(10.30 hodin)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji za dodržení času a poprosím paní poslankyni Bereniku Peštovou. A než přijde paní poslankyně, jedna důležitá zpráva, prosím. (Ukazuje bankovku.) Někdo zde vytrousil 200 korun, tak se prosím přihlaste. (Několik poslanců v plénu zdvihne ruku. Smích v sále.) Pokud se bude hlásit víc, tak jsem jakožto předsedající strategicky rozhodl, že stovka půjde pro předsedajícího a stovka pro paní předsedkyni. (Smích v sále.)

Máte slovo.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já bych chtěla navázat na paní poslankyni Mračkovou Vildumetzovou, která tady shrnula ty jednotlivé zákony a reagovala tímto na pana poslance Michálka, a já bych ji jenom doplnila. A to je přesně to, co jsem tady říkala - je to nesystémové. Ten pozměňovací návrh, který tam byl načtený - a to je to, co tady říkám celou dobu, pan poslanec Michálek, prostřednictvím pana předsedajícího, čeká v bloku a vždycky jakýkoliv zákon, byť by něco připomínal, tak to tam načte, ten pozměňovací návrh. Svůj. Já bych ráda, kdyby pan poslanec Michálek spíš udělal tu systémovost. To znamená, ať udělá novelu zákona, ať se spojí s Ministerstvem spravedlnosti, udělá se novela zákona a hezky jde řádným legislativním procesem. Protože vy jste Piráti a vy jste vždycky říkali, že chcete zastávat řádné legislativní procesy. To znamená, že každá ta novela bude mít předkládací zprávu, bude mít důvodovou zprávu, bude mít zpracovanou studii dopadu, takzvanou RIA, hezky půjde do mezirezortního připomínkového řízení, předtím do vnitřního připomínkového, přes Legislativní radu vlády, přes komise Legislativní rady vlády, až dojde k nám, do Poslanecké sněmovny. Takže pokud chcete kázat vodu, nemůžete pít víno. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. A prosím další přihlášenou, paní poslankyni Ožanovou. Připraví se pan poslanec Nacher, poté pan poslanec Vích.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuji. Vážený pane předsedající, budu reagovat na pana předsedu klubu TOP 09, pana Jakoba, vaším prostřednictvím, pane předsedající. Není pravdou, že bychom se dozvěděli o tom, že chcete utnout hlasování, až na grémiu. Dovolím si citovat ze stenozáznamu z 22. 5. letošního roku pana Michálka, kdy na závěr svého projevu uvedl: "My jsme se bavili o tom, že bychom to dali na středu, myslím, 14. 6., že tam bychom tedy pokračovali v projednávání tohoto návrhu zákona, případně bychom už stanovili nějaké limity. Pokud by se to ani tehdy nepodařilo, tak ten navazující pátek už bychom přistoupili k tomu, že se stanoví pevný hlasovací čas na tento návrh zákona, aby se ho skutečně podařilo doprojednat. Děkuji za pozornost." Tolik závěr projevu pana Michálka, vaším prostřednictvím, pane předsedající, ze dne 22. 5. V té době bylo myslím přihlášeno pouze sedm lidí do rozpravy, a přesto toto zaznělo.

Takže já se ptám, opravdu to je demokratické? Jak dlouho už se bavíte o tom, že utnete tu debatu? Věděli jste, jak dlouho bude dneska probíhat? Ne. 22. 5. to předseda poslaneckého klubu Pirátů řekl na plénu, vážení. Tolik k té vaší demokracii.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, paní poslankyně. A poprosím pana poslance Nachera.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji za slovo. Já jsem si teď četl sociální sítě a ono to není moc srozumitelné, což tady koalici vyhovuje. Tak já to řeknu úplně naplacato, aby to pochopil i Jakub Michálek a všichni ostatní.

Normálně to probíhá tak, že když opozice obstruuje od prvního čtení, druhého čtení, ve třetím čtení, tak postupně podle té intenzity jdou jednotlivé kroky zase ze strany koalice, obranné - omezení řečnické doby, další omezení a poté zcela výjimečné rozhodnutí o pevném čase. Ale tohle tady nenastalo. První čtení, jak už bylo řečeno, první i druhé čtení, bylo do půl hodiny. Teprve poté, ve třetím čtení, jsme to probírali, nebo probíráme, tři hodiny. To znamená, o nějakých obstrukcích, na které vy byste reagovali, tady nemůže být ani řeč. Ta totiž, ta naše vystoupení, nastala v momentě, kdy tady zcela neortodoxně dal kolega Michálek tři minuty před koncem druhého čtení přílepek, který sem vůbec nepatří. A ta debata se nemohla vést ani v prvním, ani ve druhém čtení. Tolik na vysvětlenou.

A vy jste i přesto vlastně ty možnosti obrany koalice dali do jednoho rozhodnutí - omezíme vám čas, a ještě to dáme na pevný termín. Takže vy jste nepočkali, jestli tedy někdo bude mluvit dlouho, krátce a tak dále. A to mně přijde úplně neuvěřitelné, že vy vlastně den po projevu prezidenta, jak jsem tady o tom hovořil, kterému jste tleskali, já jsem také tleskal, a vy jste řekl, že to je super, pojďme se spojovat, tak vy nás ponížíte dvojnásobně.

Já jsem se díval, nás tady bylo přihlášeno asi dvacet, dvacet dva. Kdybychom všichni měli ten limit dvakrát 10, 20 minut, to je 400 minut, tak bychom se stejně do těch 11 tady nevešli. Stejně. To znamená, vy jste klidně mohli schválit dvakrát hodinu, dvakrát dvě hodiny, protože vy tam máte limit těch 11 hodin. (Předsedající: Čas, prosím.) A to je dvojité ponížení. Že vám to není blbý!

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Pan poslanec Vích má další faktickou poznámku a připraví se paní poslankyně Jana Mračková Vildumetzová a poté pan poslanec Mašek. Máte slovo.

 

Poslanec Radovan Vích: Děkuji za slovo, pane předsedající. Jestli dovolíte, já bych vaším prostřednictvím reagoval na vystoupení pana poslance Michálka. No, my jsme novelu toho zákona posuzovali ze všech hledisek a ten zákon, nebo ta novela se nám jevila jako poměrně rozumná, nicméně do okamžiku, než se její součástí, té novely, stala ta úprava věcně nesouvisející, tedy takzvaný přílepek, což byl ten komplexní pozměňovací návrh pana poslance Michálka. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP