(9.20 hodin)
(pokračuje Klára Dostálová)

Nyní budeme hlasovat protinávrh pana poslance Vondráčka na dvakrát 20 minut.

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování číslo 9 přihlášeno 156 poslankyň a poslanců, pro 89, proti 1. Návrh byl přijat.

 

Takže jsme si odhlasovali návrh na dvakrát 20 minut, a nyní tedy můžeme pokračovat v projednávání s přednostními právy. Jenom se ještě zeptám, to vystoupení pana předsedy Cogana, mám tady dvě faktické poznámky - paní poslankyně Ožanové a paní poslankyně Peštové. Jenom se ptám, zda je chcete využít? Ano, tak nejprve paní poslankyně Ožanová. Paní poslankyně, prosím. (Hluk v sále.)

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuji, vážená paní předsedající. Já jsem to nechtěla více rozebírat, když jsem dávala protinávrh. Já se neslyším, paní předsedající.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Ano, rozumím. Kolegové, kolegyně, prosím o ztišení. Budu čekat tak dlouho, dokud v sále nebude ticho... Děkuji, můžete pokračovat. Prosím.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuji. Já mám dojem, že pan předseda Cogan, vaším prostřednictvím, paní předsedající, má opravdu krátkou paměť. Tady to sice už několikrát zaznělo, ale v podrobné rozpravě skutečně nemůžeme ve druhém čtení diskutovat. A jestliže je poslední bod pozměňovací návrh pana Michálka, který věcně vůbec nesouvisí s danou problematikou, načten v podrobné rozpravě, vůbec není odůvodněn v obecné rozpravě, znemožníte jakoukoli diskusi, potom minule, když jsme to projednávali v květnu, pan Michálek mluvil tak dlouho, já už jsem tehdy byla přihlášena a vůbec jsem se k diskusi nedostala, a teď řeknete, že budeme mluvit dlouho, aniž jste nám vůbec dali možnost diskutovat, vůbec projevit své názory, je docela velký problém. Jediné, čeho jsem si všimla, tak klub hnutí STAN asi něco řekl své kolegyni, protože už od minula tam byla přihlášena paní poslankyně Naiclerová - včera tam ještě byla, dneska už je odhlášena - aby náhodou nezdržovala toto projednávání. Takže ano, vy mluvit nechcete, ale dovolte nám, abychom vyjádřili své názory. Od čeho je parlamentní demokracie? To, že vy znemožníte opozici vůbec jakkoli komunikovat? Takhle si někdo představuje demokracii? Promiňte, dámy a pánové, já fakt ne.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. Mám tady faktické poznámky. Omlouvám se, nemohu dát přednost. Tak nyní paní poslankyně Peštová, připraví se pan poslanec Vondráček, pan poslanec Michálek, pan poslanec Nacher a paní předsedkyně Schillerová. Paní poslankyně prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Tak já samozřejmě budu reagovat na svého předřečníka, který zřejmě teď nedává pozor. (Hluk v sále.) Můžu poprosit?

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Ano, vnímám to, že tady je opravdu velký hluk. Kolegyně, kolegové, prosím o ztišení, a pokud máte cokoli důležitého, prosím, abyste opustili jednací sál. Prosím.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo. Škoda, že odchází pan poslanec Lochman, protože na něj by také potom směřovat můj dotaz, protože včera jsem ho viděla na České televizi ve Čtyřiadvacítce, kde se tam STAN prsil, jak krásně dodržují jednací řád a kdo ho zneužívá, tak jsme my. V každém případě já nechápu ten myšlenkový pochod, který byl u pana poslance. Možná že strana zavelela, a proto byl on vybrán a musel to tady načíst. V každém případě moje předřečnice řekla jednu krásnou větu. Prostě pan poslanec Michálek, prostřednictvím paní předsedající, načetl pozměňovací návrh, který je přílepkem, a on to moc dobře ví, a je mu úplně jedno, jaký zákon tady bude. Úplně jedno. Musí to být z dílny Ministerstva vnitra, aby tam načetl ten svůj cholerický pozměňovací návrh namířený prostě proti jedné osobě. Řekla jsem to panu poslanci Michálkovi několikrát, to už opravdu je diagnóza. To není normální. Opravdu to není normální. Protože nekonfliktní zákon vy dokážete zabetonovat, a zbytečně, jenom proto, že si potřebujete něco dokázat. Nechápu, proč to děláte, ale říkám, pokud projdete nějakým speciálním vyšetřením, prostřednictvím paní předsedající, možná se to dozvíme. Takže já bych jenom chtěla vědět (Předsedající: Čas, paní poslankyně!), co motivovalo pana poslance Cogana k tomu, aby toto udělal.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji a nyní je na řadě pan poslanec Vondráček. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Radek Vondráček: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Za prvé teda děkuji aspoň za to vyhovění, že se nemusím dívat na stopky na těch deset minut, protože mi to přijde opravdu nedůstojné. Rozsah té materie je takový, že bych určitě musel nějakým způsobem výrazně omezit argumentaci.

Ale podstatné zůstává to hlasování v pátek v jedenáct. Jak jsem říkal, je to přílepek, je to přílepek nedomyšlený, z našeho pohledu protiústavní, a do této chvíle jsme v podstatě o něm neměli šanci debatovat vůbec a vy ho chcete v pátek hlasovat. Je to něco - jsem tady deset let - co se nestalo. Nestalo se, aby se o přílepku tímto způsobem nejednalo. Protože jestli je něco zdrojem legitimity jakékoli legislativy, jakéhokoli právního předpisu, tak je to právě parlamentní debata. A pokolikáté už to tady zmiňuji! Už jsem to tady zmiňoval v souvislosti s nouzovým stavem, kdy jsme přijímali pandemický zákon, kdy jsme přijímali důchodovou novelu. Vždycky to skončí na tom samém: čteme stejné ústavní nálezy, a je vám to stejně všechno jedno. Já vám tady na to dám příklad, to je stanovisko vašeho Ministerstva vnitra. Vašeho: "Zařazení nové kompetence úřadu do zákona o sdružování v politických stranách a v politických hnutích je neorganické, neboť s vlastní materií tohoto zákona nijak nesouvisí." A takhle pokračuje ta stránka směrem dolů. Dostanu se k tomu ve svém příspěvku.

Že vás hanba nefackuje, že toto připouštíte na půdě této Poslanecké sněmovny! Totální rezignace na nějakou legitimitu právního předpisu, totální rezignace na nějakou parlamentní debatu. My si tady můžeme zhasnout a můžete ty zákony přijímat potmě. Děkuji. (Potlesk vlevo.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. Dále je na řadě pan poslanec Michálek, připraví se pan poslanec Nacher a paní předsedkyně Schillerová. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji za slovo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, já si myslím, že je zcela normální a pochopitelné, že pokud tady má tisk ministr vnitra za STAN, tak příslušné procedurální návrhy načítá předseda poslaneckého klubu STAN. To jenom pro paní poslankyni Peštovou. Není to nic nestandardního, je to způsob, jak funguje Poslanecká sněmovna už mnoho let.

Pokud jde o námitku, že nedošlo k žádné diskusi, tak připomínám, bylo to diskutováno na ústavně-právním výboru, bylo to diskutováno 8. 2., kde bylo 36 vystoupení na plénu Poslanecké sněmovny. Mohlo to být diskutováno 3. 5., ovšem tam jste si vzali přestávku dvě hodiny. Bylo to diskutováno 19. 5., kde vystoupilo 10 řečníků, a opět jste si vzali přestávku dvě hodiny, takže nemohli žádní kolegové vystupovat. Takže když k tomu ještě připočteme to, jakým způsobem jste změnili způsob fungování Sněmovny, že dřív bývalo 40 hodin jednání ročně před bodem, tak dneska je to 160 hodin ročně, čtyřikrát jste navýšili množství, jak mluvíte mimo program, jak mluvíte o programu předtím, než začne vůbec projednávání, tak jste v podstatě dotlačili tu Sněmovnu těmito obstrukcemi k tomu, že se musí přijímat jiný, racionální postup k tomu, aby se ty zákony stihly projednat.***




Přihlásit/registrovat se do ISP