(Jednání pokračovalo v 10.25 hodin.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dovoluji si pokračovat. A prosím v tuto chvíli, aby s faktickou poznámkou vystoupila paní poslankyně Jana Mračková Vildumetzová. Následně se připraví pan poslanec Stanislav Berkovec, poté pan poslanec Vondráček.

Ještě prosím o strpení, využiju čas k omluvám, mezitím přijdou kolegové. Omlouvám pana poslance Černého od 14 do 16 z pracovních důvodů, pana poslance Radima Fialu od 13 ze zdravotních důvodů, pana poslance Jiřího Havránka od 14 z pracovních důvodů, pana poslance Jana Hofmanna celý jednací den z pracovních důvodů, pana poslance Michaela Kohajdu od 9.30 do 10.30 z pracovních důvodů, pana poslance Josefa Kotta od 14.30 do 17 z pracovních důvodů, paní poslankyni Jaroslavu Pokornou Jermanovou od 10.40 do 14 z pracovních důvodů, pana poslance Karla Smetanu po celý jednací den z rodinných důvodů a pány ministry Baxu od 17.30 z pracovních důvodů a pana vicepremiéra Válka od 10.30 rovněž z pracovních důvodů.

A nyní prosím paní poslankyni. Máte slovo.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo. Vážený pane místopředsedo, vážený pane ministře, kolegyně, kolegové, ráda bych zareagovala na vystoupení Jakuba Michálka, který tady hovořil o tom, že již tento zákon se projednal prakticky na výborech a na jiných plénech. Já bych mu především chtěla přečíst, že prvé čtení tohoto nekonfliktního zákona probíhalo 25 minut, druhé čtení také 25 minut. Ale u druhého čtení došlo k tomu, že pan Michálek v 11.52 v podrobné rozpravě načetl tento pozměňovací návrh tři minuty předtím, než skončilo to projednávání.

Ale především bych vám všem chtěla říct, s čím pan Michálek přichází. Máme tady Úřad pro dohled nad financováním politických stran, který spadá pod ministra vnitra Víta Rakušana. A všichni víte, že teď musíte do konce června podle zákona o střetu zájmů vyplnit registr oznámení, který spadá pod Ministerstvo spravedlnosti. A pozměňovací návrh, s kterým přichází pan Michálek, přenáší další povinnost na Úřad pro dohled nad financováním politických stran. Připadá vám to logické? Neměl by to dělat ten úřad, který řeší zákon o střetu zájmů, to znamená Ministerstvo spravedlnosti? To znamená, že to budou dělat dva úřady, dvě ministerstva?

Pane ministře, vím, že jste k tomu dal jako Ministerstvo vnitra neutrální stanovisko. Nesouhlasí s tím ani ten úřad. Mohl byste mi říct, jestli máte, protože říkáte, jak chcete šetřit, jak musíme šetřit v této době, tak mohl byste prosím vystoupit a říct mi, jaké finanční dopady budou v rámci toho, že úřad bude muset dělat další věc a prakticky dojde k duplicitě a bude to dělat jak Ministerstvo spravedlnosti, tak Ministerstvo vnitra? Děkuju vám za odpověď. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. S další faktickou je přihlášen pan poslanec Stanislav Berkovec. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Stanislav Berkovec: Děkuji, pane předsedající. Vážené dámy poslankyně, vážení páni poslanci, přeju hezký den. Rád bych se vyjádřil k předchozí debatě o tom, jakým způsobem, jak dlouho a kdy se které zákony nebo zákonné normy debatovaly v Poslanecké sněmovně. Víte, já nemám ve zvyku se ohlížet a něco vyčítat a dívat se do minulosti. Já sdílím heslo slavného skotského cestovatele Davida Livingstona: zajímá mě všechno, pokud je to vepředu.

Ale v tomto případě nemohu nepřipomenout něco, co se stalo vlastně poprvé v historii novodobého českého parlamentarismu. Udělala to současná koalice, tehdejší opozice. Opravdu nikdy se to do té doby nestalo v historii novodobého českého parlamentarismu. A byla to obstrukce pevně zařazeného volebního bodu. Obstrukce pevně zařazeného volebního bodu! A vy si na to určitě pamatujete. Byla to obstrukce, která se týkala dovolby do Rady České televize. Osmihodinové přestávky to byly. A trvalo to několik měsíců.

Takže abych se v kruhu vrátil k tomu, co tady probíráme, je to ten pověstný dvojí metr našeho váženého kolegy Patrika Nachera. Tolik tedy moje poznámka. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, pane poslanče. Další s faktickou poznámkou je přihlášen pan předseda Radek Vondráček.

 

Poslanec Radek Vondráček: Děkuji za slovo. Myslím, že nevyužiji celé dvě minuty. Rád bych svou faktickou poznámkou reagoval na vystoupení pana předsedy Jakoba ještě před přestávkou, co jsme měli. Pan předseda, prostřednictvím pana předsedajícího, odkázal na stenozáznam, co se týče délek projednávání. Ale já jsem hned na úvod říkal: první čtení 25 minut, druhé čtení 25 minut, třetí čtení dodneška 175 minut. A my jsme se teprve na konci druhého čtení vůbec dozvěděli, co pan Michálek chce. Tak mi vyvraťte tahle čísla, pane kolego, prostřednictvím předsedajícího. Co mi na tahleta čísla řeknete?

A za druhé, jestliže jste tady argumentovali tím, že grémium je neformální orgán Sněmovny, já s vámi naprosto souhlasím, on je neformální. Je neformální proto, aby se aspoň na této neformální půdě dosáhlo nějakých dohod, abychom tady fungovali, aby tady 200 lidí vyvinulo nějakou efektivní činnost, aby to k něčemu směřovalo. Mírně to navazuje na to, jestli si někdo vzpomene na vystoupení, kdy jsme navrhovali odvolání předsedkyně, paní předsedkyně Adamové Pekarová, když jsem říkal, odvolat, neodvoláme, ale budiž to nějaký apel do budoucna, jak se tady k sobě budeme chovat, co budeme dělat a že by to vedení Sněmovny mělo být trochu nad těmi stranami, nad těmi kluby a mělo by být takovým řekněme i obranným valem proti vládě, proti ministerstvům. No a vy teď jste to grémium ani nesvolali. Vždyť nás by to určitě posunulo víc, než když tady budou vystupovat jednotliví poslanci a budou číst nějaké připravené příspěvky. Je to jejich právo. Mají k tomu co říct. Nelíbí se jim ten pozměňovací návrh. Ale na tom grémiu jste se mohli třeba něčeho dobrat. Ale vy ani nemáte potřebu to zkusit. Tak já nevím, proč jste tolik tleskali včera panu prezidentovi. Děkuji za pozornost. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP