(11.10 hodin)

 

Poslanec Robert Králíček: Vážený pane předsedající, vládo, kolegyně, kolegové, já výjimečně nejsem optimista, ale pesimista v tom, že když poslouchám jak opozici, tak vládní poslance, tak se domnívám, že se nám tu začíná opakovat historie. Když vidím nervózně přešlapovat pana předsedu Výborného, tak jen čekám, co nám svým vystoupením opět zakáže, jak nás omezí, jak nám zakáže mluvit nebo sem chodit nebo navrhovat nějaké body. Ono se bude přiostřovat. Myslím, že to je to, co už jsme jednou zažili. A podle mě je to velká škoda. Nicméně myslím, že ani můj, ani jiný projev to nezmění. Ty tábory jsou jasně rozděleny. Myslím, že ty příkopy mezi opozicí a koalicí se dnes ještě prohloubí.

A mě tak napadá, že bych rád navázal na včerejší projev pana prezidenta. On tu říkal, že bude a že chce komunikovat jak s koalicí, tak s opozicí a hledat ten konsenzus. A myslím, že netušil, jak rychle bude mít zase příležitost. Protože vy si to stejně s tím svým stoosmičkovým nebo stodevítkovým válcem v pátek schválíte a my se tu můžeme stavět na hlavu. Senátem to projde jako nůž máslem, protože tam máte taky pohodlnou většinu, a skončí to opět na Hradě. Skončí to opět na Hradě u pana prezidenta. A já jsem fakt zvědav, jestli ten jeho včerejší projev bylo jen prázdné mlácení slámy a ta slova byla prázdná, nebo opravdu bude ten státník, který bude hledat konsenzus mezi opozicí a koalicí. A jsem velmi zvědav, jak se k tomuto zákonu následně postaví.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, pane poslanče. Pan předseda Výborný.

 

Poslanec Marek Výborný: Vážený pane předsedající, pane ministře, kolegyně, kolegové, já překvapím pana kolegu Králíčka, vaším prostřednictvím, je to přesně naopak. Vnímáme, a teď tady hovořím jménem pěti předsedů poslaneckých klubů koaličních, vnímáme ten zájem o tu debatu, diskusi. Je velmi košatá. Bylo by dobře, kdybychom se dostali od faktických poznámek do standardní řádné rozpravy.

No a protože chceme být maximálně vstřícní, tak já v tuto chvíli jménem pěti předsedů poslaneckých klubů prosím, abychom procedurálně hlasovali podle § 95a, že bychom ve třetím čtení novely zákona o sdružování v politických stranách, sněmovní tisk 312, pokračovali dnes v 18.30. Je to proto, že na 14.30 hodin je svolána 69. mimořádná schůze. Je tam nějaká dohoda, že bude trvat do cirka 18 hodin. Myslím, že úplně bez problémů, a my jsme k tomu připraveni, můžeme v té debatě, diskusi, tak abyste měli tu možnost tady vystoupit, pokračovat v 18.30. Prosím, aby bylo hlasováno. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Je zde protinávrh.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Já chápu, pane předsedo Výborný, prostřednictvím pana předsedajícího, že vám teče do bot. Já chápu, že byste tu kaši rádi nastavili, kterou jste si uvařili. Ale my se nebudeme podílet na prohlubování protiprávního stavu, který jste tady nastavili. Proto dávám veto na váš návrh jménem dvou klubů, a to klubu hnutí ANO a klubu hnutí SPD, aby dnes vlastně mohlo být pokračováno po 14. hodině. Dávám na to veto. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Po 14. hodině. Musíme končit ve 14, to znamená, dáváte veto na to, aby se pokračovalo po 14. hodině. Děkuji. Tím můžeme přejít k dalšímu z přihlášených a to je paní poslankyně Mračková Vildumetzová. Máte slovo.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Vážený pane předsedající, kolegyně, kolegové, já bych jenom chtěla uvést především pro koaliční poslance ten můj procedurální návrh. Já jsem tady dvakrát, dvakrát vyzývala ministra vnitra, pod kterého spadá zákon o sdružování v politických stranách a spadá pod něj Úřad na dohled financování politických stran, aby se vyjádřil v rámci dopadu financování a v rámci stanoviska Ministerstva vnitra. Jestli vám toto připadá jako korektní debata, že tady ministr vnitra sedí a nereaguje na naše dotazy?

Teď blikáte, pane ministře, ale já jsem vás tomu dvakrát vyzvala. Já jsem to pouze chtěla pro kolegy koaliční, z jakého důvodu jsem dala ten pozměňovací návrh, a jsem ráda, pane ministře, že tedy už blikáte a že se mi tedy i tím procedurálním návrhem a po mém třetím vystoupení tedy podařilo, že vystoupíte a že nám řeknete stanovisko Ministerstva vnitra. Znovu říkám, Úřad nad dohled financování politických stran spadá pod Ministerstvo vnitra. Zákon o střetu zájmů, ten přílepek, který dal Jakub Michálek, spadá pod Ministerstvo spravedlnosti. Já bych chtěla, abyste to všichni pochopili, tu nesystémovost, a s čím tady přichází prakticky ministr vnitra a Jakub Michálek za Českou pirátskou stranu. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. A nyní pan vicepremiér Rakušan.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Děkuji za slovo, pane předsedající. Budiž mi svědkem pan místopředseda Havlíček, a jistě to bude objektivní soudce, že jsem blikal ještě před výzvou paní poslankyně. (Předsedající: Potvrzuji, potvrzuji, blikal. - Pobavení v sále.) Ano. Nicméně paní poslankyni asi trochu zklamu. Já bych nás všechny chtěl vyzvat k tomu, ať přistoupíme k rozpravě. V rozpravě já se vyjádřím. Jistě mnoho vašich kolegyň a kolegů podle toho, kdo je přihlášený, bude klást nejrůznější otázky, které se budou týkat ministra vnitra, Ministerstva vnitra. A já, paní poslankyně, s dovolením si uchovám to autentické právo odpovědět souhrnně v ten moment, kdy uznám za vhodné. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Další přihlášenou je paní poslankyně Válková s faktickou, poté pan předseda Michálek a poté pan ministr Šalomoun.

 

Poslankyně Helena Válková: Já mám dvě faktické poznámky pro pana poslance, mého ctěného kolegu Faltýnka, vaším prostřednictvím, protože se asi zase opět dneska nedostanou ke slovu. Jenom tady chci upozornit v souvislosti s různými procedurálními návrhy, že hnutí ANO, nevím, jak SPD, ale hnutí ANO určitě nemůže se podílet na legitimizaci postupu, který podle našeho názoru není ústavní a skončí u Ústavního soudu. Tím bychom si, já to říkám zcela otevřeně, oslabovali i naši pozici. Čili všechny ty procedurální návrhy, kterými nás budete nějakým způsobem tlačit nebo přesvědčovat o tom, že bychom měli otevírat rozpravu, diskutovat, asi nepadnou u nás, nebo určitě nepadnou u nás na úrodnou půdu právě z toho důvodu, že v rámci této novely zákona o kontrole politických stran nemůžeme projednávat přílepek, který je z našeho pohledu velmi jasně neústavní. Samozřejmě definitivně rozhodne Ústavní soud. Takže jen aby předem bylo úplně jasné, že hnutí ANO se nebude podílet na procedurách, které svou podstatou by oslabovaly jeho pozici před Ústavním soudem. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Pan předseda Michálek zrušil a pan ministr si přeje vystoupit. Poté paní poslankyně Mračková Vildumetzová.

 

Ministr pro legislativu ČR Michal Šalomoun: Vážení pane předsedající, dámy a pánové, já tedy zkusím zareagovat, jestli to je ústavní problém, nebo není. To, co tady vlastně zažíváme, tak to jsou diskuse o proceduře, že prostě ta procedura je v tom jednom procesním postavení těch opozičních stran vnímána úkorně, tak jak se dodržuje. Zase z té druhé strany je pocit, že tomu tak není. A vlastně tyhle diskuse se tady vlastně konají pokaždé, když je problém jako věcný, tak se to potom doplňuje i tím problémem procedurálním. A je v zásadě jedno, jestli to je diskuse o nouzovém stavu, jestli to je diskuse, jestli něco může jít v devadesátce, jestli to je diskuse o tom, jestli se zkracují nějaká přednostní práva nebo nějaká jiná práva, jsou to prostě procedurální problémy jako celek, které jsou... prostě ta procedura je uvedena v jednacím řádu Poslanecké sněmovny, takže když to někdo vnímá tím způsobem, že je to špatně, tak pak to nazývá tím, že to je tedy nezákonný postup.

Nicméně já bych chtěl zdůraznit to, že Ústavní soud to nehodnotí v tom pohledu, jak bych řekl, jednoduchého práva z hlediska té zákonnosti, ale v zásadě ho zajímá jenom ta ústavnost. A to hřiště té ústavnosti je vymezeno několika články ústavy, jednak článkem 1, že Česká republika je demokratický právní stát, takže to právo, které má generovat, má mít nějakou úroveň. Takže ten přílepek by mohl být problém, pokud by měl nějakou špatnou kvalitu, že by tam byla třeba nějaká vnitřní rozpornost, což u těch přílepků se historicky takhle odůvodňovalo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP