(9.10 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Dvakrát 20 minut. Děkuji. A nyní paní poslankyně Peštová s protinávrhem a pak se hlásí paní předsedkyně Schillerová. Prosím.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Já děkuji za slovo, paní předsedající. Tak ono ve své podstatě mi docela vzal vítr z plachet můj předřečník, protože jsem taky měla připraveno, kolik minut jsme strávili v prvním, v druhém a ve třetím čtení. Ve třetím to bylo nějakých 175 minut, což znamená tři hodiny. A pan Canov, už tady pan poslanec Canov, prostřednictvím paní předsedající - (Předsedající: Cogan, pan předseda Cogan.) - Cogan, pardon, už tady předjímá, že diskuse bude dlouhá. Ano, bude dlouhá, protože pan poslanec Michálek, prostřednictvím paní předsedající, načetl ve druhé minutě, kdy vlastně končila rozprava třetího čtení, takže na konci třetího čtení nebo té rozpravy, načetl - (Předsedající: Paní poslankyně, prosím protinávrh.) Můj pozměňovací návrh je... Paní předsedající, ve své podstatě já používám praktiky vládnoucí koalice. Když tady nejsou, tak tady vítají lavice, vítají tady poslance, kteří tady nejsou, tak snad můžu odůvodnit svůj, nebo respektive svůj protinávrh, že jo? Já si myslím, že to není problém. Takže já tady navrhuju dvakrát 45 minut. A je to od pana poslance Michálka, prostřednictvím paní předsedající, velice nezodpovědné, protože my jsme nemohli ani dát návrh na zamítnutí, protože jste to načetl na konci!

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Další s protinávrhem se hlásí paní předsedkyně Schillerová. Prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní předsedající. Dovolte mi, abych svůj protinávrh také odůvodnila. Já si myslím, že pan předseda Cogan ho také odůvodňoval. Já si myslím, že my jsme tady skutečně svědky nové kultury, nové politické kultury. Prvé čtení - 25 minut. Proč také ne? Ten zákon je nekonfliktní. Druhé čtení - 25 minut. Zase proč ne? Opakuju, ten zákon sám o sobě je nekonfliktní. Druhé čtení zahájeno v 11 hodin 30 minut, pan předseda Michálek načítá svůj pozměňovací návrh v 11 hodin 52 minut a druhé čtení končí v 11 hodin 55 minut. Svůj přílepek - naprosto protiústavní, naprosto namířený proti jedné osobě, neprojednaný, neodůvodněný. To je váš přístup. To je váš přístup. To je vaše pojetí parlamentní demokracie. Takže my jsme nemohli o tak zásadní věci vůbec mluvit, protože v tom třetí čtení - a pak se nedivte a nepoučujte nás tady, pane předsedo Cogane, prostřednictvím paní místopředsedkyně, o tom, co má být jak řečeno ve třetím čtení, když my jsme nedostali šanci o tomto vašem protiústavním přílepku hovořit ani v prvním a v podstatě ani ve druhém čtení.

Takže já načítám svůj protinávrh. Můj protinávrh je, aby to bylo dvakrát hodina, protože ta šance žádná nebyla k diskusi. A navrhuji, protože vy jste řekl ještě druhý návrh, pane předsedo Cogane, prostřednictvím paní předsedající, že bude hlasováno nejpozději v 11 hodin, jestli jsem to chápala z vašeho návrhu, tak já navrhuji, aby bylo hlasováno nejpozději do 30. září tohoto roku. Děkuji. (Potlesk poslanců hnutí ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Nyní budeme nejprve hlasovat o protinávrzích. Začneme nejprve hlasováním toho pevného zařazení hlasování, abychom to rozdělili do dvou bloků. Pak budeme následně hlasovat to zkrácení jednací doby.

 

Takže protinávrhem paní předsedkyně Schillerové je, aby hlasování proběhlo do 30. 9. 2023 nejpozději. (Poslankyně Schillerová z pléna mimo mikrofon připomíná, že také plus ta hodina.) To budeme hlasovat samostatně, to znamená nejdříve hlasování. Takže ještě jednou zagonguji, ale už jsem gongovala. Předpokládám, že jsou všichni kolegové v sále.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 3, přihlášeny 152 poslankyně a poslanci, pro 65, proti 83. Návrh nebyl přijat.

 

Nyní tedy budeme hlasovat návrh pana předsedy Cogana, aby hlasování proběhlo 16. 6. 2023 v 11 hodin.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 4, přihlášeny 153 poslankyně a poslanci, pro 86, proti 67. Návrh byl přijat.

 

Nyní jenom oznamuji, že s náhradní kartou číslo 31 bude hlasovat pan poslanec Zlínský.

 

Nyní tedy bude hlasovat o zkrácení jednací doby. Zahájíme posledním podaným protinávrhem paní předsedkyně Schillerové, která navrhuje dvakrát 60 minut.

Já zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 5, přihlášeno 155 poslankyň a poslanců, pro 68, proti 82. Návrh nebyl přijat.

 

Další protinávrh je od paní poslankyně Peštové, která navrhuje dvakrát 45 minut.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 6, přihlášeno 155 poslankyň a poslanců, pro 67, proti 83. Návrh nebyl přijat.

 

Další protinávrh je od... Kontrola hlasování, prosím. (Odmlka, poslankyně Schillerová se radí s poslancem Faltýnkem i dalšími poslanci svého hnutí.) Tak jestli můžeme pokračovat, paní předsedkyně? Předpokládám, že bude vystoupení k hlasování. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Jan Volný: Dobrý den. Ale to je opravdu... Svítilo mi tam červeně ne ještě před chvilkou, ale prý na sjetině mám ano. To znamená, zpochybňuji hlasování. (Šum v sále.) Jak to - nejde? Já jsem zmáčkl ne, ale na sjetině mám ano. (Smích a potlesk z pravé strany sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Takže pane poslanče, zpochybňujete hlasování.

 

Poslanec Jan Volný: Ano. Na sjetině mám ne. (Předsedající: Ne.) Zpochybňuji hlasování. (Opět smích a pobavení v sále.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Zpochybňujete hlasování. Dobře. Takže budeme tedy hlasovat o námitce k hlasování. Prosím o klid. Budeme hlasovat o tom, že budeme opakovat hlasování.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 7, přihlášeno 156 poslanců a poslankyň, pro 156, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

To znamená, budeme nyní opakovat hlasování (o návrhu) paní poslankyně Peštové na zkrácení jednací doby dvakrát 45 minut.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 8, přihlášeno 155 poslankyň a poslanců, pro 69, proti 84. Návrh nebyl přijat.***




Přihlásit/registrovat se do ISP