotného pracovního poměru a kterým by zaměstnavatelé ani nemohli nabídnout plnohodnotné pracovní místo v pracovním poměru. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP