(11.00 hodin)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Ano, hned vám dám slovo. Takže do doby finančních dopadů a legislativního stanoviska vlády. Ano, je zde návrh, ano, Legislativní rady vlády. Ano.

 

Poslanec Petr Letocha: Děkuji. Vážený pane předsedo, vážení členové vlády, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, rád bych předložil protinávrh, a to tak, abychom přerušili na pět minut tady tenhle bod. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Ano, děkuji. Návrh na pět minut přerušení. A je zde ještě pan poslanec Haas. Pardon, před ním byl pan předseda Michálek.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji za slovo. Já dávám alternativní návrh k tomu, aby byl program schůze přerušen na deset minut, a to z toho důvodu, že ten návrh na přerušení považuji za obstrukční, neboť obě dvě ty věci jsou nesmyslné. Za prvé již bylo řečeno, že to bude vyžadovat dva úvazky. A za druhé - (Předsedající: Prosím ten protinávrh.) Protinávrh už zazněl. To znamená, on odůvodňoval stejně jako paní poslankyně Vildumetzová. A poslední věta: Ten návrh, aby se k tomu vyjadřovala Legislativní rada vlády, nedává smysl, protože Legislativní rada vlády je poradní orgán vlády, nikoliv Parlamentu.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Zájem měl ještě pan poslanec Haas.

 

Poslanec Karel Haas: Vážené kolegyně, vážení kolegové, já taktéž podávám procedurální protinávrh na přerušení jednání do 11.03. Děkuji mnohokrát.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Žádný další protinávrh už není. Takže se pustíme do hlasování.

 

Půjdeme nejdříve od posledního návrhu, pana poslance Haase, a to je 11.03.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 10, přihlášeno 162, pro byli 4, proti 39. Zamítnuto.

 

Dalším návrhem odzadu byl návrh pana předsedy Michálka přerušit na deset minut.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Proti?

Hlasování číslo 11, přihlášeno 162, pro 1, proti 43. Zamítnuto.

 

Dále byl protinávrh na přerušení na pět minut.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 12, přihlášeno 164, pro 1, proti 43. Zamítnuto.

 

A můžeme tedy přejít k tomu původnímu... Odhlášení. Ano. Takže já si dovoluji vás odhlásit v tuto chvíli a prosím, abyste se přihlásili.

 

Budeme hlasovat o přerušení 66. schůze do doby vyčíslení finančních dopadů a vyjádření Legislativní rady vlády. Říkám to správně, paní poslankyně? V rychlosti jsem si to poznamenal.

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 13, přihlášeno 148, pro bylo 62, proti 64. Zamítnuto.

 

Děkuji. A máme zde faktickou poznámku další, můžeme pokračovat. Přihlášeným řádně s faktickou poznámkou je pan poslanec Kubíček.

Dovolte ještě, abych přečetl dvě omluvy: pan poslanec Horák od 11 do 13.30 z osobních důvodů a paní poslankyně Renáta Zajíčková od 18 do 19.30 z pracovních důvodů.

Pane poslanče, máte slovo a já poprosím všechny v sále, jestli by se mohli ztišit. Děkuji. Ještě jednou prosím o klid. Děkuji.

 

Poslanec Roman Kubíček: Děkuji za slovo, pane předsedající. Dámy a pánové, já budu velmi stručný. Já jsem se zúčastnil projednávání tohoto návrhu zákona na kontrolním výboru a na kontrolním výboru se vedla poměrně bohatá diskuse především mou ctěnou kolegyní, poslankyní Válkovou, a panem poslancem Michálkem.

Já bych upozornil na dvě věci. První věc je vyjádření vlastně předsedy Úřady pro kontrolu hospodaření politických stran, který ve svém vyjádření dal negativní stanovisko k přijetí tohoto přílepku k tomuto zákonu z důvodu procesního, kapacitního a časového. Opravdu tam ten souhlas nebyl. A pokud si pamatuji velice dobře, tak i Ministerstvo vnitra po intervenci pana poslance Michálka změnilo své negativní stanovisko na neutrální. A tak to bylo. Děkuji. (Potlesk zleva.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Další přihlášenou... Máme zde faktické? Ano. S faktickou poznámkou paní předsedkyně Schillerová.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuju za slovo, pane místopředsedo. Já bych využila ctěné přítomnosti - není to tak často - pana ministra pro Legislativní radu vlády, pana ministra Šalomouna, a prosila bych ho, aby přišel a řekl nám jako legislativec, jako právník, jako šéf této ctěné instituce, jak on se na to dívá, jak se mu to líbí, že to neprošlo Legislativní radou vlády, že to neprošlo testem ústavnosti, že to bylo načteno tímhle způsobem jako přílepek, a celé té řadě argumentů, které tu zaznívají od mých kolegů. Takže já budu ráda, když pan ministr vystoupí. Věřím, že vystoupí a řekne svoje stanovisko. Je to hodně myslím si důležité, aby zaznělo, děkuju.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Další s faktickou je přihlášena paní poslankyně Ožanová a poté je s faktickou přihlášen pan poslanec Michálek. A poté pan poslanec Robert Králíček. Pan Michálek mezitím stáhl. Takže poprosím paní poslankyni.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuji. Vážený pane předsedající, navážu na tři kolegy, vaším prostřednictvím, na kolegyni Peštovou, Mračkovou a kolegu Brože. Řádný legislativní proces. Vraťme se k jednomu dokumentu, který já pracovně nazývám trhací kalendář. A co tím myslím? To je programové prohlášení této vlády.

Věci, které máte v programovém prohlášení, máte projednávat v řádném legislativním procesu. Tedy nevím, jestli se něco nezměnilo, protože soutěž najdi deset rozdílů mezi programovými prohlášeními jsem fakt nedělala, takže nevím, jestli jste změnili své programové prohlášení i v těchto bodech. Nicméně jste se zavázali občanům, deklarovali jste veřejně, že když něco máte v programovém prohlášení, řádný legislativní proces.

Kolegyně a kolegové, ten střet zájmů máte v programovém prohlášení. No a kde máme ten řádný legislativní proces? Na poslední chvíli načten pozměňovací návrh, ke kterému se vládní legislativci nemohou vyjádřit, a nemůže to jít do řádného legislativního procesu. To je plnění vašeho programového prohlášení?

Víte, co je nejlepším obstrukčním materiálem k tomuto pozměňovacímu návrhu kolegy Michálka, vaším prostřednictvím, pane předsedající? Stanovisko vlády k tisku 110. To je nejlepší obstrukční materiál, kde si vyčtete, co všechno je v tom špatně. A vztahuje se to i na tento pozměňovací návrh. Takže obstrukce - nejlepší je stanovisko vlády. Takže ani vaše vláda s tím nesouhlasí, a vy se tváříte, že ano. Nebo vláda byla donucena změnit názor? Pardon, nebyla, protože ve své podstatě nějaký pozměňovák vládou neprochází. To nevím, kde jste potom spolu o tom diskutovali, ale je to tak. Chcete šetřit, přitom zvyšujete počty úředníků, chcete tímto návrhem, a nedodržujete ani své programové prohlášení vlády. Děkuji. (Celá řeč pronesena velmi hlasitě, důrazně.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji za dodržení. A poprosím pana poslance Roberta Králíčka. A po něm je připraven s faktickou pan předseda Výborný. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP