(16.20 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji a vnímám, že pan poslanec položí doplňující otázku - je tomu tak. Prosím.

 

Poslanec Igor Hendrych: Já vám děkuji, pane ministře. Já si myslím, že mě to značné míry řekněme uspokojilo, vaše slova. Doufám, že se to bude tedy nějakým způsobem posouvat dál a změny, o kterých mluvíte nebo které máte na mysli, budete postupně realizovat. Já myslím, že nebudu sám, kdo to bude sledovat a případně se vás ptát dál, a nemusí to být nutně tady v tomto formátu, můžeme si o tom klidně promluvit, pokud budete souhlasit, i někdy tady třeba v kuloárech a podobně, v čem je ta problematika, což mě zajímá. Naprosto souhlasím, a tím bych to uzavřel, s tím, že je to volba mezi svobodou akademickou - sám v podstatě působím také na akademické půdě - a mezi direktivou státu, že by to mělo být nějakým způsobem balancované a tak dál. Na druhou stranu je třeba myslet na to, že skutečně veřejné vysoké školy zejména tedy nabízejí nějaký veřejný statek, který v podstatě by měl podléhat nějakým způsobem pod dohled státu. Stát by měl na jedné straně připustit ty soubory, na druhou stranu by měl skutečně dohlížet na to, zda veřejné prostředky (Předsedající: Čas.) jsou adekvátně přerozdělovány a zdali ten veřejný statek... (Předsedající: Čas, prosím.). Dobrá.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Vnímám, že pan ministr ještě zareaguje. Prosím.

 

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy ČR Mikuláš Bek: Jen krátká reakce. Já tu debatu vítám, jsem k ní připraven jak na půdě školského výboru, tak neformálně v jakémkoliv okruhu. Je to významné téma. Jen hledejme nástroje, které jsou slučitelné se současným pojetím akademické svobody, anebo hledejme jiné nástroje, ale myslím si, že tady opravdu klíčovou roli mají akademické samosprávy, které řídí také efektivitu svých institucí. Když se podíváte na rozdíly, které už dneska nemohou souviset nutně s historickými koeficienty, které hrají v systému financování malou roli, vlastně to klade otázky opravdu kvality managementu jednotlivých fakult a jednotlivých univerzit velmi naléhavě. Děkuji, ale jsem připravený na tu debatu.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji velmi. Nyní přistoupíme k další interpelaci, dalším interpelujícím bude pan poslanec Karel Rais, připraví se následně pan poslanec Milan Feranec. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Karel Rais: Děkuji vám. Vážená paní ministryně, vážení kolegové a kolegyně, já bych se chtěl věnovat problematice financování vědy, výzkumu. V roce 2021 Česká republika poprvé dosáhla hranice 2 % HDP celkových výdajů za výzkum a vývoj a to se stalo za vlády hnutí ANO. Pro návrh rozpočtu na rok 2024 bohužel tak optimistické údaje už nejsou, o desetinu ve srovnání s rozpočtem na rok 2023 se sníží výdaje na výzkum. To znamená, že například univerzity přijdou asi o 2,1 miliardy na výzkum, Akademie věd o 600 milionů, Technologická a Grantová agentura dohromady o 1,2 miliardy.

Já bych měl dotaz, co udělá paní ministryně a lidé kolem ní, kteří mají na zodpovědnosti vědu a výzkum, co udělají pro to, aby se vrátili zpět k růstu finančních prostředků do oblasti vědy a výzkumu, jak v podstatě jsme to byli schopni udělat my v roce 2021?

A druhý dotaz: Je reálné dosažení, alespoň zamezení dalšího poklesu finančních prostředků do oblasti vědy a výzkumu? Ty dříve citované údaje jsem bral z konsolidačního balíčku z června roku 2024, kde se hovoří o snížení výdajů na vědu a výzkum asi o 10 % pro rok 2024. To samozřejmě vyvolalo bouřlivou negativní reakci. Tady můžu citovat třeba rektorku Univerzity Karlovy paní Králíčkovou, která sdělila, že Českému vysokému školství v současnosti chybí zhruba asi 10,5 miliardy korun ročně, další snižování výdajů na vědu a výzkum samozřejmě kritizuje. Takto bych mohl brát všechny stakeholdery, kteří v podstatě v oblasti vědy a výzkumu se objevují. (Předsedající: Čas, prosím.) Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Také děkuji pěkně a opět zopakuji, že paní ministryně je řádně omluvena a odpověď bude zaslána písemně do 30 dnů.

Následující interpelaci přednese pan poslanec Milan Feranec a připraví se pan poslanec Hubert Lang. Prosím.

 

Poslanec Milan Feranec: Děkuji, paní místopředsedkyně. Ptát se nepřítomného ministra mi přijde poněkud neefektivní, takže tímto se interpelace vzdávám. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Rozumím. Přistoupíme tedy k interpelaci pana poslance Huberta Langa a následně se připraví pan poslanec Patrik Nacher. Prosím.

 

Poslanec Hubert Lang: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Já jsem svou interpelaci nazval určité kauzy hnutí STAN - Legitimnost ministra vnitra Rakušana ve vládě. Já tady nebudu rozporovat, zda je vláda legální - ano, vláda je legální, a pane ministře, nevím, jestli již vaše účinkování jako prvního místopředsedy této vlády už je legitimní. Jestliže se podíváme na určité výsledky, tak 63 % obyvatel České republiky nevěří této vládě. Tato vláda je nejhorší za posledních dvanáct let. Podíváme-li se na další statistiky, vaše hodnocení z hlediska proběhlých průzkumů roku a půl na Ministerstvu vnitra, dostáváte známku - od stupně 1 do stupně 5 - 3,9. Obecně v dlouhodobém průzkumu vaše hnutí STAN se pohybuje na částce 5,8.

Moje první otázka je jednoduchá. Jste spokojen s tím, jak hnutí STAN a vy jako první místopředseda vlády zastupujete tuto vládnoucí koalici? Domníváte se, že výsledky, které jsem tady četl, jsou v pořádku? A k tomu, abych naplnil částečně tu interpelaci. Od samého počátku hnutí STAN provází neprůhledné financování, byly to firmy z Kypru, potom nastoupila akce Dozimetr, různé propojení politiky a byznysu, nějaké nesouvislé věci, úplatky, jmenování, nejmenování ředitele UZS, potom výměna ještě policejního prezidenta v době, kdy jste byl pouze nominantem na pozici ministra vnitra, už jste prostě dělal určité personální věci, obrovská anabáze kolem České pošty, která se neustále táhne. Potom další vaše věci, jako jsou například různé performance, byl to ten pytel na Putina na půdě Ministerstva vnitra, řešení celé problematiky lex Ukrajina.

A úplně na závěr - my jsme se bohužel včera nestihli utkat, byť jsem byl první přihlášený - je to rámcová pozice vlády, které nevěřím ani nos mezi očima, když tady již říkal pan premiér, a vůbec ten Pakt povinné solidarity. Doufám, že na to ještě dojde, takže děkuji zatím za odpověď.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně, i za dodržení času. Nyní se svou reakcí vystoupí pan vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan. Prosím.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Děkuju, paní místopředsedkyně. Děkuji, pane poslanče, prostřednictvím paní místopředsedkyně. Já si dovolím vtípek na začátek: když jsem viděl seznam dnešních interpelujících, až se mě moje děti dnes večer budou ptát, co jsem ve Sněmovně dostal k svátku, tak já řeknu: Huberta Langa, protože to je poslanec, který na mě dneska dal šest nebo sedm interpelací, ještě si určitě popovídáme. A myslím, že si popovídáme o mnohem zajímavějších věcech a dostanete se k interpelacím, které s prominutím dávají nějaký smysl a budou mít nějakou věcnou podstatu.

Tady se ptát v interpelacích politiků na to, co říkají na výsledky průzkumu veřejného mínění, co říkají na výsledky voleb a na svoji podporu, to je trochu zvláštní otázka. Tak já vám odpovím, pane poslanče a doufám, že se dostaneme... (Poslanec Lang hovoří s poslancem Nacherem.) Děkuji, já se vám pokouším odpovídat, tak je to možná dobré, kdybyste mě poslouchal, když už jste se mě ptal, děkuju. My doufáme, že se dostaneme opět na trajektorii růstu, to je normální v politice. Jednou jste dole, jednou nahoře. A myslím, že na tom nejsme ještě mezi stranami až tak špatně, jsme kolem 7 % stabilních průzkumů v průměru z toho, co teď vychází. Chtěli bychom samozřejmě být výše. Já vám moc děkuju za starost o hnutí STAN a můžu vám jménem hnutí STAN slíbit, že uděláme všechno pro to, abychom se zase do toho růstu dostali, z nějakých metod naší práce, jak se na to připravujeme, pane poslanče. Připravujeme velmi dobře naši evropskou kandidátku, v krajských volbách budeme obhajovat čtyři hejtmanské posty, to je více než v případě hnutí ANO. Těšíme se na to a doufáme, že obhájíme. Máme silné regiony a těšíme se na férový souboj v těchto volbách.

Co bych vám tak k hnutí STAN ještě řekl. Na rozdíl od všech stran a hnutí, které měly kauzy jako Stoka a podobně, jsme očistili svoje financování. My jsme všechny dary po analýze našeho financování vrátili na dobročinné účely. My jsme měli jednoho trestně stíhaného, zatím neodsouzeného politika, já zdůrazňuji jednoho, myslím, že v té kauze Stoka byli tři, pokud se nepletu, se stranickou příslušností ANO. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP