(17.20 hodin)
(pokračuje Mikuláš Bek)

Znám tu odbornou debatu a vlastně s ní souhlasím, která vždy kritizovala vznik víceletých gymnázií. Na druhé straně jako politik jsem zodpovědný za udržení nějaké společenské shody a myslím si, že tohle téma je součástí hledání té společenské shody o směřování vzdělání a že odborný názor musí být vlastně trochu korigován pohledem na poptávku a rozhodnutí rodičů v rozumné míře. Myslím si, že jde o spíš výjimky, než že bychom z toho chtěli udělat pravidlo. Myslím si, že máme spíš hledat cestu také možná ke zkracování víceletých gymnázií z osmiletých na šestiletá, ale to je věcí další debaty. Já jsem řekl v té televizní diskusi svůj politický názor, který jsem připraven korigovat na základě jak odborné, tak politické debaty, a pak zastávat shodu, na kterou doufám budeme mířit v nadcházejících měsících kolem dlouhodobého záměru ministerstva. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Není zájem o doplňující dotaz.

Přistoupíme tedy k další interpelaci, kterou přednese pan poslanec Patrik Nacher, a připraví se následně pan poslanec Lubomír Wenzl. Prosím, ujměte se slova.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji, paní místopředsedkyně. Dneska mám 33% úspěšnost, protože mám opět interpelaci na ministra, který tady není, mám pocit, že v zásadě zase podruhé na kolegu Bartoše. Týká se to rozúčtování tepla, on mi odpověděl. Problém je v tom, že i když chceme všichni - politici, koalice, opozice, rukou nerozdílnou - aby lidé šetřili, a oni zároveň šetří tolik, že při rozúčtování tepla stejně dostanou minimálně, pokud si dobře vzpomínám, 70 % průměru domu, tak jsem se ptal, jestli vyhláška č. 269/2015, kterou vydává Ministerstvo pro místní rozvoj, jestli by se neměla přizpůsobit aktuální situaci. Pan ministr mi tenkrát odpověděl, že k tomu je nějaký kulatý stůl, odborníci a že se připravuje nějaká změna.

Uplynulo několik měsíců, takže moje interpelace je vlastně o tom, co se v této věci změnilo? Protože pak, až se zase bude blížit zimní sezona, tak už bude pozdě na všechno. Takže se na to ptám, protože si myslím, že interpelace mají smysl v momentě, kdy se vždycky ten úkol dodělá, když se dokončí. Tady vždycky dáme interpelace, uděláme si čárku, ten, kdo odpovídá, má taky čárku, ale v zásadě je potom všem jedno, jestli to nějakým způsobem vyústí v něco. Tak já už dneska vlastně potřetí, všechny tři moje interpelace navazovaly na moje předchozí interpelace, abych ten problém dokončil do něčeho, že se třeba něco změní - nezmění, zůstane to stejné, nějak se s tím srovnáme, nebo naopak nás něco čeká pozitivně nového. Takže v tomhletom případě bych po panu ministrovi Bartošovi chtěl tedy vědět, jakým způsobem se vyhláška č. 269/2015 Sb., jestli se v tom něco pohnulo a jestli už tu změnu budou moci lidé, pokud jde o rozúčtování tepla, čekat v nejbližší zimní sezoně?

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji, i za dodržení času. A tak jako u ostatních, pan ministr je řádně omluven a odpoví v souladu s jednacím řádem do 30 dnů písemně.

Pročež my přistoupíme k následující interpelaci pana poslance Lubomíra Wenzla. Prosím.

 

Poslanec Lubomír Wenzl: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Vážený pane ministře, naši občané se potýkají již prakticky rok s chybějícími léky. Nejedná se pouze o tvrzení občanů. To, že situace se vůbec nelepší, se dovídáme z otevřených zdrojů od lékařů a lékárníků. Za uplynulý rok jsme si prošli tím, že byl nedostatek například antibiotik, nedostatek sirupů proti horečkám pro dětské pacienty a nyní je nedostatek léků proti angínám. V uplynulém období jsme z vašich úst často slyšeli, jaký kladete důraz na to, aby byly k dispozici pacientům léčivé přípravky v dostatečném množství. A co dál? Ptám se vás, pane ministře, hledáte? Snažíte se vy a vámi vedené ministerstvo najít řešení, jak do budoucna předejít, případně minimalizovat dopady na občany v okamžiku, kdy dojde k výpadkům léčivých přípravků? Je tato situace diskutována na úrovni vlády? Nebyla by jedna z cest například, aby stát měl uloženy ve skladech Správy státních hmotných rezerv některé tyto skupiny léků a v případě jejich výpadků je ze skladu uvolnit pro potřebné?

Jsem přesvědčen, že nemůžeme již nadále z vašich úst slyšet: Většina chybějících antibiotik bude dostupná už příští měsíc, neboť tomu už nikdo nevěří, viz například vyjádření prezidenta České lékařské komory, který vás vyzval k představení opravdového plánu na řešení této situace.

Žádám vás, pane ministře, prosím vás, pane ministře, o řešení této situace, za což děkuji jménem občanů a odborné lékařské veřejnosti.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Taktéž děkuji. Odpověď přijde opět písemně do standardních 30 dnů.

S další interpelací vystoupí pan poslanec Hubert Lang a vnímám, že potom budete opět pokračovat další interpelací. Prosím.

 

Poslanec Hubert Lang: Děkuji, paní předsedající. Tentokrát tedy dárek číslo tři. Pane ministře, předchozí interpelace od kolegyně už zazněly, byly to dotazy na platy policistů, platy hasičů v příštím roce. Zaregistrovali jsme situaci, kdy se hovoří o občanských zaměstnancích u policie. Chtěl bych zde velice plédovat, abyste - pakliže budete mít velkou sílu jako první místopředseda vlády, a garantoval jste a řekl jste to tady na mikrofon, že nebudete sahat do výsluh, nepropustíte ani jednoho policistu, nepropustíte ani jednoho hasiče - abyste se zamysleli jako vláda nebo vy jako ministr vnitra i nad občanskými zaměstnanci.

Já si tady připadám jako v takovém déjà vu, protože v roce 2010 jsem ještě byl sám aktivním policistou, měl jsem na svém oddělení velké množství občanských zaměstnanců, velké množství policistů. Tehdy bohužel došlo k těm úsporným opatřením, kdy jsme byli nuceni propouštět plošně, ve své podstatě bezmyšlenkovitě, bezmozkovitě určitý počet policistů, určitý počet občanských zaměstnanců. V policejním sboru, vy to víte více než já, máme přibližně 10 000 občanských zaměstnanců, z toho asi 450 tabulek je neobsazeno, tak ty by se daly pravděpodobně asi umazat jako první. Ale co s těmi zbylými občanskými zaměstnanci? Určité procento jsou vysloužilí policisté. Na bezpečnostním výboru jsme se na to ptali, je to jenom nízké procento, já jsem byl až překvapen, že asi jenom 4 % občanských zaměstnanců jsou bývalí policisté, ale ostatní občanští zaměstnanci na každém z těch policejních útvarů - uvědomte si, že jsou to celé personálky, že jsou to všichni autoři, že jsou to lidé, kteří dělají FKSP, kteří dělají logistické zabezpečení, kteří dělají například zbrojařinu u policie. V případě, že sáhneme díky úsporným opatřením této vlády do takto citlivé oblasti těchto občanských zaměstnanců u policie, budeme muset pravděpodobně tyto služby outsourcovat. To už jsme taky tady jednou zažili za pana ministra Langera, kdy se tehdy pralo prádlo v civilu, byly sklady, policejní snaha převést do civilu. Kam to dospělo, víme, když se pokoušelo privatizovat například policejní lázeňství. Všechno to mělo špatné konce. Já bych vás tady opravdu chtěl vyzvat a chtěl bych tady plédovat pro vás...

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Čas vypršel, můžete potom doplňující otázku. A nyní tedy s reakcí pan vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan. Prosím.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Děkuji za slovo. Já bych si ale dovolil přece jenom trochu rekapitulaci, a prosím, nesrovnávejme úplně ty situace, já jsem si to schválně nastudoval. A teď v rámci objektivity. V roce 2012 se sahalo policistům i hasičům do tarifů, tam se snižovaly platy, proto tehdy došlo k tomu, že odešlo 4 200 policistů během dvou let a způsobilo to opravdu velké personální díry v policii, které se horko těžko zacelují během posledních deseti let, takže ten pokles tam byl opravdu rychlý a opravdu to ohrozilo nějakou stabilitu sborů jako takových. A proto já tady říkám, abychom to fakt srovnali, my naopak nedopustíme, aby tarifní platy stouply. (Poslanec Lang: Klesly.)

Při prvním jednání jsem policistům v lednu 2022 - abych řekl správně rok teď - slíbil, že jim platy nebudou klesat, že nesáhneme na výsluhy, že jim naopak chci garantovat od příštího roku růst, a všechny tyhle sliby přes kritiku kohokoliv jsem splnil. O 10 % nárůst platů do tarifů, o 17 % začátečníkům, na výsluhy se nesáhlo, a nedal jsem ani na žádné různé kritické hlasy, které se tady objevovaly, a udržel jsem tuto politiku. A stejně tak jako v době ekonomické recese, teď nebudu lhát a nebudu říkat - protože nechci lhát, tady nejde, s veškerou úctou, o vás, ale jde o policisty a hasiče - a já jim nebudu říkat, teď vám porostou a tak dále. Já jim říkám, nepoklesnou. Já vám slibuji, že v rámci konsolidačního balíčku nepoklesnou.

Ale chtěl bych, aby už tak špatné platy neklesly ani občanským zaměstnancům u policie, což bude ne úplně jednoduché. Takže co my teď děláme spolu s policejním prezidiem, je velká analýza agend a případná redukce některých agend a návrh redukce agend, případně samozřejmě do budoucna, což nebude hned digitalizace určitých potřebných agend, a tady samozřejmě nemohu garantovat, že v rámci snížení nějakého celkového objemu v rámci střednědobého výhledu nedojde k redukci pracovních míst. Ale chceme to všechno dělat s maximální citlivostí, aby nedošlo právě k nějakému zastavení důležitých činností, které zaručujeme pro policii. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP