(12.20 hodin)
(pokračuje Jan Volný)

Už když pan kolega Cogan ráno oznámil, že zkracuje dobu na dvakrát deset minut a omezuje, nebo dává termín hlasování o tomto tisku na pevný čas na 11. hodinu v pátek, je naprostý nesmysl. Tak pokud dáváte pevný termín hlasování, pak nevidím důvod, proč jste zkracovali jednací dobu. Jestli pan kolega Michálek tady nás bude moralizovat tím, že jsme líní a rádi bychom si ulehčili práci, a proto používáme faktické připomínky, je to právě proto, že jste nás zkrátili na našich právech, to znamená, že jste zkrátili řádnou dobu projednávání a dobu našich příspěvků.

A v tom neposledním případě se musím vrátit k tomu, co už tady také bylo řečeno. Mně je trochu líto kolegů z ODS a kolegů, kteří mají trošičku zdravého rozumu a cti v těle, protože to slyším tady v kuloárech, když s nimi mluvím, že jim toto nejde vůbec, ale vůbec po chuti, a že jenom proto, aby se udržela koalice a aby se splnily nějaké dohody STAN a Pirátů, proto nechali tuto šaškárnu probíhat. Je mi z toho trochu smutno.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Děkuji za dodržení času. A nyní pan poslanec Robert Králíček, poté pan poslanec Jiří Mašek. Prosím, vaše dvě minuty, pane poslanče.

 

Poslanec Robert Králíček: Vážená paní předsedající, kolegyně, kolegové, já bych krátce také chtěl zareagovat na pana předsedu Michálka, prostřednictvím paní předsedající, který nás osočil, že tu obstruujeme proto, abychom se nenadřeli, že se nám nechce pracovat. Není to pravda, pane poslanče. Když už, tak obstruujeme proto, abyste vy nepracovali. Protože co jste zatím vymysleli, byl velký průšvih. Jen si vzpomeňme DIA, stovky milionů, a teď zřizujete další úřad, nebo chcete zvětšit další úřad za desítky milionů. Takže to není kvůli nám, ale kvůli vám.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času. Nyní pan poslanec Jiří Mašek, připraví se paní poslankyně Věra Adámková. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Jiří Mašek: Děkuji, paní předsedající. Kolegyně, kolegové, tady malinko zapadlo to, co tady říkala moje kolegyně Ivana Mádlová. Ona tady mluvila o programovém prohlášení vlády, ve kterém vláda - teď myslím to původní programové prohlášení - ve kterém vláda slibovala čistotu legislativního procesu, řádný legislativní proces, řádné projednávání ve Sněmovně. Díval jsem se i na upravené vládní prohlášení. Je to nezvyklé, ale tahleta vláda v prvním poločase upravovala své vládní prohlášení a řadu bodů tam vypustila v neprospěch občanů této republiky, a přesto tam ta čistota legislativního procesu zůstala.

Takže i já se velmi divím a podivuji, že všichni koaliční poslanci z pětikoalice v tuto chvíli jdou na ruku té nejslabší čtyřmandátové menšině představované ve Sněmovně panem předsedou Michálkem, a nechají se zatlačit do pozice, kdy pošlapávají své původní i inovované vládní prohlášení. Nebo je na tom koalice skutečně tak špatně a nevyhovění panu Michálkovi by znamenalo její postupné rozpadání? Možná i v jiných oblastech jsme toho už svědky. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času. A nyní paní poslankyně Věra Adámková a připraví se paní poslankyně Jana Mračková Vildumetzová. Prosím.

 

Poslankyně Věra Adámková: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Vážené dámy, vážení pánové, já mám dotaz, protože ta rozprava zatím mě nutí k faktické otázce. Čekám celou dobu na vysvětlení, kde se vzalo to sdělení, že internetová média nemají sílu, proto se jimi nebudeme zabývat. Dovolím si připomenout z veřejně dostupných zdrojů, a tak také to je, že již v roce 2008, čili v době, kdy dávno hnutí ANO ani nebylo, papírová média významně klesala ve svém významu, ale internetová nabývala na síle. Třeba deník Právo tehdy významně více byl nastěhován na internetu, nikoliv tedy, že by si ho lidé kupovali.

A zrovna tak se chci zeptat, a chci opravdu vysvětlení, protože prostě mi to není jasné, když budeme říkat, že tedy internetová televize nemá sílu. Prosím pěkně, jsou to takové firmy, jako je Netflix, Amazon, Stream, Mall, DVTV, You Tube, Vimeo. Prosím vás, na You Tube opravdu jsou děti školou povinné, možná i nepovinné. Můžete mi vysvětlit, kde jste sebrali ten fakt - já předpokládám, že je podložen nějakými čísly - že nemá sílu? To je přece nesmysl. iRadio je dostupné jako všechno kdekoliv, kde máme internet, a má všechny plnohodnotné části, které rozhlasové vysílání má. A časopisy? Proto jsem před rokem 2010 prosím. V roce 2007 ty internetové časopisy už měly téměř 5 milionů populace, navštěvovatelů. Tomu říkáte, že to nemá sílu? Proto se jimi nebudeme zabývat? A ta internetová část, tady máme časopisy, máme tu žurnály jiného typu, noviny, bulletiny a všechno je to dané pouze tedy kapacitou dat. Čili podle mě je tato informace scestná, záměrně scestná, a ta by tedy v návrzích býti neměla. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já děkuji, jakož i za dodržení času. A nyní paní poslankyně Jana Mračková Vildumetzová s tím, že to je zatím poslední faktická poznámka a patrně nás pak čekají již přihlášení do rozpravy. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Tak děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Já bych v úvodu chtěla říct, abyste samozřejmě řídila Sněmovnu v souladu s jednacím řádem. Já vím, že když jsme byly spolu kolegyně, tak vím, že jste se tím velmi zabývala, až pečlivě, ale znovu říkám, vám prostě nenáleží něco komentovat, vy pouze máte Sněmovnu řídit, ano? Myslím si, že byste to měla dodržovat.

Zároveň bych chtěla reagovat na předřečníky, především ze strany koalice. A víte, já teď čtu i v médiích ty titulky: Poslanci proberou zpřísnění zákona o střetu zájmů. Vidíte, co je na tabuli? Je tam zákon o střetu zájmů? Já tam vidím zákon o sdružování v politických stranách. A víte, kdo se zabývá sdružováním v politických stranách? No Úřad na dohled na financování politických stran. Protože tento úřad řeší politické strany. A víte, kdo řeší střet zájmů? Ministerstvo spravedlnosti, odbor střetu zájmů a boje proti korupci, který je apolitický, protože má státního tajemníka, je pod služebním zákonem. Já už prosím nevím, já to asi nakreslím, aby to všichni pochopili, ano? Takže prosím, my neřešíme zákon o střetu zájmů, řešíme zákon o sdružování v politických stranách, kam chce dát pan Michálek přílepek, že tento v uvozovkách politický orgán bude řešit, co už dělá jiný orgán, to znamená odbor proti střetu zájmů pod Ministerstvem spravedlnosti.

Takže prosím, měly by být i ty výstupy férové. Protože my neřešíme, my vyzýváme pana Michálka, aby to do toho zákona dal, aby to přinesl! Přineste to hned, pane Michálku! A pojďme řešit něco smysluplného. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: To byl příspěvek paní poslankyně Mračkové Vildumetzové. A nyní tedy ještě jedna faktická se objevila, a sice pan poslanec Radek Vondráček.

 

Poslanec Radek Vondráček: Děkuji za slovo. Já myslím, že už se ta zátka těch faktických poznámek postupně uvolnila a že se dostaneme k těm jednotlivým projevům. Ale chtěl jsem se, prostřednictvím předsedající, zeptat Jakuba Michálka, jestli si opravdu myslí, že tohle je ten správný způsob, jak projednávat legislativu v Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky. Jestli jsme tuhle debatu neměli vést na výboru, který k tomu prostě přísluší, kde bychom si případně mohli pozvat odborníky. My jsme to spolu debatovali vícekrát. Já jsem od začátku nesouhlasil především s tím, že by jakkoliv střet zájmů byl propojen s evidencí skutečných majitelů, protože tu evidenci považuji za něco naprosto nevhodného, a která vznikla v souvislosti se směrnicí proti praní špinavých peněz. A filozofie té směrnice a těch právních předpisů je úplně jiná. Já prostě nevím, v čem ten váš příspěvek má přispět k tomu, že ten svět kolem nás bude o něco lepší.

Jednak tady máte konkrétní dotazy, proč ne tedy internetová média, proč jenom tištěná média. Já bych vám jenom připomněl to, co jsem tady už několikrát zdůrazňoval. Co budete dělat s takovými věcmi, kdy si vy z vlastních peněz na vládě a na těch ministerstvech platíte milionové marketingové kampaně? Já už jsem to tady mockrát říkal, že za komunikaci třeba Ministerstvo práce a sociálních věcí, za tu vlastní sebeprezentaci, utratilo 40 milionů korun. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP