(11.40 hodin)
(pokračuje Robert Králíček)

Novelou zákona se navrhuje, aby mezi písemnosti s přísnějším režimem byly zahrnuty i mzdové nebo platové výměry. Zachování mzdových a platových výměrů v seznamu písemností doručovaných v přísnějším režimu je nicméně nadbytečné a nesystémové. Mzdové nebo platové výměry jsou zaměstnanci v praxi často doručovány při vzniku pracovního poměru, přičemž dokumenty týkající se vzniku pracovního poměru navrhovaná právní úprava mezi písemnosti ve smyslu zákona č. 334, zákoníku práce, nezařazuje. Při zachování mzdových a platových výměrů ve výčtu písemností by pak docházelo ke dvojkolejnosti doručování zaměstnanci při vzniku pracovního poměru. Taková právní úprava by pro zaměstnance i zaměstnavatele představovala nadbytečnou administrativní zátěž. Nejedná se navíc ani o dokument, jehož poskytnutí zaměstnanci by bylo povinné. Výši odměny lze stejně tak určit vnitřním předpisem, u kterého navíc z navrhované úpravy nevyplývá, zda se na něj přísnější úprava vztahuje, či nikoliv. V případě platových výměrů je pak přísnější režim doručování již zcela nadbytečný, neboť v případě změn v platových tarifech dochází ke změně nároku zaměstnance na výši ohodnocení již z rozhodnutí vlády. Trvat na řádném doručení platového výměru zaměstnanci v tomto přísnějším režimu pak dle nás nedává smysl, neboť okamžik doručení není pro změnu výše odměny zaměstnance rozhodující.

Proto vás prosím o podporu tohoto pozměňovacího návrhu, ke kterému se přihlásím v podrobné rozpravě. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Další do rozpravy je přihlášená paní poslankyně Babišová. Paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Andrea Babišová: Děkuji, paní předsedající, za slovo. Velice mě těší, že všichni mí předřečníci tady hovořili o pozměňovacích návrzích, které navrhují do této směrnice, kterou máme transformovat do našeho zákona. Já budu asi jediná, která tady možná dneska vystoupí kriticky, i když si myslím, že 90 % tady nás, našich kolegů, víme, že jsou tam věci, které by tam neměly být vůbec, eventuálně by se potřebovaly změnit a upravit je pro potřeby České republiky.

Chtěla bych tady z tohoto místa poděkovat paní předsedkyni zdravotního výboru, že ač tuto novelu nedostala k projednání, přesto si ji osobně vzala a zdravotní výbor tento tisk a tento materiál projednal, protože si myslím, že zejména pro zdravotníky jsou tam velice důležité pasáže, které ovlivní práci ve zdravotnictví.

Velice mě mrzí, že tento tisk se sune touhletou rychlostí, že nedáváme a nemáme prostor pro to, abychom upravili věci, kterých je tam strašně moc a které jsou důležité nejenom pro zaměstnance, pro zaměstnavatele, prostě dotýkají se nás všech.

Tato směrnice nebo transpozice této směrnice a otevření zákoníku práce se vlamuje do pěti různých zákonů, a tak jak už tady mí předřečníci, kteří tady podávají různé pozměňovací návrhy, se snaží napravit svými pozměňováky jednotlivé maličké střípky, přesto celá tato směrnice je prostě velký zmar a my ho ženeme vpřed jenom proto, protože tato směrnice už měla být přijata v srpnu loňského roku. Já chápu ten tlak, chápu, že je třeba dát to do pořádku, ovšem dává se to do pořádku na úkor našich občanů, našich zaměstnanců a našich zaměstnavatelů. A věřte mi, že pokud zavolám vedení odborové organizace, která tam taky má svůj díl, svůj střípek v této směrnici, a předseda respektive vedení odborů vám sdělí, že oni mají k tomu milion výtek, ale že existuje gentlemanská dohoda, a že tedy oni do toho nepůjdou, tak je to velice špatně, protože zrovna odborová organizace je ta, která se má zrovna zaměstnanci a pomoci zaměstnancům zabývat.

Takže já tady dneska mluvím rozhořčeně, protože si myslím, že v tom, že jsme dneska v druhém čtení, za prvé je málo pozměňovacích návrhů, mělo by jich tam být minimálně o desítky víc. Tlačíme to na sílu, tlačíme to tlakem jenom proto, aby to bylo co nejrychleji přijato, a je to špatně. Pan ministr nám tady slibuje, že přijde nějaká novela zákoníku práce, kde to všecko zase napravíme. Ovšem víme dobře, že když se tento zákoník práce uzavře, tak nám bude trvat měsíce, ne-li půlroky či roky, kdy zase opět vlezeme do zákoníku práce a budeme něco napravovat. Já prostě nechápu, proč nemůžeme dělat věci hned a pořádně, proč tady teď na chvilku budeme něco zamazávat a potom to budeme znovu otevírat a napravovat. Je mi to velice líto, protože si myslím, že tato směrnice je pro naše občany poměrně složitý oříšek a způsobí nám to pouze komplikace. Děkuji za pozornost. (Potlesk poslanců ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji a další do rozpravy je přihlášená paní poslankyně... (Hlásí se ministr Jurečka.) Prosím, vy se hlásíte s přednostním právem? (Ministr Jurečka mimo mikrofon: S faktickou poznámkou.) Omlouvám se, nevšimla jsem si, pan ministr s faktickou poznámkou. Prosím.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Děkuji. Já si dovolím reagovat na předřečnici, paní poslankyni. Tak jednak když se podíváte na to, z jakého data ty obě dvě směrnice jsou, kdy byly transpoziční lhůty, tak se dostáváme do období, kdy ten návrh tady měl ležet už v minulé Sněmovně. Já se vůbec nezříkám zodpovědnosti toho, že doháním tady dluh, který tady je, snažím se to udělat tak, aby to opravdu bylo uděláno dobře.

A dovolím si jednu důležitou poznámku. Vy jste tady zmiňovala odbory. Paní poslankyně mě neposlouchá, ale s odbory to bylo projednáváno pět měsíců, stejně jako se zaměstnavateli. Ta novela měla více než několik stovek návrhů a připomínek, my jsme to opravdu pět měsíců projednávali poctivě. O tu dohodu, o tu jsem nestál já, o tu dohodu požádal předseda odborů, o tu dohodu požádaly odbory. To není jakási dohoda, to je dohoda, kterou chtěla tripartita, zaměstnavatelé s tím souhlasili a pan premiér na to kývl. Takže já prosím, nezlehčovat to.

A není to tak, že tady budu dělat nějakou novelu, kterou budu toto opravovat. Toto je transpozice, to jsou věci, které jsem si nevymyslel ani já, ani lidé na MPSV, to je prostě věc, která tady byla před mnoha, mnoha lety potvrzena předchozími vládami s mandátem, které vlády dostaly, i s mandátem, který jim k tomu daly obě dvě komory Parlamentu. Kdyby to tak nebylo, dneska tu transpozici neřešíme. A já také nemohu souhlasit s tím, že ta transpozice není ve prospěch občanů. No, je ve prospěch, protože vytváří větší ochranu pro ty zaměstnance a jednoznačně vytváří větší prostor pro to, jak sladit rodinný a pracovní život. Kdo si ten návrh přečetl, tak to tam jednoznačně vidí. A díky pozměňovacím návrhům, které sem přichází, umíme vyladit ještě některé parametry, které měly problematické dopady třeba na oblast na zdravotnictví.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. Další s faktickou poznámkou je přihlášená paní poslankyně Oulehlová. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Renata Oulehlová: Přeji dobrý den, vážené kolegyně, vážení kolegové, vážená paní předsedající, vážený pane ministře. Já se velice obávám, že to není ku prospěchu našich občanů, protože novela zákoníku práce, a hlavně dohody o provedení práce se bojím, že velice zkomplikují péči, péči ve zdravotnictví, péči v sociálních službách, ale i třeba řidiče autobusů. Opravdu se obávám toho, že tady ustupujeme strašně rychle a strašně zadarmo, protože třeba v našem regionu, kde už teď nejsou zaměstnanci, tak já se bojím, co se stane, až budou dovolené, až se budou potřebovat sestřičky třeba prostřídat, a nejen v nemocnicích, i v sociálních službách, bojím se toho, že třeba mobilní hospice po celém kraji v menších městech, které opravdu stojí na sestřičkách - dohodářkách, tak že o tohle všechno bohužel přijdeme.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. Další s faktickou poznámkou je přihlášen pan poslanec Mašek a dále se připraví pan ministr Jurečka. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Jiří Mašek: Děkuji. Vážená paní předsedající, kolegyně, kolegové, pane ministře, budu reagovat na vás. Skutečně je to transpozice, trvá to velmi dlouho, její přijetí, a právě odklad toho přijetí je trošku dán tím, že nám to velmi zkomplikuje situaci. Navážu na kolegyni Oulehlovou. Postihne to zejména zdravotnictví, sociální služby a řadu dalších oblastí, které jsou dnes postaveny na využívání DPČ a DPP, což se výrazně omezí v tom novém systému, který si teď tady schválíme, a dokonce ve zdravotnictví se obávám, že v některých akutních oborech nebude možné lékařsky třeba obsadit některé služby. Budeme s tím mít jako zřizovatelé těch zdravotnických zařízení veliké problémy. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP